ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την αποδυνάμωση των Δασικών Υπηρεσιών

Δάση και λαϊκές περιουσίες απροστάτευτα γιατί οι αστικές κυβερνήσεις θεωρούν τη δασοπροστασία κόστος και κρατάνε τις Δασικές Υπηρεσίες αποδυναμωμένες

Copyright 2021 The Associated

Δάση και λαϊκές περιουσίες απροστάτευτα γιατί οι αστικές κυβερνήσεις θεωρούν τη δασοπροστασία κόστος και κρατάνε τις Δασικές Υπηρεσίες αποδυναμωμένες
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής καταγγέλλει την κυβέρνηση για την υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που, όπως σημειώνει, «στόχο έχει να ρίξει στάχτη στα μάτια, ότι μία οργανωτική αλλαγή από μόνη της θα είναι δήθεν καθοριστική για τις Δασικές Υπηρεσίες, ώστε να παίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο, για την ολοκληρωμένη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων».

Και προσθέτει: «Παράλληλα, με το σύνολο των Δασικών Υπηρεσιών τραγικά υποστελεχωμένο, με πολλά Δασαρχεία να λειτουργούν ακόμη και στο 10% του αναγκαίου προσωπικού, εξαγγέλλεται από τον πρωθυπουργό αντί της ενίσχυσής τους η αποσπασματική δημιουργία μίας ακόμη Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων!

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω κινήσεις μοναδικό στόχο έχουν την επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας τους και τη διάσωσή τους από την κατάρρευση».

Ακόμα αναφέρει: «Ο Σύλλογός μας και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, με αλλεπάλληλα έγγραφα προς τους συναρμόδιους υπουργούς και τη Βουλή, έχουμε ενημερώσει διεξοδικά για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Υπηρεσίες αιχμής, όπως οι δασικές, που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, με το οποίο θα πρέπει να καλυφθούν και οι διοικητικές υποθέσεις που χειρίζονται».

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, ενδεικτικό της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών είναι ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες επί 19 χρόνια! Ενώ πέρυσι δεν ανανεώθηκαν ούτε οι συμβάσεις των 5.066 εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας, στο πρόγραμμα δασοπροστασίας, που κύριο καθήκον είχαν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τον καθαρισμό των δασών.

«Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, κωφεύοντας σε όλες τις εκκλήσεις μας, είναι υπόλογες και υπεύθυνες για την κατάσταση που επικρατεί» σημειώνεται και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Κανείς δεν ξεχνάει, άλλωστε, ότι οι πυρκαγιές ανάβουν στο "έδαφος" της πολιτικής που αντιμετωπίζει τα δάση και συνολικότερα τη γη ως εμπόρευμα, αφήνοντάς τα απροστάτευτα, χωρίς ουσιαστική πρόληψη και ολοκληρωμένη διαχείριση, απέναντι στα σχέδια ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, τα οποία ενθαρρύνουν οι δασοκτόνοι νόμοι. Η υποχρηματοδότηση, επίσης, δείχνει καθαρά την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής: Για το έτος 2021 εγκρίθηκαν στις Δασικές Υπηρεσίες 1,7 εκατ. ευρώ αντί του αιτούμενου ποσού των 17,7 εκατ. ευρώ. Αν και τα νούμερα είναι αμείλικτα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ακόμη και αυτή την καταστροφή για την εισδοχή ιδιωτών στη διαχείριση των δασών διά των "Αναδόχων Αναδάσωσης", επικαλούμενη δήθεν "την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την ταχύτατη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος", στην πρόσφατη ΠΝΠ. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι πρόκειται να συμβεί, όταν το δημόσιο συμφέρον αφήνεται σε εργολάβους!».

Κλείνοντας τονίζεται: «Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης δεν κρύβονται με την εξαγγελία μέτρων χωρίς κανένα σχεδιασμό. Η προπαγάνδα ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή "φταίνε πάντα" για τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές εν γένει, αξιοποιείται ως άλλοθι για να κουκουλώνονται οι κρατικές - κυβερνητικές ευθύνες. Εμείς που βρισκόμαστε κάθε μέρα στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, γνωρίζουμε πολύ καλά την αλήθεια και τους διαμηνύουμε ότι θα μας βρουν απέναντι σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν έχει γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή επέλθει στα δικαιώματα των εργαζομένων και απέναντι σε κάθε πολιτική που αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο επιχειρηματικής δράσης».

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ελλιπέστατες αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

Σήμερα το απόγευμα έχει ανακοινωθεί ότι ανοίγει η πλατφόρμα μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr, όπου οι πυρόπληκτοι θα μπορούν να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να πάρουν τις αποζημιώσεις τις οποίες έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, που υπολείπονται πολύ από την κάλυψη όλων των ζημιών από τις πρόσφατες μεγάλες φωτιές. Σε πρώτη φάση κατατίθεται η ηλεκτρονική αίτηση μαζί με τις δηλώσεις Ε9, δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δηλωθεί, για να δοθεί μια προκαταβολή έως το 20% από αυτά που θα καθοριστούν μετά από το μεγάλο «κόσκινο» που θα περάσουν οι πληγέντες.

Οπως δηλώνεται, αφού εκταμιευθούν τα πρώτα ποσά, θα ακολουθήσει η εκτίμηση των ζημιών. Για τις κατοικίες αρμόδιο για την αποτίμηση των ζημιών θα είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Για τις επιχειρήσεις τα ποσά θα δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών. Για τις κτηνοτροφικές μονάδες και τις καλλιέργειες υπεύθυνες θα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ. Στο δεύτερο στάδιο θα γίνουν η καταγραφή των ζημιών και η υποβολή φακέλου του πληττόμενου (για τη στεγαστική συνδρομή), η έκδοση του πορίσματος των ελέγχων των Περιφερειών (για τις επιχειρήσεις). Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να διαρκέσει 1 με 2 μήνες. Για τους αγρότες και επιχειρήσεις θα υπάρξει νέος έλεγχος για την κατάσταση των καλλιεργειών για να αποζημιωθούν στο 70% της ζημιάς. Ενώ η αποζημίωση στους αγρότες δίνεται αναλογικά με τα στρέμματα γης.

Οσο για τη λεγόμενη στεγαστική συνδρομή, αυτή αφορά 80% κρατική αρωγή και 20% στις τράπεζες με άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Για σπίτια: Σε αυτά που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προβλέπεται πρώτη ενίσχυση έως 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή, σε αυτά που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμα (κίτρινα) 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή, σε αυτά που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμα 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Δικαίωμα στην αποζημίωση της οικοσκευής έχουν και οι ενοικιαστές κατοικιών.

Σε χτεσινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανέφερε ότι 200 μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών έχουν πραγματοποιήσει έως τώρα 1.800 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές. Η πρώτη καταγραφή έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, πλην της Αρκαδίας, όπου οι έλεγχοι ξεκίνησαν χτες. Στην Αττική είπε ότι τα «κόκκινα» κτίρια - μη επισκευάσιμα και τα «κίτρινα» - επισκευάσιμα αλλά μη κατοικήσιμα (κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια κ.λπ.) είναι γύρω στα 500, ενώ τα «πράσινα» κτίρια, με λίγες ζημιές, είναι 292. Στην Εύβοια, κόκκινα είναι 307, κίτρινα 201 και πράσινα 105.

Αιτήσεις για την εφάπαξ ενίσχυση σε ανέργους λόγω πυρκαγιάς

Επίσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, άνοιξε χτες η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 718,65 ευρώ για εργαζόμενους που έμειναν άνεργοι καθώς οι επιχειρήσεις που εργάζονταν καταστράφηκαν ολικά ή μερικά. Οπως και άλλα μέτρα που αφορούν τους πληγέντες, είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που υφίστανται τις καταστρεπτικές συνέπειες των πυρκαγιών άμεσα ή έμμεσα και έχουν ανάγκη από ουσιαστική, συστηματική και συνεχή στήριξη.

Για τη λήψη του επιδόματος απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ. Για όσους κάνουν εγγραφή από χτες και στο εξής, επιλέγουν κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας λόγω ανωτέρας βίας (Πυρκαγιές Αυγούστου 2021)» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias. Μετά την εγγραφή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ και να επισυνάψουν βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης, ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, Επωνυμία, Διεύθυνση), καθώς και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Εισαγγελικές έρευνες για τις πυρκαγιές

Οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει το προηγούμενο διάστημα στην Αττική - από την Βαρυμπόμπη και την Ιπποκράτειο Πολιτεία - αλλά και στην Ηλεία και την Εύβοια.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση όσον αφορά τις φωτιές της Αττικής. Επίσης, προχωρά και η έρευνα που διενεργείται από την εισαγγελέα Εφετών αρμόδια για θέματα οργανωμένου εγκλήματος, υπό την εποπτεία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταθέσει οι πρώτοι μάρτυρες, ενώ έχουν γίνει κι άλλες ανακριτικές πράξεις με ζητούμενο την αναζήτηση στοιχείων για τυχόν δράση εγκληματικής οργάνωσης. Τη διερεύνηση ύπαρξης οργανωμένου εγκληματικού σχεδίου έχει ζητήσει με παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας χτες σε ΜΜΕ για τα δύο πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σε Βίλια και Κερατέα, αναφέρθηκε και στις έρευνες της αστυνομίας μετά από καταγγελίες για εμπρησμό, τονίζοντας πως έχουν γίνει ήδη 21 συλλήψεις για εμπρησμούς σε όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ