ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απαιτούν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις

Την Τρίτη η μέρα πανελλαδικής δράσης

Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πύλες των νοσοκομείων και σε ΥΠΕ προχωρούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία - στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης - απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.

Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια θα διαδηλώσουν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Αττικόν», ΨΝΑ «Δαφνί» και ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», «Μεταξάς» και Νίκαιας. Την αλληλεγγύη και συμμετοχή στον δίκαιο αγώνα των υγειονομικών έχουν εξαγγείλει φορείς και σωματεία της ευρύτερης περιοχής.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καλούν σε ένταση της πάλης ενάντια στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ», που προβλέπει επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης» που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία του λαού.

Απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό η δημόσια ΠΦΥ

Στο μεταξύ, απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες, μετακινήσεις προσωπικού και ελλείψεις ακόμη και στον στοιχειώδη εξοπλισμό συνθέτουν την κατάσταση της σμπαραλιασμένης δημόσιας ΠΦΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάνει τα πάντα για την επιτάχυνση του αναγκαίου εμβολιασμού για τον Covid-19, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας και τα Εμβολιαστικά Κέντρα της 1ης και 2ης ΥΠΕ δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες τους από τον Γενάρη του 2021, ενώ για δεύτερο έτος έχουν ανασταλεί οι κανονικές άδειες.

Σε 15 Κέντρα Υγείας δεν υπάρχουν βιοχημικοί αναλυτές στα μικροβιολογικά εργαστήρια, οπότε είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών, ενώ εκτός λειτουργίας είναι τα ακτινολογικά εργαστήρια σε μια σειρά άλλα.

Προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες στο μεγαλύτερο ορθοπεδικό νοσοκομείο και κέντρο τραύματος στη χώρα, στο ΚΑΤ, μετακινούνται φυσικοθεραπευτές από τα Κέντρα Υγείας Ηλιούπολης και Δάφνης, ενώ φαίνεται να παγώνουν προσωρινά η μετακίνηση προσωπικού και το κλείσιμο του οδοντοπροσθετικού εργαστηρίου στο Κέντρο Υγείας Καλλιθέας.

Για όλα αυτά εργαζόμενοι στις δυο Υγειονομικές Περιφέρειες πραγματοποίησαν συνάντηση με τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, όπου έλαβαν ...διαβεβαιώσεις για εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, εμβαθύνοντας τις προηγούμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, υπονομεύοντας κάθε προληπτική δράση, εγκλωβίζοντας την έννοια της πρόληψης σε διαφημιστικές καμπάνιες και συστάσεις, μετατρέποντας έτσι ακόμα περισσότερο την πρόληψη σε ατομική ευθύνη.

Χρυσό βραβείο στον διοικητή του Νοσοκομείου Νάουσας για τις ... επιχειρηματικές του επιδόσεις

Ανακοίνωση - καταγγελία από την ΟΕΝΓΕ

Ειρωνεία αλλά και πρόκληση για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Νάουσας και τον λαό της περιοχής αποτελεί η πρόσφατη βράβευση του διοικητή του νοσοκομείου, στον οποίο απονεμήθηκαν το Πλατινένιο και το Χρυσό Βραβείο για τις εξαιρετικές επιχειρηματικές του επιδόσεις στον «διαγωνισμό» με τίτλο «Η πανδημία ως νοσοκομειακή επιχειρηματική ευκαιρία» (!), στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Healthcare Business Awards 2021», όπου συμμετείχαν πάνω από 300 εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς.

Το γεγονός καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, σημειώνοντας: «Να ποιο είναι το "πρότυπο νοσοκομείο", ενταγμένο στο σχέδιο της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ", το οποίο η κυβέρνηση υλοποιεί στην πράξη. Γιατροί και προσωπικό εξουθενωμένοι, περιοδεύων θίασος, ασθενείς να μετακινούνται από τη μία πόλη στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να βρουν γιατρό, και "οι παράγοντες της αγοράς" να κάνουν χρυσές δουλειές».

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει παράλληλα τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το Νοσοκομείο Νάουσας, καθώς συνεχίζονται «οι αναγκαστικές μετακινήσεις χειρουργών από το Νοσοκομείο Νάουσας στο Νοσοκομείο Γρεβενών με εντολή του διοικητή της 3ης ΥΠΕ, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Νάουσας να μένει με έναν εφημερεύοντα χειρουργό τις μέρες που μετακινούνται οι συνάδελφοι.

Δηλαδή ένας και μοναδικός χειρουργός καλείται να εφημερεύσει τις αντίστοιχες μέρες και να καλύψει τις ανάγκες του χειρουργικού τομέα ενός νοσοκομείου με πληθυσμό αναφοράς 140.000 κατοίκους, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το Νοσοκομείο Νάουσας καλύπτει όχι μόνο τον δήμο Νάουσας αλλά και την ευρύτερη περιοχή του νομού Ημαθίας.

Οι συνάδελφοι έχουν φτάσει στα όριά τους. Τους χειμερινούς μήνες, λόγω της μετατροπής του Νοσοκομείου Βέροιας σε νοσοκομείο COVID-19 και της αναστολής, πρακτικά, της λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής της Βέροιας, η χειρουργική κάλυψη του νομού Ημαθίας γινόταν μόνο από το Νοσοκομείο Νάουσας και οι χειρουργοί αναγκάζονταν να πραγματοποιούν 10 και 11 εφημερίες τον μήνα».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις χειρουργών από το Νοσοκομείο Νάουσας, που καθιστούν επικίνδυνη την εφημερία του χειρουργικού τομέα, καθώς επίσης μαζικές μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εξαγγελίες στον ίδιο δρόμο για την Υγεία

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα μπορούσε να έχει τίτλο «Ολα για τους λίγους» και, όσον αφορά τα ζητήματα της Υγείας, υπότιτλο «Ολοταχώς για πιο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας». Πράγματι η κυβέρνηση, με τη συνέχεια της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, την αξιοποίηση του εμβολίου ως μέσου για ιδιωτικοποιήσεις, διαίρεση των εργαζομένων και απολύσεις, αλλά και με το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ», έχει δώσει δείγματα γραφής.

Από την άλλη οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στη ΔΕΘ για την Υγεία εντάσσονται σε ένα παρόμοιο σχέδιο και αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική του καρότου, βαδίζει στον ίδιο δρόμο με την κυβέρνηση. Το δικό του «νέο ΕΣΥ», που παρουσίασε στη ΔΕΘ, δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία του με τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Κάποια σημεία που το αποδεικνύουν:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ εξήγγειλε «αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 7% του ΑΕΠ». Αγνοεί φαίνεται ότι με αυτό το 7% μέσο όρο, κατά την πανδημία κατέρρευσαν όλα τα δημόσια συστήματα Υγείας. Αποκρύπτει επίσης ότι επί ημερών του η δημόσια δαπάνη για την Υγεία το 2019 κατρακύλησε στο 5%, ενώ η επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε από το 2015 έως το 2019 κατά 860 εκατομμύρια (45%). Αυτά έγιναν στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας», στην οποία για άλλη μια φορά δήλωσε την προσήλωσή του και από το βήμα της ΔΕΘ.

2. Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ εξήγγειλε «ανακατανομή των δαπανών και αξιοποίηση πόρων», που σε απλά Ελληνικά σημαίνει πώληση υπηρεσιών σε ασθενείς - πελάτες και ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία που θα έχουν οικονομική αποδοτικότητα και ανώνυμες εταιρείες που θα αξιολογούν με τα κριτήρια της εμπορευματοποίησης. Αυτό το σχέδιο άλλωστε υλοποίησε ως κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιλοτικά αυτά τα κριτήρια λειτουργίας σε 18 νοσοκομεία, υλοποιώντας νόμο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία στην Υγεία με τη συνέχεια της λειτουργίας της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), εγκαινίασε το Νοσοκομείο Σαντορίνης (το πρώτο νοσοκομείο - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου). Ακόμα και η σημερινή σύσταση του ΟΔΙΠΥ ΑΕ αποτελεί τη «φυσική συνέχεια» της Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRGs) που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την πλήρη εναρμόνιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με τους κανόνες της «αγοράς». Γι' αυτό άλλωστε το μόνο που βρήκε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τον ΟΔΙΠΥ ΑΕ, ήταν ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να γίνει απευθείας από κάποια υπηρεσία ή επιτροπή του Δημοσίου!

3. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε «μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, προσλήψεις 5.500 μόνιμων υγειονομικών και 10.000 σε βάθος τριετίας». Αν και σήμερα οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες αφού πάνω από 30.000 θέσεις υγειονομικών και 6.500 θέσεις γιατρών είναι κενές, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν ελάχιστες προσλήψεις, ενώ η ανεπαρκής κάλυψη των τραγικών κενών έγινε με κάθε λογής συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ, επικουρικούς). Το υπουργείο Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με συνδικαλιστικά όργανα υγειονομικών, απέρριπτε τη μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών.

4. Η υπόσχεση για «αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικό στα 2.000 ευρώ» δεν μπορεί να καλύψει το πετσόκομμα περίπου 6 μισθών τον χρόνο (κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, αυξήσεις εισφορών και κρατήσεων, μισθολογική καθήλωση, μη ένταξη στα ΒΑΕ). Η ψήφιση του νόμου που καταργεί τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε τον δρόμο για μεγαλύτερες περικοπές και εξαντλητικά ωράρια, που μπορούν να φτάσουν τις 60 ώρες τη βδομάδα.

5. Οι εξαγγελίες για τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ (από 127 σε 380, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας) και η «εδραίωση του οικογενειακού γιατρού» δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τρομερές ανεπάρκειες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα όπως αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πόσο μάλλον που οι οικογενειακοί γιατροί θα λειτουργούν ως φραγμός στην περαιτέρω πρόσβαση σε δημόσιες δομές και εξειδικευμένη φροντίδα, ώστε να συμπιεστεί το «κόστος» της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία.

6. Ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε «αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων νοσοκομείων», παραλείποντας να παραδεχτεί ότι οι διοικητές της δικής του κυβέρνησης σε πάρα πολλές περιπτώσεις παρέμειναν στις θέσεις τους όταν αναδείχθηκε η ΝΔ στη διακυβέρνηση, ή απλά μεταφέρθηκαν σε άλλες υπεύθυνες θέσεις. Είναι και αυτό μία απόδειξη ότι η πολιτική του στον τομέα της Υγείας συγκλίνει με αυτή της σημερινής κυβέρνησης, αφού και οι δύο επιλέγουν τεχνοκράτες manager που θα προωθούν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των νοσοκομείων - επιχειρήσεων.

Ο λαός να μην έχει αυταπάτες. Η πείρα του παρελθόντος και τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων, είτε ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ, είναι αρκετά για να αποτελέσουν κριτήριο στάσης και δράσης. Η συμπόρευση με το ΚΚΕ για ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, είναι η μοναδική απάντηση και ώριμη απαίτηση της εποχής μας.


Ελένη ΜΠΑΓΙΑ
Μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη με αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων

Παιδιά 4 - 18 ετών το 29% των κρουσμάτων πανελλαδικά

Με την πανδημία να φουντώνει στη Βόρεια Ελλάδα, στο «κόκκινο» εντάχθηκε χτες η Θεσσαλονίκη, όπου οι διασωληνώσεις αυξήθηκαν κατά 24,49%, ενώ αναμένονται αυξημένες νοσηλείες παιδιών το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κλίνες άλλων νόσων κλείνουν για να γίνουν κρεβάτια για ανήλικους έως 14 ετών στη Δράμα, όπου δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο προστασίας στα σχολεία πέρα «από ανοιχτά παράθυρα στην τάξη ακόμα και με χαμηλές θερμοκρασίες».

Σημειώνεται ότι τη βδομάδα 20 - 26 Σεπτέμβρη τα κρούσματα στις ηλικίες 4 - 18 ετών αυξήθηκαν κατά 21% (από +14% την προηγούμενη βδομάδα), αφού εντοπίστηκαν 4.026 κρούσματα τα οποία αποτελούν το 29% του συνόλου των κρουσμάτων.

Χτες καταγράφηκαν άλλοι 44 θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 14.795. Τα νέα κρούσματα χτες ήταν 2.187, εκ των οποίων 579 εντοπίστηκαν στην Αθήνα, 325 στη Θεσσαλονίκη, 122 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 653.535. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 323, οι 292 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών αυξήθηκαν κατά 42,07%. Πλέον η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι 68,36% και στις απλές κλίνες 33,14%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα νοσοκομεία Παίδων νοσηλεύονται 16 παιδιά με Covid-19, εκτός κινδύνου.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στο «κόκκινο» επίπεδο εντάσσονται οι ΠΕ Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ