ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προετοιμάζει για την επέλαση των ομίλων και στα καμένα

INTIME NEWS

Πριν ακόμα σταματήσουν να καπνίζουν οι εκατοντάδες εστίες σε πολλές περιοχές της χώρας, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις τοποθετήσεις του, επιδόθηκε σε μια επιχείρηση δικαιολόγησης της τεράστιας καταστροφής. Πέρα από την αισχρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα καμένα, για το ποιος έχει στο «βιογραφικό» του μεγαλύτερη καταστροφή, περισσότερους νεκρούς και πιο πολλά διαλυμένα σπίτια, ο πρωθυπουργός φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι θα παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους την αναδάσωση και ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών για να κάνουν μπίζνες με πρόσχημα την «πράσινη ανάπλαση» στις πληγείσες περιοχές.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, η κυβέρνηση δίνει «μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές από επιχειρήσεις, ιδρύματα και ομίλους για την ανασυγκρότηση των περιοχών, ενώ με τον νέο θεσμό του αναδόχου αναδάσωσης, θα μπορεί ένα ίδρυμα, μία επιχείρηση να αναλαμβάνει τη μελέτη αλλά και τα έργα της αποκατάστασης». Ετσι, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη μεγάλη καταστροφή, ανοίγει διάπλατα στο δρόμο, ώστε οι πληγείσες περιοχές να αποτελέσουν πεδίο επενδύσεων και με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, με προσανατολισμό που θα εξυπηρετεί τους ομίλους και όχι τις ανάγκες των πυρόπληκτων να ζήσουν στον τόπο τους και να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να καλύψει τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών πίσω από την κλιματική κρίση, λέγοντας πως αυτή είναι η αιτία της μεγάλης καταστροφής, καθώς οι φετινές πυρκαγιές είχαν πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά και τελικά κατέστρεψαν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα γης. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τις καταστροφές και σε άλλες μεσογειακές χώρες, χωρίς όμως να αναφέρει ότι το κοινό στοιχείο σε όλα τα κράτη είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και αυτό αποτελεί την αιτία των καταστροφών χειμώνα - καλοκαίρι. Υπερασπίστηκε δε το «επιτελικό κράτος», που, όπως είπε, «απάντησε επιτυχημένα σε παράλληλες κρίσεις στον Εβρο, στον εμβολιασμό, εξασφάλισε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης». Μόνο που αυτό ακριβώς αποδεικνύει ότι αυτό το κράτος, όταν πρόκειται να στηρίξει και να προστατεύσει τον λαό, δεν το κάνει, γιατί ο προσανατολισμός του είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Μόνο σχέδιο το «τρέξτε να σωθείτε»

Οσον αφορά το επιχειρησιακό σκέλος, περιέγραψε τις εκκενώσεις και τη λογική τού «τρέξτε να σωθείτε» ως το ιδανικό σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων και το αντιπαρέβαλε με το ότι δεν υπήρξαν νεκροί, στη λογική τού «ή θα καείς εσύ ή το σπίτι σου». Αλλωστε, το είπε ξεκάθαρα στη δευτερολογία του, όταν αναφέρθηκε στο Μάτι, λέγοντας με χυδαίο τρόπο: «Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα, στην άλλη νεκρούς». Είπε, ακόμα, ότι οι εκκενώσεις των οικισμών εξασφάλισαν την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ίδιων των οικισμών, όμως στην πραγματικότητα τα χωριά σώθηκαν χάρη στη λαϊκή πρωτοβουλία και αυτοθυσία που επέδειξαν οι κάτοικοι, οι οποίοι απειθαρχώντας στα μηνύματα εκκένωσης, παρέμειναν στα χωριά τους και - μαζί με τους πυροσβέστες - έσωσαν τα σπίτια τους.

Για τα εναέρια μέσα δήλωσε πως γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν παρότι δεν αποτελούν τον κύριο παράγοντα αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ενώ για την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης στα δάση έριξε τις ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες, λέγοντας πως δεν έγινε καλή απορρόφηση των κονδυλίων που έδωσε η κυβέρνηση. Θυμίζουμε πως το κονδύλι που έδωσε φέτος η κυβέρνηση ήταν 1,7 εκατ. ευρώ, όταν τα δασαρχεία όλης της χώρας ζητούσαν 17,7 εκατομμύρια ευρώ για τα απαραίτητα έργα.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε για άλλη μια φορά να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των πυροσβεστών, που με την αυτοθυσία τους έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Η κυβέρνησή του, όμως, είναι εκείνη που συνεχίζει την πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πυροσβεστών.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Συναίνεση στη διαχείριση της καταστροφής για να ανθίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου

Πιστός στο πνεύμα συναίνεσης και συνεννόησης, δηλαδή στα κελεύσματα υποταγής που απ' την πρώτη στιγμή απηύθυνε στον λαό, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και υποταγής του περιβάλλοντος στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας και χτες απ' το βήμα της Βουλής διακήρυξε πως «δεν είναι ώρα για ανούσιες αντιπαραθέσεις» και υπερασπίστηκε τη συνεννόηση και συνεργασία για την άμεση και μεσοπρόθεσμη επούλωση των πληγών, για τη διαχείριση δηλαδή της καταστροφής ώστε να αποδώσει τα μέγιστα για το κεφάλαιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας εγκάλεσε τη ΝΔ για ασυνέπεια στην υλοποίηση της κοινής τους πολιτικής, όπως αυτή εκφράζεται στη συμφωνία τους με τη στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης, με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που αντιμετωπίζουν το περιβάλλον και τα δάση ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης, με τον εμπλουτισμό του νομικού πλαισίου για το περιβάλλον ακολουθώντας τις οδηγίες του μεγάλου κεφαλαίου, διατηρώντας και προωθώντας το σύνολο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που εντείνει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, τη διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων των δασών, την υλοποίηση των δασικών χαρτών, τη διατήρηση της ανύπαρκτης ουσιαστικά χρηματοδότησης στον τομέα των δασών (0,35% του προϋπολογισμού) κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτής τους της κοινής στρατηγικής, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που διατήρησε σε εξευτελιστικά επίπεδα τη χρηματοδότηση για τη δασοπυρόσβεση, που αποχαρακτήρισε δασικές εκτάσεις κ.λπ., ενώ σε δική του πρόταση του 2019 βασίστηκε ο νόμος 4662/2020 της ΝΔ που προβλέπει τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων, αναδιοργάνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και την οργάνωση του εθελοντισμού, μέσα απ' τις διατάξεις του οποίου άνοιξε ο δρόμος για την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της πυρασφάλειας και της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων.

Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις;

«

Ρωτήστε τους κατοίκους της Καρδίτσας και της Σάμου», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης χτες στη Βουλή, για να πείσει ότι οι αποζημιώσεις από την πλημμύρα και τον σεισμό δόθηκαν ταχύτατα.

Ο «Ριζοσπάστης» ρώτησε όντως κατοίκους της Καρδίτσας και της Σάμου και στις 13 Αυγούστου δημοσίευσε ρεπορτάζ, από το οποίο προκύπτει:

-- Οι πληγέντες από τον «Ιανό» στην Καρδίτσα στις 18/9/2020 αναγκάστηκαν να περάσουν όλο τον χειμώνα με κάποιες προκαταβολές που δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των ζημιών, ενώ σε αρκετά χωριά δεκάδες οικογένειες έμειναν άστεγες και φιλοξενήθηκαν σε συγγενείς, καθώς τα σπίτια τους κρίθηκαν κατεδαφιστέα, δεν πήραν έγκαιρα το επίδομα στέγασης και επιπλέον η κατεδάφιση των σπιτιών τους έπρεπε να γίνει με δικά τους έξοδα. Μετά από πολλούς μήνες και ύστερα από την πίεση που άσκησαν με τις κινητοποιήσεις τους, πήραν τις αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις κάλυπταν μόλις το 70% των ζημιών. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, το ποσοστό με το οποίο αποζημιώθηκαν έφτασε το 55% των ζημιών.

-- Μόνο το 35% των πληγέντων από τον σεισμό στη Σάμο στις 30/10/2020 έχουν πάρει έγκριση επιδότησης ενοικίου, ενώ ελάχιστοι έχουν μπορέσει να υποβάλουν φάκελο για επισκευές. Επιπλέον, πάνω από τα μισά σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα δεν έχουν κατεδαφιστεί ακόμα!

* * *

Μια από τις «υποσχέσεις» που μοίρασε χτες ο πρωθυπουργός είναι η υπαγωγή των ρητινοκαλλιεργητών της Εύβοιας σε πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» που, όπως είπε, θα έχει διάρκεια «έως και επτά χρόνια».

Η «κοινωφελής εργασία» είναι μέρος των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις και περιλαμβάνει δουλειά με ημερομηνία λήξης, πολύ χαμηλούς μισθούς και ψαλιδισμένα εργασιακά δικαιώματα. Ακόμα κι αν, στην περίπτωση των ρητινοκαλλιεργητών, η διάρκεια του προγράμματος επιμηκυνθεί από τους εφτά - οχτώ μήνες στα εφτά έτη, οι άθλιοι όροι αμοιβής δεν φαίνεται να αλλάζουν.

Συγκεκριμένα, το «μισθολογικό κόστος» που επιδοτεί το πρόγραμμα μόλις που ξεπερνά τα 22 ευρώ ημερησίως. Ετσι, ο μηνιαίος μισθός των εργαζομένων καθηλώνεται κάτω από τα 560 ευρώ (558,22 ευρώ). Στις σχετικές προκηρύξεις των προγραμμάτων διευκρινίζεται σαφώς ότι εκτός από τα ποσά αυτά, ο ΟΑΕΔ και οι επιβλέποντες φορείς «δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή ή αμοιβή στους ωφελούμενους», όπως, για παράδειγμα, επιδόματα, και ότι «δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας» πέραν των «ρητώς προβλεπομένων».

Με τα ψίχουλα αυτά, οι ρητινοκαλλιεργητές είναι αδύνατο να επιβιώσουν, να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, να ξαναστήσουν τα σπίτια και τα χωριά τους, ενώ τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ...στήριξή τους κάνουν στάχτη τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

* * *

«

Θα πρέπει να απασχολήσει στο μέλλον η ασφάλιση συνολικά της ακίνητης περιουσίας», τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση των συνεπειών τους.

Η δήλωσή του δεν είναι τυχαία. Επιβεβαιώνει την «πλούσια» αρθρογραφία των τελευταίων ημερών στα αστικά μέσα ενημέρωσης που ζητά την ασφάλιση της λαϊκής περιουσίας, για την οποία θα πληρώνει εξολοκλήρου ή ένα μέρος της ο ιδιοκτήτης. Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού προδιαγράφουν μέτρα σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για την ασφάλιση της όποιας μικρής περιουσίας διαθέτουν. Ετσι αυξάνουν και οι τζίροι των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και μετατίθεται η ευθύνη του κράτους στον λαό.

Γίνεται φανερό ότι το αστικό κράτος και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βγάλουν από παντού κέρδος σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Ακόμα κι όταν αυτό αφορά την πρόληψη, την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών μιας καταστροφής.

Οι υπόλοιποι αρχηγοί

Για «ανικανότητα» και «κακή διαχείριση» του επιτελικού κράτους κατηγόρησε την κυβέρνηση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, προσπερνώντας τις ευθύνες του δικού της κόμματος, το οποίο το 1998 προχώρησε στον διαχωρισμό της πρόληψης από τη δασοπυρόσβεση, με την καταστολή να μεταφέρεται στην Πυροσβεστική, η οποία δεν είχε ούτε τα μέσα ούτε το προσωπικό να αντεπεξέλθει!

Για διαχειριστικά λάθη έκανε λόγο ο Κυρ. Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, και ζήτησε παραιτήσεις, λες και δεν είναι το αστικό κράτος που διαχρονικά, με διαφορετικούς υπουργούς και υφυπουργούς, έχει αφήσει τον λαό στο έλεος της καταστροφής.

«Να μην μπει καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά, αλλά ο προσανατολισμός να είναι στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες», πρότεινε, από την πλευρά του, προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος του «ΜέΡΑ25» Γ. Βαρουφάκης, προκρίνοντας τη στρατηγική επιλογή της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» που προωθείται προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ