ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα «αντιτρομοκρατικά» χτυπήματα από ΗΠΑ με θύματα αμάχους, ενώ φουντώνουν τα παζάρια

Τουλάχιστον 7 παιδιά σκοτώθηκαν από «αντιτρομοκρατικό» πλήγμα των ΗΠΑ στην Καμπούλ

10 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά, σκοτώθηκαν από αμερικανικό «αντιτρομοκρατικό» χτύπημα σε γειτονιά της Καμπούλ

Copyright 2021 The Associated

10 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά, σκοτώθηκαν από αμερικανικό «αντιτρομοκρατικό» χτύπημα σε γειτονιά της Καμπούλ
Με νέα «αντιτρομοκρατικά» χτυπήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, με τις γνωστές «παράπλευρες απώλειες», με νεκρούς και τραυματίες αμάχους και παιδιά, ολοκληρώθηκε χτες η αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και η απομάκρυνση Αφγανών συνεργατών τους από τη χώρα και το αεροδρόμιο της Καμπούλ (βάσει της σχετικής συμφωνίας ΗΠΑ - Ταλιμπάν), με τον Λευκό Οίκο να ξεκαθαρίζει επανειλημμένα ότι τα χτυπήματα αυτά θα συνεχιστούν και στο μέλλον στο Αφγανιστάν όπως και σε όλο τον πλανήτη, με το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, κι ενώ εντείνονται τα παζάρια, οι διεργασίες και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν και ευρύτερα στην κεντρική Ασία, στο προσκήνιο βγαίνει ξανά και ο διεθνής «Συνασπισμός κατά του ISIS» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δηλώνοντας «ετοιμότητα» για δράση.

Οι επιθέσεις που θα συνεχιστούν και οι γνωστές «παράπλευρες απώλειες»...

Το Σάββατο οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση από αέρος με drone (τηλεκατευθυνόμενο όχημα) στη νότια επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν, με στόχο δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν» (ISIS - K) που ανέλαβε την επίθεση για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη 26 Αυγούστου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 170 άτομα (ανάμεσά τους και 13 Αμερικανοί στρατιωτικοί).

Την Κυριακή, οι ΗΠΑ έπληξαν και στόχο - όχημα στην Καμπούλ όπου - όπως ισχυρίστηκαν - επέβαιναν μέλη του ISIS. Χτες, Δευτέρα, εξάλλου, αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής αεράμυνας ανακοινώθηκε ότι αναχαίτισε τουλάχιστον έξι ρουκέτες που είχαν στόχο το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημείωσε μετά ότι ο Πρόεδρος της χώρας «επιβεβαίωσε την εντολή του οι διοικητές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την προστασία των δυνάμεών μας».

Βέβαια, τις συνέπειες πληρώνει και πάλι ο αφγανικός λαός: Με βάση όσα είχαν αποκαλυφθεί μέχρι χτες βράδυ, από την αμερικανική επίθεση της Κυριακής σε γειτονιά της Καμπούλ έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, μέλη δύο οικογενειών, οι 7 εκ των οποίων ήταν παιδιά από 2 μέχρι 10 ετών... Γείτονες των οικογενειών συγκεντρώθηκαν στην αυλή τους καταγγέλλοντας τις επιδρομές και ζητώντας «να αφήσουν το Αφγανιστάν στους Αφγανούς», συλλέγοντας οργισμένοι πλαστικά παιχνίδια των νεκρών παιδιών και τις παντόφλες της 2χρονης Μαλίκα που συγκαταλεγόταν στα θύματα...

Σε έκτακτη ενημέρωση, χτες, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι «δεν είμαστε σε θέση να αμφισβητήσουμε» τις αναφορές για το θάνατο αμάχων, έκανε λόγο για απανωτές εκρήξεις μετά την αμερικανική επίθεση επειδή αυτή έπληξε πυρομαχικά και κατέληξε ανερυθρίαστα: «Μην απατάστε: Κανένας στρατός στον κόσμο δεν εργάζεται πιο σκληρά για να αποφευχθεί ο θάνατος αμάχων από ό,τι ο αμερικανικός...». Ο δε εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), Μπιλ Ούρμπαν, είπε ότι αυτή «θα θλιβόταν βαθιά για οποιαδήποτε απώλεια αθώας ζωής»... Ακόμα, ο Κίρμπι μίλησε για «πραγματικές» και «συγκεκριμένες» απειλές που παραμένουν για το αεροδρόμιο της Καμπούλ και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν για να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξουν λάθη ή παρανοήσεις».

Την ίδια στιγμή, προμήνυμα νέων στρατιωτικών δράσεων αποτελεί η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η λεγόμενη «Παγκόσμια Συμμαχία κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» (όπου συμμετέχει και η Ελλάδα με την ενεργή συμβολή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών), η οποία διαμήνυσε ότι «θα συνεχίσουμε κάθε απαραίτητη ενέργεια για να εγγυηθούμε την διαρκή ήττα του ISIS». Ζητώντας ουσιαστικά να τεθούν σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα μέλη του Συνασπισμού, η ανακοίνωση τονίζει ότι «γι' αυτήν την προσπάθεια θα αξιοποιήσουμε όλα τα στοιχεία της εθνικής ισχύος - στρατιωτική, μυστικών υπηρεσιών, διπλωματική, οικονομική, επιβολής νόμου».

Είχε προηγηθεί άλλη κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ και άνω των 60 χωρών, επίσης περιλαμβανομένης της Ελλάδας, που αναδείκνυε τους διαύλους συντονισμού που διαμορφώνονται και με τους Ταλιμπάν, στο όνομα και πάλι της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και της απομάκρυνσης όσων κατά κύριο λόγο Αφγανών συνεργατών της Δύσης έχουν απομείνει στη χώρα. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από τους Ταλιμπάν πως όλοι οι ξένοι υπήκοοι και οποιοσδήποτε Αφγανός πολίτης με ταξιδιωτική άδεια από τις χώρες μας θα επιτρέπεται να προχωρήσουν με ασφαλή και μεθοδικό τρόπο στα σημεία αναχώρησης και να ταξιδέψουν εκτός της χώρας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε αργά χτες απόφαση που ζητά τη δημιουργία ζώνης «ασφαλούς διέλευσης» από την Καμπούλ, για όσους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά από την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, καλώντας να συνδράμουν οι Ταλιμπάν. Οπως μετέδωσε και το CNN, 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ και υπήρξαν 2 αποχές, εκ των οποίων η μία ήταν της Κίνας.

Παζάρια με άξονα το αεροδρόμιο και τα αποθεματικά

Από τη μεριά τους, οι Ταλιμπάν εμφανίστηκαν να επικρίνουν τις αμερικανικές επιθέσεις, λέγοντας ότι «αν υπήρχε οποιαδήποτε πιθανή απειλή στο Αφγανιστάν, θα έπρεπε να αναφερθεί σε μας, όχι να γίνει αυθαίρετη επίθεση που οδήγησε σε απώλειες αμάχων».

Επίσης, ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εξέφρασε την «ελπίδα» ότι «Αφγανοί που επηρεάζει το ISIS θα σταματήσουν τις επιθέσεις όταν δουν το σχηματισμό μιας ισλαμικής κυβέρνησης και την απουσία των ξένων», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν αυτοί διαμορφώσουν εμπόλεμη κατάσταση και συνεχίσουν τις επιθέσεις, τότε η ισλαμική κυβέρνηση θα τους αντιμετωπίσει».

Την ίδια στιγμή, η διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ παραμένει στο επίκεντρο πολυεπίπεδων παζαριών, με δεδομένο και τον ρόλο του για την επανεκκίνηση των πολιτικών πτήσεων.

Η Τουρκία παραμένει από τους βασικούς «παίχτες» σε αυτό το παζάρι, με τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να λέει ότι χρειάζονται «προσωπικό» και «ο αναγκαίος εξοπλισμός» για την επιδιόρθωση σοβαρών ζημιών σε μεγάλα τμήματα και της πολιτικής πτέρυγας του αεροδρομίου (διάδρομοι προσγείωσης - απογείωσης, πύργοι και τερματικοί σταθμοί), αναφερόμενος στην «αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας» που προϋποθέτει να μείνει το αεροδρόμιο ανοιχτό.

Ο δε Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες στην Καμπούλ που εργάζονταν από το αεροδρόμιο επέστρεψαν και πάλι στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα διατηρήσει διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν. Πρόσθεσε ότι «συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους Ταλιμπάν και αν ζητηθεί, θα εξεταστεί το αίτημα για τη διοίκηση του αεροδρομίου, αλλά προέχει η ασφάλειά του». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει τακτική και ότι «κατά τη γνώμη μου η συμπεριφορά των Ταλιμπάν για τις γυναίκες δεν θα είναι όπως 20 χρόνια πριν».

Από τη μεριά των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε ότι «ακόμη είναι νωρίς για να αποφασίσουμε αν θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Τουρκίας ή του Κατάρ για να λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ». Ο ίδιος, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», επανέλαβε ότι «θέλουμε να έχουμε και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Χρειαζόμαστε τη στήριξή της και στην εκπαίδευση».

Στην ίδια συνέντευξη ο Ζαμπιχουλάχ ανέφερε επίσης ότι «θα απαιτήσουμε την επιστροφή των χρημάτων που ανήκουν στο Αφγανιστάν τα οποία δεσμεύτηκαν» (αποθέματα χρυσού και χρημάτων σε τράπεζες των ΗΠΑ κ.α.) και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών πηγών.

Τέλος, δήλωσε ότι ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν βρίσκεται στο Αφγανιστάν, στην Κανταχάρ, συνεχίζοντας επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης και σύντομα θα εμφανιστεί και δημόσια. Μίλησε για διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με τις δυνάμεις που είναι συγκεντρωμένες στην κοιλάδα Παντζίρ (μεταξύ άλλων υπό τον Αχμαντ Μασούντ, γιο του πρώην συνεργάτη της CIA Αχμαντ Σαχ Μασούντ), ενώ υποστήριξε ότι «αν θελήσουμε, μπορούμε να καταλάβουμε την περιοχή πολύ σύντομα».

Σημειώνεται ότι και ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, δήλωσε ότι «αν οι δυτικοί συνάδελφοί μας πραγματικά ανησυχούν για την τύχη του αφγανικού λαού, τότε δεν πρέπει να δημιουργούμε πρόσθετα προβλήματα σε αυτόν παγώνοντας τα αποθέματα χρυσού και διεθνούς συναλλάγματος». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν δεν ξεπαγώσουν τα αποθέματα, οι νέες αφγανικές αρχές θα στραφούν στο εμπόριο οπίου, ανθρώπων και στην πώληση όπλων στη μαύρη αγορά.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των αδιεξόδων που διαμορφώνονται για τον πολύπαθο λαό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι οι δηλώσεις του περιφερειακού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ανακοίνωσε την ολοκλήρωση «αερογέφυρας» προς τη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και αναφέρθηκε σε παράδοση 12,5 τόνων ιατροφαρμακευτικού υλικού που για όσο αναμένονταν καθυστερούσαν 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις, την περιποίηση 6.500 ασθενών με τραύματα, την κάλυψη βασικών υγειονομικών αναγκών 200.000 και πλέον ανθρώπων...

Δύο Πακιστανοί στρατιώτες νεκροί στα σύνορα με το Αφγανιστάν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Κυριακή, δύο Πακιστανοί στρατιώτες στη μεθοριακή περιοχή Μπατζαούρ σκοτώθηκαν όταν δέχτηκαν πυρά από την αφγανική πλευρά, σύμφωνα με τις πακιστανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Ολα αυτά ενώ ο ΥΠΕΞ του Πακιστάν, Μαχμούντ Κουρέσι, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Κεντρική Ασία, μελετώντας τα περιθώρια συντονισμού ειδικά για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Μεταξύ άλλων ο Κουρέσι βρέθηκε στην Τεχεράνη, όπου έγινε ο πρώτος ξένος ΥΠΕΞ που συνάντησε τον νέο ομόλογό του, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. Διαβεβαίωσε για την επιθυμία του Ισλαμαμπάντ «να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς» και χαρακτηρίζοντας το Ιράν «μια σημαντική χώρα» τόνισε πόσο εκτιμά «τη σταθερή στήριξη του Ιράν στο θέμα του Κασμίρ». Για το Αφγανιστάν υποστήριξε ότι «μια συντονισμένη προσέγγιση είναι σημαντική για την πολιτική διευθέτηση χωρίς αποκλεισμούς» αλλά και ότι «η επιστροφή της ειρήνης στο Αφγανιστάν θα δώσει ώθηση στη μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση και την περιφερειακή συνδεσιμότητα».

Από την ιρανική πλευρά, ο Αμπντολαχιάν καλωσόρισε την «πρωτοβουλία για την επίτευξη περιφερειακής προσέγγισης για το Αφγανιστάν προς το αμοιβαίο όφελος της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ