ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκόπιμες ασάφειες, «κατανόηση» και αόριστες υποσχέσεις στους πυρόπληκτους

Αντιπροσωπεία φορέων και Επιτροπών Αγώνα της Βόρειας Εύβοιας συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλο

Η αντιπροσωπεία των πυρόπληκτων πριν από τη συνάντηση
Η αντιπροσωπεία των πυρόπληκτων πριν από τη συνάντηση
Συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο είχαν χτες εκπρόσωποι φορέων και επιτροπών πυρόπληκτων από τη Βόρεια Εύβοια στην Αθήνα, τρεις μέρες μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στον κόμβο Στροφυλιάς, που, όπως επιβεβαιώνεται, η απήχησή του ήταν πολύ μεγάλη.

Κατέθεσαν τα αιτήματά τους, όπως αυτά καταγράφονται στο ψήφισμα του μεγάλου συλλαλητηρίου που έγινε το περασμένο Σάββατο στον κόμβο της Στροφυλιάς, αλλά και πρόσθετα ζητήματα που μέρα με τη μέρα αναδεικνύονται. Από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης εισέπραξαν «συμπάθεια», «κατανόηση» και μπόλικες υποσχέσεις, για χρήμα που θα ρεύσει άφθονο στην περιοχή, χωρίς όμως να προκύπτει από κάπου ότι αυτό θα αξιοποιηθεί για να σταθούν οι πυρόπληκτοι στα πόδια τους, για να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές και να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους.

Δεν ειπώθηκε επίσης τίποτα συγκεκριμένο ως προς τα χρονοδιαγράμματα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που επείγουν, με τον υφυπουργό να παραπέμπει στο μέλλον για σαφέστερες απαντήσεις. Απ' την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων και των πυρόπληκτων κατέστησαν σαφές πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα, καθώς το φθινόπωρο είναι προ των πυλών, ενώ οι ανάγκες τους δεν παίρνουν αναβολή.

Μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Ο υπουργός άκουσε τα αιτήματά μας, αλλά οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν σαφείς (...) Καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος είναι ανήσυχος στην περιοχή, οι φόβοι μας για πλημμύρες είναι τεράστιοι, ξέρουμε τι μας περιμένει, ευχόμαστε να μη γίνει κι άλλο κακό στον τόπο μας».

Κρανίου τόπος είναι η εικόνα της επόμενης μέρας στη Β. Εύβοια

Eurokinissi

Κρανίου τόπος είναι η εικόνα της επόμενης μέρας στη Β. Εύβοια
Δίπλα του, απ' το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, ο Γιάννης Φεγγερός προσθέτει: «Ζητήσαμε να πάρουν οι γυναίκες σύνταξη στα 50 και οι άντρες στα 55, και μέσα σε αυτά τα έργα που θα γίνουν να δουλέψουν οι νέοι άνθρωποι. Ολο "ναι" ακούσαμε, αλλά κρατάμε πισινή. Τι θα γίνει στην πράξη είναι που έχει σημασία». Τέλος, ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, είπε πως «εμείς δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, θα συνεχίσουμε μέχρι να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας, συνεχίζουμε ενωμένοι στον αγώνα».

Δηλώσεις για τα πυρόπληκτα χωριά έκανε χτες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Οπως είπε, «πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πυρόπληκτες περιοχές», κάτι που από μόνο του δείχνει και τους ρυθμούς αποκατάστασης, ενώ συμπλήρωσε ότι «ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες κοπής και απομάκρυνσης καμένων κορμών».

Διαπίστωσε το αυτονόητο, ότι «για την αποφυγή πλημμυρών, γίνεται προσπάθεια ώστε να συγκρατηθούν από ψηλά τα φερτά υλικά με στόχο να μειωθεί η ροή του νερού» και ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Εναρμονισμένη με τη συνολικότερη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, ώστε να κάμψει τον αγώνα του λαού της Βόρειας Εύβοιας και παράλληλα να προωθήσει τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να στήσουν τις μπίζνες τους τους πάνω στα αποκαΐδια, ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που διεξήχθη στα Λουτρά Αιδηψού.

Η περιφερειακή αρχή επιχείρησε να κρύψει τις ευθύνες της για την έλλειψη μέτρων πρόληψης, να αποδώσει την τεράστια καταστροφή στην «κλιματική κρίση» και στις συνθήκες που «δεν επέτρεπαν στα πυροσβεστικά αεροσκάφη να πετάξουν και να κάνουν ρίψεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς», όταν αυτή έκαιγε ανεξέλεγκτα για εννέα ολόκληρες μέρες.

Από την πλευρά τους, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες για τα όσα βίωσε ο λαός της Βόρειας Εύβοιας και παράλληλα εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνει για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.


Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο

Τις μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια οι πληγέντες ακούνε πολλά. Για κάθε αίτημά τους υπάρχει ένα «θα», ένα τάχα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και μια προσπάθεια κατευνασμού του θυμού και κυρίως της διάθεσής τους να μην κάνουν βήμα πίσω απ' τον αγώνα διεκδίκησης των δίκιων τους, όπως έδειξαν άλλωστε και με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στον κόμβο Στροφυλιάς.

Ζητάνε αποκατάσταση όλων των ζημιών, αλλά ήδη σοβαρά είναι τα ερωτήματα για το ύψος της αποζημίωσης σε όσους έχασαν σπίτια ή μικρές επιχειρήσεις, ενώ δεν αποζημιώνονται για αποθήκες και άλλους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους που καταστράφηκαν, ούτε για λιόδεντρα που κάηκαν, με το επιχείρημα ότι ανήκαν σε «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και δεν ήταν ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ, ή επειδή τα μελίσσια δεν ήταν δηλωμένα. Πρόκειται όμως για το λάδι ή το μέλι οικογενειών που έχασαν τη δουλειά και το εισόδημά τους. Ακόμα κι αν ανήκουν π.χ. σε συνταξιούχους, η πενιχρή τους σύνταξη είναι πλέον το μοναδικό εισόδημα για τους ίδιους, τα παιδιά, τα εγγόνια τους.

Ζητάνε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και παίρνουν αόριστες υποσχέσεις ότι αυτό θα γίνει! Πώς; Πότε; Για πόσο; Καμία απάντηση. Κάτι μισόλογα για κοινωφελή εργασία ή για μεροκάματα σε εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα στις καμένες εκτάσεις, με τους πληγέντες να εκφράζουν βάσιμους φόβους ότι θα δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί που κι αυτό θα το τρώνε στις μετακινήσεις τους μέσα στο δάσος και με γρήγορη ημερομηνία λήξης. Στην εύλογη απορία τους «τι δουλειά έχουν εταιρείες στα καμένα» και «γιατί τα έργα δεν εκπονούνται με ευθύνη των δήμων», ακούνε δικαιολογίες, όπως ότι οι δήμοι «λόγω γραφειοκρατίας» θα καθυστερήσουν πολύ, σε αντίθεση με τους ιδιώτες που θα τρέξουν τα έργα γρήγορα, με το αζημίωτο φυσικά!

Ζητάνε αντιπλημμυρικά έργα χτες! Παίρνουν «θα», ακούνε για μελέτες που γίνονται και βλέπουν το μπαλάκι της ευθύνης για την υλοποίησή τους να πετιέται από κυβέρνηση σε δασαρχεία, Περιφέρεια και δήμους και πάλι πίσω! Στο μεταξύ, ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά σε μια περιοχή που είχε ήδη πρόβλημα με τις πλημμύρες τον καιρό που το δάσος συγκρατούσε τόνους νερού.

Ζητάνε να βγουν στη σύνταξη γυναίκες και άντρες στα 50 και 55 αντίστοιχα, αφού δεν έχουν καμία ελπίδα να βρουν άλλη δουλειά ούτε μπορούν σε αυτές τις ηλικίες να απασχοληθούν στις αναγκαίες εργασίες στα καψάλια, όπου οι θερμοκρασίες, η σκόνη, η στάχτη δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Στο αίτημα αυτό η απάντηση είναι «δύσκολο να γίνει» αλλά ...«θα το δούμε»! Ζητάνε να καταγραφούν και να αποζημιωθούν οι τόνοι ξυλείας που είχαν συγκεντρώσει σε λάκκες οι υλοτόμοι στα χωριά μετά τη «Μήδεια», ήταν καταμετρημένα απ' τα δασαρχεία και κάηκαν ολοσχερώς. Η απάντηση είναι «θα δούμε», «στείλτε ένα υπόμνημα»...

Ζητάνε στήριξη για όσους έμειναν άνεργοι και σπουδάζουν παιδιά προκειμένου αυτά να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους και παίρνουν ένα καθησυχαστικό χτύπημα στην πλάτη ότι αφού η κυβέρνηση θα εγγυηθεί αναπλήρωση εισοδήματος στο 100% τότε δεν θα έχουν τέτοιο πρόβλημα... Τα ενοίκια όμως τρέχουν, οι ανάγκες τρέχουν και οι ακάλυπτες επιταγές που μέχρι στιγμής μοιράζονται αφειδώς δεν απαντάνε στα τεράστια προβλήματα των πυρόπληκτων. Η κυβέρνηση ποντάρει στην κούραση, στην απογοήτευση των πυρόπληκτων, στη διάσπαση του αγώνα τους, που χτίζεται τώρα σε γερά θεμέλια. Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο...


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ