ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Με κριτήριο την πάλη για τις ανάγκες και τις αγωνίες των εργαζομένων

Κάλεσμα στήριξης από τους υποψηφίους της ΔΑΣ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να ανατρέψουν την άσχημη κατάσταση στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και να αλλάξουν τους συσχετισμούς, για θετικές εξελίξεις συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, απευθύνουν με τη διακήρυξή τους οι υποψήφιοι της ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) μπροστά στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Η ΔΑΣ σε πρώτο πλάνο καλεί τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν: «Ποιος είναι αυτός που μπορεί να οργανώσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να αποσπάσουν κατακτήσεις, και ποιος βάζει πλάτη για να υλοποιούνται τα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας και των κυβερνήσεων; Αυτές είναι οι δύο γραμμές που συνυπάρχουν στο εργατικό κίνημα, αυτές είναι που συγκρούονται».

Στη βάση του ερωτήματος αυτού, στη διακήρυξη γίνονται εκτενείς αναφορές στη διαλυτική δράση του εργοδοτικού συνδικαλισμού της απερχόμενης προσωρινής διοίκησης, που όλο αυτό το διάστημα προχώρησε σε συνδικαλιστικό «lockdown», ορθώνοντας εμπόδια στην οργάνωση και στον συντονισμό των εργαζομένων του νομού, την ώρα που κυβέρνηση και εργοδοσία προχωρούσαν σε ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Παράλληλα υπενθυμίζεται η προσπάθεια αποκλεισμού 30 αντιπροσώπων του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος.

Αντίθετα «η ΔΑΣ μέχρι και την τελευταία στιγμή και με κάθε τρόπο προσπάθησε ώστε το ανώτερο όργανο, η Γενική Συνέλευση του ΕΚΚ, να είναι αυτή που θα λύσει οποιαδήποτε ζήτημα απασχολεί τους αντιπροσώπους, να είναι το ζωντανό πεδίο αντιπαράθεσης απόψεων που θα κρίνει ποιος εξυπηρετεί ποιον», τονίζεται στη διακήρυξη, για να υπενθυμίσει ταυτόχρονα ότι «με αλληλεγγύη το ένα σωματείο μετά το άλλο προσπέρασαν τη δυσκολία που προσπάθησε να βάλει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός (...) οργανώνοντας δεκάδες συνελεύσεις και δραστηριότητες της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας».

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ δεσμεύονται ότι η αύξηση της δύναμής τους θα κατευθυνθεί «για να δυναμώσει η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, να αυξηθεί η συμμετοχή της νεολαίας, των γυναικών, των μεταναστών στα σωματεία» με ζωντανές διαδικασίες.

«Εχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη. Να μην αποδεχτούμε να ζήσουμε με ψίχουλα, με κουτσουρεμένα δικαιώματα», επισημαίνεται στη διακήρυξη, καλώντας σε αγώνα οι αντιλαϊκοί νόμοι να μείνουν στα χαρτιά, να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και άλλα δικαιώματα.

Τέλος, η ΔΑΣ τονίζει ότι «ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, να μην προδώσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, που τον στέλνουν αντιπρόσωπο έτσι ώστε η νέα διοίκηση που θα εκλεγεί, οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο της ΓΣΕΕ να εκφράζουν τις ανάγκες και τις αληθινές αγωνίες των εργαζομένων του νησιού. Να παίρνουν όλες αυτές τις αποφάσεις που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, που θα συμβάλλουν στην οργάνωση της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών».

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευή

Με πολύμηνο αγώνα οι ναυτεργάτες κατάφεραν αυξήσεις στα ημερομίσθια και κατοχύρωση κατακτήσεων

Τον αγώνα των μεταλλεργατών στη Ναυπηγοεπισκευή, που οδήγησε στην υπογραφή νέας ΣΣΕ Ναυπηγοεπισκευαστικών Εργασιών, χαιρετίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Η νέα ΣΣΕ που υπογράφηκε με την εργοδοτική ένωση ΣΕΝΑΒΙ τίθεται σε ισχύ από 1η Οκτώβρη. Κατοχυρώνει το σύνολο των κατακτήσεων που περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη Σύμβαση του 2018. Προβλέπει αυξήσεις στα μεικτά ημερομίσθια μεσοσταθμικά από 4% έως 4,5% για όλες τις ειδικότητες και μια σειρά θεσμικά αιτήματα που απέσπασαν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους.

«Χαιρετίζουμε τον αγώνα του συνόλου των μεταλλεργατών στη Ναυπηγοεπισκευή, που δίνοντας το "παρών" καθολικά στις απεργιακές και τις άλλες κινητοποιήσεις ανάγκασαν την εργοδοσία να υπογράψει τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», τονίζει το Συνδικάτο. Στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι η μάχη δόθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μέσα στην πανδημία και παράλληλα με την επίθεση της κυβέρνησης, που κλιμακώθηκε με τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο. «Η υπογραφή μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες ήταν μόνο το πρώτο ημίχρονο», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και επισημαίνει ότι τώρα ξεκινά η εξίσου δύσκολη μάχη για την εφαρμογή της Σύμβασης.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί το σύνολο των εργαζομένων να συσπειρωθούν «στον αγώνα για την εφαρμογή και της νέας Συλλογικής Σύμβασης», τονίζοντας πως «μόνο η οργανωμένη απάντηση στις επιθέσεις της εργοδοσίας μπορεί να κάνει τις συμφωνίες που υπογράφονται στα χαρτιά πράξη». Τέλος, το επόμενο διάστημα το Συνδικάτο θα καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας τη ΣΣΕ, με αίτημα να έχει καθολική και υποχρεωτική ισχύ για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι μέλη της ένωσης των εργοδοτών.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Προετοιμασίες για την πανελλαδική συγκέντρωση στις 8 Οκτώβρη

Με πανελλαδική συγκέντρωση την Παρασκευή 8 Οκτώβρη στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, στις 11.30 π.μ., και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους όλης της χώρας να τιμήσουν αγωνιστικά την Παγκόσμια Μέρα Συνταξιούχων και να διατρανώσουν τα δίκαια αιτήματά τους, παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί, επιστροφή όλων των αναδρομικών χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ουσιαστικά μέτρα για ενίσχυση της Υγείας, κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», απόδοση του 0,5% του προϋπολογισμού που έχει νομοθετηθεί, όπως και της 13ης και 14ης σύνταξης, να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη κατανάλωσης, να σταματήσουν η φοροληστεία και οι πλειστηριασμοί κ.λπ.

Για την καλύτερη προετοιμασία και συμμετοχή των συνταξιούχων στην πανελλαδική συγκέντρωση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα οργανώνει περιφερειακές συσκέψεις Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων. Ηδη συσκέψεις έγιναν σε Αμφισσα και Αρτα, ενώ το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 28/9 στο Εργατικό Κέντρο στις 11 π.μ.

Στην Πάτρα, σήμερα Τετάρτη 22/9 στην κεντρική πλατεία (Εργ. Κατοικίες) σε Ταραμπούρα - Ζαρουχλέικα στις 10.30 π.μ.

Στη Λάρισα τη Δευτέρα 27/9 στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ.

Στο Ηράκλειο, αύριο Πέμπτη 23/9 στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ.

Στη Νάουσα, αύριο Πέμπτη 23/9 στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ.

Στην Αλεξανδρούπολη, τη Δευτέρα 27/9 στο Επιμελητήριο στις 10.30 π.μ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ΦΕΚ το φακέλωμα συνδικάτων και συνδικαλιστών

Πλήρη πρόσβαση αποκτά η εργοδοσία στα στοιχεία δραστήριων αγωνιστών των σωματείων

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη 16/9 οι διατάξεις του αντεργατικού νομοθετικού εκτρώματος Χατζηδάκη, που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο, ξεσηκώνοντας σφοδρές αντιδράσεις, οι οποίες αφορούν το φακέλωμα συνδικάτων και συνδικαλιστών από την εκάστοτε κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας.

Πιο συγκεκριμένα, στα σχετικά άρθρα του νόμου προβλέπεται η υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΓΕΜΗΣΟΕ (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων). Μεταξύ άλλων στοιχείων που υποχρεούνται τα συνδικάτα να καταθέτουν, προκειμένου να φακελωθούν χιλιάδες συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα, είναι: Υπεύθυνη δήλωση από όπου να προκύπτει ο αριθμός των μελών που είχαν δικαίωμα ψήφου, η σειρά εκλογής εκλεγμένων μελών στα όργανα διοίκησης, η σύνθεση των οργάνων διοίκησης, οικονομικές καταστάσεις και πολλά ακόμα. Επίσης η ιδρυτική/συστατική πράξη, στοιχεία εκλογικής διαδικασίας και οργάνων διοίκησης. Δηλαδή, ακόμα και όσοι πρωτοστατούν σε έναν χώρο δουλειάς για να συγκροτηθεί σωματείο θα είναι απολύτως εκτεθειμένοι στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Ειδικά για το τελευταίο φροντίζουν άλλωστε ο νόμος και όσα ξεκαθαρίζονται στο ΦΕΚ, αφού πρόσβαση στα παραπάνω στοιχεία προβλέπεται να έχουν ακόμα και μεμονωμένοι εργοδότες! Το άρθρο 10 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, οι ενώσεις προσώπων (...) και οι οργανώσεις των εργοδοτών, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών (...) καθώς και μεμονωμένοι εργοδότες δύνανται (...) να αιτηθούν τη χορήγηση στοιχείων και αντιγράφων αρχείων από την υπηρεσία, κατόπιν ειδικής προς τούτο αιτήσεώς τους (...) Η αίτηση εξετάζεται από την υπηρεσία και εφόσον πληρούνται οι όροι, χορηγούνται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας, τα ζητούμενα στοιχεία».

Με λίγα λόγια, το υπουργείο Εργασίας θα μπορεί να δίνει «στο πιάτο» και με μια απλή αίτηση σε οποιονδήποτε εργοδότη τα ονόματα όσων εργαζομένων συμμετέχουν δραστήρια στη συνδικαλιστική οργάνωση στον χώρο δουλειάς ή στον κλάδο, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της συνδικαλιστικής δράσης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, τα εμπόδια στη δράση των σωματείων, στην περιφρούρηση της απεργίας κ.ο.κ., αποτελούν αντιδραστική «τομή» στη διαχρονική προσπάθεια αστικών κυβερνήσεων και εργοδοσίας να βάλουν εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, προκειμένου πιο εύκολα να ξεδιπλώνεται η αντεργατική επίθεση: Οι ατέλειωτες και απλήρωτες υπερωρίες, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η διάλυση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις σωματείων

Συνεχίζονται έως τις 30 Σεπτέμβρη οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος), όλες τις μέρες, 11 π.μ. - 7 μ.μ. (εκτός από την Τρίτη 28/9). Επίσης, στα παραρτήματα και σε χώρους δουλειάς, με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η εφορευτική επιτροπή. Σήμερα, Τετάρτη, στα ξενοδοχεία «Wyndham Grand» (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και «Royal Olympic» (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και στη Νέα Φιλαδέλφεια (11 π.μ. - 7 μ.μ., δημαρχείο).

Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 28 Σεπτέμβρη, 6.30 μ.μ., στην αυλή του Μουσείου Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ