ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Τρέχουν» τα πακέτα για την «Αμερική που θα ξεπερνά στον ανταγωνισμό τον υπόλοιπο κόσμο»

«Ιστορική επένδυση» για τις ΗΠΑ στον διεθνή ανταγωνισμό χαρακτήρισε τα νέα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου ο Τζο Μπάιντεν

Copyright 2021 The Associated

«Ιστορική επένδυση» για τις ΗΠΑ στον διεθνή ανταγωνισμό χαρακτήρισε τα νέα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου ο Τζο Μπάιντεν
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κυβερνητικές κινήσεις και οι ενδοαστικές διεργασίες στις ΗΠΑ για την προώθηση των νέων μεγάλων πακέτων για τη στήριξη της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας, με στόχο, όπως επανέλαβε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε προχτεσινό σχετικό διάγγελμά του, «να οικοδομήσουμε μια Αμερική που θα ξεπερνά στον ανταγωνισμό τον υπόλοιπο κόσμο».

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από πολυήμερα παζάρια και εντός του κυβερνώντος κόμματος, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τρίτη το πλαίσιο προϋπολογισμού για το πακέτο 3,5 τρισ. δολαρίων που προωθούν οι Δημοκρατικοί, το οποίο «αλληλοσυμπληρώνεται» με το πακέτο 1 τρισ. δολαρίων που έχουν συμφωνήσει μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Σε ό,τι αφορά αυτό το δεύτερο διακομματικό πακέτο, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να έχει ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη, ενώ μέσα στον Σεπτέμβρη θα πρέπει επίσης να προσδιοριστεί το ακριβές περιεχόμενο του πακέτου των 3,5 τρισ., το οποίο παρουσιάζεται από τους Δημοκρατικούς ως «επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό».

Για να τεκμηριωθεί ο «κοινωνικός χαρακτήρας» του, προβάλλονται μέτρα όπως για την «καθολική Προσχολική Αγωγή», για «φθηνότερη» ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φοροελαφρύνσεις νοικοκυριών με παιδιά, ενίσχυση των κοινοτικών κολεγίων κ.τ.λ., τα οποία στην πραγματικότητα υπηρετούν τη διασφάλιση μιας «κοινωνικής συνοχής» σε συνθήκες που εκατομμύρια εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα σε αυτούς τους τομείς, ενώ παράλληλα επιχειρείται να «λυθούν» άλλα ζητήματα, η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, συνολικότερα η κατάρτισή του με βάση τις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου κ.ά.

Ταυτόχρονα, πίσω από αυτά τα μέτρα το πακέτο των 3,5 τρισ. δολαρίων, με βάση όσα έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, περιλαμβάνει νέους πακτωλούς χρημάτων για την ενίσχυση τομέων που θέτει ως προτεραιότητα το αμερικανικό κεφάλαιο - ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» - όπως άμεσες πληρωμές σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για την επίτευξη στόχων «καθαρής ενέργειας», εκπτώσεις σε καταναλωτές για να καταστήσουν τα σπίτια ενεργειακά αποδοτικότερα, χρηματοδότηση για εγχώριες τεχνολογίες «καθαρής ενέργειας», ανανέωση του ομοσπονδιακού στόλου με ηλεκτρικά οχήματα κ.ά., ενίσχυση και ενθάρρυνση εξειδικευμένων μεταναστών, χρηματοδότηση επενδύσεων σε τεχνολογία, μεταφορές και έρευνα κ.ά.

«Ιστορική επένδυση» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου των ΗΠΑ

Η προώθηση τέτοιων τεράστιων πακέτων για τη στήριξη της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας, βέβαια, δεν θα μπορούσε να γίνεται χωρίς να φουντώνουν ενδοαστικά παζάρια και «καβγάδες» για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα βγει ακόμα πιο κερδισμένο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι «σηκώνουν τους τόνους» της αντιπαράθεσης για το περιεχόμενο του πακέτου των 3,5 τρισ. δολαρίων, την ώρα που προωθούν από κοινού το πακέτο του 1 τρισ. για τις πιο «παραδοσιακές» υποδομές, ενώ φουντώνουν τα παζάρια και στο εσωτερικό των Δημοκρατικών.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναδεικνύοντας τον «στρατηγικό χαρακτήρα» που έχουν τα μέτρα για την προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, σημείωσε χαρακτηριστικά στο προχτεσινό του διάγγελμα: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την πραγματοποίηση μιας ιστορικής επένδυσης που πρόκειται να μεταμορφώσει την Αμερική, θα μειώσει φόρους για τις εργαζόμενες οικογένειες και θα θέσει την αμερικανική οικονομία σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη (...) Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματική επένδυση στον αμερικανικό λαό, στο να βάλουμε την οικονομία μας σε πορεία μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και να οικοδομήσουμε μια Αμερική που θα ξεπερνά στον ανταγωνισμό τον υπόλοιπο κόσμο».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε επίσης νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για «τα δικαιώματα των ψηφοφόρων», το οποίο ωστόσο αναμένεται να μπλοκαριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, αφού τα δύο κόμματα επιδιώκουν να διαμορφώνουν τους όρους της εκλογικής διαδικασίας με βάση το τι θεωρούν ότι τα εξυπηρετεί περισσότερο.

  • Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε την Τρίτη ότι πρέπει να επανέλθει σε ισχύ νομοθεσία της κυβέρνησης Τραμπ που ανάγκαζε αιτούντες άσυλο - κυρίως από χώρες της Κεντρικής Αμερικής - να περιμένουν στο Μεξικό μέχρι να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα αρμόδια αμερικανικά δικαστήρια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, που ήδη έχει δώσει και αυτή σαφή δείγματα για την πολιτική της συνολικότερα ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες (π.χ. διατηρώντας τη νομοθεσία για ταχείες απελάσεις μεταναστών, στο όνομα της πανδημίας, χωρίς να τους δίνεται δυνατότητα για αίτηση ασύλου), αναφέρει ότι θα συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση όσο διαρκεί η διαδικασία των εφέσεων για το ίδιο θέμα, ενώ ξεκίνησε σχετικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Μεξικού. Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες, οι συλλήψεις μεταναστών που περνούν τα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ είναι στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ