ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ενδοαστικές αλληλοκατηγορίες και πιέσεις για την άνοδο των τιμών

Η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στις παραγγελίες της ΕΕ και τις «πράσινες» σκοπιμότητες

Συνεχίζεται η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη: Χτες, μετά από μια μικρή προσωρινή μείωση, ξεπέρασε τα 1.200 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Σε προχτεσινή παρέμβασή του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αρνήθηκε ότι η Μόσχα ευθύνεται για την αύξηση των τιμών, σημειώνοντας ότι ευθύνεται η λαθεμένη πολιτική της Κομισιόν, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου. Οπως είπε, σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου είναι πάνω από δέκα φορές υψηλότερη από τη μέση τιμή του περασμένου έτους.

Πιέζοντας σε ευρύτερα οικονομικά και γεωπολιτικά παζάρια, ο Πούτιν είπε ότι κάποιοι στην Ευρώπη επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν, εκμεταλλευόμενοι την κλιματική αλλαγή και μειώνουν τις επενδύσεις στους εξορυκτικούς κλάδους.

Πάντως και η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η Ρωσία αξιοποιεί το φυσικό αέριο ως «γεωπολιτικό όπλο» και πιέζει για γρήγορη αδειοδότηση του αγωγού «Nord Stream 2», προειδοποίησε για βιαστική απόδοση ευθυνών στη Ρωσία, λέγοντας πως δεν πρέπει να αναζητούνται «πολύ απλές λύσεις».

«Υπάρχουν παραγγελίες που έχουν γίνει και η Ρωσία δεν εφοδιάζει; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες για τις οποίες η Ρωσία να είπε: Δεν θα σας εφοδιάσουμε και σίγουρα δεν θα το κάνουμε μέσω του ουκρανικού αγωγού», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η Ρωσία μπορεί να εφοδιάζει με φυσικό αέριο μόνο βάσει συμβάσεων. Επομένως, το ερώτημα είναι: Είναι αρκετές οι παραγγελίες ή η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου αυτήν τη στιγμή είναι ίσως επίσης ένας λόγος για να μην γίνονται τόσο μεγάλες παραγγελίες; Ολα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 και 22 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις περισσότερες αναλύσεις στα ρωσικά ΜΜΕ, οι λόγοι της ραγδαίας αύξησης της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είναι η μείωση των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές δεξαμενές αποθήκευσης αερίου, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου και η παραγωγή Ενέργειας από ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της περιοχής, προειδοποίησε χτες η επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της ρωσικής «Gazprom».

Πιο σταδιακή μετάβαση στις ΑΠΕ προκρίνει η Ν. Αφρική

Στο μεταξύ, στο φόντο της μεγάλης ανόδου στις τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος, οι «προβληματισμοί» και οι καπιταλιστικές αντιθέσεις γύρω από την Ενέργεια και την «πράσινη ανάπτυξη» αποτυπώνονται σε όλο τον πλανήτη.

Χτες, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Ενέργειας, Γκ. Μαντάσε, ανέφερε πως η χώρα του δεν θα πρέπει να βιαστεί αλλά να διαχειριστεί προσεκτικά τη μετάβαση από τις μονάδες παραγωγής ρεύματος από άνθρακα σε εκείνες που χρησιμοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές.

«Δεν λέω πως είμαι υπέρ του άνθρακα για πάντα... Λέω πως θα πρέπει να κάνουμε τη μετάβαση με ένα βήμα τη φορά», είπε ο Μαντάσε, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κίνας πως δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει στο εξωτερικό νέες μονάδες παραγωγής Ενέργειας από άνθρακα στο πλαίσιο της «πράσινης πολιτικής».

Ο ίδιος σημείωσε πως η Νότια Αφρική παραμένει μία αναπτυσσόμενη οικονομία και δεν έχει άφθονες εναλλακτικές πηγές Ενέργειας.

Βρετανία: Προβλέψεις για αύξηση 30% στην τιμή του ρεύματος

Την ίδια ώρα, τον κίνδυνο χρεοκοπίας και άλλων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας προέβλεψε χτες ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας, Κ. Κουάρτενγκ, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.

O Kουάρτενγκ απέκλεισε την παροχή κρατικής στήριξης στις προβληματικές επιχειρήσεις, εκτιμώντας πως το σημερινό σύστημα λειτουργεί με έναν πάροχο έσχατης λύσης να ορίζεται από τη ρυθμιστική αρχή Ofgem για να αναλάβει τους πελάτες από μια χρεοκοπημένη εταιρεία.

Κατέληξε δε υποστηρίζοντας πως μακροπρόθεσμα, το σχέδιο της Βρετανίας για παραγωγή μόνο «καθαρής» ενέργειας έως το 2035, που είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μονοπωλίων, θα βοηθήσει «να προστατευθούν οι καταναλωτές».

Πάντως, χτες ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων, επικαλούμενες προβλέψεις ειδικών, ανέφεραν ως πιθανή την αύξηση της τιμής των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος έως τις αρχές του 2022 κατά 30%, εντείνοντας το αδιέξοδο για εκατομμύρια εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Την πρόθεσή του να αποχωρήσει προανήγγειλε ο πρόεδρος της CDU, Α. Λάσετ

Τις πρώτες τριμερείς επαφές είχαν χτες οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), στην προσπάθειά τους να ηγηθούν ενός κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

«Τίποτα δεν είναι εγγυημένο αλλά φυσικά υπάρχουν και τρόποι για να χτιστούν γέφυρες», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρ. Χάμπεκ. Ο ίδιος δεν βλέπει κανέναν λόγο για περαιτέρω συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), «εκτός αν τα πράγματα πάνε στραβά εδώ».

«Δεν κλείσαμε ποτέ την πόρτα σε έναν συνασπισμό "Τζαμάικα"» (CDU/CSU - Πράσινοι - FDP), υπενθύμισε ο γραμματέας του FDP, Φ. Βίσινγκ, προσθέτοντας πως κανείς δεν γνωρίζει αν οι διαπραγματεύσεις με το SPD θα πετύχουν.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να παραιτηθεί προανήγγειλε εμμέσως χτες σε στελέχη του κόμματος ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και υποψήφιος καγκελάριος, Αρμιν Λάσετ, δηλώνοντας ετοιμότητα να παραμερίσει τις δικές του φιλοδοξίες για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους και το FDP, «αν με άλλα πρόσωπα μπορεί να πάει καλύτερα».

Ο Λάσετ, σύμφωνα με πληροφορίες από τους παρευρισκόμενους, κάτω από την πίεση των τελευταίων ημερών για το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα, ανακοίνωσε ανανέωση των προσώπων του κόμματος από την κορυφή μέχρι τα όργανα με συναινετική πρόταση σε μελλοντικό συνέδριο του κόμματος. Σε όλη τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Μ. Ζέντερ, προχωρούσε σε υπονομευτικές δηλώσεις για τη δυνατότητα η CDU/CSU να διαπραγματευτεί για κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, η Αγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες) είχε εκτιμήσει νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης δεν θα διαρκέσουν τόσο πολύ όσο το 2017, που χρειάστηκαν πέντε μήνες. Η δήλωση αυτή εκλήφθηκε ως έμμεση στήριξη στην προσπάθεια των Σοσιαλδημοκρατών, που βγήκαν πρώτο κόμμα, να σχηματίσουν συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Συνάντηση Ντράγκι - Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε χτες στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ντράγκι, με ατζέντα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη και την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η συνάντηση έγινε με φόντο τις κινήσεις Ιταλίας και Γαλλίας να επωφεληθούν από τη μεταβατική περίοδο στη Γερμανία μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας και θέτοντας τις βάσεις για έναν ενδεχόμενο ιταλογαλλικό άξονα εντός της ΕΕ, στα πρότυπα του γαλλογερμανικού.

«Η Ιταλία δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τη Γερμανία. Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης», υπογράμμισε η Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ερωτηθείσα για το μέλλον της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ευρώπης, η καγκελάριος απάντησε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη, αλλά και ότι παραμένει η αρχή της εθνικής ευθύνης κάθε κράτους - μέλους.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναφερόμενος στη διεθνή ατζέντα, στάθηκε ιδιαίτερα στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι οι κύριες, άμεσες προκλήσεις είναι τρεις: «Να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Κυβερνητική κρίση ενδέχεται να ξεσπάσει στην Αυστρία μετά τις εισαγγελικές έρευνες σε βάρος του καγκελαρίου, Σ. Κουρτς, και συνεργατών του για «εξαγορά» δημοσιευμάτων ΜΜΕ με «μαύρο» χρήμα του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αναδειχτεί καγκελάριος. Οι κυβερνητικοί εταίροι Πράσινοι δήλωσαν πως αμφισβητείται η νομιμοποίηση του καγκελαρίου και θα συνομιλήσουν με τους προέδρους των άλλων κομμάτων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα επόμενα βήματα. Οι υπουργοί του Λαϊκού Κόμματος διαμήνυσαν ότι θα παραιτηθούν αν εκδιωχθεί από την καγκελαρία ο Κουρτς.

ΤΟΚΙΟ.-- Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε χτες βράδυ στα περίχωρα του Τόκιο, με εστιακό βάθος 80 χλμ. και επίκεντρο στην περιφέρεια Τσίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 6 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ σημειώθηκαν σποραδικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, προκαλώντας προβλήματα και σε δίκτυα μεταφορών. Ηταν η ισχυρότερη δόνηση στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2011.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Τανζανός μυθιστοριογράφος Αμπντουλραζάκ Γκούρνα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021. Ο Γκούρνα, που είναι ο συγγραφέας μεταξύ άλλων των μυθιστορημάτων «Paradise» και «Desertion», γράφει στα Αγγλικά και ζει στη Βρετανία, τιμήθηκε για «την ασυμβίβαστη και με ενσυναίσθηση γραφή του για τα αποτελέσματα της αποικιοκρατίας και τη μοίρα προσφύγων που βρέθηκαν μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και ηπείρων», ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ.-- Τουλάχιστον 4 άνθρωποι, ηλικίας από 4 έως 23 ετών, έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες που προκάλεσαν οι χτεσινές καταρρακτώδεις βροχές στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Σπίτια και αυτοκίνητα πλημμύρισαν πολύ γρήγορα, ενώ πυροσβέστες απεγκλώβισαν δεκάδες άτομα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ρεπορτάζ του πρακτορείου «Ρόιτερς» αναφέρει ότι το ακροδεξιό τηλεοπτικό δίκτυο «One America News», που δημιουργήθηκε και «άνθισε» επί κυβέρνησης Τραμπ, είχε τη στήριξη του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου παγκοσμίως, AT&T Inc.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η εμιρατινή εταιρεία «Masdar» υπέγραψε χτες συμφωνία με Ιρακινούς αξιωματούχους, παρουσία του Ιρακινού πρωθυπουργού, Μ. αλ Καντχίμι, για την ανέγερση πέντε σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός διέλυσε τη Βουλή ενόψει των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί στη Γουινέα διόρισαν χτες τον Μοχάμεντ Μπεαβογκί στη θέση του πρωθυπουργού μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» που συγκροτείται έναν μήνα μετά το τελευταίο πραξικόπημα.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Επίθεση τζιχαντιστών εναντίον θέσης του στρατού στο κεντρικό Μάλι είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 στρατιωτικοί και να τραυματιστούν άλλοι 10.

ΗΠΑ
Προσωρινός συμβιβασμός στη Γερουσία για την «οροφή χρέους»

Σε προσωρινό συμβιβασμό στο ζήτημα της «οροφής» του κρατικού χρέους κατέληξαν χτες ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία των ΗΠΑ, εγκρίνοντας αύξηση του χρέους κατά 480 δισ. δολάρια (στα 29,4 τρισ. δολάρια από 28,9 τρισ. που είναι σήμερα). Δίνεται έτσι η δυνατότητα στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών να καλύψει σχετικές οφειλές και δαπάνες έως τις αρχές Δεκέμβρη, οπότε θα παιχτεί το επόμενο επεισόδιο της ενδοαστικής κόντρας.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, αναμενόταν να δρομολογήσει τη σχετική διαδικασία ψηφοφορίας για αύριο Σάββατο.

  • Στο μεταξύ, ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας ανέστειλε προσωρινά την ισχύ του νόμου που απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις σε αυτή την πολιτεία, στο πλαίσιο της εξέτασης προσφυγής που κατέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ισχυρός σεισμός με δεκάδες θύματα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στο Μπαλουχιστάν του νοτιοδυτικού Πακιστάν, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 20 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 300.

Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 20 χλμ. και το επίκεντρο στην περιοχή Χαρνάι, ενώ έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις. Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών ανέφεραν ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονταν τουλάχιστον 6 παιδιά, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμενόταν να αυξηθεί, εξαιτίας και σοβαρών υλικών ζημιών που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές.

Τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι υπήρξαν εκτεταμένες κατολισθήσεις σε ορεινές περιοχές, ενώ σε ακτίνα 15 χλμ. από την πρωτεύουσα της επαρχίας ισοπεδώθηκαν σπίτια και κτίρια κυβερνητικών υπηρεσιών. Ακόμα, υπήρχαν αναφορές ότι τουλάχιστον 15 ανθρακωρύχοι είχαν παγιδευτεί σε στοές, στα περίχωρα της πόλης Χαρνάι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ