ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΑ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας την 1η Σεπτέμβρη

Με σύνθημα: «Η ανάπτυξή τους δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσα, όχι στη ΜΕΑ, όχι στα καζάνια και το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας»

Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αποτελεί ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα για την ταξική ικανότητα των κυβερνήσεων και του αστικού κράτους στην προώθηση σχεδιασμών για τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και τη διαχρονική εγκληματική πολιτική τους που πνίγει τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το έγκλημα με τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό, επιπρόσθετα στους ήδη υπάρχοντες ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης), δύο επίσης στο Σχιστό, από τους οποίους ο ένας νομιμοποιήθηκε πρόσφατα εν μέσω πανδημίας μετά από παράνομη 11χρονη λειτουργία και ο τρίτος μέσα στην πόλη του Περάματος, συγκεκριμένα στο Παλιό Νεκροταφείο. Ολα αυτά σε μια περιοχή όπου οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι ήδη ασφυκτιούν από τα καρκινογόνα καζάνια, ζουν με τον φόβο ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος. Τα παραπάνω είναι ακόμη μια τρανή απόδειξη για το ότι δεν μπορούν να μιλάνε στο όνομα της δημόσιας υγείας οι υπεύθυνοι που την υπονομεύουν, όπως και για χάρη του περιβάλλοντος οι υπαίτιοι για την υποβάθμισή του.

Από την άλλη, σε εξέλιξη είναι και ο αγώνας ενάντια σε αυτό το νέο έγκλημα: Μαζικοί φορείς και σωματεία του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος εντείνουν την παρέμβασή τους μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό.

Η Επιτροπή την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη οργανώνει συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας στο πάρκο Λιπασμάτων (Κράκαρη) στη Δραπετσώνα στις 7.30 μ.μ., όπου θα τραγουδήσουν η Πολυξένη Καράκογλου και ο Παντελής Κυραμαργιός.

Με αφορμή τη διοργάνωση της συναυλίας αλλά και τη συμπλήρωση ενός τριμήνου από τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στη ΜΕΑ, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Εύη Χαβελέ, πρόεδρο του Γυναικείου Συλλόγου Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η Στοργή του Παιδιού» (μέλος ΟΓΕ) και τον Μιχάλη Κομνηνό, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετσώνας «Τερψηχώρος».

Από τη συγκρότηση της Επιτροπής
Από τη συγκρότηση της Επιτροπής
Αρχικά η Εύη Χαβελέ μιλάει για το στάδιο όπου βρίσκεται το σχέδιο της εγκατάστασης ΜΕΑ:

Η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο και στα μουλωχτά πέρασε τροπολογία με την οποία μπορεί να προχωρήσει ακάθεκτη στην κατασκευή ΜΕΑ στο Ορος Αιγάλεω. Τον Σεπτέμβρη λήγει η περίοδος «διαβούλευσης» για τον ΠΕΣΔΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι στη ΜΕΑ στο Σχιστό σχεδιάζουν να επεξεργάζονται 180.000 τόνοι σύμμεικτων αποβλήτων και 70.000 τόνοι βιοαποβλήτων τον χρόνο, για τα επόμενα 29 χρόνια.

«Δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια λοιπόν. Θα οργώσουμε τις γειτονιές μας και τους χώρους δουλειάς και θα ενημερώσουμε τον λαό της περιοχής. Μπαίνουμε εμείς μπροστά να οργανώσουμε την πάλη του, τα σωματεία και οι σύλλογοι των δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας - Περάματος, αναδεικνύοντας ότι μόνο με τη δική μας πάλη μπορεί να μπει φρένο σε αυτό το έγκλημα. Οι δημοτικές αρχές, ήδη, επί περιφερειακής αρχής ΣΥΡΙΖΑ - Δούρου, έχουν συμφωνήσει σε αυτήν την εξέλιξη. Είναι συνυπεύθυνες. Δεν αμφισβήτησαν ούτε λεπτό την πολιτική της ΕΕ και τον Εθνικό Σχεδιασμό που προβλέπει όσα τώρα πάνε να υλοποιηθούν».

Στο τι σημαίνει η εγκατάσταση ΜΕΑ για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας στάθηκε ο Μιχάλης Κομνηνός:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω με τους στίχους του Κώστα Τριπολίτη, που λένε "πίσω απ' τη βιτρίνα η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, η Ελευσίνα" γιατί μια βιτρίνα είναι ο καπιταλισμός που προσπαθεί να βγάλει μπροστά τα όσα φαντάζουν καλά για τον λαό αλλά στην ουσία πίσω απ' τη βιτρίνα κρύβονται η φτώχεια, η εξαθλίωση, η εκμετάλλευση, η υποβάθμιση. Αυτή η αστείρευτη εκμετάλλευση, που στόχο έχει να αβγατίσει τα κέρδη των λίγων με οποιονδήποτε τρόπο και σκοπό, ανακάλυψε τώρα την "πράσινη" ανάπτυξη και φέρνει στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές μας ακόμα μία πληγή του Φαραώ. Δημιουργία ΜΕΑ, δηλαδή Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που ασφαλώς, όπως έχει δείξει και η ιστορία, στο μέλλον θα επεκταθεί και στην καύση μιας και αυτό είναι νομοτελειακό για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Ετσι, το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα και η Φυλή, ως άλλες κολυμβήθρες του Σιλωάμ, προσπαθούν να εξαγνίσουν όλες τις βρωμιές του Λεκανοπεδίου, λες και δεν μας έφθαναν οι υπάρχουσες εδώ και δεκαετίες εστίες μόλυνσης και καρκίνου που είχαμε: Λιπάσματα, τσιμεντάδικο, γυψάδικο, ΣΜΑ, χαβούζα, "καζάνια του θανάτου" και κάθε λογής ρυπογόνες βιομηχανίες που γιγαντώθηκαν πάνω στην πλάτη και στην υγεία του λαού».

Για τη διοργάνωση της συναυλίας - διαμαρτυρίας ο Μιχάλης Κομνηνός ανέφερε:

«Ο απλός λαός της ευρύτερης περιοχής δίνουμε αγωνιστικό "παρών" την 1η Σεπτέμβρη με τη συναυλία διαμαρτυρίας ώστε να γίνει σ' όλους γνωστό ότι διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στα σχέδιά τους. Θεωρούμε ότι η 1η Σεπτέμβρη θα είναι ακόμη ένα βήμα στον δίκαιο αγώνα μας. Μέσα από κάθε γειτονιά, από κάθε σωματείο, από κάθε σύλλογο και από κάθε μορφή πάλης και αγώνα ευελπιστούμε να χαλάσουμε τα βρώμικα σχέδιά τους».

Αντίστοιχα η Εύη Χαβελέ σημείωσε:

«Η συναυλία στέλνει μήνυμα κλιμάκωσης του έως σήμερα αγώνα μας. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε τα παιδιά μας να εισπνέουν καρκίνο, να ακριβοπληρώνουμε "περιβαλλοντικά" χαράτσια, για να κάνουν τζίρο οι κατασκευαστικές εταιρείες και τα υπόλοιπα μονοπώλια. Το "πάρκο κυκλικής οικονομίας" στο Σχιστό που διαφημίζουν, επί της ουσίας θα είναι εργοστάσιο σκουπιδαριού που θα εξασφαλίζει φτηνή καύσιμη ύλη για τις βιομηχανίες. Καρκίνος σκέτος δηλαδή... Εχουμε, βέβαια, στις γειτονιές μας μάθει καλά, όταν ακούμε από κυβερνητικά χείλη περί ανάπτυξης, να περιμένουμε περικοπή δικαιωμάτων, καταστολή αγώνων, καρκίνο και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Εχουμε επίσης όμως παρακαταθήκη την πείρα αγώνων εδώ και δεκαετίες κι όπως το έχουμε ξανακάνει, έτσι και τώρα θα παλέψουμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια».

Ενώ κλείνοντας τη συζήτηση παρέθεσε την ανταπόκριση των κατοίκων και των εργαζομένων στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής αλλά και το πώς θα συνεχιστούν αυτές το επόμενο διάστημα:

«Η Επιτροπή συγκροτήθηκε τον Μάη, ώστε ο αγώνας που ήδη έδιναν οι φορείς των δύο δήμων να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός, πιο συντονισμένος. Μέχρι εκείνη τη στιγμή και εν μέσω πανδημίας και καραντίνας έγιναν δεκάδες αγωνιστικές ενέργειες από όλους εμάς. Συμβολικοί αποκλεισμοί, πικετοφορίες, εξορμήσεις ενημέρωσης, αυτοκινητοπορείες. Τώρα, με τη Συντονιστική Επιτροπή, συνεχίζουμε ακόμη πιο μαχητικά, σαν μια γροθιά.

Η ανταπόκριση είναι σπουδαία. Φαίνεται καταρχάς ότι αρκετοί δεν γνωρίζουν αυτό το σχεδιασμένο έγκλημα, ακριβώς και λόγω της στάσης των δημοτικών αρχών, οι οποίες συσκοτίζουν την αλήθεια και αποπροσανατολίζουν συστηματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες που ενημερώνουμε για τη συναυλία στις πλατείες, στα πάρκα και τα μαγαζιά είναι πολλοί οι δημότες που μας λένε να πάρουμε κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, ότι ευτυχώς που πρωτοστατούμε κι εμείς, αλλιώς δεν θα μάθαινε κανείς τίποτα. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Ολο το καλοκαίρι τα καζάνια σκόρπιζαν ανυπόφορη μπόχα στην περιοχή. Δικαιολογημένα λοιπόν δεν ανέχεται να επιβαρυνθεί κι άλλο η ζωή του. Θα συνεχίσουμε πολύμορφα, αγωνιστικά, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους φορείς και τον λαό να πάρουν θέση σε αυτόν τον αγώνα».

Το πλαίσιο διεκδίκησης της Συντονιστικής Επιτροπής

Το πλαίσιο διεκδίκησης της Συντονιστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

  • Οχι στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης.
  • Να κλείσουν τώρα ο ΣΜΑ στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του Δεκέμβρη του 2020 που τον νομιμοποίησε.
  • Αμεση ανάπλαση του παλιού νεκροταφείου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
  • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να εξασφαλιστεί η παρέμβαση των μαζικών μας φορέων σε αυτό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ