ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΑ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Σήμερα η συγκέντρωση - συναυλία στα Λιπάσματα

Σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στο πάρκο Λιπασμάτων (Κράκαρη) οι μαζικοί φορείς και τα σωματεία του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος που συγκροτούν το Συντονιστικό ενάντια στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, διοργανώνουν συγκέντρωση - συναυλία με σύνθημα: «Η ανάπτυξή τους δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσα, όχι στη ΜΕΑ, όχι στα καζάνια και το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας».

Θα τραγουδήσουν η Πολυξένη Καράκογλου και ο Παντελής Κυραμαργιός.

Με αυτή τη νέα κινητοποίηση οι φορείς της περιοχής, καταγγέλλοντας τις πολιτικές των κυβερνήσεων, της σημερινής και των παλιότερων, και των αντίστοιχων περιφερειακών και δημοτικών αρχών, δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν μαζί με όλο τον λαό στο νέο έγκλημα που ετοιμάζεται. Οτι δεν θα δεχτούν για τα κέρδη λίγων επιχειρηματικών ομίλων να ρημάζονται οι ζωές τους.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Οχι στα νησιά - φυλακές ψυχών

Κείμενο υπογραφών διακινεί διαδικτυακά το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, καλώντας όλους τους φορείς, τους εργαζόμενους, τον λαό του νησιού «να βρεθούμε όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή για τα πάγια και δίκαια αιτήματά μας», για να «δυναμώσει η πάλη ενάντια σ' αυτούς που δημιουργούν την προσφυγιά, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση. Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Για να πάψει η μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών».

Ηδη έχουν πάρει απόφαση τα σωματεία του νησιού: Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Στο κείμενο συλλογής υπογραφών σημειώνεται:

«Κυβέρνηση και ΕΕ επιμένουν στην ανέγερση νέας δομής - φυλακής στο νησί μας!

Ο λεσβιακός λαός το προηγούμενο διάστημα έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, προβάλλοντας την αντίθεσή του: "Ούτε στην Καράβα - ούτε στη Βάστρια - ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά".

Καλούμε τον λεσβιακό λαό, τα εργατικά σωματεία, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, τους αγροτικούς συλλόγους καθώς και τους φοιτητικούς, γυναικείους, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του νησιού μας να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ και να παραμείνουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Διεκδικούμε χωρίς καμία αναμονή, χωρίς καμία ανοχή:

  • Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο ούτε στη Βάστρια - ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό - ούτε κλειστό, να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών.
  • Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hot spots.
  • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξουν μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.
  • Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρης στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό».
ΕΦΕΤ
Απόσυρση συσκευασμένου τροφίμου

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε χτες εντολή για την απόσυρση παρτίδας κατεψυγμένων γαρίδων με την επωνυμία «ΓΑΜΠΑΡΗ ΚΤΨ ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΗ - ΛΙΒΕΡΗΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΚΑΒΑΛΑΣ». Πρόκειται για την παρτίδα με αριθμό G 200321 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 20/03/2023, καθαρού στραγγισμένου βάρους 425 γραμμαρίων.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, βρέθηκε σε δειγματοληψία ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι ακατάλληλο για κατανάλωση, γιατί περιέχει ποσότητα θειωδών που υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Να μην εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάρκα σε ζώνη προστασίας

Την αντίθεσή της με την απελευθέρωση και την παράδοση στους ιδιώτες της παραγωγής και της διανομής Ενέργειας από όλες τις πηγές της ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τυρνάβου, μπροστά στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να φέρει την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα της εταιρείας «ΑΒΟ WINDHELLAS ΑΕ» για την εγκατάσταση τριών φωτοβολταϊκών πάρκων στη θέση «Ανω και Κάτω Πλαγιά» Τυρνάβου σε έκταση 1.550 στρεμμάτων (από αγελαδοκτηνοτροφική μονάδα περιμετρικά μέχρι τα όρια της νέας Εθνικής οδού Τυρνάβου - Ελασσόνας).

Οπως επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η εν λόγω έκταση, «όπως περιγράφεται στην εισήγηση - καταπέλτη του τμήματος πολεοδομίας του δήμου Τυρνάβου, είναι εξολοκλήρου ιδιοκτησία του δήμου, είναι εντός ζώνης προστασίας - ανάδειξης χορτολιβαδικών εκτάσεων και απλής γεωργικής γης και επιπρόσθετα παρατηρείται η δίοδος υδατορεμάτων τα οποία χρήζουν προστασίας».

Παράλληλα, κάνει σαφές πως στηρίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου και θα είναι δυναμικά μπροστά μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα Σωματεία και τους φορείς της περιοχής.

Προθεσμία απολογίας για τον Σεμέδο

Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε ο 27χρονος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Ρούμπεν Σεμέδο, ο οποίος δηλώνει αθώος. Στον παίκτη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού, έπειτα από καταγγελία 17χρονης. Εξερχόμενος από το ανακριτικό γραφείο δήλωσε αθώος και υποστήριξε πως «όλα έχουν να κάνουν με τα χρήματα» επειδή είναι ποδοσφαιριστής. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής θα συνεχίσει να κρατείται στη ΓΑΔΑ. Ο 40χρονος συγκατηγορούμενός του, Νιγηριανός καλλιτεχνικός μάνατζερ, πήρε επίσης προθεσμία για την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι η καταγγελία έγινε στην αστυνομία από την ίδια την 17χρονη το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με αυτήν, το περιστατικό συνέβη στις 28 Αυγούστου ενώ βρισκόταν σε έξοδο και έπινε ποτό σε μπαρ με τον γνωστό ποδοσφαιριστή. Εκείνος την μέθυσε και στη συνέχεια την μετέφερε με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του στη Γλυφάδα όπου και την βίασε, όπως καταγγέλλεται ότι έκανε και ο 40χρονος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ