ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού «RescEU»

Τον αποδεδειγμένα αναποτελεσματικό μηχανισμό «RescEU» της ΕΕ, που ανακυκλώνει και διαιωνίζει τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη - μέλη στην πολιτική προστασία, τη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής «κόστους - οφέλους» που εφαρμόζουν διαχρονικά η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, καταδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, συγκεκριμένα αναφέρουν:

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο κόστισαν ανθρώπινες ζωές, είχαν δεκάδες τραυματίες, κατέκαψαν εκατοντάδες κατοικίες, μικροαγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές, το βιος χιλιάδων ανθρώπων και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Η ανείπωτη αυτή τραγωδία αποκάλυψε τις δραματικές συνέπειες της ευρωενωσιακής στρατηγικής που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις, και τη σημερινή της ΝΔ, με αποτέλεσμα την έλλειψη δασοπροστασίας και ολοκληρωμένου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας.

Εν μέσω αυτής της μεγάλης καταστροφής που ξεκίνησε στις 3/8, υπήρξε συνδρομή για την κατάσβεση των πυρκαγιών από άλλες χώρες με αεροσκάφη και επίγειες δυνάμεις, ανάμεσά τους και μέσω της ενεργοποίησης του λεγόμενου «ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας - RescEU» της ΕΕ. Συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν 12 χώρες εκτός της ΕΕ και μέσω του «RescEU» 11 από την ΕΕ.

Ειδικότερα μέσω του «RescEU», με εξαίρεση την αποστολή μιας ομάδας επίγειας πυρόσβεσης από την Κύπρο που έφτασε στις 4/8, οι αποστολές κατέφθασαν εντός 4 ημερών έως και μιας βδομάδας αργότερα από την έναρξη των πυρκαγιών μετά την τραγωδία. 2 αποστολές από τη Σουηδία και την Κροατία έφτασαν στις 6/8, ενώ ο κύριος όγκος των αποστολών έφτασε από τις 7 έως και τις 10/8.

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι στο πεδίο της μάχης τις κρίσιμες και καθοριστικές πρώτες ώρες και μέρες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και τον έλεγχο των διαστάσεών της βρίσκονται οι απογυμνωμένες επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης και δασοπροστασίας της χώρας, οι οποίες έχουν δεχθεί σχεδιασμένα αλλεπάλληλες περικοπές κατά 97% στους προϋπολογισμούς τους με ευθύνη της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Βρίσκονται οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι συνειδητοποιώντας αυτές τις τεράστιες ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, με την αξιοθαύμαστη λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία τους, έσωσαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.

H συγκρότηση του «RescEU» ακολουθεί το επικίνδυνο κριτήριο «κόστος - όφελος», με την ίδια την Κομισιόν να τονίζει ότι έχει στόχο «την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας, όπου είναι αυτό δυνατό». Γι' αυτό διατηρεί και την ιδιοκτησία των μέσων του «RescEU» σε βάρος του αναγκαίου σχεδιασμού των κρατών - μελών, ενώ ενισχύει παράλληλα το αλισβερίσι με την αγορά και ενοικίαση σωστικών μέσων και την εμπλοκή ιδιωτικών ομίλων και των «τρωκτικών» των ΜΚΟ, που στο όνομα του «ζωντανού δάσους» και των «αναδόχων» του, προωθούν τους «πράσινους» σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαών και του περιβάλλοντος με το χρήμα των λαών μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, από την έως τώρα εμπειρία ενεργοποίησης του «RescEU» τόσο για πυρκαγιές, πλημμύρες όσο και για την πανδημία, καταγράφονται αιτήματα που κατά δεκάδες δεν ικανοποιήθηκαν, περιπτώσεις που η όποια βοήθεια στάλθηκε με μεγάλη καθυστέρηση ή δεν στάλθηκε ποτέ λόγω των πολύ συχνά ταυτόχρονων αιτημάτων από κράτη - μέλη. Πρόκειται για συνολική οπισθοδρόμηση, σε αντίθεση με τις τεράστιες επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες της εποχής μας.

Ο αριθμός, οι διαστάσεις και η τραγική κατάληξη των πυρκαγιών απέδειξαν ότι η διεθνής συνδρομή, όσο πολυάριθμη και έμπειρη κι αν είναι, όσα σύγχρονα μέσα κι αν διαθέτει, καταφθάνει ως επί το πλείστον... «κατόπιν τραγωδίας» και δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση τον απαραίτητο και ζωτικής σημασίας ολοκληρωμένο σχεδιασμό δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ενιαίο κρατικό σχεδιασμό με όλο το αναγκαίο προσωπικό, υποδομές και μέσα, με έδρα την κάθε χώρα, με μηχανισμό καταστολής που δεν θα διαχωρίζεται από την πρόληψη, με οργανωμένα σχέδια πολιτικής προστασίας, εκπόνησης και υλοποίησης όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Αυτές οι προϋποθέσεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα μιας οικονομίας που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, όπου η γη, το περιβάλλον, τα δάση θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και όχι εμπόρευμα.

Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητάει από την Κομισιόν να τοποθετηθεί:

-- Στο γεγονός ότι ο μηχανισμός «RescEu» όχι μόνο είναι αποδεδειγμένα αναποτελεσματικός, αλλά αποτελεί μέρος μιας επιζήμιας για τους λαούς πολιτικής που ανακυκλώνει και διαιωνίζει τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη - μέλη ως αποτέλεσμα της πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων που διαχωρίζει τη δασοπυρόσβεση από τη συνολική δασοπροστασία και πρόληψη;

-- Στο ότι η ευρωενωσιακή στρατηγική και οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας που αφήνουν ανοχύρωτα το βιος των λαών και τα δάση ταιριάζουν γάντι με τις επικίνδυνες «πράσινες» διακηρύξεις και σχέδια της ΕΕ, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα δάση και τα βουνά, ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις;

-- Στο ότι από τη στιγμή που η πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ έχει ως κριτήριο την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και τις «πράσινες μπίζνες», άμεση συνέπεια είναι να υπονομεύεται και να τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο η ζωή, η περιουσία των λαών, να προκαλείται ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου;

ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε την προσφορά και το έργο του Τάκη Ψημμένου

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αντάρτες στ' Αγραφα»

Εναν χρόνο μετά τη μέρα που «έφυγε» από τη ζωή, ο Τάκης Ψημμένος, μια ζωή γεμάτη από αγώνες, αφιερωμένη στην κοινωνική και ταξική απελευθέρωση, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του «Αντάρτες στ' Αγραφα», στο χωριό Μεσενικόλα.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Εκτορας Γάζος και ο Βασίλης Ελευθερίου, μέλη της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον σύντροφο Τάκη Ψημμένο, τονίζοντας πως «το παράδειγμά του, η πολύχρονη και πολυκύμαντη αγωνιστική ζωή του, το έργο του μένουν ως μια μεγάλη παρακαταθήκη για άντληση πείρας, γνώσης, δύναμης και αισιοδοξίας». Ακόμα αναφέρθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις, στεκόμενοι στη νέα τραγωδία που έζησε αυτές τις μέρες ο λαός σε όλη την Ελλάδα με τα χιλιάδες στρέμματα δάσους να έχουν γίνει κάρβουνο.

Οσον αφορά το βιβλίο, αποτελεί σημαντική αναφορά και δεν λείπει από καμία μελέτη και διατριβή της περιόδου του Εμφυλίου.

Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο αυτό, μπορεί να περιηγηθεί στη γεμάτη ζωή του Τάκη Ψημμένου, όπως ο ίδιος την παραθέτει από τη στιγμή της γέννησής του στην Καρδίτσα μέχρι να οδηγηθεί στην πολιτική προσφυγιά.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η Φιλιώ Τόλια, ιστορικός και συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο του Τάκη Ψημμένου "Αντάρτες στ' Αγραφα (1940 - 1950). Αναμνήσεις ενός αντάρτη" είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που γράφτηκαν για τον Εμφύλιο Πόλεμο. Γράφτηκε το χρονικό διάστημα 1976 - 1978, όταν πολύ λίγοι αγωνιστές κατέγραφαν τα όσα είχαν ζήσει στη "σκληρή δεκαετία" 1940 - 1950. Ο Ψημμένος κατόρθωσε να γράψει ένα βιβλίο που καθρεφτίζει την ηρωική πορεία του ΔΣΕ και την ιστορική ζωή της χώρας. Μέσα από τα προσωπικά του βιώματα, που ήταν πάντα δεμένα με τη ζωή του λαού, αναλύει με δραματικό τρόπο την ιστορία ζωής ενός κομμουνιστή παραλλήλως με αυτή των υπολοίπων. Η σπουδαία κατάθεση προσωπικών βιωμάτων στηρίχτηκε σε μνήμες και σε τεφτέρια, αλλά και στην πολύχρονη, λεπτομερειακή έρευνά του καθώς και συστηματική συλλογή στοιχείων, διασταυρωμένων από πολλές ιστορικές πηγές και πολλούς άλλους μαχητές του ΔΣΕ. Είναι βιβλίο - "κειμήλιο" για την ιστορική επιστήμη. Ενα βιβλίο που σήμερα αποτελεί σημαντική αναφορά και δεν λείπει από καμία μελέτη και διατριβή της περιόδου του Εμφυλίου. Επιπλέον, το βιβλίο αυτό αποτελεί σημαντικό ταξιδιωτικό, γεωγραφικό, χαρτογραφικό οδηγό για την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων. Ιδιαίτερα οι νέοι της περιοχής διαβάζοντάς το μπορούν να περιπλανηθούν στα λημέρια και μονοπάτια των ανταρτών και να γνωρίσουν τον μοναδικό αυτόν χώρο».

Αναλύοντας το πώς γράφτηκε το βιβλίο, στάθηκε στην εισαγωγή του, όπου ο Τ. Ψημμένος αναφέρει πως «βλέποντας ότι όσο περνούν τα χρόνια και όσο απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα της εποχής του Εμφυλίου υπάρχει ο κίνδυνος πολλά από αυτά να ξεχαστούν ή ακόμα και να διαστρεβλωθούν, ιδιαίτερα από ανθρώπους άσχετους ή άλλους όψιμους καλοθελητές που προσπαθούν να τα επανεκτιμήσουν και να τα παρουσιάσουν προσαρμοσμένα στα νέα τους πιστεύω. Ετσι θεώρησα χρέος μου να κάνω αυτήν την προσπάθεια, καταγράφοντας τα γεγονότα που συνέβηκαν κυρίως στον χώρο των Αγράφων».

Αφού παρουσίασε το πλούσιο και αγωνιστικό βιογραφικό του, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην επιχείρηση της Καρδίτσας στις 11 Δεκέμβρη 1948, σημειώνοντας ότι «η μάχη αυτή απέδειξε πως ο ΔΣΕ ήταν σε θέση να οργανώσει και διεξαγάγει με επιτυχία πολυήμερες επιθετικές ενέργειες σε κατοικημένους χώρους που κατέχονταν από τους αντιπάλους»,στο Πάσχα του 1947 στη Νιάλα των Αγράφων, όπου «εκατοντάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και απλοί αγωνιστές από την Καρδίτσα βγήκαν από τον κλοιό του αστικού κυβερνητικού στρατού με βαριές απώλειες, αλλά νικητές. Στο στοιχείο της φύσης και σε κάθε στοιχείο μονάχα εάν αντιπαρατάσσεις το δικό σου στοιχείο της θέλησης μπορείς να βγεις νικητής και να θριαμβεύσεις. Και οι κομμουνιστές έχουν πάντα ετοιμοπόλεμο το στοιχείο της θέλησης».

Στη συνέχεια περιέγραψε τη ζωή του στην πολιτική προσφυγιά, την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1986, τη δράση και προσφορά του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Κλείνοντας τόνισε πως «ο Τάκης Ψημμένος πρόσφερε έως και το τέλος της ζωής του με τη δράση του σημαντική παρακαταθήκη στους νεότερους συντρόφους και τη νεολαία της περιοχής. Την υπόσχεση του αγώνα την κράτησε σε όλη του τη ζωή».

ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συναυλία στο «Green Theater» στην Κορινθία

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στο πλαίσιο της εκδήλωσης

Στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το ΚΣ της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση στις 21 Αυγούστου, στις 20.30, στο «Green Theater» ή αλλιώς Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Κορινθίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αίθριο θέατρο με θέα τον μεγαλύτερο κάμπο της κεντρικής Κορινθίας και το αρχαίο κάστρο της Ακροκορίνθου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

- Χαιρετισμό από τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

- «Τραγουδώντας την Eυτυχία». Αφιέρωμα σε τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου. Ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, καθώς και κατά την είσοδο στον χώρο του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνεται και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ