ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Η επιτυχία του συλλαλητηρίου του Σαββάτου υπόθεση του λαού

Προετοιμάζεται η συναυλία αλληλεγγύης, στις 7 μ.μ. στη Στροφυλιά

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης και διεκδίκησης το Σάββατο 2 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στον κόμβο της Στροφυλιάς, η επιτυχία της οποίας έχει γίνει υπόθεση του λαού των πυρόπληκτων χωριών της βόρειας Εύβοιας. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα είναι παρόντες οι εξής καλλιτέχνες: Ρ. Αντωνοπούλου, Σπ. Γραμμένος, Π. Θαλασσινός, Π. Καράκογλου, Β. Κορακάκης, Π. Κυραμαργιός, Μ. Πάχου, Ν. Φάκαρος.

Με τα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης να συνεχίζονται, ο λαός της περιοχής αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο ότι μόνο μέσα από συλλογικό και μαζικό αγώνα θα μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του. Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς στις 21 Αυγούστου, η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, αλλά και η όλο και μεγαλύτερη ενδυνάμωση των Επιτροπών Αγώνα στα χωριά, όχι μόνο έχουν γίνει «αγκάθι» στο μάτι της κυβέρνησης, αλλά αποτελούν βασικό μοχλό πίεσης και ήδη έχουν στριμώξει την κυβέρνηση. Την έχουν αναγκάσει να συζητά παραχωρήσεις που αρχικά δεν ήταν διατεθειμένη να δώσει, αλλά και να επιδιώκει συναντήσεις με συλλόγους και φορείς της περιοχής, να εντείνει τις προσπάθειες διάσπασης της ενότητας του λαού, παρεμπόδισης του αγώνα του.

Η οργή και η αγανάκτηση του λαού δεν έχουν κοπάσει, αντίθετα μετατρέπονται καθημερινά σε αποφασιστικότητα για αγώνα. Αυτό φαίνεται μέσα από τη δημιουργία νέων Επιτροπών Αγώνα στα χωριά, αλλά και μέσα από την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού στις συνελεύσεις και τις συσκέψεις των επιτροπών που έχουν ήδη συσταθεί, τη διάθεσή τους να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σε σχέση με τις αποζημιώσεις, τα μέτρα, την πορεία τον αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πυρόπληκτος λαός της βόρειας Εύβοιας αντιλαμβάνεται τη συναυλία του Σαββάτου ως έναν ακόμα μεγάλο σταθμό στον αγώνα που δίνει για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, πραγματικά μέτρα στήριξης και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Συνεχίζεται η πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη

Στο πλευρό του πυρόπληκτου λαού της βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να στέκονται εργαζόμενοι τόσο από την υπόλοιπη Εύβοια όσο και από ολόκληρη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας απευθύνει κάλεσμα στα μέλη της, στα υπόλοιπα σωματεία και στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης του Σαββάτου. Κάνει επίσης γνωστό ότι για τη μετακίνηση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το Πάρκο Βούρκου της Χαλκίδας, στις 5 μ.μ. του Σαββάτου και καλεί σε δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 69724162 84.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας, μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν, επίσης απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής. Απόφαση για παρουσία αντιπροσωπείας του έχει πάρει ακόμα το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το οποίο θα παραδώσει και την πρώτη δόση από το χρηματικό ποσό που συγκέντρωσε για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Οι ανάγκες του λαού «καίγονται» στα συμφέροντα των ομίλων

Την ώρα που τα μέτρα «στήριξης», οι αποζημιώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια κινούνται με «ρυθμούς χελώνας», οι αποφάσεις για τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τρέχουν με διαδικασίες fast track.

Από τη μία οι παρεμβάσεις για την προστασία και τη στήριξη του λαού της περιοχής συμπιέζονται στη μέγγενη του κόστους - οφέλους, από την άλλη μονοπώλια διαφόρων κλάδων διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει κεφάλι στην κούρσα των «επενδυτικών» ευκαιριών, που ανοίγονται πάνω στην καμένη γη και τη συμφορά του λαού.

Στους ανταγωνισμούς της αστικής τάξης και του κεφαλαίου για το ποιος θα κυριαρχήσει πάνω στην καμένη γη της βόρειας Εύβοιας εντάσσεται και η κίνηση της κυβέρνησης, μέσω του υπουργού κ. Σκρέκα, να ζητήσει το «πάγωμα» της αδειοδότησης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Τελέθριο Ορος, που ενέκρινε η ΡΑΕ. Μία κίνηση που εντάσσεται στη «ρύθμιση» και διευθέτηση αυτών των ανταγωνισμών, που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσα από το «σχέδιο ανασυγκρότησης» και την επιτροπή Μπένου και τους «αναδόχους».

Οι σχεδιασμοί αυτοί και οι επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να κερδοφορήσουν πάνω στην καμένη γη της βόρειας Εύβοιας είναι ο πραγματικός αντίπαλος του λαού της περιοχής, η αιτία για τα βάσανα που βιώνει.

Είναι η «απελευθέρωση» και ιδιωτικοποίηση της παραγωγής Ενέργειας, που δεν σέβεται ούτε το περιβάλλον ούτε τις λαϊκές ανάγκες και μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό, το κόστος του οποίου γίνεται ακόμη πιο δυσβάστακτο για τα κατεστραμμένα λαϊκά στρώματα της βόρειας Εύβοιας. Για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους που κάηκαν από τη φωτιά και τώρα θα ξανακαούν από την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα «όνειρα» των επιχειρηματικών ομίλων εφιάλτης για τον λαό

Ωστόσο, στη μεγάλη αυτή εικόνα, στο «όνειρο» για την επόμενη μέρα της βόρειας Εύβοιας που θέλει να σχεδιάσει η κυβέρνηση με την επιτροπή Μπένου, που πίσω της τρέχουν όλα τα αστικά κόμματα και οι παράγοντές τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, δεν χωρούν οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Για αυτές υπάρχει ...εφιάλτης.

Αν και έχουν περάσει 50 μέρες από το σβήσιμο της φωτιάς, τα αντιδιαβρωτικά έργα στην καμένη γη της βόρειας Εύβοιας - κι ενώ ο κίνδυνος πλημμύρας αυξάνεται καθημερινά - ξεκινούν μόνο όπου ορίζεται «ανάδοχος». Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί μόλις τρεις μελέτες για αντιδιαβρωτικά έργα και έχουν ξεκινήσει, μέσω εργολάβου, εργασίες μόνο στην περιοχή της Λίμνης.

Μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει εκπονηθεί ούτε μία. Η περιφερειακή αρχή «βαπτίζει» αντιπλημμυρική θωράκιση τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα έπρεπε να γίνονται κάθε χρόνο, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων και χειμάρρων, η αποκατάσταση φθορών κ.τ.λ. Πρόκειται ουσιαστικά για «μπαλώματα» και συνειδητά ψεύδη της περιφερειακής αρχής, που κρύβουν κινδύνους για τον λαό της περιοχής.

Οργανωμένο σχέδιο στήριξης και διασφάλισης του εισοδήματος για όσους έχασαν τα μέσα για τον βιοπορισμό τους δεν υπάρχει, παρά μόνο εξαγγελίες για επιδόματα - ψίχουλα και προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Μέριμνα για οργανωμένη και σταθερή παροχή ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους καμία. Αποζημιώσεις για ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σκοντάφτουν πάνω σε «κόφτες», όρους και προϋποθέσεις. Οι μελισσοκόμοι αγωνιούν για το πώς θα κρατήσουν στη ζωή τα μελίσσια τους και το μόνο που ακούν είναι εξαγγελίες για μελισσοκομικά πάρκα και φύτευση μελισσοκομικών δέντρων. Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι!

Βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες που υπέστησαν έμμεση καταστροφή βρίσκονται «στον αέρα», χωρίς καμία πρόβλεψη για τη στήριξή τους.

Η ζωή και τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών συνθλίβονται από τις πολιτικές που μετατρέπουν κοινωνικά αγαθά όπως η Υγεία, η Ενέργεια, η Παιδεία, ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός σε πανάκριβα εμπορεύματα.

Την κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο ο λαός της περιοχής με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα του.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Συλλαλητήριο στις 6 Οκτώβρη ενάντια στις φυλακές της ΕΕ για ξεριζωμένους

Σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς, για να μη μετατραπούν τα νησιά σε απέραντες φυλακές, καλεί το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, καθώς κυβέρνηση και ΕΕ επιμένουν στη δημιουργία κέντρων - φυλακών.

Στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο αναφέρει: «Ο λεσβιακός λαός το προηγούμενο διάστημα έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης προβάλλοντας την αντίθεσή του: "Ούτε στην Καράβα ούτε στη Βάστρια ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά".

Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, τον λεσβιακό λαό να δώσει σύσσωμος συνέχεια στον αγώνα αυτό, ενάντια στη δημιουργία κέντρων - φυλακών, ενάντια στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας και στη χώρα μας. Ας το πάρουν χαμπάρι λοιπόν ότι τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Την τελευταία λέξη την έχει ο λαός της Λέσβου! Δίνουμε δυναμική απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ανέγερση νέας δομής φυλακής στο νησί μας.

Διεκδικούμε χωρίς καμία αναμονή, χωρίς καμία ανοχή: Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο ούτε στη Βάστρια ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό, να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών. Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hot spots.

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ. Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρης στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό».

Δίκη συλληφθέντων τον Νοέμβρη του 2019

Σήμερα εκδικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση των 19 συλληφθέντων το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2019, μετά το τέλος της μαζικής και ειρηνικής πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τότε δυνάμεις των ΜΑΤ εξαπέλυσαν μια αναίτια επίθεση προς όλο τον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία Εξαρχείων και τη γύρω περιοχή, ενώ χτυπούσαν και συνελάμβαναν στο σωρό. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των δύο συλληφθέντων φοιτητών που τους χτύπησαν βάναυσα, ενώ δεν τους επέτρεψαν να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους για πολλές ώρες, αρνήθηκαν την άμεση παροχή φαρμακευτικής αγωγής και τους απέδωσαν αρχικά βαριές κατηγορίες και στη συνέχεια για αντίσταση κατά της αρχής και άλλα πλημμελήματα.

ΜΕΝΙΔΙ
Ταλαιπωρία για μια οικογένεια που έχασε το παιδί της

Τους επόμενους μήνες αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, στην υπόθεση αποζημίωσης της οικογένειας του 11χρονου Μάριου που έχασε πριν από 4 χρόνια τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών. Η οικογένειά του βρέθηκε χτες στο Διοικητικό Εφετείο, όπου συζητήθηκε η υπόθεση, ζητώντας διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους να απορριφθεί η έφεση του ελληνικού Δημοσίου που αρνείται την αποζημίωση και να προσκομιστεί η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία οριακά κρίθηκε ότι δεν παραιτείται το Δημόσιο της έφεσης (η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία).

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό επιδικάστηκε στην οικογένεια αποζημίωση 490.000 ευρώ. Και η υπόθεση αυτή δείχνει για άλλη μια φορά την αναλγησία του αστικού κράτους, όπου μια οικογένεια που έχασε το βλαστάρι της τόσο άδικα ταλαιπωρείται τώρα από το ίδιο κράτος που δεν φρόντισε να αποτρέψει ένα τέτοιο θλιβερό περιστατικό. Ο δε δράστης και υπεύθυνος για τον θάνατο του Μάριου «πιστολέρο» παραμένει ασύλληπτος.

Συνολικά 4 ιστοσελίδες και 6 προφίλ λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ερευνώνται από τις διωκτικές αρχές για διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης, όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού. Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ