ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
Τεράστια καταστροφή σε Βίλια και Λαυρεωτική

Για άλλη μια φορά στο προσκήνιο η γύμνια του κρατικού μηχανισμού, που αφήνει απροστάτευτα τα δάση και θέτει σε κίνδυνο σπίτια

Αλλο ένα παρθένο δάσος γίνεται στάχτη στα Βίλια

Eurokinissi

Αλλο ένα παρθένο δάσος γίνεται στάχτη στα Βίλια
Μια τεράστια καταστροφή σε έναν από τους εναπομείναντες πνεύμονες οξυγόνου του Λεκανοπεδίου εξελίσσεται από προχτές στα Βίλια της Αττικής. Ενα παρθένο πευκόδασος, που είχε αναγεννηθεί μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1987, γίνεται στάχτη και έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη καταστροφή στη βόρεια Αττική (Βαρυμπόμπη έως Μαλακάσα) και τη Λαυρεωτική.

Συγκεκριμένα, μαινόταν και χτες ανεξέλεγκτο το μέτωπο χιλιομέτρων της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαιγε το πυκνό δάσος για δεύτερη μέρα, ενώ η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των δασών και πυροπροστασίας ήταν για μια ακόμα φορά ορατή. Χωρίς αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους που να επιτρέπουν επίγειες δυνάμεις να προσεγγίσουν, χωρίς την παραμικρή πρόληψη για καθαρισμό το δάσος χάνεται. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και τοπικών παραγόντων. Αλλωστε, και αυτή η περιοχή, όπως και οι περισσότερες που γίνονται στάχτη όλο αυτό το διάστημα, είναι σταθερά στο στόχαστρο διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων και επενδυτών, που αξιοποιούν διαχρονικά τη δασοκτόνα πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και το γεγονός ότι στο εκμεταλλευτικό σύστημα η γη αποτελεί ένα ακόμα εμπόρευμα και πηγή απίστευτων κερδών για λίγους.

Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη κάτοικοι και πυροσβέστες προσπαθούσαν να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τους οικισμούς για να προστατευτούν τα σπίτια. Να σημειωθεί ότι χτες με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούσαν περιοδικά 22 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων του ρωσικού «Beriev-200» και των δύο ρωσικών μεγαθηρίων «Ιλιούσιν». Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούσαν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και πυροσβέστες από την Πολωνία.

Καμένο σπίτι στην περιοχή της Κερατέας

INTIME NEWS

Καμένο σπίτι στην περιοχή της Κερατέας
Η φωτιά το μεσημέρι είχε πάρει τρεις κατευθύνσεις προς το Ορος Πατέρα, τα Μέγαρα και την Οινόη, ενώ είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Παλαιοχώρι, Αγίας Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα και Θέα.

Στην Κερατέα χτες η φωτιά που ξεκίνησε τη Δευτέρα κοντά στο Μαρκάτι έκαψε σπίτια, απείλησε άλλα και κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, ήταν υπό έλεγχο, αλλά τις δυνάμεις πυρόσβεσης, τους κατοίκους και τους εθελοντές που συμμετείχαν στη μάχη, ανάμεσά τους και οι ομάδες που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τα σωματεία των εργαζομένων, ανησυχούσαν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Χωρίς αντιπυρικές ζώνες και δρόμους, χωρίς φροντίδα το δάσος είναι εντελώς απροστάτευτο

Eurokinissi

Χωρίς αντιπυρικές ζώνες και δρόμους, χωρίς φροντίδα το δάσος είναι εντελώς απροστάτευτο
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δραματική η κατάσταση μετά την πυρκαγιά

Στη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στη Φωκίδα από τις πυρκαγιές αναφέρεται η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Η έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε την 1η Μάη 2021, βρήκε το σύστημα της δασοπροστασίας - πυροπροστασίας στη Φωκίδα και σε ολόκληρη τη χώρα ανέτοιμο, όπως αποδείχτηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο. Ο χειριστής που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να σβήσει η φωτιά είναι και αυτός θύμα της ανυπαρξίας σχεδίου και μέσων προστασίας. Ως Τομεακή Επιτροπή εκφράζουμε συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του».

Επισημαίνοντας τις ευθύνες και των τοπικών αρχών και την υποκρισία των τοπικών οργανώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση για ολοκληρωμένη αποκατάσταση και ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές με αποζημιώσεις στο 100%. Αναφέρει δε ότι με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες «σπίτια που ενδεχόμενα αποτελούν δευτερεύουσα κατοικία ή λόγω παλαιότητας δεν έχουν άδεια από την πολεοδομία, σταβλικές εγκαταστάσεις που δεν έχουν σχετικές άδειες, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αποζημιώσεων. Ενώ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις πρόκειται για κοροϊδία, αφού οι ελαιοκαλλιέργειες που κατά βάση επλήγησαν στη Φωκίδα, αποζημιώνονται, ανάλογα με την έκταση, από 2 μέχρι 10 ευρώ το δέντρο στην καλύτερη περίπτωση».

Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να μην έχουμε μία δεύτερη Εύβοια μέσα στην Αττική

Δήλωση του Γ. Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από τα Βίλια

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή όπου σημειώνεται άλλη μια οικολογική καταστροφή
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή όπου σημειώνεται άλλη μια οικολογική καταστροφή
Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», βρέθηκε χτες το πρωί στο μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια. Συμμετείχαν επίσης ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ, ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής, και ο Δημήτρης Ανδριάς, δημοτικός σύμβουλος δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Ελευθ. Κοσμόπουλο για την εξέλιξη στο μέτωπο της πυρκαγιάς και τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής. Διαπίστωσε από κοντά αυτό που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, δηλαδή την εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει την περιοχή ανοχύρωτη, με παντελή έλλειψη υποδομών αντιπυρικής προστασίας, αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους

Σε δήλωσή του ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε: «Πρόκειται για μια πολύ καταστροφική πυρκαγιά. Επί της ουσίας μιλάμε για έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, στο όρος Πατέρα, μια έκταση παρθένου πευκοδάσους, η οποία είχε αναγεννηθεί μετά τις πυρκαγιές του 1996. Αλλά αυτό που βλέπουμε όλοι διά γυμνού οφθαλμού - και μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας - είναι ότι μιλάμε για την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε μέσου υποδομής για την προστασία μιας ολόκληρης περιοχής, παντελή έλλειψη δασικών δρόμων, παντελή έλλειψη αντιπυρικών ζωνών.

Εδώ οι κάτοικοι, οι εθελοντές, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να προσπαθήσουν να κρατήσουν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους. Τα εναέρια μέσα πετάνε, αλλά βλέπετε εκεί που είναι η πυρκαγιά δεν μπορεί να προσεγγίσει κανένα επίγειο τμήμα.

Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθεί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της Αττικής. Τον Μάιο κάηκαν τα Γεράνεια Ορη, κάηκε δηλαδή η απέναντι πλευρά, και τον Αύγουστο καίγεται και το τελευταίο κομμάτι της Δυτικής Αττικής. Μιλάμε για πάνω από 40.000 στρέμματα, αυτή τη στιγμή, καμμένα και η φωτιά βλέπετε συνεχίζεται με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Λοιπόν, πρέπει εδώ, επειγόντως, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να μην έχουμε μία δεύτερη Εύβοια μέσα στην Αττική».

Περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ στη Δυτική Ελλάδα

Με σκοπό την ενημέρωση του λαού για τις θέσεις του Κόμματος, την οργάνωση της διεκδίκησης μέτρων αποκατάστασης για όσους επλήγησαν, ειδικά στις χτυπημένες από πυρκαγιές περιοχές, αλλά και την ανάγκη προστασίας της ζωής, του φυσικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας, την οργάνωση της πάλης και των αναγκαίων διεκδικήσεων, κλιμάκια του ΚΚΕ πραγματοποιούν περιοδείες στους νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα με τους επικεφαλής για σήμερα Τετάρτη στην Αχαΐα έχει ως εξής: Δεμένικα, Ρούλα Ντουντούμη, μέλος του ΤΓ της ΤΕ Αχαΐας. Προσφυγικά Πάτρας, Φώτης Αραβαντινός, μέλος του ΤΓ της ΤΕ Αχαΐας. Χωριά του πρώην δήμου Διακοπτού, Χρήστος Απόκης, μέλος της ΤΕ Αχαΐας. Ρωμανού - Ελεκύστρα, Ελένη Μπιρλή, στέλεχος του ΚΚΕ. Βραχνέικα - Καμίνια, Πέρσα Βασιλικοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ. Επίσης, στην Ηλεία θα γίνει σήμερα περιοδεία στο Χάβαρι.

Φωτιά στο Παγγαίο

Υπό έλεγχο τέθηκε αργά χτες το απόγευμα η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στους πρόποδες του Ορους Παγγαίου στην Καβάλα, σε περιοχή μεταξύ των οικισμών Αντιφιλίππων και Χορτοκοπίου. Από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν οι οικισμοί.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα, ενώ το έργο της συνέδραμαν και οι υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης με οχήματα και υδροφόρες. Σε επιφυλακή παρέμεναν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ