ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίθεση φασιστοειδών σε μετανάστες

Στην ταυτοποίηση και σύλληψη 7 φασιστοειδών για άγρια δολοφονική ρατσιστική επίθεση και ληστεία σε βάρος μεταναστών την περασμένη Τετάρτη, που κατοικούν στο Οροπέδιο Λασιθίου, προχώρησε η αστυνομία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η επίθεση από την ομάδα των Ελλήνων έγινε σε βάρος 8 Πακιστανών εργατών, τους οποίους χτύπησαν βάναυσα, τους απείλησαν με όπλα και τους λήστεψαν. Μεταξύ των τραυματιών κι ένας ανήλικος, ενώ ένας άλλος μετανάστης τραυματίστηκε πηδώντας από το μπαλκόνι στην προσπάθειά του να διαφύγει και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Πάντως οι δράστες κατηγορούνται για ληστεία, σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, ωστόσο δεν γίνεται καμία αναφορά στη δικογραφία για τον ρατσιστικό χαρακτήρα της άγριας επίθεσης. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής που ζητούν να μπει τέλος στη δράση αυτών των τραμπούκων, τα συγκεκριμένα φασιστοειδή δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Οι δράστες, να σημειωθεί, εισέβαλαν στα δύο σπίτια όπου μένουν οι μετανάστες εργάτες και αρχικά με ξύλα άρχισαν να τους χτυπούν στο πρόσωπο και στο σώμα, ενώ όταν τα θύματα αντιστάθηκαν και προσπάθησαν να προστατευτούν, τα φασιστοειδή, αρκετά εκ των οποίων οπλισμένα, άρχισαν να πυροβολούν. «Ακούσαμε τους πυροβολισμούς και ξέρουμε ότι η αστυνομία, όταν ήρθε μετά από δική μας ενημέρωση, βρήκε αρκετούς κάλυκες από όπλα», είπε κάτοικος του χωριού. Οι Πακιστανοί εργάτες δεν έχουν κάνει μηνύσεις, αν και είναι τα θύματα της άγριας ρατσιστικής επίθεσης, εξαιτίας του φόβου τους για το τι θα τους συμβεί.

ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ: Οργανωμένη απάντηση ενάντια στο ρατσισμό - φασισμό

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή της με αφορμή τη δολοφονική επίθεση σε μετανάστες εργάτες στο Οροπέδιο Λασιθίου τονίζει: «Κάθε ρατσιστική και φασιστική δράση απέναντί τους θα πάρει την απάντηση που της πρέπει από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, από την οργανωμένη λαϊκή πάλη ενάντια στο σύστημα που τη γεννά και τη χρησιμοποιεί», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Οπως σημειώνει, η επίθεση στους Πακιστανούς εργάτες από «θρασύδειλους οι οποίοι βρίσκουν "διασκεδαστικό" μέσα στη νύχτα να σακατεύουν μεροκαματιάρηδες εργάτες, πρέπει να βρει παραδειγματική τιμωρία για τους δράστες και την καταδίκη από το σύνολο του λαού της Κρήτης». Ακόμα, επισημαίνει τις «μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία με την αντιμεταναστευτική - αντιλαϊκή πολιτική της καλλιεργεί τον ρατσισμό στην κοινωνία και αφήνει έκθετους τους πρόσφυγες και μετανάστες στη ρατσιστική κτηνωδία. Σε αυτή την κατεύθυνση αρωγός της είναι και οι τοπικές αρχές σε Περιφέρεια και δήμους».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να ματαιωθεί η αδειοδότηση λατομείου στον Λαϊλιά Σερρών

Την ανάγκη να ματαιωθεί η αδειοδότηση λατομείου στον ορεινό όγκο του Λαϊλιά της ΠΕ Σερρών αναδεικνύουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μετά από 30 περίπου χρόνια, επανέρχεται ο εφιάλτης της έγκρισης δημιουργίας λατομείου γρανίτη στο δάσος του Λαϊλιά της ΠΕ Σερρών, παρά τις αντιδράσεις και την αντίθεση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, έχει βγει στη δημόσια διαβούλευση, από 15/7/21 έως 14/8/21 το έργο: «Διαβίβαση για γνωμοδότηση Μελέτης για Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων Λατομείου Γρανίτη, σε δημόσια δασική έκταση, εμβαδού 99.935,00 τ.μ., εντός ΝΑTURA 2000 "Ορη Βροντούς - Λαϊλιάς» GR1260007, στη θέση "Χέρσο" της Τ.Κ. Αχλαδοχωρίου της Δ.Ε. Αχλαδοχωρίου, του Δήμου Σιντικής, Π.Ε. Σερρών με ΠΕΤ 2106556828».

Αντίστοιχες προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν, από ιδιώτες επιχειρηματίες, αξιοποιώντας απόφαση των υπουργών, των τότε υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (61258/21-10-1991) που είχαν εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά κάτω και από τη λαϊκή κινητοποίηση δεν τελεσφόρησαν.

Η συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα εντάχθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Προστασίας της Φύσης και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «NATURA 2000» με κωδικό GR 1260007.

Το δάσος του Λαϊλιά, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, με σπάνια είδη, αποτελεί φυσικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Σερρών.

Με απόφαση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης (ΦΕΚ 275/Δ/7.4.97) ορίστηκε ο «Ορεινός όγκος Λαϊλιά» ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύουν ότι για την κατάσταση αυτή έχει ευθύνη η κυβέρνηση που, σε συνέχεια της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής της προκατόχου της, ενορχήστρωσε μια νέα ομοβροντία περιβαλλοντοκτόνων ρυθμίσεων με τον Ν.4685/2020 (ΦΕΚ 92/Α/07.05.2020).

Τέλος, ρωτούν τον υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση:

- Για να σταματήσει κάθε ενέργεια αδειοδότησης λατομείου στην πολλαπλά προστατευόμενη επίδικη έκταση.

- Για τη θωράκιση του δάσους του Λαϊλιά της ΠΕ Σερρών από κάθε είδους επεμβάσεις που παραβιάζουν το καθεστώς προστασίας του.

«Εφυγε» η Αγνώ - Αννα Κρομλίδου

Η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Τοπικής Διοίκησης αποχαιρέτησαν με θλίψη την σ. Αγνή - Αννα Κρομλίδου, που «έφυγε» από τη ζωή στις 14 Αυγούστου, σε ηλικία 65 ετών.

Ηταν παιδί των πολιτικών προσφύγων και αξιωματικών του ΔΣΕ Γιάννη Παχή και Ελένης Κατσή, που επαναπατρίστηκαν το 1983. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην πρώην ΕΣΣΔ πολιτικός μηχανικός, ενώ εργαζόταν ως προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών, στη ΔΕΥΑ Κοζάνης.

Μέσα από την ΚΟΒ Τοπικής Διοίκησης, της οποίας ήταν μέλος, υπερασπιζόταν τον σοσιαλισμό που έζησε. Αγωνίστηκε με τις δυνάμεις που είχε για μια κοινωνία δίχως πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση, για μια κοινωνία σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

Το ΚΚΕ εκφράζει στον σύζυγό της Παναγιώτη, στις δύο κόρες της και σε όλους τους οικείους της θερμά συλλυπητήρια.

Προσφορά - ευχαριστήριο

Οταν σου σφίγγουν το χέρι οι σύντροφοι και σου εύχονται καλή δύναμη, σήκω όρθιος, τραβά στον αγώνα, έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, όλοι χρειαζόμαστε... Τότε νιώθεις ότι το σύστημα και το οικονομικό πολιτικό μοντέλο που το στηρίζει τρίζει... γονατίζει, φαίνεται να λυγάει. Είναι το ίδιο πράγμα όταν ο σ. Κόκκαλης φρόντιζε τους τραυματίες λαϊκούς αγωνιστές στο ΔΣ και εκείνοι χωρίς να λυγάνε έμπαιναν στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης. Αυτό ένιωσα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που είναι η κορφή της πάλης των εργαζομένων... όταν πέρασα την περιπέτεια στην υγεία μου... Εκεί που οι εργαζόμενοι στήνουν λαϊκό νοσοκομείο όταν διορθώνουν και φροντίζουν τραυματίες των λαϊκών αγώνων και όταν εργαζόμενοι κάνουν την υγεία λαϊκό νοικοκυριό... όταν σου σφίγγουν το χέρι λέγοντας σου στο αυτί... Σύντροφε κουράγιο, σήκω έχουμε δουλειά. Με τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας. Αυτόν το δρόμο επέλεξα, αυτόν θα συνεχίσω... Γεια σας σύντροφοι, σας ευχαριστώ για όλα.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους: Ηλία Σιώρα, Μιχάλη Αργυρίου, Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, Γεώργιο Φερεντίνο, σύντροφοι και εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού».

Προσφέρω οικονομική ενίσχυση για το ΚΚΕ 300 ευρώ μέσω ΚΟΒ «Ευαγγελισμού».

Μανώλης Καρκαβάτσος

«Εφυγε» από τη ζωή η μαχήτρια του ΔΣΕ Ολγα Καραγιάννη

«Εφυγε» από τη ζωή και κηδεύτηκε στις 10/8 η μαχήτρια του ΔΣΕ ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, κάτοικος Περάματος Ιωαννίνων. Στην κηδεία της παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΤΕ Ιωαννίνων, οι συγγενείς και οι συγχωριανοί της.

Η Ολγα ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας από τη Γρανιτσοπούλα και έμεινε ορφανή στα 4 της χρόνια. Το 1946, στα 16 της χρόνια, μαζί με τη μάνα και δυο αδερφές της το '46 βγήκαν στο βουνό, στον Γράμμο, και εντάχθηκαν στις γραμμές του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε το '48 στη μάχη του Πύργου της Στράτσανης. Τη βρήκαν μέσα στα χιόνια και τη μετέφεραν σε νοσοκομείο στην Αλβανία. Εκεί γνώρισε και τον σύντροφο τον Κώστα επίσης τραυματισμένο. Στη συνέχεια πέρασαν στην Τασκένδη, όπου έμειναν μέχρι το 1958. Οταν πήγε στην Τασκένδη της πρότειναν αν ήθελε να σπουδάσει, όμως η ίδια ήθελε να δουλέψει. Δούλεψε στην ασφαλτόστρωση, σε οινοποιεία. Από το 1958 που έζησαν στο Πέραμα, έδωσαν όλες τις μάχες μαζί με το Κόμμα.

Ισχαιμικό επεισόδιο υπέστη ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ισχαιμικό επεισόδιο είχε χτες το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» και του τοποθετήθηκαν δύο στεντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, ο Νίκος Χαρδαλιάς έφτασε στο νοσοκομείο στις 14.30, όπου έγινε άμεσα στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο και βρίσκεται στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», ωστόσο αναμένεται να παραμείνει στην Καρδιολογική Κλινική για περαιτέρω παρακολούθηση.

Την ευθύνη συντονισμού των ενεργειών για τις πυρκαγιές σε Βίλια και Κερατέα ανέλαβε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Διανομέας δέχτηκε πυρά

Απίστευτο επεισόδιο σημειώθηκε το Σάββατο στο Γαλάτσι, όταν πελάτες διαπληκτίστηκαν με διανομέα για την παράδοση καφέ και στη συνέχεια ένας από αυτούς πυροβόλησε προς το μέρος του, χωρίς ευτυχώς να τον πετύχει... Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν ο διανομέας κλήθηκε να πάει μία παραγγελία σε πολυκατοικία στο Γαλάτσι. Οι πελάτες ζήτησαν από τον διανομέα να του πετάξουν τα κλειδιά από το μπαλκόνι για να ανοίξει μόνος του την πόρτα και να μπει στο διαμέρισμα. Ο διανομέας όμως αρνήθηκε και τότε οι άνδρες ξεκίνησαν να διαπληκτίζονται. Στη συνέχεια ο υπάλληλος της καφετέριας έφυγε από το σπίτι, ωστόσο ένας από τους πελάτες τον ακολούθησε και όταν τον είδε πυροβόλησε εναντίον του μια φορά. Η σφαίρα δεν πέτυχε τον διανομέα, ο οποίος έσπευσε να καλυφθεί, ενώ από το περιστατικό δεν υπήρξαν τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σφαίρα προκλήθηκε φθορά σε Ι.Χ. Ο δράστης αναζητείται από την Αστυνομία. Το περιστατικό καταγράφει άλλη μια απαράδεκτη συμπεριφορά, δείγμα και αυτό της σαπίλας της κοινωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ