ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Θέτει σε εφαρμογή το νέο αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ

INTIME NEWS

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται αύριο το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για τις διαδικασίες απέλασης, επιστροφών και αδειών παραμονής που εφαρμόζει το αυστηρό αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ στα ζητήματα διεθνούς προστασίας και μετανάστευσης. Χτες συνεχίστηκε η κατ' άρθρον συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και προχτές έγινε και ακρόαση φορέων, με τους περισσότερους να επισημαίνουν ότι καταστρατηγείται και αυτό ακόμα το διεθνές πλαίσιο προστασίας, της Συμφωνίας της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Στην παρέμβασή της εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο 1 του νομοσχεδίου όπου ουσιαστικά επιχειρείται η εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής της ευρωπαϊκής Οδηγίας περί επιστροφών. Απαγορεύεται η είσοδος σύμφωνα με τη Σένγκεν ή συλλαμβάνονται (οι πρόσφυγες) σε παράνομη διέλευση συνόρων στους οποίους εφαρμόζονται οι διατάξεις της απέλασης. Δηλαδή, πρόκειται για την τακτική που ήδη εφαρμόζεται στην πράξη κατεξοχήν στα σύνορα να συλλαμβάνονται και να κρατούνται και να βαρύνονται με αποφάσεις απέλασης όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Ουσιαστικά όλοι, δηλαδή, χωρίς να ασκήσουν προηγούμενα τα δικαιώματά τους να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Ποιος είναι ο κίνδυνος στις περιπτώσεις αυτές όπως επισημάνθηκε κατά την ακρόαση των φορέων; Να παραβιαστεί η ρητή πρόβλεψη της Οδηγίας ότι και για όσους εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της συνεχίζουν να ισχύουν οι ελάχιστες εγγυήσεις του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και, κυρίως, της αρχής της μη επαναπροώθησης. Θεωρούμε, δηλαδή, ότι εσκεμμένα συνεχίζει να διατηρείται η σύγχυση ανάμεσα στο καθεστώς της απέλασης και της επιστροφής. Δηλαδή, μια γκρίζα ζώνη για να δικαιολογείται και να εφαρμόζεται η πολιτική της καταστολής, για την οποία υπάρχουν πολλές μέχρι σήμερα καταγγελίες».

Φαίνεται ο ταξικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου

Αναφέρθηκε ακόμα σε μια σειρά διατάξεων που περιορίζουν τα δικαιώματα των ξεριζωμένων που φτάνουν στη χώρα μας. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Εκεί φαίνεται και ο ταξικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου, εάν συγκρίνει κανείς τις διατάξεις του άρθρου 10 που αφορούν τους επενδυτές, την Golden Visa και τους "ψηφιακούς νομάδες". Οι διευκολύνσεις και η αποτελεσματικότητα του κράτους σε αυτές τις περιπτώσεις για τους ανθρώπους των καθόλου ευκαταφρόνητων εισοδημάτων, γι' αυτούς φτιάχνονται ακόμα και οι υπηρεσίες "μιας στάσης" για τον ενδιαφερόμενο με υποχρέωση του κράτους να απαντήσει μέσα σε 10 μέρες. Αντίθετα, για τους κατατρεγμένους μετανάστες και πρόσφυγες επιλέγετε τις σιωπηρές απορρίψεις, τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες με χιλιάδες κενά και βέβαια υψηλά παράβολα, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των επενδυτών και των ψηφιακών νομάδων που μειώνετε και βάζετε πολύ χαμηλότερα παράβολα για την προσέλκυσή τους».

Αναφερόμενη στα άρθρα 6 και 28, που αφορούν ουσιαστικά την καθιέρωση των ειδικών εγκαταστάσεων κράτησης στις κλειστές ελεγχόμενες δομές που δημιουργούνται στα νησιά, τόνισε: «Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται η επιμονή της κυβέρνησης να διαιωνίσει τον εγκλωβισμό, και μάλιστα ενός ανεξέλεγκτου αριθμού ανθρώπων, γιατί τα στοιχεία δείχνουν τις δυσκολίες των επιστροφών και την επιλογή της κυβέρνησης να γενικεύει την κράτηση στις περιπτώσεις των ανθρώπων που απορρίπτονται τα αιτήματά τους». «Θα δημιουργείτε μόνιμες φυλακές ψυχών στα νησιά», σημείωσε και πρόσθεσε πως έτσι «επιδεινώνετε τις εκρηκτικές καταστάσεις που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορεί να θεωρούμε ως δεδομένους τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη μείωση των ροών, όταν οι διεθνείς εξελίξεις είναι καταιγιστικές, π.χ. οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν».

Σχετικά με το άρθρο 40, ανέφερε ότι πρόκειται για μνημείο υποκρισίας η αναφορά στις ΜΚΟ που σημειώνεται ότι «παρεμβαίνουν αυθαίρετα σε ένα δημόσιο έργο». Οπως σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, «αυτή είναι μια κριτική που θα πρέπει να κάνετε στις δικές σας κυβερνήσεις, που επιλέγετε να αναθέσετε πολύ ευαίσθητους τομείς για την προστασία της ζωής, που θα έπρεπε να έχει ευθύνη το κράτος, να τις αναθέσετε σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Για μας, η θέση μας είναι ξεκάθαρη, από κει και πέρα όμως δεν μπορεί να αξιοποιείτε αν θέλετε αυτήν την κατάσταση για να ποινικοποιήσετε με απαράδεκτο τρόπο τη διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύει η ζωή τους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, ούτε από την αστική Δικαιοσύνη ούτε βέβαια από την κοινή λογική, να επιβάλλεται και να απαιτείται, σε περίπτωση που υπάρχει ένας κίνδυνος στη θάλασσα, έγγραφη έγκριση του Λιμεναρχείου με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Επομένως, έχοντας ξεκάθαρη θέση για τον επικίνδυνο ρόλο που μπορεί να έχουν ορισμένες οργανώσεις και κυρίως για την ευθύνη που έχει το ίδιο το κράτος, που αναθέτει τη διαχείριση και την προστασία αυτών των ανθρώπων σε τέτοιου είδους οργανώσεις, θεωρούμε ότι είναι υποκριτικό και επικίνδυνο το να προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε καταστάσεις που διαμορφώνονται, ποινικοποιώντας αυτονόητα δικαιώματα για τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής».

Στην παρέμβασή της, η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου σημείωσε ότι το ΚΚΕ αντιτίθεται στις κλειστές φυλακές - στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν σε αυτά, ακόμα και σε στοιχειώδη ζητήματα, όπως η σίτιση των προσφύγων και μεταναστών. Τόνισε ακόμα ότι και όσοι έχουν πάρει άσυλο στη χώρα μας βρίσκονται ξεκρέμαστοι μετά την κατάργηση των προγραμμάτων φιλοξενίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, είχε επιχειρήσει να παρουσιάσει ως μεγάλο επίτευγμα την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών, αιτούντων άσυλο, που προβλέπεται να είναι σύμβαση 4 χρόνων, 102,7 εκατ. ευρώ ετησίως από πόρους της ΕΕ. Προανήγγειλε επίσης ότι οι συμβάσεις για τις νέες δομές - φυλακές της ΕΕ σε Χίο, Λέσβο και Εβρο βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ