ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ισχυρός σεισμός με έναν νεκρό, τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές

Η κατεστραμμένη εκκλησία που καταπλάκωσε τον άτυχο εργάτη

Eurokinissi

Η κατεστραμμένη εκκλησία που καταπλάκωσε τον άτυχο εργάτη
Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 9.17 π.μ. στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου (στον δήμο Μίνωα Πεδιάδας) στο Ηράκλειο. Ο σεισμός εντοπίζεται 23 - 24 χλμ. βορειοδυτικά της Αρβης, σε εστιακό βάθος 10 χλμ., και προκάλεσε την απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές σε υποδομές και σπίτια, με τους άστεγους να υπολογίζονται σε χιλιάδες. Νεκρός από κατάρρευση σκεπής στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, την ώρα που έκανε εργασίες συντήρησης, έπεσε ο 62χρονος Ιάκωβος Τζαγκαράκης, πατέρας δύο παιδιών και πρόσφατα παππούς.

Μεγάλες είναι οι ζημιές που καταγράφονται στο Αρκαλοχώρι και στα χωριά Βόνη, Γαλατά και Αρχοντικό, σε παλιά και νέα κτίρια, σπίτια, επαγγελματικές στέγες, αγροκτήματα και υποδομές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα περισσότερα σπίτια στον οικισμό Κάτω Πουλιές, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αρκαλοχώρι, δεν είναι κατοικήσιμα. Επίσης, είχε διακοπεί η κίνηση των οχημάτων σε πολλά χωριά της περιοχής, καθώς από την αποκόλληση βράχων και την πτώση καλωδίων της ΔΕΗ οι δρόμοι έκλεισαν σε διάφορα σημεία. Ζημιές καταγράφονταν και στον δήμο Αστερουσίων - Αρχανών, στις Αγιες Παρασκιές και στο χωριό Χουδέτσι, ενώ συνεχίζονταν ισχυροί μετασεισμοί.

Από την πρώτη στιγμή κοντά στους σεισμόπληκτους κλιμάκιο του ΚΚΕ

Ζημιές σε σχολείο

Eurokinissi

Ζημιές σε σχολείο
Στο Αρκαλοχώρι και στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στο κλιμάκιο συμμετείχε και η Σούλα Φανιουδάκη, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου.

Επίσης, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Δ. Βρύσαλη, πραγματοποίησε παρέμβαση στη σύσκεψη που είχαν ο δήμαρχος Ηρακλείου με τους αντιδημάρχους, για την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημόσια κτίρια κ.λπ. μετά τους χτεσινούς σεισμούς. Τα σχολεία τις επόμενες μέρες θα μείνουν κλειστά.

Στο μεταξύ, σε εξωραϊσμό της κατάστασης και σε προσπάθεια να εμφανιστεί ότι υπάρχει ...ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός επιδόθηκαν ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και οι εκπρόσωποι των αρχών που συμμετείχαν στη σύσκεψη η οποία έγινε χτες το μεσημέρι στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου, που έχει υποστεί ζημιές. Για το πρόβλημα της στέγασης των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου αποφασίστηκε η Περιφέρεια Κρήτης να χορηγήσει 300 σκηνές, ενώ θα αναλάβει και τη σίτισή τους. «Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την πρώτη στιγμή - η παρουσία του υπουργού αυτό σημαίνει, ότι η περιοχή είναι σε έκτακτη ανάγκη», ανέφερε ο Χ. Στυλιανίδης. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι θα μπορέσει να παρέχει προσωρινή στέγη σε 2.500 άτομα. Στο Αρκαλοχώρι οι κάτοικοι κλήθηκαν να συγκεντρωθούν στο εκθεσιακό κέντρο προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά.

Σπίτι που κατέρρευσε στο Αρκαλοχώρι

Eurokinissi

Σπίτι που κατέρρευσε στο Αρκαλοχώρι
Ομως, η πραγματικότητα και τα σοβαρά προβλήματα δεν κρύβονται και ώρα με την ώρα αποκαλύπτονται στην έκτασή τους. Χαρακτηριστικά, στη σύσκεψη που έγινε στο Αρκαλοχώρι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ηρακλείου ανέφερε ότι σε σύνολο 380 σχολείων του νομού, στα οποία ζητήθηκε αναφορά, τα 85 απάντησαν σχετικά, με τα 45 από τα 85 να αναφέρουν ότι έχουν υποστεί ζημιές. Σε αυτά όμως δεν έχουν συμπεριληφθεί τα σχολεία του Αρκαλοχωρίου και των χωριών της περιοχής, ούτε τα σχολεία του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων, δηλαδή των δύο περιοχών που κυρίως έπληξε ο σεισμός.

Υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ε. Λέκκας μίλησε για ολική καταστροφή στο Αρκαλοχώρι, επισημαίνοντας ότι 40 κοινότητες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Για σεισμό ο οποίος δεν ήρθε απροειδοποίητα έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Επί τέσσερις μήνες κουνάει συνέχεια στο Αρκαλοχώρι Κρήτης», είπε στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως στις 21/7 είχε συγκληθεί έκτακτα η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν (...) Είχαμε πει ότι μπορεί να γίνει άλλος, ισχυρότερος σεισμός και να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο "Εγκέλαδος"». Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέγεθος του σεισμού αναθεωρήθηκε στα 6 Ρίχτερ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο προσκήνιο ξανά οι μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις στην αντισεισμική προστασία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Αυτήν την ώρα επείγει η άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων από τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός, αλλά κι από τους κινδύνους που δημιουργούν οι ισχυροί μετασεισμοί, που είναι σε εξέλιξη στον νομό Ηρακλείου.

Να εξασφαλιστεί η ενημέρωση των κατοίκων και η ασφαλής διαμονή τους στις αναγκαίες υποδομές, καθώς από το πρωί πολλοί κάτοικοι του νομού βρίσκονται στους δρόμους, έξω από τα σπίτια τους, με μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο μεγάλος σεισμός στο νομό Ηρακλείου, μαζί με τις ζημιές και τις καταστροφές, ξαναέφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες ανάγκες, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή που η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν έντονη τους τελευταίους μήνες και οι ειδικοί προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Επιβεβαιώνεται πόσο αναγκαίος είναι ο άμεσος σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων αντισεισμικών έργων, αλλά και του προληπτικού ελέγχου, με ευθύνη του κράτους.

Από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ, μέλη και στελέχη του Κόμματος, με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη, βρέθηκαν στο πλευρό των πληγέντων, καταγράφοντας προβλήματα και ζημιές, διεκδικώντας λήψη μέτρων προστασίας του λαού μας.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό του Ηρακλείου να οργανώσει την πάλη του για μέτρα προστασίας, να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στους πληγέντες από τον σεισμό. Καλεί τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σωματεία, συνδικάτα, αγροτικούς συλλόγους, σπουδαστικούς συλλόγους και συλλόγους γυναικών να οργανώσουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους. Να εντείνουν τη διεκδίκησή τους για την προστασία από τα σεισμικά φαινόμενα.

Απαιτούμε:

-- Αμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της στέγασης, της σίτισης, της ένδυσης όσων έχουν ανάγκη. Μέτρα στήριξης στους πληγέντες με όλες τις απαραίτητες υποδομές (σκηνές εκστρατείας, κοντέινερ, τροφή, νερό, θέρμανση). Να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες.

-- Να γίνει άμεσα ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.

-- Να διασφαλισθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα εργαστούν σε χώρους δουλειάς, για όσο διάστημα η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να μείνουν εκτός κατοικίας. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στον χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.

-- Αμεσα να προχωρήσει ο έλεγχος και η αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτίρια, υποδομές, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, αλλά και σε χώρους δουλειάς. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας του νομού, όπου από τα 380 συνολικά και τα 85 που έχουν δώσει στοιχεία για την κατάσταση των κτιρίων, τα 48 δηλώνουν σοβαρές ζημιές. Σε αυτά δεν υπολογίζονται καν τα σχολεία των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών - Αστερουσίων, που επλήγησαν σφοδρά και στα οποία δεν έχουν καταγραφεί ακόμα οι ζημιές.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του εργάτη που έχασε τη ζωή του στο Αρκαλοχώρι καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κροκοδείλια δάκρυα από τους κυβερνώντες

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Ο σεισμός υπενθυμίζει με τον πιο οξυμένο τρόπο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης. Μεγάλος αριθμός κτιρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες, εργατικοί χώροι, βρίσκονται εκτός των αντισεισμικών προδιαγραφών ασφαλείας. Ακόμα και μεγάλος αριθμός κτιρίων που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, χωρίς όμως να γίνεται το παραμικρό για να διασωθούν και με αποτέλεσμα καθημερινά να αποτελούν θανάσιμες παγίδες».

Υπογραμμίζοντας τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου τονίζει: «Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής άμεσης προτεραιότητας.

Η σημερινή κατάσταση αναδεικνύει τις χρόνιες εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Από τα περίπου 4 εκατομμύρια των κτιρίων της χώρας, το 80% χτίστηκαν πριν από το 1985. Δηλαδή, είτε χωρίς αντισεισμικό κανονισμό (πριν από το 1959) είτε με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό (1960 - 1985). Το 50% των σχολείων της χώρας έχει χτιστεί πριν από το 1985. Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 μόνο στο 15% των δημόσιων κτιρίων πανελλαδικά είχε γίνει ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν επισημάνει αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα. Εχουν διατυπώσει προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την αντισεισμική θωράκιση όσο και για την αντιπλημμυρική προστασία, στηριζόμενοι στο ότι υπάρχουν τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τραγικές συνέπειες, γνωρίζοντας και βιώνοντας από πρώτο χέρι τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν.

Παρόλο που οι προτάσεις μας δεν στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, παρόλο που τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν μεγάλες ελλείψεις, παρόλο που κανένας δεν αρνείται την ορθότητά τους, καμία κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ολοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κατόπιν εορτής και τάζουν υποσχέσεις που στη συνέχεια δεν τις υλοποιούν».

Επίσης, το Συνδικάτο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραματίες.

Ακόμα, σε συνεννόηση με την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, καλεί σε κάθε χώρο δουλειάς «τους οικοδόμους να προστατέψουν τη ζωή τους και να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς και πιέσεις της εργοδοσίας, να αποφεύγουν οικοδομικές εργασίες σε σκαλωσιές και ύψη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ