ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
«Καίνε» τους αγρότες οι φουσκωμένοι λογαριασμοί

Αγωνιστικές παρεμβάσεις με διεκδικήσεις για άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης του εισοδήματος

Σε κινητοποίηση στο κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ στο Αγρίνιο καλεί την Τρίτη 28 Σεπτέμβρη, το πρωί, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή την όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί βιοπαλαιστές αγρότες στον νομό από την αύξηση της τιμής ρεύματος στα τιμολόγια της επιχείρησης, αλλά και τη διακοπή της λειτουργίας των αντλιοστασίων του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Κατοχής.

Τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, χτες το πρωί, απασχόλησαν τα συγκεκριμένα θέματα, αφού δεκάδες αγρότες είδαν τα τιμολόγια κατανάλωσης αγροτικού ρεύματος (για χρήση σε γεωτρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις) να είναι αυξημένα έως και 50%, από την επιβολή της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεών Προμήθειας», κατ' εφαρμογή των κυβερνητικών εντολών και αποφάσεων.

Πρόκειται για ρήτρα που αφορά συνολικά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, για το σύνολο σχεδόν των λαϊκών στρωμάτων, που, όπως επισημαίνει και η ΔΕΗ, έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Αυγούστου με τους λογαριασμούς να αποστέλλονται ήδη.

Οπως καταγγέλλεται από αγρότες, ήδη οι λογαριασμοί σε τιμολόγια που τους αφορούν, φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Για παράδειγμα, κατανάλωση αγροτικού ρεύματος για 31 μέρες, μέσα στον Αύγουστο, για 20.800 kWh, φτάνει τα 1.444,36 ευρώ (!) και σε αυτά προστίθενται 1.424,64 ευρώ ως ρήτρα αναπροσαρμογής (χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ο ΦΠΑ και διάφορα τέλη) πετώντας το «τυράκι» μιας έκπτωσης ύψους 628 ευρώ, με αποτέλεσμα μια τελική αύξηση περίπου 50%! Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη για όσους έχουν προηγούμενα χρέη, οδηγώντας τους να μην μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται συνολικά το κόστος παραγωγής.

Διακοπή ηλεκτροδότησης του ΤΟΕΒ Κατοχής

Εκτός όμως από το παραπάνω πρόβλημα, εκατοντάδες αγρότες στις περιοχές της Κατοχής, του Λεσινίου και του Πεντάλοφου αδυνατούν ακόμα και να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους (κυρίως ελιές, πορτοκαλιές, τριφύλλια), αφού είναι εκτός λειτουργίας τα τέσσερα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Κατοχής.

Υπολογίζεται ότι μόνο το ένα αντλιοστάσιο στον Πεντάλοφο (που είναι και το μεγαλύτερο) εξυπηρετεί περίπου 18.000 στρέμματα καλλιεργειών που εδώ και σχεδόν μία βδομάδα δεν ποτίζονται, με κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής ειδικά για ορισμένα είδη.

Αιτία αποτελεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης (!) από τη ΔΕΗ προς τον ΤΟΕΒ, λόγω χρεών, πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται, παρά το γεγονός ότι έχει απασχολήσει και άλλες φορές στο παρελθόν και μάλιστα και με δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στους δύο φορείς.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται από την ανομβρία που επικρατεί, αφού σε ορισμένες περιοχές έχει να βρέξει αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι ανεπανόρθωτων καταστροφών, ειδικά στην καλλιέργεια της ελιάς και σε άλλες, όπως τα τριφύλλια.

Τέλος, το ΔΣ της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή και τα παραπάνω, αποφάσισε άμεσα να προχωρήσει σε ενημερώσεις στα χωριά και να καλέσει σε κινητοποίηση τους Αγροτικούς Συλλόγους, αρχής γενομένης από την Τρίτη και την παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Καρδίτσα

Τα παραφουσκωμένα τιμολόγια προκαλούν αντιδράσεις και στην Καρδίτσα, όπου την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ. Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν οι επερχόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι ήδη δυσβάσταχτο για τον αγροτικό κόσμο. Οι αγρότες τόνισαν ότι το υπέρογκο κόστος ουσιαστικά έχει ξεπεράσει τη συγκυριακή άνοδο των τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα και στην τσέπη του μικρομεσαίου αγρότη δεν μένει τίποτα.

Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού», οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν πως παρ' όλες τις υποσχέσεις, τα όποια έργα έγιναν ή η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα γίνουν, αποτελούν μπαλώματα. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, «δεν έχουμε δει κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο που να προστατεύει τις αγροτικές καλλιέργειες, τα σπίτια και τα χωριά μας. Εγιναν κάποιοι καθαρισμοί ποταμών, που έπρεπε να έχουν γίνει από πριν, ενώ και αυτοί οι καθαρισμοί δεν έχουν γίνει σε όλο το μήκος των ποταμών. Με οποιοδήποτε έντονο καιρικό φαινόμενο, ακόμη και να μην είναι σαν τον "Ιανό", ο κάμπος κινδυνεύει να ξαναπλημμυρίσει. Ενα μεγάλο πρόβλημα που έχει μείνει εδώ και έναν χρόνο, αφορά τις αποζημιώσεις και τις ενστάσεις που έγιναν στον ΕΛΓΑ. Τα ποσά που είναι να λάβουμε για έγγειο κεφάλαιο και πάγιο εξοπλισμό ακόμη εκκρεμούν. Κάποιοι έχουν λάβει προκαταβολή 20%, ενώ οι υπόλοιποι ακόμη περιμένουμε, έναν χρόνο μετά. Η αποζημίωση θα είναι στο 55% με βάση τον νόμο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά, αναφέρθηκαν επιπλέον στα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων με τα παιδιά σε Παλαμά και Κοσκινά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ.

Σε αυτήν τη βάση και αφού παλιά και νέα προβλήματα παραμένουν, κάλεσαν τους αγρότες του νομού σε συσπείρωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία, τονίζοντας πως «πρέπει να ενώνουμε τις φωνές μας για να γίνουμε πιο δυνατοί, γιατί έχουμε κοινό αντίπαλο, κοινά συμφέροντα και κοινά αιτήματα. Αγώνας κοινός, κόντρα στη φτώχεια όπου μας οδηγούν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Αγώνας ενιαίος με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για τα δικαίωματά μας στη ζωή, στη δουλειά, για τις πραγματικές μας ανάγκες».

ΜΑΓΝΗΣΙΑ - ΠΗΛΙΟ
Οι αγρότες οργανώνονται και διεκδικούν κάλυψη του χαμένου εισοδήματος

Τα οξυμένα προβλήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης των Αγροτικών Συλλόγων

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες του Πηλίου συζητήθηκαν σε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς, Μακρυράχης, Πουρίου και της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου.

Στη σύσκεψη καταγγέλθηκαν οι ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που δεν προχώρησαν στην αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν στο δίκτυο άρδευσης από τις πλημμύρες του 2018, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της λειψυδρίας να έρχονται αντιμέτωποι με την ξήρανση πολλών νεόφυτων δενδρυλλίων. Κατήγγειλαν δε ότι σε πολλά χωριά της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου δεν υπάρχει καν δίκτυο άρδευσης, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, ο καύσωνας και η παρατεταμένη εναλλαγή της θερμοκρασίας προκάλεσαν καταστροφές στους καστανοπαραγωγούς, που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται κατά μέσο όρο στο 60% από το Πουρί έως το Ξουρίχτι και να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχουν ήδη πληρώσει όλα τα έξοδα καλλιέργειας αλλά δεν προβλέπεται αποζημίωση για τις καταστροφές.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στην παραγωγή των μήλων, όπου ο καύσωνας επίσης «έκαψε» σημαντικό μέρος της παραγωγής και παρ' όλα αυτά ο ΕΛΓΑ τούς απάντησε ότι δεν δικαιούνται αποζημίωση, «αφού η θερμοκρασία δεν έφτασε τους 40 βαθμούς» όπως λέει ο κανονισμός.

Επισημάνθηκαν ακόμα το μεγάλο κόστος παραγωγής και η άθλια κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, η οποία αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την απαξίωση της υπαίθρου και τον αφανισμό των βιοπαλαιστών αγροτών.

Υπογραμμίστηκαν τέλος τα αιτήματα να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των αγροτών, για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητα αγροεφόδια και καύσιμα και μείωση των τιμών τους. Αιτήματα που σήμερα απαντούν στις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτών, ώστε να προστατεύονται ουσιαστικά από τις φυσικές καταστροφές, να μπορούν να μείνουν στην παραγωγή και να επιβιώνουν.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέα κινητοποίηση για τους εργαζόμενους με «συμβάσεις COVID»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (λεωφόρος Βασ. Σοφίας), αύριο Πέμπτη, στις 1.30 μ.μ., καλεί τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί στους δήμους για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με αίτημα να παραμείνουν στη δουλειά, να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η προηγούμενη παράσταση διαμαρτυρίας, αναφέρει το Συνδικάτο, έδειξε «ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να πετάξει στην ανεργία τους συναδέλφους που προσλήφθηκαν με συμβάσεις COVID. Οι συνάδελφοι αυτοί ήρθαν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό που υπάρχουν στους δήμους και την Περιφέρεια. Ανάγκες που γιγαντώθηκαν την περίοδο της πανδημίας». Καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση «που όχι μόνο δεν προχωράει σε μαζικές προσλήψεις για να καλύψει τα τεράστια κενά, αλλά απολύει κιόλας τους συναδέλφους που τα καλύπτουν. Την ίδια ώρα διαρρέει μέσω των δημοτικών αρχών ότι κάτι θα γίνει, έχει βρει λύση». Και καλεί «όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας, να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο, στις Επιτροπές Αγώνα δίπλα στα Σωματεία τους στους τόπους δουλειάς», για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ενα εκατομμύριο άνεργοι και τον Αύγουστο

Σταθερά κοντά στο εκατομμύριο παρέμεινε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ τον περασμένο Αύγουστο, παρά την ανάκαμψη του Τουρισμού και συνεπακόλουθα του Επισιτισμού τον ίδιο μήνα, για την οποία επιχαίρουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, τον περασμένο Αύγουστο ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 996.733 άτομα, εκ των οποίων οι 977.325 αναζητούσαν εργασία. Οι δύο στους τρεις εγγεγραμμένους ανέργους ήταν γυναίκες. Κι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θριαμβολογούν κάθε τόσο για τη στατιστική μείωση της ανεργίας.

Από το σύνολο των ανέργων μόνο 131.412 έλαβαν επίδομα ανεργίας, την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να ορθώσει νέα εμπόδια στην καταβολή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ