ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχέδια για «αναβάθμιση» της εμπλοκής στο μενού της επίσκεψης Μενέντεζ

Από παλιότερη συνάντηση του Αμερικανού γερουσιαστή με τον υπουργό Εξωτερικών
Από παλιότερη συνάντηση του Αμερικανού γερουσιαστή με τον υπουργό Εξωτερικών
«

Κόκκινο χαλί» στρώνουν η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για την υποδοχή σήμερα στην Αθήνα του γερουσιαστή των ΗΠΑ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ. Ο Αμερικανός γερουσιαστής θα συναντήσει σήμερα το πρωί τον πρωθυπουργό, το βράδυ αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση του φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», ενώ αύριο αναμένεται να επισκεφτεί και το υπουργείο Αμυνας.

Στο φως και των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και της αναδιάταξης των δυνάμεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου έρχεται να στείλει μήνυμα για την ανάληψη «ενεργότερου ρόλου» από την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, μεταξύ άλλων και με την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής «στρατηγικής συνεργασίας» και των «τριμερών» με το Ισραήλ, τα κράτη του Κόλπου και άλλους, όπως έδειξε και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ την περασμένη Κυριακή.

Θυμίζουμε άλλωστε πως ο Αμερικανός γερουσιαστής, μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, αποτελεί τον βασικό «εμπνευστή» του πρόσφατου νομοσχεδίου με τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», που έρχεται να «χτίσει» πάνω στα όσα περιλαμβάνονταν στον East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου).

Το νομοσχέδιο προβλέπει την «αναβάθμιση» του σχήματος 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών (από «φόρουμ» σε «διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση»), «ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του», και συγκεκριμένα «ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακών πρωτοβουλιών και αντιμετώπισης της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας».

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει επέκταση της περιβόητης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα «για μια περίοδο πέντε ετών και περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα», ζητάει η λεγόμενη «Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (DFC) να (...) υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια» και προβλέπει μια σειρά από κινήσεις (παραχώρηση «πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού», δάνεια κ.ο.κ.) για την «υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού», ώστε να παίξει το ρόλο του δερβέναγα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο.

Σημειωτέον, χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισ. Χέρτζοκ. Κατά την κυβέρνηση, τον ευχαρίστησε «για την αρωγή προς τη χώρα μας στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών» και «οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, που βασίζονται σε ουσιαστικό, διαρκή διάλογο και συντονισμό και σε αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Στο μεταξύ, η φρεγάτα «Σαλαμίς» κατέπλευσε τις προηγούμενες μέρες στη μεγάλη ναυτική βάση της Αιγύπτου στο Gargoub, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, ενώ πραγματοποίησε και συνεκπαίδευση με την αιγυπτιακή φρεγάτα «ENS Alexandria», σε αντικείμενα επικοινωνιών, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και θαλάσσιας ασφάλειας (maritime security).

«Οι σχετικές δραστηριότητες αναδεικνύουν τη διαρκώς αναβαθμιζόμενη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών όσο και το ρόλο τους ως πυλώνων σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Αντιδράσεις για το ενδεχόμενο προμήθειας επιπλέον «S-400» από την Τουρκία

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκαλούν και οι ρωσικές «διαρροές» για το ενδεχόμενο προμήθειας και επιπλέον «S-400» από την Τουρκία.

Επικαλούμενο (ανώνυμες) δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, το «Middle East Eye» σημείωνε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να υπογράψει τέτοια συμφωνία για την αγορά δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων «S-400».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση του «OPEN» και της «Hellas Journal» θύμισε τις προηγούμενες κυρώσεις - αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των «F-35» και επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) - και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε να τονίζουμε στα υψηλότερα επίπεδα (της τουρκικής κυβέρνησης) ότι η απόκτηση των (ρωσικών) "S-400" παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις μας και (στις σχέσεις) με το ΝΑΤΟ, και ότι τυχόν νέες μεγάλες αγορές ρωσικών όπλων θα κινδύνευαν να προκαλέσουν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA χωριστά και επιπρόσθετα από αυτές που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020».

«Συνεχίζουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο κανάλι «OPEN» και στη «Hellas Journal», «να ενθαρρύνουμε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της Συμμαχίας και να προχωρήσουν πέρα από τη χρήση αυτών των παλαιών συστημάτων».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Τιμή στους αγωνιστές η συνέχιση του αγώνα

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Πραγματοποιήθηκε χτες, 25 Αυγούστου, στο Κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου η εκδήλωση τιμής των αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, στις 17 Αυγούστου του 1944, από το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τις Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ.

H κεντρική ομιλία έγινε από τον γενικό γραμματέα του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς, Γιάννη Παπαδόπουλο, ο όποιος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Εδώ σε αυτό το Κοινοτάφιο μεταφέρθηκαν με φορτηγά οι εκτελεσμένοι αγωνιστές από τη μάντρα. Εμείς εδώ σήμερα τιμάμε τους ήρωές μας όχι με ένα στείρο μνημόσυνο, απλά επετειακά. Συγκεντρωνόμαστε για να υποσχόμαστε πάντα ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα και τις λαϊκές κατακτήσεις θα συνεχίζεται».

Στεφάνι κατέθεσαν εκ μέρος του Παραρτήματος ο πρόεδρος, Π. Γεωργόπουλος, εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ ο Δημήτρης Τζαφάλιας, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά του ΚΚΕ, εκ μέρους των Οργανώσεων Νίκαιας - Ρέντη της ΚΝΕ η Δώρα Τσαλίκη, μέλος του Γραφείου του Τομεακού Συμβουλίου Πειραιά της ΚΝΕ.

Ακόμη στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πειραιά και Κερατσινίου -Δραπετσώνας, ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας - Ρέντη με επικεφαλής τον Π. Κατηφέ, δημοτικό σύμβουλο, καθώς και αντιπροσωπείες από φορείς της περιοχής.

Η εκδήλωση έκλεισε με προσκλητήριο πεσόντων.

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
«Δρόμος θυσίας» στην Καστανιά

Τις εκδηλώσεις του «Δρόμου θυσίας» προς τιμήν των εκτελεσμένων ΕΑΜιτών πατριωτών της Δυτικής Σάμου από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής, τον Αύγουστο του 1943, οργανώνει και φέτος η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Αυγούστου στις 5 μ.μ. στην πλατεία Καστανιάς και θα περιλαμβάνουν:

-- Στις 5 το απόγευμα θα γίνουν συγκέντρωση στην πλατεία της Καστανιάς και ομιλία - ιστορική αναφορά στα γεγονότα.

-- Θα ακολουθήσει πορεία από το μονοπάτι που βάδισαν οι πατριώτες της Καστανιάς για τον χώρο της εκτέλεσης. Στο μνημείο θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών και προσκλητήριο νεκρών.

-- Στη συνέχεια αυτοκινητοπορεία προς Λέκκα με σύντομη στάση για κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου και από εκεί στο Καρλόβασι.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη μάχη του Τσαλ Νταγ

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, το Συμβούλιο Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της περιοχής διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στη νικηφόρα μάχη του 26ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στο Τσαλ Νταγ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πλαταμώνα Καβάλας (Ολατζακ) την Κυριακή 29 Αυγούστου στις 11 π.μ. και θα περιλαμβάνει:

-- Το χρονικό της μάχης από τον Δήμο Ζαχαριάδη, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και πρόεδρο του Παραρτήματος Καβάλας.

-- Ομιλία από τον Ορέστη Λιώλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Μουσικό αφιέρωμα στα αντάρτικα τραγούδια.

ΒΑΡΝΑΒΑΣ
Εκδήλωση για την «πράσινη» ανάπτυξη

«Οι συνέπειες της δήθεν πράσινης ανάπτυξης» είναι το θέμα της εκδήλωσης που οργανώνεται το Σάββατο 28 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ., στον Βαρνάβα, στο Θεατράκι (δίπλα στο γήπεδο Βρύσης). Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ