ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠ. ΜΕΝΕΝΤΕΖ
Τις επόμενες βδομάδες η υπογραφή της «ανανεωμένης» συμφωνίας ΗΠΑ - Ελλάδας

Από την επίσκεψη Μενέντεζ

INTIME NEWS

Από την επίσκεψη Μενέντεζ
«Η ελπίδα και η προσδοκία μου είναι ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα υπάρξει μία νέα συμφωνία που θα βασίζεται και θα διευρύνει την ήδη υπάρχουσα αμυντική μας συνεργασία», σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπ. Μενέντεζ, προαναγγέλλοντας την υπογραφή τις επόμενες βδομάδες της ανανεωμένης συμφωνίας της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, κι ενώ στις αρχές Οκτώβρη στις ΗΠΑ θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της κατάπτυστης συμφωνίας, που σύμφωνα με μια σειρά από διαρροές αναμένεται να έχει 5ετή διάρκεια αλλά και να συμπεριλάβει και νέες τοποθεσίες που θα γίνουν ορμητήρια για τους Αμερικανούς και στόχος για τους ανταγωνιστές τους, όπως τη Σκύρο και την Καβάλα, ο γερουσιαστής λέει ότι «θα δημιουργεί (...) μία αρχιτεκτονική ασφαλείας στην οποία η Ελλάδα θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο που θα βασίζεται στη στρατηγική East Med που θεσπίσαμε με νόμο», και αναφέρεται στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και τις κοινές ασκήσεις «στο πλαίσιο του 3 + 1 (που) είναι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε, πιο εκτεταμένες από ποτέ άλλοτε».

Χαρακτηρίζει επίσης στοιχεία της τελικής διαπραγμάτευσης το ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει «κάποιον επιπλέον μεταχειρισμένο αλλά προηγμένο εξοπλισμό από τις ΗΠΑ», όπως προβλέπεται και στο νομοσχέδιο που κατέθεσε μέσα στο καλοκαίρι, ενώ θυμίζει με νόημα ότι οι ΗΠΑ είναι «υποψήφιες για τις φρεγάτες που παίρνει η Ελλάδα. Νομίζω ότι το πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης για το αμερικανικό Ναυτικό θα είναι πολύ σημαντικό και ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ουάσιγκτον για να έχω διαβουλεύσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Αμυνας ως προς το θέμα αυτό. Ελπίζω ότι μπορούμε να το επιτύχουμε».

Δεν παραλείπει τα σχέδια αυτά που μεγαλώνουν την εμπλοκή της χώρας στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και κάνουν τον λαό στόχο των ανταγωνισμών να τα βαφτίσει και παράγοντα «ασφαλείας» λέγοντας πως τα κοινά στρατιωτικά σχέδια και οι επιχειρηματικές συμφωνίες «δημιουργούν βαθύτερους δεσμούς και κοινά συμφέροντα».

Ως προς την Τουρκία, σημειώνει ότι «θα θέλαμε μία Τουρκία ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ως ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ που δεσμεύεται στις ίδιες αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου. Αλλά αυτή η φιλοδοξία δεν είναι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν», σημειώνοντας πως στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «η εμπλοκή τους ήταν αντίθετη με το είδος του συμμάχου που θα περιμέναμε και από πολλές απόψεις αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ». Πρόσθεσε σε άλλο σημείο πως «σίγουρα υπάρχει η ελπίδα ότι με μια νέα ηγεσία η Τουρκία θα εκπληρώσει τις προσδοκίες που όλοι έχουμε».

Σε άλλο σημείο στο μεταξύ ερωτώμενος για την «αβεβαιότητα που υπάρχει στην Ευρώπη σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους» με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν σημειώνει ανάμεσα σε άλλα πως «τα 20 χρόνια τα δισεκατομμύρια δολάρια, οι χιλιάδες αμερικανικές ζωές είναι αρκετά ικανή δέσμευση για ένα σκοπό αλλά αν δεν είστε πρόθυμοι να πολεμήσετε για την ίδια σας τη χώρα δεν μπορούμε να πολεμούμε για εσάς για πάντα. Και νομίζω ότι ίσως είναι μία πολύ ξεκάθαρη δήλωση προς όλους ανά τον κόσμο».

Την ίδια ώρα καλεί σε «πανστρατιά» για το βασικό διακύβευμα, την υπεράσπιση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα σημειώνοντας ότι «είμαστε σε έναν απίστευτο ανταγωνισμό με τους Κινέζους. Είναι ένας ανταγωνισμός όχι μεταξύ δύο χωρών αλλά μεταξύ δύο οραμάτων για το είδος του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε», και καλεί «σε αυτό το σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία» «να ενωθούμε όλοι μαζί σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Κίνα για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Πρέπει να ανταγωνιστούμε την Κίνα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενωθούμε συλλογικά. Οταν ενώσουμε τις οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και άλλων μπορούμε τελικά να αντισταθμίσουμε την οικονομική δύναμη της Κίνας».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Ενταση των παζαριών με «μοχλό» και το Μεταναστευτικό

Από τη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μάας στην Αττάλεια

Turkish Foreign Ministry

Από τη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μάας στην Αττάλεια
Ως νέος μοχλός για τα ιμπεριαλιστικά παζάρια αξιοποιούνται οι διεργασίες γύρω από τους χιλιάδες κατατρεγμένους, τους οποίους πολλαπλασιάζουν ραγδαία οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ενώ ήδη «τρέχουν» μια σειρά διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας αλλά και μια σειρά παζάρια για τις ισορροπίες σε Αιγαίο, Κύπρο, γενικά τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε στην Αττάλεια ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, που ξεκίνησε ευρύτερη περιοδεία στην Ασία.

Μετά από συνάντηση μαζί του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι (οι Τούρκοι) «αποκλείεται να αναλάβουμε ένα επιπρόσθετο προσφυγικό βάρος» και ότι «εμείς ως Τουρκία, έχουμε εκτελέσει επαρκώς τις ηθικές και ανθρωπιστικές ευθύνες μας όσον αφορά το Μεταναστευτικό», ενώ μίλησε και για «διδάγματα» που πρέπει να αξιοποιηθούν μετά τη «συριακή προσφυγική κρίση».

Από τη μεριά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε ότι η κατάρρευση του Αφγανιστάν δεν θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή». Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Μάας κατά τις επαφές του στην τουρκική πρωτεύουσα συζήτησε και τις «διμερείς σχέσεις» των δύο χωρών, τις «σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ», όπως και «περιφερειακά θέματα».

Στο μεταξύ, σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών με θέμα το Αφγανιστάν. «Θέλουμε να συντονίσουμε τη θέση της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των δυνητικών επιπτώσεων της κατάστασης στη μετανάστευση και την ασφάλεια στην ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας (που εκτελεί χρέη προέδρου της Ενωσης αυτό το εξάμηνο) Αλες Χόις, που πρόσθεσε ότι στόχος είναι «επίσης να αναπτυχθεί μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της επανάληψης του σεναρίου του 2015, όταν τα κράτη - μέλη αντιμετώπισαν τεράστια μετανάστευση πίεση».

Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της Frontex, της Europol, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) και του συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης της.

Επαναφέρει τις αξιώσεις της στο Αιγαίο η Τουρκία

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της η Αγκυρα δεν παραλείπει να αξιοποιήσει τις πυκνές εξελίξεις για να επαναφέρει τις προκλητικές της αξιώσεις. Από την Αδριανούπολη, όπου επιθεώρησε συνοριακά φυλάκια, ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για «επεκτατική συμπεριφορά» και «προβοκατόρικη στάση». Εξέφρασε προσδοκία «οι πάντες και ιδιαίτερα η ελληνική ηγεσία να καταλάβει τη σπουδαιότητα των σχέσεων καλής γειτονίας», αλλά ισχυρίστηκε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προβοκάτσιες, παράνομες ενέργειες και επιθετική ρητορική από τους Ελληνες».

Μάλιστα, αναφερόμενος στο Αιγαίο, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνες «έχουν διεκδικήσεις λες και είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του Αιγαίου και προσπαθούν να εξοπλίσουν όλα τα νησιά». Χαρακτήρισε τις ελληνικές θέσεις «εκτός πραγματικότητας» και υποστήριξε ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με συνθήκες», για να καταλήξει λέγοντας ότι το θέμα της κυριαρχίας «θα λυθεί μέσω των διαπραγματεύσεων».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανήλθε και στο ενδεχόμενο επέκτασης της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας για τους «S-400», με ενδεχόμενη απόκτηση και νέας συστοιχίας. «Εμείς δεν έχουμε αμφιβολίες. Εμείς με τη Ρωσία έχουμε συνεργασίες και για τα "S-400" και στην αμυντική βιομηχανία έχουμε κάνει πολλά βήματα... Να σας πω και κάτι ακόμα εναλλακτικά. Π.χ. έχουμε χρησιμοποιήσει τα ρωσικά Ilyushin στις τελευταίες πυρκαγιές και συζητήσαμε, στην τελευταία μας επικοινωνία, και αυτό το θέμα. Και όλα αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουμε όταν επισκεφτώ τη Ρωσία», σημείωσε.

Στη Βόρεια Μακεδονία ο υπουργός Εξωτερικών

Στη Βόρεια Μακεδονία θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Μπ. Οσμάνι, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις και με τον πρωθυπουργό της γείτονος, Ζ. Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ντιμιτρόφ, τον πρόεδρο της Βουλής, Τ. Τζαφέρι, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Στ. Πενταρόφκσι.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «αναμένεται να εξετασθεί το σύνολο των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας και της Ενέργειας, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στους ανωτέρω αξιωματούχους το ζήτημα της πλήρους, συνεπούς και με καλή πίστη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Θα εξετασθούν επίσης οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή».

Θυμίζουμε πως για τα παραπάνω ζητήματα εκκρεμεί η έγκριση στην ελληνική Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας που ρυθμίζουν ζητήματα τα οποία συνδέονται με την αμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, κι ενώ την περασμένη βδομάδα η Β. Μακεδονία υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Βραβεύτηκαν Ζάεφ - Τσίπρας για τις ευρωατλαντικές υπηρεσίες

Στο μεταξύ, σε μια εξέλιξη που αναδεικνύει και τις πολύτιμες υπηρεσίες της ελληνικής αστικής τάξης για την προώθηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην περιοχή, ο πρώην Ελληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, βραβεύτηκε το Σαββατοκύριακο μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με το λεγόμενο «Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας» για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα στους δύο πρωτεργάτες της Συμφωνίας απονεμήθηκε και βραβείο περί «διπλωματικής δεξιοτεχνίας». Οπως δήλωσε ο Ράινχαρντ Τζίνκαν, πρόεδρος της Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία - Λίπε που οργάνωσε τη σχετική εκδήλωση, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «έργο διπλωματικής δεξιοτεχνίας» και οι δύο βραβευμένοι «συνέβαλαν καθοριστικά στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων», στην ευρωατλαντική «σταθερότητα» που προσθέτει κι άλλη καύσιμη ύλη στους ανταγωνισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ