ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει η κατασκευή ΜΕΑ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Ερώτηση στην Κομισιόν για το συνεχιζόμενο έγκλημα

Τους μεγάλους κινδύνους για την υγεία και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης από την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στον Λαγκαδά καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως θυμίζει στο σχετικό κείμενο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, πρόσφατα εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης. Ο διαγωνισμός γίνεται με τη μορφή ΣΔΙΤ και αφορά την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), συνολικής δυναμικότητας 335.000 τόνων απορριμμάτων κατ' έτος. Αφορά 10 δήμους των ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και τον δήμο Παιονίας. Η ΜΕΒΑ θα καλύπτει τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης - Συκεών, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Παύλου Μελά καθώς και το 35% του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ΜΕΑ χωροθετήθηκε σε προστατευόμενη περιοχή, στη Γ' Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης, η οποία είναι πολλαπλά επιβαρυμένη, γεγονός που θα χειροτερεύσει περαιτέρω την τραγική κατάσταση της λίμνης Κορώνειας, το οικοσύστημα της οποίας έχει καταρρεύσει. Η νέα ΜΕΑ θα διαχειρίζεται τα υγρά απόβλητα με τον ίδιο τρόπο με τον ΧΥΤΑ κι ενώ είναι επιπλέον γνωστή η προβληματική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων του Λαγκαδά στην ευρύτερη περιοχή.

Το βασικό προϊόν της επεξεργασίας των αποβλήτων που θα συγκεντρώνονται στη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα (αστικά απορρίμματα και βιοαπόβλητα), τα «εναλλακτικά» καύσιμα SRF/RDF, θα κατευθύνεται στην παραγωγή Ενέργειας μέσω της καρκινογόνας καύσης τους. Η επικίνδυνη για την υγεία καύση σε κλιβάνους τσιμεντοβιομηχανιών θα γίνεται ακόμη και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από κατοικημένες περιοχές, όπως στο εργοστάσιο του ομίλου «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία, που έχει ήδη αδειοδοτηθεί για την καύση SRF/RDF. Επίσης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ - 2020), σχεδιάζονται 4 μονάδες καύσης αποβλήτων για όλη τη χώρα, και τα υπολείμματα της ΜΕΑ, πάνω από το 30% του εισερχόμενου φορτίου, προβλέπεται να οδηγούνται στην τεράστια μονάδα καύσης της Βόρειας Ελλάδας ετήσιας δυναμικότητας από 400.000 έως 550.000 τόνους.

Σε αυτό, άλλωστε, το πλαίσιο, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας προτείνει σχέδια για τη γενίκευση της καύσης απορριμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα για την παραγωγή Ενέργειας, στην κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησής της. Ολα αυτά στο όνομα της αντιμετώπισης της «κλιματικής αλλαγής» και της απολιγνιτοποίησης της χώρας, με βάση τη στρατηγική της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας».

Οι δήμοι που θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους για επεξεργασία στη ΜΕΑ θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δυσβάσταχτα τέλη, που μετακυλίονται στις πλάτες του λαού, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα θησαυρίζουν και με τη στήριξη του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, ρυπαίνοντας ανενόχλητοι.

Οπως επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα, «η προοπτική της κατασκευής της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα έχει προκαλέσει τις δίκαιες αντιδράσεις κατοίκων, φορέων, συλλόγων όχι μόνο της περιοχής του Λαγκαδά αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Ο αρμόδιος φορέας, ΦΟΔΣΑ, η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η ελληνική κυβέρνηση κώφευσαν στις βάσιμες ανησυχίες και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις που κατέθεσαν πλήθος φορέων, επιστημόνων και εργαζομένων, που αποκάλυπταν τις σοβαρές περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις του αντιλαϊκού αυτού εγχειρήματος. Αναδείκνυαν, επίσης, και τις άλλες αρνητικές συνέπειες από την εμπορευματοποίηση, την επιχείρηση γενικευμένης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των αποβλήτων, προβάλλοντας την ανάγκη ορθολογικής και με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες διαχείρισης αποβλήτων».

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-- Στο επείγον αίτημα των κατοίκων, των φορέων και συλλόγων της περιοχής να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες εγκατάστασης της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η προώθηση των παραπάνω σχεδιασμών της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της ΕΕ που είναι επικίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή του λαού αλλά και παράλληλα επιβαρύνουν το λεηλατημένο εισόδημά τους και το περιβάλλον.

-- Στο γεγονός ότι η "πράσινη στρατηγική", οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο πλαίσιο της λεγόμενης "κυκλικής οικονομίας" και της απολιγνιτοποίησης αποδεικνύεται ότι πλήττουν πολύ σοβαρά την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού, το ίδιο το περιβάλλον, που θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στον σ. Θόδωρο Ιγνατιάδη

Μέσα σε κλίμα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης, συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη είπαν το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Θόδωρο Ιγνατιάδη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο, ο οποίος «έφυγε» απροσδόκητα από τη ζωή την Παρασκευή σε ηλικία 57 χρόνων και κηδεύτηκε το Σάββατο, στα κοιμητήρια του οικισμού της Θέρμης.

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, υπό τους ήχους της Διεθνούς και φωνάζοντας «αθάνατος», τον αποχαιρέτησαν οι σύντροφοί του. Στην κηδεία παρευρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης, μέλη της ΕΠ Κ. Μακεδονίας, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους και στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, δεκάδες σύντροφοί του από τις κλαδικές και τις εδαφικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης οι οποίοι τον γνώρισαν μέσα στη δράση, από τα πόστα όπου χρεώθηκε από το Κόμμα και υπηρέτησε με συνέπεια και αυταπάρνηση. Οι ίδιοι στάθηκαν τιμητική φρουρά στο φέρετρό του, που ήταν σκεπασμένο με το τιμημένο λάβαρο του Κόμματος.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου ο αντιπρόεδρος Εμ. Λαμτζίδης, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων και πολλοί ακόμη εκλεγμένοι της Τοπικής Διοίκησης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, αποχαιρέτησε τον «ξεχωριστό σύντροφο, γεμάτο ζωντάνια και ενέργεια, έναν αεικίνητο εργάτη του αγώνα και της ζωής».

«Σύντροφε Θόδωρε (...) δεν γίνεται να φύγεις από κοντά μας χωρίς να πούμε εκ μέρους του Κόμματός μας, του Κόμματός σου, της Κεντρικής Επιτροπής και της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, όλων των συντρόφων σου, αυτό που ήσουν για μας, για τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αλλά και να εκφράσουμε τη θλίψη, την οδύνη, όμως πριν απ' όλα την περηφάνια και την τιμή που πορευτήκαμε μαζί σου στους λαϊκούς αγώνες και στα μονοπάτια της κομμουνιστικής ταξικής δράσης. Να βροντοφωνάξουμε πόσο σπουδαίο ήταν που ήσουν ένας από μας, που θα μείνεις για πάντα ένας πολύτιμος σύντροφος.

Ετσι σε αποχωριζόμαστε σύντροφε, εδώ μαζί με τους αγαπημένους σου, την οικογένειά σου: Ως ένα ακούραστο και άξιο στέλεχος του ΚΚΕ, έναν αταλάντευτο αγωνιστή που στάθηκε στην πρώτη γραμμή, με σταθερότητα και αφοσίωση στις κομμουνιστικές αρχές και στα ιδανικά του ταξικού κινήματος. Πάντοτε δίπλα στον εργάτη, στον φτωχό αγρότη, στον αυτοαπασχολούμενο, σε όλους όσοι αγωνίζονται για τα δίκαια του λαού».

Τέλος, εξέφρασε την ειλικρινή στήριξη και αλληλεγγύη στην οικογένειά του, στην σύζυγό του, συντρόφισσα Βίκυ, στα δύο του παιδιά, τους συντρόφους Γιάννη και Χρήστο, που τώρα ανοίγουν τα φτερά τους στα μονοπάτια της επιστήμης και σε νέα πεδία της ταξικής πάλης, καθώς και σε όλους τους οικείους του.

Η Αναστασία Ποικιλίδου, Γραμματέας της Οργάνωσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, είπε το τελευταίο «αντίο» εκ μέρους του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σημειώνοντας πως «το παράδειγμα του σ. Θόδωρου Ιγνατιάδη, όπως τόσων και τόσων στελεχών και μελών του ΚΚΕ, θα μας εμπνέει, θα μας οπλίζει με πίστη και αντοχή στους μεγάλους και μικρούς καθημερινούς αγώνες που οργανώνουμε και είναι μπροστά μας».

Εκ μέρους του δήμου Θέρμης, ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον «ξεχωριστό άνθρωπο, με ήθος και με συνέπεια, με πάθος και αγωνιστικότητα» που «ήταν μεγάλη τύχη για την κοινωνία της Θέρμης να έχει στους κόλπους της και μεγάλη δυστυχία να τον χάσει τόσο άδικα και τόσο πρόωρα».

Εκ μέρους της οικογένειας, ο γιος του Γιάννης είπε τα τελευταία λόγια προς τον πολυαγαπημένο πατέρα: «Μου έμαθες πολλά. Μου έμαθες πώς να αγαπάω, πώς να δοκιμάζω τις δυνάμεις μου και πάνω απ' όλα να είμαι άνθρωπος. Ηρθε ο καιρός να μάθω κάποια πράγματα μόνος μου. Καλό ταξίδι μπαμπά».

Αποχαιρετισμός στον σ. Γιώργο Γιαρμά

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, συγγενείς, σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι αποχαιρέτησαν τον σ. Γιώργο Γιαρμά, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 63 χρόνων και κηδεύτηκε χτες με πολιτική κηδεία, στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς.

Ο σ. Γιώργος γεννήθηκε το 1958 στον Προφήτη Λαγκαδά και το 1980 ολοκληρώνοντας τη στρατιωτική του θητεία εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ. Μέχρι και τη συνταξιοδότησή του εργαζόταν ως τυπογράφος. Διετέλεσε πρόεδρος στην ΑΣΕ (Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις). Επειτα από το κλείσιμο της επιχείρησης εργάστηκε στο «Σχήμα Χρώμα» του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», όπου δραστηριοποιήθηκε στο Σωματείο Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, του οποίου διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Την περίοδο μετά τη συνταξιοδότησή του βρέθηκε στην Κομματική Οργάνωση Βάσης Ν. Κρήνης, όπου ανέλαβε και μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ.

Εκ μέρους της ΤΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΟΒ Ν. Κρήνης, η Δ. Ανταβάλογλου αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του, τονίζοντας ότι «αγωνίστηκε ως ακούραστος εργάτης της τάξης του για την οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, γιατί πίστευε ότι μόνο μέσα από τον συλλογικό αγώνα μπορούν οι εργαζόμενοι πραγματικά να φέρουν οι ίδιοι την αλλαγή». Και εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του, Φρύνη, στα παιδιά του Βαγγέλη και Στέλλα, για τους οποίους μιλούσε με αγάπη και περηφάνια.

Ο Γιάννης Ταμβάκης, πρόεδρος του Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στη συμβολή του στη δύσκολη δεκαετία του '90, στην ανασυγκρότηση του Σωματείου αλλά και στη συνέπειά του, στην αγωνιστικότητα και τον χαρακτήρα του, που τον έκαναν να ξεχωρίζει και να είναι πολύ αγαπητός στον κλάδο. «Ο συναγωνιστής μας Γιώργος τίμησε την τάξη του», είπε.

Εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ, ο Απόστολος Σκούφας αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης ως μέλος της Γραμματείας και του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ και της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Χριστάνης και Θανάσης Χριστίδης, αντιπροσωπείες της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σωματείων της Θεσσαλονίκης κ.ά. φορέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ