ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
Να αρθεί η απόφαση για την κατάργησή του

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ

Να αρθεί η απόφαση για την κατάργηση του προγράμματος «Αθληση για Ολους» ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης με χτεσινή Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 24/8 από πλευράς ΚΚΕ είχε κατατεθεί Ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα προς την υπουργό.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

«Με πρόσφατη επιστολή του υφυπουργού Αθλητισμού σε όλους τους δήμους κοινοποιήθηκε η κατάργηση του προγράμματος "Αθληση για Ολους". Η απόφαση αυτή στρέφεται ενάντια στο κοινωνικό δικαίωμα του αθλητισμού όχι μόνο των παιδιών, των νέων, αλλά και όλων των ηλικιακών ομάδων και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του αθλητικού κόσμου, των γυμναστών και των φορέων τους, καθώς και των Σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) της χώρας.

Ειδικότερα, μολονότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, ικανοποιεί μια ανάγκη σε οικογένειες και σε κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες, που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν για άθληση στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, οι δραστηριότητες αυτές απασχολούσαν χιλιάδες άνεργους γυμναστές.

Η ολική αποχώρηση της ΓΓΑ από το πρόγραμμα "Αθληση για Ολους" οδηγεί στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ανάγκης του λαού για άσκηση, που αποδεδειγμένα θεωρείται από την κυβέρνηση πολυτέλεια, και έρχεται σε μια στιγμή που η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι τραγική, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης και 2 χρόνια πανδημίας. Σηματοδοτεί όχι μόνο τον μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους αλλά και τη συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον χώρο των γυμναστών, σε συνδυασμό με την πιστοποίηση των αποφοίτων των ΙΕΚ και των κολεγίων, που ήδη πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ευθύνη για την επισφάλεια σχετικά με τη συνέχιση ή και την ομαλή λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με την υποβάθμιση και την υποχρηματοδότησή του. Ταυτόχρονα, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για τις επιδεινούμενες, χρόνο με το χρόνο, εργασιακές σχέσεις των γυμναστών, με αποκορύφωμα την επαίσχυντη "πληρωμή με το αντίτιμο", δηλαδή "με το κεφάλι" των συμμετεχόντων, που καθιερώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτάται η κα υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

Να αρθεί η απόφαση για την κατάργηση του προγράμματος "Αθληση για Ολους", να εξασφαλιστεί όχι μόνο η άμεση επαναφορά του, αλλά και η αναβάθμισή του, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και μόνιμες σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους».

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ
Νέες επιτυχίες για την ελληνική αποστολή

Ο Α. Τσαπατάκης
Ο Α. Τσαπατάκης
Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις για την ελληνική αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο συνεχίστηκαν προσθέτοντας άλλα δύο μετάλλια στη συγκομιδή φθάνοντας πλέον στα 5 συνολικά (1 ασημένιο, 4 χάλκινα).

Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης, εκ των δύο σημαιοφόρων της Ελλάδας στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κορύνα F32 με επίδοση στα 37,50 μ. που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Αυτό ήταν το δεύτερο συνεχόμενο Ολυμπιακό μετάλλιο για τον αθλητή αφού είχε κατακτήσει και το ασημένιο στο αγώνισμα στην προηγούμενη διοργάνωση του Ρίο.

Σπουδαία επιτυχία σημείωσε στην κολύμβηση ο Αντώνης Τσαπατάκης που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο της κατηγορίας SB4 τερματίζοντας τρίτος στον τελικό με χρόνο 1.40.20. Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στον Αντώνη Τσαπατάκη για τη σημαντική διάκρισή του στα 100 μ. Σε αυτή εύχεται στον αθλητή «καλή δύναμη, με πολλές επιτυχίες για τη συνέχεια!». Ελληνική συμμετοχή είχαμε και σε έναν ακόμη τελικό στην κολύμβηση, στα 200 μ. ελεύθερο S2, όπου ο Αρης Μακροδημήτρης κατέκτησε την έβδομη θέση με χρόνο 4.44.53.

Αξιόλογες διακρίσεις

Ωστόσο πέραν όσων αθλητών της ομάδας μας έφθασαν στο βάθρο δεν έλειψαν και άλλες σπουδαίες διακρίσεις από τα υπόλοιπα μέλη που αγωνίστηκαν. Σε αυτές ξεχωρίζει η εξαιρετική εμφάνιση του Κώστα Τζούνη στη δισκοβολία της κατηγορίας F56, ο οποίος κατέλαβε την 4η θέση στον τελικό με καλύτερη βολή στα 42,86 μ. σημειώνοντας ρεκόρ Ευρώπης. Στα αγωνίσματα των ρίψεων αξιόλογη εμφάνιση πραγματοποίησε η Ζωή Μαντούδη στον τελικό της σφαιροβολίας F20 όπου ήταν 6η με 13,47 μ. σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ. Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε καταλαμβάνοντας την 5η θέση ο Κώστας Δήμου στην άρση βαρών σε πάγκο, όπου ήταν 5ος σηκώνοντας 218 κιλά.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης
Ο Θ. Κωνσταντινίδης
ΠΟΛΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ
Ασημένια επιτυχία για την Εθνική

Με το ασημένιο μετάλλιο επέστρεψε η Εθνική νεανίδων από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Σίμπενικ, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (29/8). Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε στον τελικό της διοργάνωσης από τη Ρωσία με 12-8 καταλαμβάνοντας την 2η θέση στην Ευρώπη, κάτι που φυσικά αποτελεί σπουδαία επιτυχία.

Τα κορίτσια της Εθνικής, παρά την καλή εμφάνιση στο πρώτο μέρος, όπου κατάφεραν να βρίσκονται κοντά στις αντιπάλους τους που είχαν ελαφρό προβάδισμα μέχρι το ημίχρονο (3-2), στην επανάληψη και συγκεκριμένα στην τρίτη περίοδο δεν κατάφεραν να αντιδράσουν στο ξέσπασμα των Ρωσίδων, που με ένα επιμέρους 5-1 ξέφυγαν στο σκορ.

Τα οκτάλεπτα: 3-1, 0-1, 5-1, 4-5

Ρωσία: Κουτίσεβα, Σαβτσένκο 4, Σάβισκο 2, Μάτσκεβιτς, Καζάνινα, Γκούσκοβα 2, Αρμπούζοβα, Σαραφουντίνοβα 1, Τρετιάκοβα, Κόπσεβα, Σιρομολότοβα, Μπουνάκοβα 3, Καρνάουκ

Ελλάδα: Καραγιάννη, Σάντα, Κυριακάκη, Σάντα, Σιούτη 1, Τσιμάρα, Χαλδαίου 1, Τορνάρου 4, Κάσσαρη, Ανδρεάδη, Τριχά 2, Λασκαρίδου, Κουρέτα, Μήτσου.

  • Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ουγγαρία που νίκησε στον μικρό τελικό την Ιταλία με 12-9.
ΕΕΤΕ
Εκθεση γλυπτικής στο Βυζαντινό Μουσείο

Από παλιότερη έκθεση
Από παλιότερη έκθεση
Και φέτος, από τις 15 Σεπτέμβρη έως τις 17 Οκτώβρη, στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου (Βασιλίσσης Σοφίας 22, στάση μετρό «Ευαγγελισμός») θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πια έκθεση σύγχρονης γλυπτικής που οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), με τη συμμετοχή 94 καλλιτεχνών. Μια έκθεση - κίνητρο και ώθηση για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Το ΕΕΤΕ, ο συλλογικός φορέας των εικαστικών καλλιτεχνών, οργανώνει κάθε χρόνο υπαίθρια έκθεση γλυπτικής, με στόχο την προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και μάλιστα στον ανοιχτό χώρο, εκεί όπου η τέχνη της γλυπτικής βρίσκει τη φυσική της θέση. Φέτος, συμμετέχουν 94 καλλιτέχνες.

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα του ΕΕΤΕ, «το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ως συλλογικός φορέας των εικαστικών καλλιτεχνών, παλεύει τα τελευταία χρόνια μέσα σε ένα περιβάλλον άγριο για τον Πολιτισμό και την Τέχνη, όπου υποστέλλονται εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Προωθούνται τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και στην Τέχνη, όπως σε κάθε τομέα της ζωής, με επιπτώσεις στην ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και στη σχέση της Τέχνης με το κοινό. Με γνώμονα την ισονομία των μελών του, το ΕΕΤΕ αναπτύσσει τη δική του εκθεσιακή δραστηριότητα με στόχο να προβάλει το σύγχρονο καλλιτεχνικό έργο στην κοινωνία, χωρίς εμπόδια, χωρίς μεσάζοντες. Η επί 24 χρόνια - έως και σήμερα - άρνηση της πολιτείας να εφαρμόσει την - από το 1997 - ψηφισμένη ομόφωνα από τη Βουλή νομοθεσία για τη διάθεση του 1% της δαπάνης των δημόσιων κτιρίων και του περιβάλλοντος αυτών χώρου για τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων στερεί από το κοινό την πραγματική διάσταση της τέχνης της γλυπτικής και τον ρόλο της στον δημόσιο χώρο, τη συμβολή της στην αισθητική του».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΔΟΕ
Πέθανε ο Ζακ Ρογκ

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Ζακ Ρογκ. Διατέλεσε μέλος της Βελγικής Ολυμπιακής Επιτροπής την περίοδο 1989 - 1992, ενώ το 2001 έγινε ο 8ος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μένοντας στη θέση μέχρι το 2013, όταν και τον διαδέχθηκε στην προεδρία ο νυν πρόεδρος της ΔΟΕ, Γερμανός Τόμας Μπαχ. Ο Ζακ Ρογκ ήταν πρόεδρος της ΔΟΕ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004.

«Καντάτα Ελευθερίας» στην Πάτρα

Η παρουσίαση ενός σύγχρονου και εξαιρετικού λαϊκού μουσικού έργου, το οποίο φέρει την υπογραφή του σπουδαίου συνθέτη Χρήστου Λεοντή και αναφέρεται στην περίοδο της Επανάστασης του 1821, παίρνει στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου 4 Σεπτέμβρη τη σκυτάλη των εκδηλώσεων που οργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η συναυλία, με τίτλο «Καντάτα Ελευθερίας», θα πραγματοποιηθεί στον αίθριο χώρο του Εργοστασίου Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος». Η «Καντάτα Ελευθερίας» είναι ένα μουσικό έργο γραμμένο σε μελοποιημένα ποιήματα από τον Χρήστο Λεοντή καθώς και κείμενα των Ρήγα, Σολωμού, Μακρυγιάννη. Γράφτηκε το 1970 και ηχογραφήθηκε με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη, με την Αννα Συνοδινού να διαβάζει και κυκλοφόρησε με δυσκολία σε μικρό δίσκο βινυλίου. Αργότερα ο «Θούριος του Ρήγα» κυκλοφόρησε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Εκτός από την «Καντάτα Ελευθερίας», το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλα τραγούδια από τη μακροχρόνια συνθετική του δραστηριότητα.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ιωάννα Φόρτη. Την αφήγηση κάνουν οι Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Ουρανία Μπασλή.

Παίζουν οι μουσικοί: Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (λαούτο - ακουστική κιθάρα), Βαγγέλης Ζαρμπούτης (μπουζούκι), Τεό Λαζάρου (μπάσο), Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Αντώνης Παπαγγελής (κλασική κιθάρα), Βασίλης Ραψανιώτης (βιολί). Συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία Δήμου Κηφισιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ