ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολυεπίπεδες διεθνείς διεργασίες ενώ «τρέχει» ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Copyright 2021 The Associated

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στην τελική ευθεία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν βρίσκονται οι Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, λέγοντας ότι «ο πόλεμος τελείωσε» και ότι «ελπίζουμε να έχουμε ένα σταθερό Αφγανιστάν».

Το αφγανικό «Tolo News» μετέδωσε ότι η οργάνωση έχει στείλει προσκλήσεις για την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης σε δυνάμεις που διατήρησαν τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, δηλαδή σε Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Κατάρ και Πακιστάν, ενώ οι Ταλιμπάν επαναλαμβάνουν ότι επιθυμούν «καλές σχέσεις με όλο τον κόσμο».

Ο Ζαμπιχουλάχ ανέφερε επίσης ότι τεχνικές ομάδες από Τουρκία και Κατάρ μαζί με μια εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται για την επαναλειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου της Καμπούλ. Ο δε πρεσβευτής του Κατάρ στο Αφγανιστάν δήλωσε πως μια τεχνική ομάδα κατάφερε να επισκευάσει τον διάδρομο του αεροδρομίου για να φτάνει εκεί «ανθρωπιστική βοήθεια», ενώ το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» του Κατάρ μετέδωσε πως δύο πτήσεις εσωτερικού πραγματοποιήθηκαν από την Καμπούλ προς τις πόλεις Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Κανταχάρ.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που έκανε στην Καμπούλ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, Φαΐζ Χαμίντ, συνδέοντάς την με ανησυχίες του Ισλαμαμπάντ σχετικά με απειλές για την ασφάλειά του. Οπως δήλωσε, ο Πακιστανός αξιωματούχος έλαβε διαβεβαιώσεις ότι κανείς δεν θα χρησιμοποιήσει την αφγανική επικράτεια για να επιτεθεί σε άλλη χώρα.

Σημειωτέον, την Κυριακή, τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 30 τραυματίστηκαν μετά από βομβιστική επίθεση στην Κουέτα του δυτικού Πακιστάν, σχετικά κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενώ τις τελευταίες βδομάδες φέρεται να έχει ενισχυθεί η δράση της οργάνωσης «Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν» (Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με συνθήματα άμεσα σχετιζόμενα με τις διεργασίες γύρω από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, το Σαββατοκύριακο έγιναν στην Καμπούλ διαδηλώσεις γυναικών, προβάλλοντας μεταξύ άλλων ως βασικό αίτημα τη συμμετοχή γυναικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι Ταλιμπάν αντέδρασαν με καταστολή, ενώ αυξάνονται και μια σειρά από καταγγελίες από πολλές επαρχίες, για φρικαλεότητες, ειδικά απέναντι σε γυναίκες. Στην κεντρική επαρχία Γκορ, ένας νεαρός κατήγγειλε την εν ψυχρώ δολοφονία της μητέρας του (ενώ ήταν μάλιστα έγκυος) που δούλευε μέχρι πρότινος σε φυλακή.

«Σπεύδουν» με προβλέψεις για εμφύλιο πόλεμο οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, μαίνονται οι μάχες στην κοιλάδα του Παντσίρ, μεταξύ των Ταλιμπάν και του λεγόμενου «Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν», με δυνάμεις προσκείμενες στον γιο του πρώην αντισοβιετικού διοικητή Μασούντ.

Οι Ταλιμπάν προχώρησαν σε ανακοινώσεις περί νίκης και «πλήρους» ελέγχου της περιοχής, οι οποίες διαψεύδονται ωστόσο από την πλευρά του «Εθνικού Μετώπου», που διαμηνύει ότι «η αντίσταση θα συνεχιστεί».

Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζοντας την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, έσπευσε να δηλώσει ότι «πιθανώς να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο. Δεν ξέρω αν οι Ταλιμπάν κατορθώσουν να σταθεροποιήσουν την εξουσία και να εγκαθιδρύσουν κυβέρνηση (...) Αν δεν το καταφέρουν, θα επιστρέψει η "Αλ Κάιντα" ή θα αναπτυχθεί ο ISIS ή άλλες πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Διεργασίες με μοχλό την «ανθρωπιστική βοήθεια»

Στο μεταξύ, με φόντο και την όλο και μεγαλύτερη δυσκολία του αφγανικού λαού να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανήγγειλε τη διεξαγωγή «ανθρωπιστικής Συνόδου» στη Γενεύη, στις 13 Σεπτέμβρη, με στόχο την «ταχεία αύξηση της χρηματοδότησης, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχιστούν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που σώζουν ζωές».

Στο πλαίσιο αυτό, καθώς η «ανθρωπιστική στήριξη» αποτελεί μοχλό κλιμάκωσης πολυεπίπεδων διεργασιών, την Κυριακή βρέθηκε στην Καμπούλ ο αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, που συνάντησε τον φερόμενο ως μελλοντικό πρωθυπουργό, μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ.

Την ίδια στιγμή, σειρά επαφών για το Αφγανιστάν (για του οποίου την «ανθρωπιστική στήριξη» δηλώνει έτοιμη να συμβάλει και η κυβέρνηση Μπάιντεν) ξεκινά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν. Οπως ανακοινώθηκε, από χτες ο Μπλίνκεν ξεκίνησε επαφές στο Κατάρ (όπου έχουν μεταφερθεί οι πρεσβείες πολλών δυτικών χωρών από την Καμπούλ και οι επαφές τους με τους Ταλιμπάν), με θέμα «τον συντονισμό για τις προσπάθειες απομάκρυνσης» πολιτών και συνεργατών των ΗΠΑ που παραμένουν στο Αφγανιστάν και «άλλες προτεραιότητες στην περιφέρεια».

Αύριο, Τετάρτη, ο Μπλίνκεν θα φτάσει στη Γερμανία όπου μεταξύ άλλων θα μεταβεί και στην αμερικανική βάση Ραμστάιν και μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, θα διοργανώσουν διαδικτυακή υπουργική συνάντηση με εταίρους από πάνω από 20 χώρες, «που όλες θα συμβάλουν στη μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση Αφγανών και την τήρηση των δεσμεύσεων των Ταλιμπάν».

Το σχετικό δελτίο Τύπου χαρακτηρίζει την επίσκεψη στη Γερμανία «ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ισχυρή συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας και η στενή μας συνεργασία σε κοινές προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική».

Σε δηλώσεις του ο Μπλίνκεν τόνισε πως «συνεχίζουμε να διατηρούμε διαύλους με τους Ταλιμπάν σε θέματα που είναι σημαντικά».

Ο Χ. Μάας ανέφερε ότι «υπάρχουν δυνατότητες να συμβάλουμε με μέτρα σταθεροποίησης και αναπτυξιακή συνεργασία» και ότι για την επανέναρξη της γερμανικής αναπτυξιακής βοήθειας προς το Αφγανιστάν «ένα πρώτο μήνυμα θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης», η οποία θα αξιολογηθεί.

Ας καταγραφεί ότι ο Ζ. Μουτζαχίντ σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» είπε ότι η οργάνωση θέλει «στέρεες και επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία» και ότι «θα καλωσορίζαμε θερμά στην Καμπούλ την κυρία Μέρκελ (...) Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες της να επενδύσουν στη χώρα μας. Θα ανοίξουμε τον δρόμο για αυτό και θα διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η ανοδική τάση για τους Σοσιαλδημοκράτες

Την πρόθεσή του να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους επιβεβαίωσε ο υποψήφιος για την καγκελαρία με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), Ολαφ Σολτς, ενώ συνεχίζεται η δημοσκοπική πρωτιά των Σοσιαλδημοκρατών ενόψει των εθνικών εκλογών της 26ης Σεπτέμβρη.

«Θα ήθελα να κυβερνήσω μαζί με τους Πράσινους», δήλωσε ο Σολτς στην εφημερίδα «Tagesspiegel», προσθέτοντας πως τα δυο κόμματα έχουν πολλά κοινά σημεία. Υπενθυμίζεται ότι ο Σολτς είναι υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος στη σημερινή κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU).

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, το πιθανότερο σενάριο είναι ένας τρικομματικός συνασπισμός ή ένας δικομματικός συνασπισμός με τη στήριξη τρίτου κόμματος, οι δε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενδέχεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

«Καημός» της «Linke»... η υλοποίηση του προγράμματος του SPD και των Πρασίνων

Σχετικά με το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με το οπορτουνιστικό - σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «H Aριστερά» («Die Linke»), ο Σολτς έθεσε ως «ελάχιστες προϋποθέσεις» για να συμμετέχει κάποιο κόμμα στην κυβέρνηση, να αναγνωρίζει «ξεκάθαρα» το ΝΑΤΟ, τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, μια «κυρίαρχη» ΕΕ, την αξιόπιστη διαχείριση των δημοσιονομικών και την αναγκαιότητα της καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά της η «Αριστερά», παρότι έχει διατυπώσει ορισμένες «ενστάσεις» για το ΝΑΤΟ και υποστηρίζει μια «γερμανορωσική Συνθήκη για τη διαιώνιση της φιλίας Γερμανίας - Ρωσίας», ζητά να συμπεριληφθεί σε μια κυβέρνηση με το SPD και τους Πράσινους... για να υλοποιηθεί το δικό τους πρόγραμμα, επιβεβαιώνοντας την κοινή στρατηγική τους υπέρ του κεφαλαίου.

«Αν παίρνουν στα σοβαρά το δικό τους πρόγραμμα, τότε το SPD και οι Πράσινοι θα πρέπει να παραδεχτούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την CDU και το FDP», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο επικεφαλής υποψήφιος της «Linke», Ντίτμαρ Μπαρτς, υπενθυμίζοντας ότι το SPD δεν έχει αποκλείσει συγκυβέρνηση με το κόμμα του και αυτό «είναι σημαντικό».

Η δημοσκοπική ανοδική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζεται, δυο βδομάδες αφότου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην πρώτη θέση. Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη «Bild» το SPD αυξάνει την εκλογική του δύναμη κατά μία μονάδα, στο 25%, ενώ η CDU/CSU χάνει μία μονάδα και πέφτει στο 20%. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 16% (-1%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 13%, η ακροδεξιά - εθνικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 12% (+1) και η «Αριστερά» με 7%.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί ο Σολτς συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αύριο θα τον επισκεφτεί και ο υποψήφιος καγκελάριος με την CDU/CSU, Αρμιν Λάσετ, σηματοδοτώντας τον συντονισμό του λεγόμενου «γαλλογερμανικού άξονα» στην ΕΕ. Η υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοίνωσε ότι προτιμά να επενδύσει κάθε ώρα στην «ανταλλαγή απόψεων με τους πολίτες» και ότι το Παρίσι «δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για προεκλογικό αγώνα».

ΓΟΥΙΝΕΑ
Ανατροπή του Προέδρου από τον στρατό

Κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Γουινέας, Αλφα Κοντέ, για διαφθορά και παραμέληση βασικών υποδομών της χώρας, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού με επικεφαλής τον 41χρονο συνταγματάρχη Μαμάντι Ντουμπούγια, ανέτρεψαν με πραξικόπημα την Κυριακή την κυβέρνηση του 83χρονου Προέδρου που διοικεί τη χώρα από τον Δεκέμβρη του 2010.

Σημειώνεται ότι πριν ενταχθεί στο στρατό της χώρας, ο συνταγματάρχης Ντουμπούγια είχε υπηρετήσει στη Λεγεώνα των Ξένων της Γαλλίας και είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου του Παρισιού.

Με επικλήσεις στη λαϊκή βούληση, ο Ντουμπούγια ανέφερε ότι «δεν θα εμπιστευόμαστε πλέον την πολιτική σε έναν άνθρωπο, αλλά στον λαό», ενώ προηγουμένως είχε ανακοινώσει την κατάλυση του Συντάγματος της χώρας.

Το πραξικόπημα καταδικάστηκε από αξιωματούχους σε ΟΗΕ και Αφρικανική Ενωση.

Η Γαλλία ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Προέδρου Κοντέ, ενώ οι ΗΠΑ ανέφεραν πως το πραξικόπημα θα περιορίσει τη δυνατότητα της Ουάσιγκτον να προσφέρει «βοήθεια».

Αντίστοιχα, η Ρωσία, μονοπώλια της οποίας έχουν σημαντική παρουσία στη χώρα (σε ορυχεία βωξίτη και χρυσού), απαίτησε την απελευθέρωση του ανατραπέντος Προέδρου και την «επιστροφή της συνταγματικής ομαλότητας το συντομότερο δυνατό».

Να σημειωθεί ότι η ανατροπή της κυβέρνησης Κοντέ προκάλεσε αύξηση 10% στις διεθνείς τιμές αλουμινίου, καθώς η Γουινέα διαθέτει μεγάλη παραγωγή από τα ορυχεία βωξίτη που διαθέτει σε αφθονία και βρίσκεται στο κάδρο του οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού μονοπωλίων για Ενέργεια, πρώτες ύλες κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ