ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΒΙΛΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εζησαν και πάλι τον πύρινο εφιάλτη

Καμένο σπίτι στον οικισμό του Προφήτη Ηλία

Eurokinissi

Καμένο σπίτι στον οικισμό του Προφήτη Ηλία
Επί έξι ολόκληρες μέρες τα Βίλια καίγονταν. Οτι θα έχει 8 μποφόρ στην περιοχή ήταν γνωστό από μέρες. Κι όμως! Η κυβέρνηση κατάφερε να μην αποσοβήσει μια νέα μεγάλη φωτιά στην ίδια περιοχή... Κι αν αυτό συνιστά πράγματι ένα τεράστιο αίσχος, ταυτόχρονα επιβεβαιώνει το τι σημαίνει να μην υπάρχει κυριολεκτικά κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και μάλιστα σε περιοχή που «φωνάζει» ότι θέλει προστασία.

Ετσι, πριν καλά σταματήσει η γη να καπνίζει στα Βίλια Αττικής, κάτοικοι, εργαζόμενοι, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες βρέθηκαν πάλι χτες νωρίς το μεσημέρι αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη. Νέα μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κάζα, κοντά σε οικισμούς και στον Προφήτη Ηλία, σε περιοχές γύρω από τα Βίλια που είχαν καεί στην προηγούμενη φωτιά, που έκαιγε για πέντε μέρες.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι η πυροπροστασία είναι ανύπαρκτη, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που έχει αφήσει τα δάση απροστάτευτα, ακαθάριστα, απροσπέλαστα, εύκολη καύσιμη ύλη για κάθε είδους συμφέροντα, με τα δασαρχεία χωρίς έναν δασεργάτη και την Πυροσβεστική υποστελεχωμένη, με το πυροσβεστικό προσωπικό να μη γνωρίζει μέρα ξεκούρασης εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, το μόνο που έκανε είναι να στέλνει μηνύματα του 112, για εντολή για προληπτική εκκένωση των Βιλίων, των οποίων οι κάτοικοι καλούνταν να φύγουν προς την Ψάθα και οι κάτοικοι του οικισμού Προφήτη Ηλία προς Μάνδρα. Στον Προφήτη Ηλία έγινε γνωστό ότι κάποια σπίτια κάηκαν και άλλα υπέστησαν σημαντικές ζημιές.


Η φωτιά είχε ένα μέτωπο 3 χιλιομέτρων, με τους άνεμους έως και 8 μποφόρ να γίνονται και πάλι για την κυβέρνηση και τους διάφορους τοπικούς παράγοντες το άλλοθι για να επικαλεστούν τις δυσκολίες. Ωστόσο, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι παρότι υπήρχε προειδοποίηση στο «κόκκινο» για διάφορες περιοχές (όπως και η Αττική), δεν υπήρξε και πάλι καμία προετοιμασία.

Πυκνός μαύρος καπνός κάλυψε την ευρύτερη περιοχή, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Ελευσίνας - Θηβών στον κόμβο των Βιλίων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούσαν 73 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα, 25 οχήματα, έξι ελικόπτερα και 5 αεροπλάνα.

Χτες βράδυ, παρατηρούνταν μια σχετική ύφεση στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ωστόσο υπήρχαν φόβοι για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή

Στην περιοχή βρέθηκε αμέσως κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αττικής, και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Μάλιστα, η αστυνομία επιχείρησε να παρεμποδίσει τον βουλευτή του ΚΚΕ να προσεγγίσει το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στην είσοδο των Βιλίων, με πρόσχημα τη «ρητή εντολή» που έχουν «να μην περάσει κανείς, ούτε βουλευτής». Στην επικοινωνία που είχε ο Χρ. Κατσώτης με τον γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Π. Σανιδά, ο δεύτερος του επιβεβαίωσε την εντολή που έχει δοθεί. Να σημειωθεί όμως ότι λίγα λεπτά νωρίτερα, το ίδιο μπλόκο πέρασε ο βουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Λιάκος, χωρίς οι αστυνομικοί να τον σταματήσουν. Το γεγονός αυτό προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτήματα για το από πού πήρε την εντολή ο επικεφαλής της ΓΑΔΑ να απαγορεύσει την πρόσβαση στον βουλευτή του ΚΚΕ.

Για άλλη μια φορά τα Βίλια κυκλώθηκαν από τον πύρινο εφιάλτη
Για άλλη μια φορά τα Βίλια κυκλώθηκαν από τον πύρινο εφιάλτη
Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΚΚΕ, βλέποντας από κοντά την εξέλιξη της φωτιάς, αφού ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής Ελ. Κοσμόπουλο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Και εδώ στα Βίλια φανερώνονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων, για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, αλλά και την υποστελέχωση των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής. Η κυβέρνηση να διαθέσει όλα τα μέσα για να τελειώσει επιτέλους ο πύρινος εφιάλτης!».


Στη μάχη με τις φλόγες οι εθελοντικές ομάδες μελών και φίλων του ΚΚΕ

Ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με την ομάδα των εθελοντών κατευθύνονται προς το μέτωπο της φωτιάς για να συνδράμουν τις δυνάμεις κατάσβεσης
Ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με την ομάδα των εθελοντών κατευθύνονται προς το μέτωπο της φωτιάς για να συνδράμουν τις δυνάμεις κατάσβεσης
Στη μάχη με τις φλόγες στα Βίλια ρίχτηκαν εθελοντές μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, προκειμένου να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από το δάσος αλλά και τις περιουσίες των κατοίκων.

Η ομάδα αυτήν τη φορά (υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που εθελοντές, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, βρίσκονται στην περιοχή, μετά την Πέμπτη 19 Αυγούστου) βοήθησε Ρουμάνους πυροσβέστες, σβήνοντας μαζί τους μικροεστίες στο μέτωπο, προκειμένου να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ, βρίσκονταν σε ανοικτή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας - Ειδυλλίας, προκειμένου να μετακινηθούν και να επέμβουν όπου χρειαστεί.

Οι εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κόμματος για συγκρότηση ομάδων για την αντιμετώπιση της φωτιάς, την προστασία του φυσικού πλούτου και των λαϊκών κατοικιών και ταυτόχρονα σε οργανωμένη αλληλεγγύη στους κατοίκους και τους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες.


Εθελοντές του ΚΚΕ συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Ρουμανία στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στα Βίλια
Εθελοντές του ΚΚΕ συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Ρουμανία στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στα Βίλια

Επικοινωνιακά κολπάκια «συμπόνοιας»

Ευκαιρία δεν χάνει ο εκλεκτός της κυβέρνησης περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης για να αυτοπροβληθεί, πατώντας στον ανθρώπινο πόνο που και ο ίδιος συνέβαλε να δημιουργηθεί. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας, στα γεύματα φαγητού που προορίζονται από την Περιφέρεια για τους πυρόπληκτους κατοίκους από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, εμφανίζεται και χαρτάκι με μήνυμα δήθεν συμπόνοιας που υπογράφει ο Πατούλης, που λέει: «Ολοι μαζί, κανείς μόνος του». Αυτά τα επικοινωνιακά κολπάκια του περιφερειάρχη δεν μπορούν να μειώσουν τις ευθύνες του ως άλλου εφαρμοστή της ταξικής πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που βάζουν την πυροπροστασία, τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής στο «ζύγι» του κόστους - οφέλους, για να προωθούνται τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ