ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Αντιμέτωποι με τη γύμνια του κράτους οι σεισμόπληκτοι

Από τις καθημερινές περιοδείες του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη
Από τις καθημερινές περιοδείες του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη
Σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της Κρήτης έχουν προκαλέσει οι δύο μεγάλες σεισμικές δονήσεις μέσα σε περίπου δυο βδομάδες, αρχικά 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι και μετά 6,3 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοανατολικά του νησιού (από τη δεύτερη, ευτυχώς, δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή μεγάλες ζημιές στο Λασίθι). Η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται από την ανύπαρκτη μέριμνα του κράτους ενώ ο χειμώνας είναι μπροστά. Ενός κράτους που είναι πολύ γρήγορο στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά δεν λύνει τα πιο στοιχειώδη για την ασφαλή στέγαση και σίτιση των πληγέντων.

Πολλοί είναι οι σεισμόπληκτοι των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων στο Ηράκλειο οι οποίοι μένουν σε σκηνές και ακόμα περιμένουν τους περιβόητους οικίσκους, ενώ και στο Λασίθι οι έλεγχοι των σπιτιών μόλις ξεκινάνε. Χτες πάντως ήταν κλειστά τα σχολεία σε Σητεία και Ιεράπετρα.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ κοντά στους πληγέντες

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σίμο Συμεωνίδη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Σητείας, επισκέφτηκε χτες το πρωί χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου και δημόσια κτίρια της πόλης της Σητείας. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή υπήρξε επικοινωνία με τον δήμαρχο Σητείας για την κάλυψη των αναγκών του λαού της περιοχής. Στην περιοδεία αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι κτίρια που έχουν σοβαρά ζητήματα, όπως το πρώην ΚΕΓΕ και το ΕΠΑΛ Σητείας, πρέπει να ελεγχθούν άμεσα, και χωρίς καμία καθυστέρηση να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται για τη στατική ενίσχυσή τους.

Γυναίκες της ΟΓΕ μεταφέρουν βοήθεια σε χωριά του Ηρακλείου
Γυναίκες της ΟΓΕ μεταφέρουν βοήθεια σε χωριά του Ηρακλείου
Ο Σ. Συμεωνίδης υπογράμμισε ότι απαιτείται άμεσα έλεγχος των δημόσιων κτιρίων των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου (Σητείας, Ιτάνου, Λεύκης και Ανάληψης), με προτεραιότητα στα σχολεία, στο Νοσοκομείο - ΚΥ Σητείας, στα κτίρια που εξυπηρετούν κοινό και βέβαια σε όλα όσα διαπιστώνονται φθορές. Οτι σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει άμεσα να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου - ειδικά η Τεχνική Υπηρεσία - με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλυφθούν κενά που υπάρχουν, αλλά και με έκτακτο προσωπικό αν χρειαστεί, ώστε από κοινού ο δήμος Σητείας και το αρμόδιο υπουργείο με μεικτά κλιμάκια να προχωρήσουν στους ελέγχους σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Να δοθούν άμεσα λύσεις προσωρινής μετεγκατάστασης όπου κριθεί σκόπιμο, να χρονοδιαγραφούν οι αποκαταστάσεις των κτιρίων και να αποζημιωθούν όλοι στο 100% των όποιων ζημιών διαπιστωθούν, χωρίς προϋποθέσεις. Τα πιστοποιητικά καταλληλότητας να είναι προϋπόθεση ώστε να μπορούν να μπουν ξανά σε λειτουργία κτίρια και υποδομές.

Παράλληλα, τη Δευτέρα ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου και τον δήμαρχο Ιεράπετρας. Ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού, αν υπάρχουν καταστροφές, για το καίριο ζήτημα της προστασίας των σχολείων, για την ασφάλεια των κατοίκων συνολικά. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επικινδυνότητα της κατάστασης στην Κρήτη, με τον μεγάλο δείκτη σεισμικότητας, δεν χωράει άλλους εφησυχασμούς στη λήψη κατεπειγόντων μέτρων πρόληψης, άλλες αναβολές στη λήψη όλων των μέτρων που η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, ώστε το φαινόμενο να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Εκφραση λαϊκής αλληλεγγύης

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους σεισμόπληκτους εξέφρασαν οι Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου, Αρχανών, Μαλεβιζίου και Μοιρών (μέλη της ΟΓΕ), μοιράζοντας τρόφιμα, είδη υγιεινής και γενικότερα είδη πρώτης ανάγκης και παράλληλα οργανώνοντας τις αγωνιστικές διεκδικήσεις ώστε να στηριχθούν άμεσα οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό. Επισκέφτηκαν τα χωριά Αγιές Παρασκιές, Πατσίδερο, Ζίντα, Χουμέρι και Μελέσσες. Οι σεισμόπληκτοι ιδιαίτερα στα μικρά χωριά έχουν κυριολεκτικά αφεθεί στην τύχη τους, καθώς πέρα από τις σκηνές και λιγοστό φαγητό δεν υπάρχει καμία κρατική φροντίδα για την επιβίωσή τους.

Επιπλέον, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας - Θρησκευμάτων και Οικονομικών την επιστολή διαμαρτυρίας των μαθητών Γ' Λυκείου του ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου σχετικά με την ανεπανόρθωτη ζημιά που υπέστη το σχολείο τους (βλέπε αναλυτικά στη σελ. 9). Οι μαθητές ζητούν το υπουργείο να προβεί άμεσα σε ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας, με τη χορήγηση οικίσκων και με ό,τι άλλο χρειάζεται.

Και ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση, με την αντισεισμική θωράκιση και προστασία να είναι ανύπαρκτες, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στη Σητεία, «διαφήμισε» την επικοινωνία που είχε με εφοπλιστή ο οποίος αποδέχτηκε την πρότασή του για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο, που έχει καταρρεύσει.

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΜΙΝΩΑ - ΠΕΔΙΑΔΑΣ
Κάλεσμα σε συνέλευση για επιτροπή αγώνα

Σε συνέλευση για την εκλογή επιτροπής σεισμοπλήκτων καλεί τους κατοίκους του δήμου Μινώα - Πεδιάδας η πρωτοβουλία σεισμοπλήκτων του δήμου. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Στο σχετικό κάλεσμα, η πρωτοβουλία επισημαίνει ότι «ο σεισμός της 27/9 προειδοποιούσε εδώ και 4 μήνες. Ομως, περίσσεψε ο εφησυχασμός, η απουσία πρόληψης και έλεγχου σε σχολεία, δημόσια κτίρια. Αλίμονο αν λείπανε εθελοντές, πολιτιστικοί σύλλογοι, ο κάθε χωριανός που τρέχει για τον γείτονά του!

Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας, που ζήσαμε και μεγαλώσαμε.

Οχι σε λύσεις έξω από εμάς.

Οχι σε λύσεις ενάντιά μας.

Θέλουμε να τον φτιάξουμε καλύτερο από πριν, για εμάς, όχι για το συμφέρον άλλων.

Γι' αυτό απαιτούμε στήριξη από κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμο:

-- Κάλυψη των άμεσων στεγαστικών αναγκών όλων των αστέγων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Τοποθέτηση οικίσκων στα χωριά μας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, παροχή ρεύματος, νερού, αποχέτευσης ή βόθρου, ως προσωρινή λύση. Στήριξη όλων των πληγέντων με χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος για κάλυψη χαμένου εισοδήματος. Στήριξη των ανέργων. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, εισφορές, δημοτικά τέλη, νερό, ρεύμα. Απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα/νερό/τηλέφωνο.

-- Αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς για όλα τα ακίνητα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς δάνεια, χωρίς να εξαιρεθούν ζημιές από τον σεισμό της 24/7. Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για να εκταμιευτούν τα χρήματα. Παράκαμψη της γραφειοκρατίας για αυθαίρετα. Ανοικοδόμηση και αποζημίωση των μαγαζιών στο Αρκαλοχώρι στα παλιά τετραγωνικά. Κατεδάφιση επικίνδυνων κατεδαφιστέων και απομάκρυνση μπάζων χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Αντικειμενικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες, όχι να "πρασινίζουν" ακατάλληλα κτίρια.

-- Στήριξη της μόρφωσης και υγείας των οικογενειών μας. Κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας των σχολείων προσωρινά σε προκάτ. Στελέχωση/λειτουργία του ΚΥ Αρκαλοχωρίου ως πολυδύναμου, ενίσχυση αγροτικών ιατρείων.

Κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς κάνουμε την αρχή. Καλούμε κάθε πρόεδρο κοινότητας, πολιτιστικό σύλλογο, φορέα, εθελοντική οργάνωση, σεισμόπληκτο, εθελοντή, κάτοικο σε ανοιχτή συνέλευση, να εκλέξουμε επιτροπή σεισμοπλήκτων του δήμου, να οργανώσουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Δεν μπορεί το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πνιγόμαστε

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τους κινδύνους των βροχοπτώσεων του φθινοπώρου λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές. Σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Δυστυχώς σε όλη την Ανατολική Αττική υπάρχουν μπαζωμένα ρέματα και ατελείωτες παγίδες σε δρόμους. Χαρακτηριστικά είναι τα σημεία κινδύνου στον δρόμο από το Κέντρο Υγείας Σπάτων προς το Πικέρμι όπου το ρέμα υπερχειλίζει με την πρώτη βροχή, όλη η βιομηχανική ζώνη Κορωπίου η οποία γεμίζει με λίμνες, καθώς και ο κόμβος στο Μαρκόπουλο για Κορωπί, καθώς και δεκάδες άλλα σημεία, της ευθύνης της Περιφέρειας και των δήμων.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας, λόγω της πυρκαγιάς του περασμένου Αυγούστου.

Οι επόμενες μέρες θα φέρουν μεγάλες ποσότητες νερού. Οι εκκλήσεις για προσοχή στις μετακινήσεις δεν μπορεί να είναι η μόνη δράση της πολιτικής προστασίας. Απαιτούνται επείγοντα μέτρα διάνοιξης όλων των οδών διαφυγής του νερού, επιφυλακή σε σημεία επικίνδυνα με σημάνσεις και έγκαιρη εκτροπή κυκλοφορίας.

Στους δήμους έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμός και όλα τα συνεργεία να ήταν "επί ποδός πολέμου" ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Στη Λαυρεωτική, εκεί που υπήρχαν προβλήματα με την προχτεσινή βροχή, δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια καθαρισμού φρεατίων όπως στον Κυπριανό, και στον δρόμο μπροστά στη Γαλλική Εταιρεία.

Επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί και θα ακούσουμε τα γνωστά ότι "κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν" ή το πετυχημένο "δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον Θεό", εμείς τους λέμε ότι ο άνθρωπος βάδισε σε αυτόν τον πλανήτη πριν χιλιάδες χρόνια και με λιγότερη πείρα και γνώση και κατάφερε να επιβιώσει και να αντιμετωπίσει επαρκώς τα φυσικά φαινόμενα.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σήμερα με τόση γνώση και τεχνολογία το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πνιγόμαστε. Για κάθε πνιγμένο και για κάθε καμένο γνωρίζουμε ότι υπεύθυνοι είναι όλοι αυτοί που βάζουν στη ζυγαριά από τη μία τη ζωή του λαού και από την άλλη τα κέρδη των λίγων.

Καλούμε τον λαό να πάρει όλα τα μέτρα προστασίας για να μην εκτεθεί σε κινδύνους. Να μη ρισκάρει τη ζωή του σε πλημμυρισμένους δρόμους για το μεροκάματο, το οποίο πρέπει να αποδοθεί από την εργοδοσία αν είναι αδύνατη η μετακίνηση προς την εργασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ