ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πανελλαδική Μέρα Δράσης στις 21 Οκτώβρη

«Πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή - Δωρεάν σπουδές - πτυχία με αξία»

Σε διοργάνωση Πανελλαδικής Μέρας Δράσης την Πέμπτη 21 Οκτώβρη με σύνθημα «Πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή - Δωρεάν σπουδές - Πτυχία με αξία», καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους εκλεγμένους στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων και όπως σημειώνεται σε αυτό:

«Το άνοιγμα των σχολών μάς βρίσκει αντιμέτωπους με παλιά και νέα προβλήματα από την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Η προσπάθεια χιλιάδων φοιτητών να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα "πνίγεται" με την πρώτη βροχή, στις εικόνες των πλημμυρισμένων πανεπιστημίων, "σκοντάφτει" πάνω στα μεγάλα μορφωτικά κενά της πανδημίας, τις τεράστιες ελλείψεις καθηγητών και υποδομών, το μεγάλο κόστος σπουδών για σίτιση, στέγαση και αναλώσιμα.

Οι φοιτητές δεν συμβιβαζόμαστε με αυτήν την κατάσταση!

Ο κάθε Σύλλογος να οργανώσει τις δικές του πρωτοβουλίες και δράσεις διεκδίκησης!

Το κάθε έτος να φτιάξει τη δική του επιτροπή, ο κάθε φοιτητής να πάρει θέση στον αγώνα για:

  • Πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
  • Δωρεάν σπουδές με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας.
  • Πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε».
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση φοιτητών στη ΣΘΕ για την επαναλειτουργία της με ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Κινητοποίηση πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του ΑΠΘ ο Σύλλογος Φοιτητών Μαθηματικού, στην οποία συμμετείχαν και οι Επιτροπές Αγώνα Φυσικού, Πληροφορικής και Βιολογικού.

Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στην κοσμήτορα της Σχολής για την απόφαση της Κοσμητείας να διακόψει για μία μέρα τα μαθήματα στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ, με πρόφαση την παρεμπόδιση των ελέγχων κατά την είσοδο στη Σχολή.

Να σημειωθεί πως από την έναρξη των διά ζώσης μαθημάτων, οι εικόνες συνωστισμού από τα αμφιθέατρα και τους διαδρόμους της ΣΘΕ, όπως και άλλων σχολών, έχουν κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, ενώ με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν ήδη 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα σε φοιτητές.

Οι φοιτητές καταδίκασαν τη στάση της Κοσμητείας, που όπως αναφέρουν και σε αντίστοιχη ανακοίνωση, «κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί» με τις προφάσεις της και τονίζουν πως η πραγματική αιτία είναι η απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

«Η υποχρηματοδότηση ως χρόνια πολιτική όλων των κυβερνήσεων έχει ρημάξει τις σχολές μας, μας αφήνει απροστάτευτους, ξεκρέμαστους, χωρίς να ξέρουμε τι θα μας περιμένει την επόμενη μέρα!», προσθέτει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Σχολής υποστήριξε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε», φτάνοντας στο σημείο να ειπωθεί πως «θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύψουν κρούσματα».

Οι φοιτητές ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με πολύμορφες δράσεις μέσα από τους συλλόγους τους, διεκδικώντας την εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ εντός και στις εισόδους του ΑΠΘ που θα πραγματοποιεί δωρεάν rapid test σε όλους, την άμεση ιχνηλάτηση όλων των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στα αμφιθέατρα, το «σπάσιμο» των τμημάτων σε μικρότερα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα αμφιθέατρα, κρατική χρηματοδότηση για πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας και πύκνωση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ από και προς το ΑΠΘ.

Τη Δευτέρα ανοίγει το Στέκι της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (Βελισσαρίου 5, Ευζώνων) ξεκινά τη λειτουργία του από τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Στο Στέκι θα διεξάγονται μαθήματα μουσικών οργάνων (κιθάρα, κοντραμπάσο, πιάνο), θεωρίας μουσικής, αρμονίας, φωτογραφίας, ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, εικαστικών, σκακιού, μαθήματα ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Ιταλικά).

Για μαθητές Δημοτικού, ανάλογα με τις συμμετοχές, θα ξεκινήσουν από αρχές Νοέμβρη μαθήματα αστρονομίας και θεατρικό παιχνίδι.

Κατόπιν συνεννόησης και τηλεφωνικής επικοινωνίας οι αίθουσες του Στεκιού θα είναι ανοιχτές και θα μπορούν να αξιοποιηθούν από το ευρύ κοινό ως αναγνωστήριο και ως χώρος για συναντήσεις φοιτητών και μαθητών. Το Στέκι διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με εκδόσεις ιστορικού, πολιτιστικού και πολιτικού περιεχομένου, η οποία λειτουργεί και ως δανειστική.

Για πληροφορίες και εγγραφές στα τηλ.: 6975.745.212 & 6948.354.787, e-mail: stekiknethess@gmail.com

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Στον αέρα» οι τελειόφοιτοι του ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ μετά το κλείσιμό του

Με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ ζητά μέριμνα για τους σπουδαστές

Ερώτηση στη Βουλή για το πρόβλημα των εκατοντάδων τελειοφοίτων του ιδιωτικού ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ στη Θεσσαλονίκη, που έκλεισε στα τέλη του Αυγούστου 2021, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν όλες τις σπουδές τους, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας από την υπουργό Παιδείας μέτρα για την εξασφάλιση της συνέχισης ή εκκίνησης της πρακτικής τους άσκησης.

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αφορά τους τελειόφοιτους σπουδαστές του 5ου εξαμήνου, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει την πρακτική τους ή θα την ξεκινούσαν αυτό το διάστημα. Το γεγονός ότι τα γραφεία του ιδιωτικού ΙΕΚ παραμένουν κλειστά δεν δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στους φακέλους των σπουδαστών ώστε να μεταφερθούν και να συνεχίσουν την πρακτική τους άσκηση. Παρά τη διευκρίνιση που έγινε, έπειτα από τηλεφωνική παρέμβαση του ΚΚΕ, από τον υπεύθυνο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ότι οι καρτέλες υπάρχουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και μπορεί το κάθε ιδιωτικό ΙΕΚ να τις ανακτά, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τουλάχιστον για την περίπτωση αυτών των σπουδαστών.

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ο κίνδυνος να χάσουν οι σπουδαστές όλα τα εξάμηνα των σπουδών τους, καθώς, όπως ορίζεται, πρέπει μέχρι το τέλος του 2022 να έχουν ολοκληρώσει την πρακτική τους άσκηση και σε αντίθετη περίπτωση μηδενίζονται οι σπουδές τους. Παράλληλα χάνουν τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι ίδιοι και οι γονείς τους για τις σπουδές αυτές, ενώ με το έκτακτο γεγονός του λουκέτου, οι σπουδαστές αναγκάστηκαν να πληρώσουν και στο νέο ΙΕΚ στο οποίο επέλεξαν να εγγραφούν.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν κατάφωρη αδικία κατά των σπουδαστών του εν λόγω ιδιωτικού ΙΕΚ, οι οποίοι πληρώνουν τα σπασμένα της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" στην Παιδεία», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, που υπογράφουν την Ερώτηση και ζητούν από την υπουργό Παιδείας μέτρα για την εξασφάλιση της συνέχισης ή εκκίνησης της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών, χωρίς επιπλέον επιβάρυνσή τους.

Βρήκαν ευκαιρία...

Οι τραμπούκικες επιθέσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο αποτέλεσαν για άλλη μια φορά «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης. Και φάνηκε εκ του αποτελέσματος. Ενα συγκεκριμένο περιστατικό τραμπουκισμού απέναντι σε φοιτητή «καλύφθηκε» με πηχυαίους τίτλους και έδωσε τροφή να ξεσαλώσουν διάφορες γνωστές γραφίδες, ζητώντας διακαώς την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα.

Καθημερινά χιλιάδες φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα και εργαστήρια, έχουν επιστρέψει με κέφι και όρεξη στις σχολές τους, αντιπαλεύουν ελλείψεις και δυσκολίες, βουτούν σε πλημμυρισμένους διαδρόμους με την πρώτη βροχή, διεκδικούν προσωπικό, χρηματοδότηση, υποδομές κόντρα στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν, διεκδικούν όλα όσα δικαιούνται για τις σπουδές τους... Ομως όλα αυτά δεν γίνονται πρωτοσέλιδο. Οι διάφοροι ταγμένοι γραφιάδες στρέφουν το βλέμμα στα πανεπιστήμια μόνο για να υπερτονίσουν κάτι τέτοια περιστατικά τραμπουκισμού, που ρίχνουν νερό στον μύλο της κυβέρνησης. Τα αξιοποιούν για να συκοφαντήσουν τους φοιτητές και τους αγώνες τους, όταν γνωρίζουν ότι οι ομάδες που επιδίδονται σε αυτά τα «σπορ» καμιά σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα. Το ίδιο έκαναν πριν μερικά χρόνια για να περάσει ο νόμος της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Το ίδιο έκαναν πέρσι για να περάσει ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Το ίδιο και τώρα, για να θυμίσουν στην κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει την υλοποίησή της.

Ομως την καθυστέρηση την επέβαλαν με τους αγώνες τους και τις αντιδράσεις τους φοιτητές και πανεπιστημιακοί, που αντιστέκονται στην ένταση της καταστολής στα ιδρύματα, αντιστέκονται στην επιβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα «περιφρουρεί» το πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Και το ίδιο θα κάνουν και τώρα. Με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών στη συλλογική διεκδίκηση για πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή, για σύγχρονες σπουδές, τα σχέδια για ένταση της καταστολής στα ιδρύματα θα μείνουν στα χαρτιά!

Αρχίζει η λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου Πατησίων - Κυψέλης

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για δωρεάν μαθήματα στο Λαϊκό Φροντιστήριο Πατησίων - Κυψέλης από το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας «Καίτη Πανοπούλου».

Οπως σημειώνει το Στέκι στο σχετικό κάλεσμά του προς τις λαϊκές οικογένειες, «απέναντι στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων που πάει χέρι χέρι με το τσάκισμα στην Παιδεία, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, κανένας να μη μείνει μόνος του. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το κόστος για τη μόρφωση των μαθητών βαραίνει αποκλειστικά τις τσέπες των φτωχών λαϊκών οικογενειών.

Καλούμε κάθε οικογένεια, εργαζόμενο, άνεργο, μετανάστη να εμπιστευθεί τα παιδιά του στο Λαϊκό Φροντιστήριο.

Παλεύουμε για ένα σχολείο που να μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που δεν θα κοιτάει τους μαθητές και τους γονείς στην τσέπη».

Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνει μαθήματα των τάξεων Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα γίνονται στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου). Θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19.

Για πληροφορίες και επικοινωνία για εγγραφές: 6978.965.448, 6975.700.363

Ε-mail: stekiergazomenonkaineolaias@gmail.com

www.stekiergazomenonkaineolaias.gr



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ