ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 3 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
Ενα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα στην άθληση

Συζήτηση με τον Χάρη Βουρδουμπά, δημοτικό σύμβουλο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος

Με πρόσφατη επιστολή του υφυπουργού Αθλητισμού σε όλους τους δήμους κοινοποιήθηκε η ολική αποχώρηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από το πρόγραμμα «Αθληση για όλους», δηλαδή το αυτόματο κόψιμο της χρηματοδότησής του, με αποτέλεσμα και την πλήρη κατάργησή του.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδινε μια διέξοδο για άθληση, αλλά στη λογική της ανταποδοτικότητας, ως συνέπεια των πολιτικών υποχρηματοδότησης στον αθλητισμό από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις.

Σε αυτήν ακριβώς την αλυσίδα της εμπορευματοποίησης η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόμα κρίκο με τη συγκεκριμένη απόφασή της, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους αθλούμενους στο πρόγραμμα, οι οποίοι θα πρέπει ή να εγκαταλείψουν την άθληση ή να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αντιδράσεις υπήρξαν επίσης από τους περίπου 4.000 πανελλαδικά γυμναστές που εργάζονταν στο πρόγραμμα και πλέον βρίσκονται «στον αέρα», από τις Σχολές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ), καθώς και από πολλούς δήμους.

Πρόσφατα το ΚΚΕ έφερε το συγκεκριμένο ζήτημα στη Βουλή και με Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού ζήτησε να αρθεί η απόφαση και να εξασφαλιστεί όχι μόνο η άμεση επαναφορά του προγράμματος, αλλά και η αναβάθμισή του, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και μόνιμες σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους.


Για τις συνέπειες της κυβερνητικής απόφασης σε αθλούμενους και εργαζομένους, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα στην άθληση για τον λαό και τη νεολαία, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

* * *

-- Σε πρόσφατη συνεδρίαση στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ότι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης το πρόγραμμα «Αθληση για όλους» όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά αναβαθμίζεται. Πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα;

-- Ο υφυπουργός Αθλητισμού κοροϊδεύει. Ανεξάρτητα από εξαγγελίες για το τι «θα» γίνει ή τι «προτίθεται» να κάνει, αυτό που είναι δεδομένο είναι η απόφαση της κυβέρνησης και του ίδιου για την κατάργηση της χρηματοδότησης της ΓΓΑ στο πρόγραμμα «Αθληση για όλους», ένα πρόγραμμα που λειτουργεί εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια. Η πραγματικότητα λοιπόν λέει ότι δεν έχει προσληφθεί μετά το καλοκαίρι το προσωπικό που εργαζόταν στο «Αθληση για όλους», κόπηκε η χρηματοδότηση, οπότε τα περισσότερα προγράμματα των δήμων δεν πραγματοποιούνται και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν το δικαίωμα να αθλούνται.

-- Ποιες συνέπειες θα έχει η κατάργηση του προγράμματος για αθλούμενους αλλά και για τους εργαζομένους σε αυτό;

-- Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα στον αθλητισμό για παιδιά, νέους, άλλες ηλικίες και ειδικές κατηγορίες (ΑμεΑ), αλλά και στα δικαιώματα των εκατοντάδων εργαζόμενων γυμναστών που απασχολούνταν στο πρόγραμμα. Γι' αυτό και έχει προκαλέσει ήδη μια σειρά από αντιδράσεις. Αυτό που σηματοδοτείται με την απόφαση της κυβέρνησης για τον μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της εμπορευματοποίησης του δικαιώματος στην άθληση, που όλο και περισσότερο εξαρτάται από τις αντοχές της τσέπης του καθενός.


Φυσικά, αυτό δεν είναι πρωτοτυπία της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά έχει συνέχεια, με σειρά παρεμβάσεων και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, κομβικό σημείο της αντίληψης που επικρατεί ήταν η καθιέρωση της λειτουργίας του προγράμματος «Αθληση για όλους» με πληρωμή αντιτίμου «με το κεφάλι» από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, κάτι που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ.

-- Ειδικά στον πολυπληθή δήμο Αθηναίων, πώς θα είναι η «επόμενη μέρα» για όσους θέλουν να αθληθούν;

-- Στον δήμο Αθηναίων μέσω του προγράμματος «Αθληση για όλους» ωφελούνταν περίπου 2.500 άτομα, ενώ απασχολούνταν σε αυτό 24 γυμναστές τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι συνέβαλλαν σε μια σειρά δράσεις. Από τις 31 Ιούλη αυτοί οι εργαζόμενοι δεν είναι στις θέσεις τους, η σχετική ΚΥΑ για τις προσλήψεις τους δεν έχει βγει και κόπηκε η χρηματοδότηση από τη ΓΓΑ για να προσληφθούν.

Αρα, τη στιγμή που μιλάμε, τα προγράμματα που οργανώνει ο δήμος Αθηναίων γίνονται με μειωμένο προσωπικό και συνεπώς καλύπτουν λιγότερες ανάγκες, ενώ δεν γίνεται καθόλου ένα ειδικό πρόγραμμα για ΑμεΑ στο οποίο συμμετείχαν περίπου 80 παιδιά τα προηγούμενα χρόνια, αφού το «έτρεχαν» αποκλειστικά οι γυμναστές που προσλαμβάνονταν μέσω κονδυλίων της ΓΓΑ.

Σε μικρότερους δήμους, της περιφέρειας, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Η απόφαση για κόψιμο της χρηματοδότησης του προγράμματος από τη ΓΓΑ έχει οδηγήσει να έχουν ανασταλεί όλες ή οι περισσότερες δράσεις τους σχετικά με τον μαζικό αθλητισμό.

-- Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης υπήρξαν αντιδράσεις από πολλούς δήμους. Ποια ήταν μέχρι τώρα η στάση της δημοτικής αρχής της Αθήνας για το θέμα;

-- Η δημοτική αρχή της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι θέσαμε ως «Λαϊκή Συσπείρωση» το θέμα και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβρη, δεν είπε κουβέντα. Δεν μπορεί να προκηρύξει θέσεις για το προσωπικό για την τρέχουσα χρονιά, αφού δεν έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση και τη ΓΓΑ. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Η δημοτική αρχή έχει ευθύνη να πιέσει την κυβέρνηση και από την πλευρά της για να αρθεί αυτή η απόφαση που προβλέπει την κατάργηση της συμμετοχής της ΓΓΑ στο πρόγραμμα και να εξασφαλιστεί όχι μόνο η άμεση επαναφορά του αλλά και η αναβάθμισή του, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και μόνιμες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους. Επισημαίνουμε επίσης ότι δεν πρέπει ούτε καν να σκεφτεί η διοίκηση του δήμου να φορτώσει στους ωφελούμενους αυτά που κόβει η κυβέρνηση, μέσω αύξησης του αντιτίμου, ώστε μετά να προβάλει στους δημότες ότι έτσι εξασφαλίζει αυτό το δικαίωμα.

-- Ποιοι γενικότεροι στόχοι κρύβονται πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να τελειώσει τώρα ένα πρόγραμμα 40 ετών;

-- Ολη αυτή η κίνηση έγινε σε μία περίοδο που ο λαός μας περνάει δύσκολα, με την κρίση, με την πανδημία και τις συνέπειές της. Κατά τη γνώμη μας είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι το δικαίωμα του λαού στην άσκηση θεωρείται από την κυβέρνηση πολυτέλεια. Οτιδήποτε αφορά τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας είναι για την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή πολυτέλεια και κόστος.

Από την άλλη, σε όσα ζητήματα αφορούν μπίζνες και επιχειρηματικά συμφέροντα, κυβέρνηση και δήμος είναι ανοιχτοχέρηδες. Βρίσκουν 4 δισ. τον χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, βρίσκουν εκατομμύρια ευρώ για να σώζουν εταιρείες κολοσσούς, βρίσκουν για αναπλάσεις για να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε αποστειρωμένο τουριστικό κέντρο - προαύλιο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και διεθνών αλυσίδων εμπορίου και διασκέδασης, απρόσιτο για τα λαϊκά στρώματα της πόλης.

-- Τι χρειάζεται σήμερα για να γίνει πραγματικά η άθληση δικαίωμα για όλους;

-- Ο αθλητισμός, η σωματική άσκηση, είναι ανάγκη του λαού και της νεολαίας, και με αυτήν την έννοια αποτελεί δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια για λίγους. Οι κυβερνήσεις δεν το αντιμετωπίζουν έτσι, γιατί το σύστημα που υπηρετούν δεν κινείται με κριτήριο τις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας αλλά για τα κέρδη των λίγων. Ετσι, στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού - όπως και σε άλλα ζητήματα που αφορούν την κάλυψη λαϊκών αναγκών - κινούνται στη λογική της εμπορευματοποίησης, της ελάχιστης δυνατής κρατικής χρηματοδότησης για υποδομές ή προς τα αθλητικά σωματεία, που σήμερα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

Ολη αυτήν την κατάσταση τη γνωρίζουν από πρώτο χέρι και οι αθλητές, οι γυμναστές - προπονητές, οι παράγοντες αθλητικών σωματείων, αλλά και όλοι όσοι αξιοποιούν τα όποια - λίγα σε σχέση με τις ανάγκες - προγράμματα μαζικού αθλητισμού σε δήμους. Οργίζονται, δυσανασχετούν, αγανακτούν, όμως αυτό σήμερα δεν φτάνει. Χρειάζεται να διαμορφωθούν εστίες μαχητικής διεκδίκησης και απέναντι σε κράτος και κυβερνήσεις, και απέναντι σε δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Να αναπτύσσονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα απαιτούν αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων, επιστημονικό προγραμματισμό, επαρκή χρηματοδότηση και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που έχει η χώρα για τη στελέχωση, με μόνιμες θέσεις, προγραμμάτων σε δήμους και αλλού.

Στο ερώτημα αν μπορούν, πώς μπορούν και τι πρέπει να γίνει για να μπορούν να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας απαντά η ολοκληρωμένη πρόταση που έχει το ΚΚΕ για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, που θα λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής πλειοψηφίας και συνεπώς θα αναγνωρίζει την άθληση ως καθολικό δωρεάν δικαίωμα, εξασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ικανοποιείται για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ