ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΒΟΪΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποσυρθούν τώρα οι κατηγορίες σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών!

Νέο «αγροτοδικείο» αύριο για τους αγρότες που αντιστέκονται στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ

Αύριο, Τετάρτη, σέρνονται σε δίκη 23 αγρότες από την περιοχή της Καστοριάς για τα αγωνιστικά μπλόκα που είχαν στηθεί το 2016 στην περιοχή, με 3 από αυτούς να αντιμετωπίζουν την κατηγορία της διατάραξης ασφάλειας δρόμου και επικινδυνότητας για ανθρώπους.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ δηλώνει τη στήριξή της στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και απαιτεί την άμεση απόσυρση των κατηγοριών που τους φορτώθηκαν, ενώ συμπληρώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη τις διώξεις που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο αποδεικνύει τη «συνέχεια» που έχει το κράτος στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, σχολιάζει πως «το "έγκλημα" των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι η αντίστασή τους στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, μια πολιτική που δραματικά μειώνει το εισόδημά τους με τη φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τα διάφορα χαράτσια, τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, το αυξημένο κόστος παραγωγής, το αίσχος των ανοιχτών και χαμηλών τιμών στα προϊόντα, στο όνομα της "ελεύθερης" οικονομίας της αγοράς, που είναι η ελευθερία μιας χούφτας μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων να αρπάζουν κοψοχρονιά τη σοδειά και να διοχετεύουν στη λαϊκή κατανάλωση πανάκριβα τα προϊόντα, 5 και 10 φορές πάνω από την τιμή παραγωγού, κερδοσκοπώντας σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων και του λαού».

Μάλιστα, σημειώνει πως «αποτελεί πρόκληση για τον αγροτικό κόσμο το γεγονός πως το δικαστήριο έρχεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, όπου οι φασολοπαραγωγοί έχουν χάσει ολοκληρωτικά την παραγωγή τους και οι μηλοπαραγωγοί τουλάχιστον το 30%, έρχεται σε μια περίοδο που οι αγρότες στενάζουν από την ανυπαρξία στήριξης από το κράτος. Αντί για ενισχύσεις και στήριξη του αγροτικού κόσμου, η κυβέρνηση φέρνει δίκες!

Σαν να μη φτάνουν οι κλιματικές επιπτώσεις στην παραγωγή, οι αγρότες χωρίς καμία στήριξη καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα με μεγάλες ανατιμήσεις τα αγροτικά εφόδια, το πετρέλαιο και το ρεύμα που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής και συνθλίβουν το αγροτικό εισόδημα».

Η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ τονίζει πως μονόδρομο για τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες απέναντι στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα αποτελεί ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, με μαζικές διαδικασίες και δημοκρατική λειτουργία. «Προοπτική στον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς», καταλήγει η ανακοίνωση, «μπορεί να δώσει η συμμαχία με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στο κεφάλαιο και την ΕΕ, με στόχο την κατάκτηση της δικής τους εξουσίας, όπου θα τους ανήκει ο πλούτος που οι ίδιοι παράγουν».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ορθώνει τοίχο ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας 70χρονης

«Δεν θα αφήσουμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», τόνισε με παράσταση διαμαρτυρίας της χτες, έξω από το υποκατάστημα της Alpha Bank στην Καλαμάτα, η Επιτροπή Αγώνα συνταξιούχων, υπερασπιζόμενη 70χρονη που κινδυνεύει να χάσει το δυάρι διαμέρισμά της, μετά από πλειστηριασμό που έγινε γι' αυτό πριν ορισμένους μήνες στο Κρανίδι.

Πρόκειται για περιστατικό που δείχνει τη στάση που κρατούν τα διάφορα γραφεία διαχείρισης χρεών και οι τράπεζες, αφού η συγκεκριμένη γυναίκα ζει με την πενιχρή σύνταξη των 347 ευρώ τον μήνα και καλείται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Μάλιστα, η τράπεζα είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα συμβεί στις 22 του μήνα, ενώ μετά την κινητοποίηση των συνταξιούχων και εργατικών συνδικάτων έδωσε διορία έως τις 31 Οκτώβρη.

Η 70χρονη δεν είχε καν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εφόσον διατηρούσε περίπτερο που πλέον δεν μπορεί να το λειτουργήσει (δεν ανανεώθηκε η άδειά της), ενώ δεν λαμβάνει ούτε σύνταξη χηρείας, εφόσον ο σύζυγός της, όσο ζούσε, δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω έλλειψης ενσήμων. Προσπαθεί να τα φέρει βόλτα με σύνταξη υπερήλικα και απέκτησε το σπίτι της με δάνειο, όσο είχε το περίπτερο.

«Η τράπεζα έβγαλε το διαμέρισμα στον πλειστηριασμό μέσα σε περίοδο καραντίνας για την πανδημία το 2020», κατήγγειλε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, υπογραμμίζοντας πως «για την αποφυγή αντιδράσεων η ηλεκτρονική διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε συμβολαιογραφείο στο Κρανίδι»!

Οπως υπογραμμίζει η επιτροπή, δεν είναι η μόνη περίπτωση αυτή, αφού δεκάδες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και απειλούνται με εξώδικα. Στη χτεσινή παράσταση απαιτήθηκε να σταματήσουν άμεσα οι διαδικασίες κατά της 70χρονης, ενώ στο πλευρό των συνταξιούχων ήταν τα Σωματεία Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας και Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα.

Το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη σύσκεψη οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων και στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όπου πάρθηκε απόφαση για μαζική συμμετοχή και δράση, κατά τέτοιου είδους πλειστηριασμών.

Στην απαράδεκτη, τέλος, στάση της τράπεζας, όπου αρνήθηκε και κάθε συνάντηση με την επιτροπή των συνταξιούχων, οι τελευταίοι απάντησαν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν καμιά έξωση, καλώντας τον λαό να οργανώσει την πάλη του. Σημείωσαν ταυτόχρονα πως θα είναι «παρών» όπου και όποτε χρειάζεται και με νέα κινητοποίηση τη μέρα που εισαγγελέας και κρατικοί λειτουργοί θα τολμήσουν να προβούν σε κατάσχεση και έξωση της 70χρονης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από αύριο οι αρχαιρεσίες στο ΣΕΤΗΠ

Τις αρχαιρεσίες του θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής νομού Θεσσαλονίκης από την Τετάρτη 20/10 έως και την Κυριακή 24/10. Τα μέλη του ΣΕΤΗΠ καλούνται να εκλέξουν νέο ΔΣ και αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν: Τετάρτη 20 Οκτώβρη 14.00 - 20.00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Πέμπτη 21 Οκτώβρη 15.00 - 20.00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Παρασκευή 22 Οκτώβρη 15.00 - 21.00 στο Παράρτημα του ΣΕΤΗΠ στα ανατολικά - Μπότσαρη & Μυκηνών 17. Σάββατο 23 Οκτώβρη 11.00 - 14.00 στο Παράρτημα του ΣΕΤΗΠ στα ανατολικά - Μπότσαρη & Μυκηνών 17 και 15.00 - 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Κυριακή 24 Οκτώβρη 11.00 - 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 11 π.μ. στο υπουργείο Ναυτιλίας οι ναυτεργάτες, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από απαίτηση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Αφορμή για την παράσταση διαμαρτυρίας έδωσε η τροπολογία - έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο. Η τροπολογία αποτελεί συνέχεια του αντιναυτεργατικού νόμου 4714/2020 και δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα υπό ελληνική σημαία καράβια να μην εφαρμόζουν στο σύνολο των ναυτεργατών τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την Κοινωνική Ασφάλιση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7, Αθήνα) αύριο Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, πραγματοποιεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος, «να τους δηλώσουμε για ακόμα μια φορά να μην τολμήσουν να βάλουν χέρι στο επίδομα των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Να μην τολμήσουν να απεντάξουν καμιά ειδικότητα, αλλά αντιθέτως να εισαχθούν και άλλες ειδικότητες στο συγκεκριμένο καθεστώς».

Η αυριανή κινητοποίηση είναι συνέχεια προηγούμενης παρέμβασης για το ίδιο θέμα στο υπουργείο Εργασίας.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Κινητοποίηση για φθηνό ρεύμα και θέρμανση

Σε κινητοποίηση καλούν αύριο, Τετάρτη 20 Οκτώβρη, εργατικά σωματεία, σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς της Καστοριάς, στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ στις 11.30 π.μ., διεκδικώντας φθηνό ρεύμα και θέρμανση για τα λαϊκά στρώματα.

Ανάμεσα στα αιτήματα που διεκδικούν από τη ΔΕΗ ΑΕ, τις άλλες εταιρείες παροχής και την κυβέρνηση είναι να σταματήσουν τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στους ανέργους, σε ασθενείς, άπορους, ανάπηρους, σε φτωχές μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν, να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, όπως και τη διαγραφή του 30% των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών που αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις έως και 100 δόσεων, χωρίς να απαιτείται καμία προκαταβολή για την επανασύνδεση. Επίσης, απαιτούν την αφαίρεση των διάφορων τελών που εισπράττονται για λογαριασμό του δήμου και να δοθεί πρόσθετη επιχορήγηση από την κυβέρνηση στους δήμους, για την κάλυψη αυτών των απωλειών, την κατάργηση του ειδικού φόρου πετρελαίου αλλά και αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ