ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ELIXIR
Μεγαλύτερη σύνδεση πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τους επιχειρηματικούς ομίλους

Eurokinissi

Η ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων με τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι το ζητούμενο της «Συμφωνίας Κοινοπραξίας ELIXIR για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής Βιολογικών Δεδομένων στον τομέα της βιοεπιστήμης (ELIXIR)» που κυρώθηκε χτες από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Πρόκειται - όπως αναφέρει και ο τίτλος - για την ίδρυση της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής βιολογικών δεδομένων στον τομέα της βιοεπιστήμης (ELIXIR), που θα έχει τη φύλαξη, ανάλυση και διαχείριση τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγονται διεθνώς στη βιοπληροφορική και στην υπολογιστική βιομηχανία, τα ίδια τα υπολογιστικά εργαλεία, το εκπαιδευτικό υλικό της πληροφορικής και το υπολογιστικό αποθηκευτικό δυναμικό. Συμμετέχουν 21 χώρες, μεταξύ τους πλέον και η Ελλάδα, η σχετική υπογραφή είχε πέσει το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η χρηματοδότηση είναι από την ΕΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη θέσπιση ενιαίας αγοράς και διαχείρισης δεδομένων.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, καταψηφίζοντας, με τις συμφωνίες αυτές «εξασφαλίζεται ότι τα λεγόμενα big data θα μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορούν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε όλους τους τομείς, προσφέροντας ακόμα περισσότερα νέα πεδία επενδύσεων και με τη στήριξη βεβαίως των προϋπολογισμών των κρατών».

Στην προκειμένη περίπτωση, με τη σύμβαση επιδιώκεται «να προχωρήσει η δημιουργία των λεγόμενων οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας, με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη σύνδεση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με τις επιδιώξεις της καπιταλιστικής αγοράς, σύμφωνα και με την εκάστοτε στρατηγική που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση και βεβαίως όλες οι κυβερνήσεις». Δείχνοντας τι σημαίνει όλα αυτά τα εργαλεία να είναι στα χέρια των καπιταλιστών, ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στο παράδειγμα των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας με αφορμή την πανδημία και πώς αυτά έγιναν πεδίο τρελής κερδοφορίας και σφοδρότατων ανταγωνισμών ανάμεσα σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, φαρμακευτικές εταιρείες, κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα, με χαμένους τους εργαζόμενους γενικά, τους εργαζόμενους στην Ερευνα ειδικά, συνολικά τις λαϊκές ανάγκες.

Στην ίδια Επιτροπή επικυρώθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και δεύτερη συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας και Μαρόκου «στον Τομέα της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας», που έχει αντίστοιχο πάνω - κάτω περιεχόμενο, δηλαδή οφέλη μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών.

Ο Γ. Δελής καταψήφισε και τη δεύτερη σύμβαση.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Ψηφίστηκε χτες κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) και την προσαρμογή στο πλαίσιο των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η βουλευτής του, Μαρία Κομνηνάκα, δείχνοντας ποιος είναι ο ρόλος του ΝΣΚ, επεσήμανε ότι και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες με μεγάλη ευκολία παρακάμπτουν και αποφάσεις του, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Εφερε ως παράδειγμα την υπόθεση «Novartis», λέγοντας: «Αλήθεια, η περίφημη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου για την υπόθεση "Novartis", που αναγνώρισε την τεράστια ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο και προέτρεψε το κράτος να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις, τι απέγινε; Πήγε εκεί όπου πήγαν και τόσες άλλες παρόμοιες».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, με το κλείσιμο της συζήτησης στην Ολομέλεια, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει απευθυνθεί «στις αμερικανικές αρχές για να μας δοθούν στοιχεία» και με βάση αυτά «το ΝΣΚ θα προτείνει στο ελληνικό Δημόσιο τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε»...

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μπαράζ τροπολογιών, με τις περισσότερες από αυτές να περιέχουν σωρό άρθρων που ήταν άσχετα μεταξύ τους. Χαρακτηριστική ήταν η τροπολογία που ενώ περιείχε άρθρα για τη λειτουργία της ΕΑΒ και τη στοιχειώδη προστασία των εργαζομένων - άρθρα που το ΚΚΕ ήθελε να υποστηρίξει - περιλάμβανε επίσης άρθρα που επισημοποιούσαν την αποστολή της πυροβολαρχίας στη Σαουδική Αραβία, προβλέποντας το μισθολόγιο των στελεχών του στρατού που θα τη συνοδεύσουν. Το ΚΚΕ την καταψήφισε, με τους βουλευτές του να καταγγέλλουν την απαράδεκτη αυτή τακτική, που εκβιάζει την ψήφο των κομμάτων. Καταψήφισε επίσης την τροπολογία βάσει της οποίας δίνεται στον περιφερειάρχη η δυνατότητα για απευθείας ανάθεση εργολαβιών έως 5 εκατ. ευρώ οι οποίες αφορούν αντιπλημμυρικά έργα.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ανάβαση στην κορυφή του Κισσάβου

Πεζοπορία και ανάβαση στην κορυφή του Κισσάβου, το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, διοργανώνουν οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην πολύμορφη δράση που αναπτύσσουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, για να μη γίνουν τα βουνά και ο φυσικός πλούτος της περιοχής βορά στα επιχειρηματικά σχέδια.

Ο Κίσσαβος άλλωστε τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης, καθώς τις πλαγιές του και τις κορυφές του εποφθαλμιούν πολλοί επίδοξοι «επενδυτές». Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά στο κάλεσμά τους, «η κυνική λογική των αστικών δυνάμεων, ότι για να προστατευτούν το δάσος και το βουνό πρέπει να αναπτυχθεί η εμπορευματοποίησή τους, χρειάζεται να βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία».

Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ για εισιτήριο στον Ολυμπο, με τις Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να επισημαίνουν πως «είναι η ίδια εγκληματική πολιτική που από τη μία αφήνει απροστάτευτα τα δάση και τον λαό στις πυρκαγιές και από την άλλη βάζει εισιτήριο για την είσοδο στον Ολυμπο και στη συνέχεια και σε άλλα βουνά. Ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει την εκμετάλλευση των δασών, συνολικά του φυσικού πλούτου, δηλαδή ότι ο λαός να μπορεί να απολαύσει μόνο αν πληρώσει».

Πληροφορίες και οδηγίες για την πεζοπορία

Η διαδρομή είναι βατή και χαρακτηρίζεται εύκολη για αρχάριους ορειβάτες. Η ανάβαση θα γίνει με τη βοήθεια έμπειρων οδηγών. Θα ξεκινήσει από το Καταφύγιο του ΕΟΣ (θέση Κάναλος 1.604 μ.) μέχρι την κορυφή του Προφήτη Ηλία 1.978 μ. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου δύο ώρες. Στην επιστροφή (κατόπιν συνεννόησης) θα υπάρξει η δυνατότητα για να επισκεφθούμε και το Καταφύγιο του ΕΟΣ.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν μαζί τους:

-- Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid τεστ 48ωρου ή self test 24ωρου.

-- Ενδυση: Πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα, καπέλο, γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι και ζευγάρι κάλτσες, ελαφρύ αντιανεμικό.

-- Εφόδια: Πρέπει να έχουν μαζί τους νερό (1,5 λίτρο) και φαγητό (ξηρά τροφή, π.χ. σταφίδες, μπάρες, ένα σάντουιτς ή δύο τοστ) σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης.

Η αναχώρηση για την πεζοπορία θα γίνει το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη στις 8.10 π.μ. από το πάρκινγκ του πάρκου Αλκαζάρ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ακρίβεια, ανεργία, απολιγνιτοποίηση - Οι θέσεις του ΚΚΕ»

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς τις επόμενες μέρες

Εκδήλωση με τίτλο «Ακρίβεια, ανεργία, απολιγνιτοποίηση. Οι θέσεις του ΚΚΕ» οργανώνει η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ την Παρασκευή 1 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο πάρκο Αγίου Δημητρίου. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Μπροστά στην εκδήλωση, η ΤΕ Κοζάνης έχει οργανώσει περιοδείες σε χώρους δουλειάς της περιοχής:

Σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη:

Στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Κοζάνης.

Στις 9 μ.μ στο «My Market».

Αύριο, Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη:

Στις 10.30 π.μ. στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στη ΖΕΠ.

Στις 6 μ.μ. στη Σκήτη.

Στις 7.30 μ.μ. στην Ξηρολίμνη.

Τη Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη:

Στις 10 π.μ. στη Νομαρχία Κοζάνης και στις υπηρεσίες του ΙΚΑ Κοζάνης.

Στις 3 μ.μ. στην πύλη του εργοστασίου ζύμης «alfa» - Κουκουτάρης.

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη:

Στις 10 π.μ. στο Εργοστάσιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας ΕΠΑΔΥΜ.

Στις 12 μ. στη λαϊκή αγορά Κοζάνης.

Στις 8 μ.μ. στην Αιανή.

Τη Κυριακή 26 Σεπτέμβρη:

Από τις 11 π.μ. στα χωριά των Καμβουνίων.

Στις 11.30 π.μ. στην Οινόη.

Τη Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη:

Στις 6 π.μ. στο αμαξοστάσιο του δήμου Κοζάνης.

Στις 9 μ.μ. στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης».

Στις 11 π.μ. στη λαϊκή αγορά στα Σέρβια.

Την Τρίτη 28 Σεπτέμβρη:

Στις 7.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο και τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Κοζάνης.

Στις 9 π.μ. στην Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Κοζάνης.

Στις 3.30 μ.μ. στη Μονάδα 5 της ΔΕΗ, στην Πτολεμαΐδα.

Εκδήλωση για τα βιομηχανικά ατυχήματα

Εκδήλωση για τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας και Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 3 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα. Θα μιλήσει η Εύη Γεωργιάδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Απαιτεί μέτρα για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς τηλεθέρμανση

Παρέμβαση με Ερώτηση προς τον δήμαρχο Εορδαίας και τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) πραγματοποίησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Εορδαίας, ζητώντας μέτρα για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς τηλεθέρμανση - θέρμανση το χειμώνα.

Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τελευταία βήματα της οποία είναι η «απολιγνιτοποίηση» και η «πράσινη μετάβαση», έχει οδηγήσει στην εκρηκτική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και της τηλεθέρμανσης, που σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τη φοροληστεία και την καθήλωση μισθών και συντάξεων, «εξανεμίζουν» το λαϊκό εισόδημα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά επίσης το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να γίνει ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία σύνδεσης με την τηλεθέρμανση του οικισμού Καρδιάς και των εργατικών κατοικιών. Παράλληλα, καλεί τη δημοτική αρχή να αναλάβει ενέργειες προκειμένου να αντιταχθεί στις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των παρόχων, να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, να καταργηθούν τα «χαράτσια» για τα λαϊκά νοικοκυριά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ