ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΑΪΝΤΑ»
Ανεβαίνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός για τον λαό

Πάνω από 65 νεκροί σε τέσσερις πολιτείες - Μεγάλα πλήγματα από την πολιτική που αφήνει εκτεθειμένα εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά

Ισοπεδωμένα σπίτια στη Λουιζιάνα από το πέρασμα του τυφώνα «Αϊντα»

Copyright 2021 The Associated

Ισοπεδωμένα σπίτια στη Λουιζιάνα από το πέρασμα του τυφώνα «Αϊντα»
Μέρα με τη μέρα ανεβαίνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός στις ΗΠΑ από το πέρασμα της «Αϊντα» (αρχικά ως τυφώνας και στη συνέχεια ως τροπική καταιγίδα), ενώ αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τον ταξικό χαρακτήρα των συνεπειών της καταστροφής, με εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά να έρχονται αντιμέτωπα με τα αποτελέσματα της πολιτικής όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων που αφήνουν τον λαό εκτεθειμένο για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Μέσα σε περίπου μία βδομάδα χάθηκαν τουλάχιστον 65 άνθρωποι σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Λουιζιάνα και Μισισιπί, εκατομμύρια νοικοκυριά πλημμύρισαν και καταστράφηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν μέχρι σήμερα (!) χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ για τα φτωχότερα νοικοκυριά οι καταστροφές από την «Αϊντα» και η απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού μέτρου στήριξης στους πληγέντες σηματοδοτούν την «ταφόπλακα» που μπαίνει πάνω από την ήδη άθλια οικονομική τους κατάσταση.

Πνίγηκαν σαν τα ποντίκια...

Χαρακτηριστικά, στη Νέα Υόρκη, τα περισσότερα σπίτια που υπέστησαν σημαντικές καταστροφές από τις πλημμύρες (με τα νερά να πλησιάζουν ενίοτε τα 1,8 μέτρα) εντοπίζονται στη φτωχική συνοικία Κουίνς. Εκεί καταγράφηκαν τουλάχιστον 13 νεκροί (από το σύνολο των 50 νεκρών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης), που πνίγηκαν όταν παγιδεύτηκαν μέσα σε πλημμυρισμένα ανήλιαγα υπόγεια, που είχαν μετατραπεί σε «διαμερίσματα».

Κάτοικοι της συνοικίας Κουίνς που κατάφεραν να σωθούν, διηγούνταν χτες σε ρεπόρτερ των «New York Times» πως καλούνται να πληρώνουν για χρόνια τα στεγαστικά ή επισκευαστικά δάνεια που είχαν πάρει για τα σπίτια τους, τα περισσότερα από τα οποία μετατράπηκαν πλέον σε παγίδες θανάτου ή σε ερείπια λάσπης και μπάζων...

...εγκαταλελειμμένοι ηλικιωμένοι και θάνατοι από αναθυμιάσεις γεννητριών

Την ίδια ώρα, τραγικές εικόνες εγκατάλειψης καταγράφηκαν σε γηροκομεία της Λουιζιάνας, καθώς εκατοντάδες γέροντες αφέθηκαν στην τύχη τους από προσωπικό που διατάχθηκε να φύγει άρον - άρον λόγω του τυφώνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι ηλικιωμένοι πέθαναν υπό περίεργες συνθήκες μετά την απομάκρυνσή τους από γηροκομείο της Λουιζιάνας. Για το γεγονός διατάχθηκε έρευνα από τον εισαγγελέα της πολιτείας.

Η τραγωδία όμως συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες: Μεταξύ των 16 θανάτων που καταγράφονται μέχρι σήμερα στην ίδια πολιτεία, περιλαμβάνονται 4 άνθρωποι που πέθαναν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, από αναθυμιάσεις γεννητριών που χρησιμοποιούσαν γιατί δεν έχουν ρεύμα από τα τέλη Αυγούστου, σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασιών που φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Συνολικά, καθώς τα λαϊκά νοικοκυριά αφήνονται στην «ατομική ευθύνη», παλεύοντας συχνά με ακατάλληλο εξοπλισμό, τις τελευταίες 4 μέρες - σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Λουιζιάνας - έχουν μεταφερθεί επειγόντως σε νοσοκομεία για τον ίδιο λόγο 82 άνθρωποι!

Συσκοτίζουν τον ένοχο και τη διέξοδο

Συσκοτίζοντας την ταξική διάσταση όλων των παραπάνω και τις ευθύνες όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σπεύδει να τα φορτώσει όλα στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να πάρει «πάσα» για τα προωθούμενα νέα τεράστια πακέτα στήριξης των μονοπωλίων, μέσω των υποδομών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν μεταβαίνει σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ. Με «καμβά» το τοπίο της καταστροφής, αναμένεται να επαναλάβει σήμερα αυτά που είπε το Σάββατο επισκεπτόμενος πλημμυρισμένες συνοικίες πόλεων της Λουιζιάνας: «Δεν μπορούμε να φτιάξουμε τους δρόμους, τους αυτοκινητόδρομους, τις γέφυρες, τα πάντα, όπως ήταν πριν. Πρέπει να τα φτιάξουμε καλύτερα».

«Διαφημίζει» δηλαδή ως «λύση» τον προωθούμενο «εκσυγχρονισμό των υποδομών», όταν στην πραγματικότητα ακριβώς επειδή αυτός θα γίνει με κριτήριο τη μέγιστη κερδοφορία των μονοπωλίων, θα αντιμετωπίζει ως «κόστος» τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό προστασίας του λαού από φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες ότι ερευνά περίπου 350 αναφορές για πετρελαιοκηλίδες στον Κόλπο του Μεξικού μετά το πέρασμα της «Αϊντα», σε άλλη μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο της περιοχής πετσοκόβουν ως «κόστος» για τη λειτουργία τους όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενα περιστατικά μεγάλης ρύπανσης.

«NORD STREAM 2»
Ολοκληρώνεται η κατασκευή του αγωγού

Στην τελική ευθεία μπήκε και επίσημα η κατασκευή του αγωγού «Nord Stream 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη βόρεια Γερμανία, μέσω της Βαλτικής.

Οπως ανακοινώθηκε, χτες ποντίστηκε από ρωσικό πλοίο ο τελευταίος σωλήνας του αγωγού, ο οποίος θα συνδέσει τα δύο τμήματα του αγωγού που έρχονται από τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις.

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν εργασίες που απαιτούνται πριν από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού, ενώ η πρώτη παράδοση φυσικού αερίου αναμένεται τον Οκτώβρη. Αναμένεται ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Gazprom» θα χρησιμοποιήσει για τις πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου το πρώτο σκέλος του αγωγού, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούνη.

Το έργο, συνολικής αξίας περίπου 11 δισ. δολαρίων, που έχει χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκά μονοπώλια, θα διπλασιάσει σχεδόν τις παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ παρακάμπτει τη διέλευση ρωσικού αερίου από την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να μειώνεται σταδιακά.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, τα μονοπώλια της οποίας βγαίνουν ενισχυμένα από την ολοκλήρωση του αγωγού, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της ΕΕ αντιτάχθηκαν στην κατασκευή του με το επιχείρημα ότι μεγαλώνει την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, με την Ουάσιγκτον να προωθεί το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

  • Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που Βερολίνο και Μόσχα «τρέχουν» τον αγωγό, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας κατηγόρησε χτες τη Ρωσία ως υπεύθυνη για επαναλαμβανόμενες κυβερνοεπιθέσεις στη γερμανική Βουλή.«Η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ενέργειες της ομάδας Ghostwriter μπορούν να αναχθούν στις επιχειρήσεις του ρωσικού κράτους, και συγκεκριμένα στη ρωσική στρατιωτική μυστική υπηρεσία GRU», δήλωσε η Αντρέα Ζάσε, προσθέτοντας ότι παραμονές των γερμανικών εκλογών έγιναν απόπειρες να αποκτήσουν πρόσβαση στους κωδικούς των βουλευτών.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από όσους αρνούνται τη σχετική δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έγινε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Ιωαννικίου. Σε άλλη μια «θρησκευτική διαμάχη» με γεωπολιτικές προεκτάσεις, σημειώθηκαν συμπλοκές αστυνομίας - διαδηλωτών που προσπάθησαν να εμποδίσουν την ενθρόνιση, ενώ ο Πατριάρχης της Σερβικής Εκκλησίας, Πορφύριος, και ο νέος Μητροπολίτης χρειάστηκαν στρατιωτικό ελικόπτερο και την προστασία ειδικών δυνάμεων για να φτάσουν στην τοποθεσία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει αυτονομία στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, ενώ και το Σερβικό Πατριαρχείο θεωρεί σχισματική την κίνηση κάποιων ιεραρχών που τη δεκαετία του 1990 την κήρυξαν αυτοκέφαλη.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ξεκίνησε την Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι τις 30/9 η απογραφή του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας. Στη χώρα έχει να ολοκληρωθεί απογραφή από το 2002. Αντίστοιχη διαδικασία είχε ξεκινήσει τον Οκτώβρη του 2011, αλλά διακόπηκε λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ Σλάβων και Αλβανών που συμμετείχαν στην αρμόδια κρατική επιτροπή.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Αλλαγές στην «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της χώρας ανήγγειλε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζ. Αρντερν, με φόντο την πρόσφατη επίθεση σε σούπερ μάρκετ στο Οκλαντ όπου 32χρονος άρχισε να μαχαιρώνει πελάτες. Οι 3 από τους 7 τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Η Αρντερν ισχυρίστηκε ότι ο δράστης είχε λάβει «με δόλιο τρόπο» καθεστώς πρόσφυγα και γι' αυτό είχε αποτραπεί η απέλασή του, ενώ τον παρακολουθούσε η αστυνομία, που είχε βγάλει το συμπέρασμα ότι «συμπαθούσε» το «Ισλαμικό Κράτος».

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να βοηθήσει τον Λίβανο σε διάφορα επίπεδα εξέφρασε την Κυριακή σε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της χώρας ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ. Αφορμή για την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών μετά από 10 χρόνια δίνουν σχεδιασμοί των ΗΠΑ για τη χορήγηση αιγυπτιακού φυσικού αερίου, μέσω Ιορδανίας και Συρίας, στον Λίβανο, που υποφέρει από δεινή οικονομική κρίση. Αύριο Τετάρτη οι υπουργοί Ενέργειας Αιγύπτου, Συρίας και Λιβάνου θα συναντηθούν στο Αμμάν.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γ. Σούγκα, δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα γίνουν τέλη Σεπτέμβρη για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ). Οπως δήλωσε σχετικά ο δεύτερος τη τάξει στο ΦΔΚ, Τοσιχίρο Νικάι, ο Σούγκα «θέλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και δεν θα συμμετάσχει».

ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-- Ο 33χρονος πρώην ελεύθερος σκοπευτής του αμερικανικού στρατού Μπράιαν Ράιλι, που υπέφερε από μετατραυματικό σοκ, πυροβόλησε και σκότωσε την Κυριακή στη Φλόριντα τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους μια γυναίκα και τον γιο της, 3 μηνών. Μετά παραδόθηκε στην αστυνομία. Ο δράστης δεν είχε καμιά γνωστή σχέση με τα θύματα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε χτες τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αποφύγει λαθεμένους υπολογισμούς και να μην πολιτικοποιήσει την ατζέντα στις συναντήσεις με την ιρανική αντιπροσωπεία όταν επαναληφθούν στη Βιέννη γιατί θα προκαλέσουν «αντίποινα». Χτες επίσης ανακοινώθηκε πως παραιτήθηκε από μέλος του Συμβουλίου των Φρουρών του Ιράν ο Σαντέκ Λαριτζανί. Νωρίτερα είχε επικρίνει το 12μελές Συμβούλιο επειδή δεν ενέκρινε την υποψηφιότητα του αδελφού του Αλί Λαριτζανί (που ήταν πρόεδρος του Κοινοβουλίου) στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

ΙΣΡΑΗΛ
Απόδραση Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων

Εξι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι απέδρασαν από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα, στο βόρειο Ισραήλ. Η απόδραση διαπιστώθηκε χτες τα ξημερώματα (παραμονές της εβραϊκής πρωτοχρονιάς) και έγινε μέσω τούνελ το οποίο ξεκινούσε από τουαλέτα κελιού της φυλακής. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, οι περίπου 400 κρατούμενοι της Γκιλμπόα μεταφέρθηκαν προληπτικά σε άλλες φυλακές.

Από τους 6 κρατούμενους που δραπέτευσαν οι πέντε είναι μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ», ενώ ο ένας ήταν συνδεδεμένος με τη «Φατάχ».

Η «Χαμάς» πανηγύρισε για την απόδραση, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλο χτύπημα» για τον ισραηλινό στρατό και το σύστημα ασφαλείας.

ΙΡΑΚ
Συμφωνίες 27 δισ. δολαρίων με τη γαλλική «Total»

Συμφωνίες ύψους 27 δισ. δολαρίων με την ιρακινή κυβέρνηση υπέγραψε την Κυριακή ο Πατρίκ Πουαγιάν, διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού μονοπωλίου της Ενέργειας «Total».

Η συμφωνία υπεγράφη με τον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ Ισμαήλ μετά από συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη. Οπως ανακοινώθηκε, η συμφωνία έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης του Ιράκ από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς μεγάλο μέρος των επενδύσεων αφορά την εγκατάσταση ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή Αρτάουι, με στόχο την παραγωγή 1000 MW ηλεκτρικού ρεύματος, την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών που θα συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με πετρελαιοπηγές του νότιου Ιράκ και την κατασκευή ενός συγκροτήματος για την εκμετάλλευση της παραγωγής φυσικού αερίου.

Σήμερα το Ιράκ παράγει 16.000 MW ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ έχει ανάγκες τουλάχιστον 24.000 MW.

  • Επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» το Σάββατο σε σημείο ελέγχου στο νότιο Κιρκούκ του Ιράκ προκάλεσε τον θάνατο 13 αστυνομικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ