ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
Τρεις μέρες ανάσας και αισιοδοξίας, παρακαταθήκη μαχητικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ

Μια λαοθάλασσα συναντήθηκε με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Δύο μέρες έχουν περάσει από την ολοκλήρωση της τριήμερης κόκκινης γιορτής στο πάρκο Τρίτση, και ακόμα οι δεκάδες χιλιάδες που πέρασαν κάνουν τον «λογαριασμό» όσων έζησαν, είδαν, απόλαυσαν στους χώρους και στις δεκάδες εκδηλώσεις και συναυλίες.

Ηταν τέτοιο το νεολαιίστικο «ξέσπασμα», τέτοια η συμμετοχή που έσπασε ρεκόρ, που όλοι έχουν να το λένε ότι ακόμα και η «εξάπλωση» του Φεστιβάλ σε νέους χώρους μέσα στο αχανές πάρκο Τρίτση αποδείχτηκε μικρή. Αν κάτι μένει στον καθένα είναι ότι συμμετείχε σε ένα τριήμερο που ξεχώρισε για τη ζωντάνια και τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας από κάθε γωνιά της Αττικής, παίρνοντας μια βαθιά ανάσα ελευθερίας κι ελπίδας.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές: Επί τρεις μέρες νέοι άνθρωποι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία συναντιούνται στις πολιτικές συζητήσεις, γεμίζοντας ταυτόχρονα όλες τις Σκηνές όπου αυτές πραγματοποιούνται, σαν να γίνονται δύο και τρία Φεστιβάλ ταυτόχρονα... Δίνουν «παρών» στις συναυλίες, απολαμβάνουν όσα έχουν στερηθεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, κάνουν την ανάγκη τους πραγματικότητα για πρόσβαση στην ποιοτική καλλιτεχνική δημιουργία που αφήνει αποτύπωμα, εμπνέει, διαμορφώνει αγωνιστική στάση, δίνει κουράγιο για τους αγώνες της επόμενης μέρας.

* * *


Και εκεί που νόμιζε κανείς ότι η νεανική συμμετοχή έφτασε στο «απόγειό» της με τις συναυλίες και τις συζητήσεις, ήρθε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Σαββάτου, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, να αναδείξει τη διάθεση δεκάδων χιλιάδων εργατόκοσμου και νεολαίας να ακούσουν όσα έχει να τους πει το Κόμμα. Η κοσμοπλημμύρα στη συγκέντρωση είναι πρωτόγνωρη. Το μέγα πλήθος συρρέει από όλες τις γωνιές του πάρκου για την Κεντρική Σκηνή, ακολουθώντας τις προσυγκεντρώσεις της ΚΝΕ, ενώ εκατοντάδες είναι όσοι δεν καταφέρνουν να φτάσουν αφού η προσέγγιση είναι αδύνατη κι έτσι μένουν στη Λαϊκή Σκηνή, όπου η Οργάνωση είχε φροντίσει να υπάρχει γιγαντοοθόνη και να μεταδίδεται η ομιλία.

Δεν είναι μόνο η πρωτόγνωρη συμμετοχή σε μια πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ, αλλά και το κλίμα που φανερώνει το «τεντωμένο αυτί» στις θέσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις, την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Είναι το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένοι ακούνε με προσοχή κάθε πρόταση και κάθε λέξη από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα και τον χαιρετισμό του Ν. Αμπατιέλου. Είναι η ατμόσφαιρα, το γεγονός ότι εκτός από τα συνθήματα που κάθε τόσο σκίζουν την ατμόσφαιρα, δεν ακούγεται «κιχ». Είναι τα χιλιάδες υψωμένα χέρια κατά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, στο άκουσμα της θρυλικής «Διεθνούς».


«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό»: Το σύνθημα αυτό του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συμπυκνώνει και την παρακαταθήκη που αφήνει η μεγάλη διοργάνωση. Γιατί η νεολαία έχει κάθε λόγο να «τολμήσει», να «προχωρήσει», να στρατευτεί με το ΚΚΕ και την ανατρεπτική του πολιτική. Και η πρωτόγνωρη συμμετοχή στο Φεστιβάλ μπορεί να μετατρέψει μια απλή γνωριμία με το Κόμμα και την ΚΝΕ σε ουσιαστική συμμετοχή στην πάλη, ενίσχυση της οργανωμένης δράσης, να δώσει ανάταση στο εργατικό κίνημα, στο κίνημα της νεολαίας, να γίνει συμπόρευση με τους κομμουνιστές παντού.

* * *

Γιατί μέσα στους εργατικούς, στους φοιτητικούς και τους μαθητικούς αγώνες, αργά ή γρήγορα, θα ξανασυναντηθούν οι χιλιάδες νέοι και νέες που συγκινημένοι και περήφανοι χειροκροτούσαν τους εργαζόμενους διανομείς της «e-food» όταν αυτοί μπήκαν με τα μηχανάκια τους στο Φεστιβάλ, πανηγυρίζοντας για την κατάκτησή τους. Στους δρόμους του αγώνα, σε χώρους δουλειάς και γειτονιές θα βρεθούν ξανά όσοι χάρηκαν που είδαν συντρόφους και αγωνιστές μετά από πολλά χρόνια στο Φεστιβάλ, παίρνοντας κουράγιο ο ένας από τον άλλον.

Θα ξανασυναντηθούν όλοι εκείνοι που μέσα σε τρεις μέρες έμαθαν για την ηρωική Παρισινή Κομμούνα και για την πρώτη έφοδο της εργατικής τάξης στον ουρανό, όσα δεν έχουν ακούσει ποτέ στο αστικό σχολείο και πανεπιστήμιο.


Θα βρεθούν στο ίδιο μετερίζι όσοι πήραν για πρώτη φορά στη ζωή τους μια έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή» ξεφυλλίζοντας μια σειρά από βιβλία με πρωτοπόρο, ριζοσπαστικό περιεχόμενο. Ολοι εκείνοι που σαν ένας άνθρωπος βρέθηκαν να τραγουδούν στους σκοπούς του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο ήταν αφιερωμένη η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ.

Θα συναντηθούν όσοι βρέθηκαν σε μία από τις πολλές συζητήσεις, είτε για τον αγώνα για το μπλοκάρισμα των αντεργατικών νόμων είτε για την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς είτε για την εργαλειοποίηση της επιστήμης στα στενά όρια της κερδοφορίας που εκδηλώνεται με χαρακτηριστική ένταση στις συνθήκες της πανδημίας.

* * *

Θα ανταμώσουν όλοι εκείνοι που βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην πολιτική συγκέντρωση, μετατρέποντάς την σε μια ογκώδη διαδήλωση. Μια διαδήλωση, με σαφές το μήνυμα της νέας γενιάς, που παίρνει την απόφαση να τολμήσει για να ζήσει όπως της αξίζει, για να προχωρήσει μπροστά, να μπει ορμητικά στην πάλη για να ξεμπερδεύει με το χτες της εκμετάλλευσης και να διεκδικήσει το σήμερα και το αύριο της πραγματικής ελευθερίας: Τον Σοσιαλισμό.








RIZOSPASTIS


RIZOSPASTIS







Εντυπωσιακή φωτογραφία από τον κόκκινο «πλανήτη»

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία από την Κεντρική Σκηνή του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μάς χάρισε ο φωτογράφος Γιάννης Κέμμος, απαθανατίζοντας έναν κόκκινο «πλανήτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ