ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου ΣΟΦΙΑΣ ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΟΥ, από τον Λουδία Θεσσαλονίκης, που «έφυγε» από τη ζωή πριν από 13 χρόνια (18/10/2008), αντί μνημοσύνου, προσφέρω 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Λουδία Θεσσαλονίκης, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Δουλγερίδης Γεώργιος

***

ΦΩΤΟ

Για την συντρόφισσα ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μαράκι μας, θέλοντας να κρατήσουμε τη μνήμη σου ζωντανή και να συνεχίσουμε όσα ξεκίνησες, προσφέρουμε τη συνδρομή σου στο Κόμμα και συμβολικά το ενισχύουμε οικονομικά, προσφέροντας συνολικά το ποσό των 100 ευρώ.

Η αδερφή και η μανούλα σου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΘΕΩΝΗΣ ΜΕΛΕΤΕΑ - ΓΙΑΝΝΕΑ, που η ζωή της ήταν παράδειγμα των αξιών του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ευάγγελος Π. Γιαννέας καταθέτει ως πρώτη δόση το ποσό των 500 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο Κουτσουλιέρης Αντώνης, συνταξιούχος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, στη μνήμη του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ προσφέρει, μέσω της ΚΟ Ανατολικής Μάνης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ και του αφιερώνει ποίημα που έγραψε.

***

Στη μνήμη του αξέχαστου και καλού μου φίλου ΦΩΤΗ ΜΑΝΩΛΗ, από τον Μαγγανίτη Ικαρίας, που η συμπεριφορά και η δράση του υπηρετούσαν πάντα τα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ. Εξαιρετικός οικογενειάρχης και ιδιαίτερα αγαπητός ως καπετάνιος του Εμπορικού Ναυτικού σε όσους εργάζονταν μαζί του. Στη συνέχεια ως πρόεδρος της Κοινότητας Μαγγανίτη πάλεψε για τα προβλήματα του χωριού. Για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ προσφέρω 50 ευρώ στην ΤΟ Ικαρίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
Ενας φίλος του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας συντρόφισσας ΡΟΥΛΑΣ ΜΑΝΤΖΙΟΥ και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που «έφυγε» από τη ζωή, συγγενείς και σύντροφοί της προσφέρουμε 150 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ελασσόνας, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

Η ΤΕ Σερρών, αντί στεφάνου, προσφέρει στη μνήμη του ΦΑΡΜΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, πατέρα του συντρόφου μας Παύλου Φαρμάκη, 90 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

«Εφυγε» από κοντά μας η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, στις 27 Σεπτέμβρη, σε ηλικία 70 ετών, η οποία γεννήθηκε στα Κανάλια Καρδίτσας. Ηταν δραστήρια οπαδός του Κόμματος, με αξιόλογη δράση στο γυναικείο κίνημα μέσα από τον Σύλλογο Γυναικών της συνοικίας της. Ο σύζυγός της Δημήτρης, τα παιδιά της Ηρακλής - Μαρία, Παρασκευή - Γιώργος, τα εγγόνια της Δημήτρης - Κώστας - Δημήτρης και ο αδελφός της Βασίλης Πάσχος, στη μνήμη της προσφέρουν το ποσό των 250 ευρώ στην ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας συζύγου, μαμάς, γιαγιάς ΚΑΖΑΚΑ ΣΟΦΙΑΣ, που κλείνουν τρία χρόνια από τότε που «έφυγε», δίνουμε 150 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

Παναγιώτης, Βασιλεία, Ναταλία, Παναγιώτης

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο της αγαπημένης μας συντρόφισσας ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Από οικογένεια αγωνιστών, γαλουχήθηκε από παιδί στα κομματικά ιδανικά και σε όλη της τη ζωή πάλεψε αταλάντευτα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για τη διάδοσή τους μέσα στο εργατικό, το γυναικείο και το γονεϊκό κίνημα. Στη μνήμη της ο σύζυγός της Θανάσης και η κόρη της Αγγελική προσφέρουν 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Αγ. Αναργύρων, της οποίας υπήρξε μέλος για 30 χρόνια.

ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του πατέρα μου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (φωτ.) και του συγχωριανού του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΟΡΙΤΗ, από τη Θεόπετρα Καλαμπάκας, που εκτελέστηκαν από φασίστες στα 6 μέτρα στις Φυλακές Τρικάλων το 1947, καθώς και στη μνήμη του συντρόφου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ (φωτ.), προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κουκακίου, 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

Ζαφειρία Σαμαρά, από ΚΟΒ Κουκακίου

***

«Εφυγε» πρόσφατα από τη ζωή ο σύντροφος ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΥΓΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ, από την Καβάλα. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1928 και από πολύ μικρή ηλικία μπήκε στον αγώνα μαζί με τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης ενάντια στη βουλγαροφασιστική κατοχή. Εφηβος εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και έδρασε μέσα από τις γραμμές της την περίοδο 1941 - 1944.

Ερχεται αντιμέτωπος με τη βαρβαρότητα της κατοχής, των διώξεων των κομμουνιστών, σε μια πόλη που δεινοπαθεί στα κολαστήρια της Οχράνα. Ερχεται όμως και σε επαφή με τις πρωτοπόρες ιδέες του κομμουνιστικού κινήματος για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση, τους πολέμους, την προσφυγιά, για την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αυτές οι ιδέες που θα ενστερνιστεί, θα καθορίσουν και τη μετέπειτα ζωή του, ιδέες που με συνέπεια και τόλμη θα υπηρετήσει ως τα στερνά του.

ΚΑΤΙΑ ΤΣΟΛΚΑ
ΚΑΤΙΑ ΤΣΟΛΚΑ
Το 1944 συλλαμβάνεται από τις βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις και μεταφέρεται όμηρος στο Κουμάνοβο, όπου μένει μέχρι την απελευθέρωση της Καβάλας, στις 13 Σεπτέμβρη 1944. Με την απελευθέρωση εντάσσεται στον εφεδρικό ΕΛΑΣ στη συνοικία Ποταμούδια, όπου κατοικούσε. Παίρνει μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις της ΕΠΟΝ. Τον Δεκέμβρη του 1944, ενώ μαίνεται η μάχη της Αθήνας, ο ίδιος συμμετέχει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ ενάντια στις εθνικιστικές φασιστικές δυνάμεις του Αντών Τσαούς, στη μάχη της Ραβίκας, στη Δράμα. Τα επόμενα χρόνια των διώξεων, της λευκής τρομοκρατίας, των έκτακτων στρατοδικείων, του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ, περνά στην παράνομη δράση.

Από το 1950 εργάζεται στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Καβάλας και για τα πολιτικά του φρονήματα διώκεται. Με την ίδρυση της Νεολαίας Λαμπράκη εντάσσεται στις γραμμές της και γι' αυτή του τη δράση συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια και κρατείται για 15 μέρες. Στα χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας οι διώξεις κλιμακώνονται. Τον Οκτώβρη του 1967 διαγράφεται από το σωματείο του δήμου, όπου εργάζεται, μετά από έγγραφο του υπ. Εσωτερικών και ακολούθως απολύεται τον Μάρτη του 1968 με παρέμβαση του δοτού χουντικού δημάρχου Ευαγγελίου. Ο σύντροφος Θόδωρος, χωρίς να σκύψει το κεφάλι στους διώκτες του, χωρίς στιγμή να απαρνηθεί τις ιδέες του, συνέχισε και τα επόμενα χρόνια την παράνομη δράση, πλέον ως αυτοαπασχολούμενος πλανόδιος πωλητής για να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του.

Στη μεταπολίτευση γίνεται μέλος του ΚΚΕ και πρωτοστατεί στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων. Στα δύσκολα χρόνια των ανατροπών 1989 - 1991 και έπειτα έμεινε σταθερός, αταλάντευτος μαχητής του ΚΚΕ και των επαναστατικών ιδεών. Τίμησε την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ έως και την τελευταία μέρα της ζωής του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΤΙΝΑ) ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΤΙΝΑ) ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Θα τον θυμόμαστε πάντα για τη σεμνότητά του, την ανιδιοτέλειά του, την πειθαρχεία στις αποφάσεις του Κόμματος, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ακόμα και όταν η ηλικία και η υγεία του δεν του το επέτρεπαν. Πρώτος στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», στη συγκέντρωση οικονομικών για το Κόμμα.

Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την Καβάλα και η οικογένειά του προσφέρουν το ποσό των 350 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη μέρα που «έφυγε» τόσο ξαφνικά από κοντά μας η πολυαγαπημένη μας συντρόφισσα και φίλη ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ, μέλος της ΚΟΒ Αχαρνών της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου. Η Νίκη οργανώθηκε το 2016 στο ΚΚΕ. Συμμετείχε με θάρρος και ενθουσιασμό στη δράση της Οργάνωσης, στα καθήκοντα που αναλάμβανε, στη διάδοση του «Ριζοσπάστη», πραγματική μαχήτρια και μπροστάρισσα σε ό,τι της ανέθεταν. Θα θυμόμαστε πάντα το χαμόγελο, τον αυθορμητισμό, την καλοσύνη, τη δοτικότητα και συντροφικότητά της.

Στη μνήμη της σύντροφοι και φίλοι προσφέρουμε στο Κόμμα μας για την οικονομική ενίσχυσή του 200 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Αχαρνών της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας συντρόφισσας, συζύγου και μητέρας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ (ΝΤΙΝΑΣ) ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ, που «έφυγε» πριν 5 χρόνια από κοντά μας, προσφέρουμε 40 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ανω Πόλης.

Η οικογένειά της

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της συντρόφου και συντρόφισσας ΚΑΤΙΑΣ ΤΣΟΛΚΑ - ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΥ, ιδρυτικού μέλους της ΕΙΝΑΠ, που «έφυγε» στις 14 Οκτώβρη 2016, προσφέρουμε 100 ευρώ για τις ανάγκες του Κόμματος.

Ο άνδρας της Διονύσης Γρηγοράτος

***

Πέρασαν τρεις μήνες από τη στιγμή που «έφυγε» από κοντά μας η λατρεμένη μου μάνα, ΕΛΛΗ ΜΕΡΚΟΥΡΕΑ. Στη μνήμη της, με βαθιά συγκίνηση και ατελείωτη νοσταλγία, προσφέρω 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

ΣΟΦΙΑ ΚΑΖΑΚΑ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΖΑΚΑ
Η κόρη της Τούλα Μερκουρέα - Γραμμένου

***

ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΟΥΛΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ
ΡΟΥΛΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ
ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ
ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ
ΘΕΩΝΗ ΜΕΛΕΤΕΑ - ΓΙΑΝΝΕΑ
ΘΕΩΝΗ ΜΕΛΕΤΕΑ - ΓΙΑΝΝΕΑ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Προσφορές

-- Ο συναγωνιστής ναυτεργάτης, Ευάγγελος Καρύδας, προσφέρει μέσω του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ 20 ευρώ για το «Σπίτι του Αγωνιστή».

-- Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, αποτίνοντας φόρο τιμής στους πεσόντες κατά τη Μάχη της Ηλεκτρικής, της μάχης που δόθηκε για να ακυρωθεί η υπονόμευση και καταστροφή του εργοστασίου στο Κερατσίνι από τους ναζί κατακτητές, αντί στεφάνου καταθέτει 40 ευρώ για το «Σπίτι του Αγωνιστή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ