ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Συνεχίζουν μαχητικά και αποφασιστικά τον αγώνα για να ζήσουν στον τόπο τους

Μηχανοκίνητο συλλαλητήριο χτες στον Πύργο

Μαχητικό συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα πραγματοποίησαν χτες στον Πύργο Ηλείας πυρόπληκτοι και σταφιδοπαραγωγοί, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν στα αιτήματά τους. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, με συνθήματα όπως «Αμεση καθολική αποζημίωση των πυρόπληκτων» και «Από λόγια χορτάσαμε, αγώνας για να παραμείνουμε στον τόπο μας». Συμμετείχαν επίσης οι Επιτροπές Αγώνα των χωριών Καυκανιά, Χελιδόνι και Νεμούτα, που κάηκαν το καλοκαίρι, καθώς και πολλοί παραγωγοί από τους Αγροτικούς Συλλόγους Χειμαδιού - Σοπίου και Αλφειούσας.

Οι πυρόπληκτοι, πολλοί από αυτούς και παραγωγοί σταφίδας ή άλλων προϊόντων, διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταγραφή και τις αποζημιώσεις που έχουν λάβει για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Χαρακτηριστικά, παρότι έχουν περάσει έξι μήνες από τον παγετό και σχεδόν τρεις από τις πυρκαγιές, δεν τους έχει δοθεί καμία βοήθεια, ενώ ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα έχει καταγράψει μόνο τις ζημιές στις εγκαταστάσεις, τις οποίες μάλιστα δεν αποζημιώνει αν δεν έχουν όλοι άδειες.

Ακόμα και τζάμπα παίρνουν τη σταφίδα οι έμποροι

Για τη σταφίδα καταγγέλθηκε η πολιτική της κυβέρνησης, που δεν στηρίζει την παραγωγή. Την ίδια ώρα το κόστος έχει εκτιναχθεί και το προϊόν μένει στα αζήτητα, με τους μεγαλεμπόρους και μεταποιητές να το εκμεταλλεύονται ακόμα και χωρίς τιμή αγοράς από τους αγρότες. Λόγω αυτής της κατάστασης έμεινε αμάζευτο από τα κλήματα μέρος της παραγωγής, ενώ σοβαρά πλήγματα έχουν υποστεί κι άλλα προϊόντα στον νομό (πορτοκάλια, καρπούζια, πατάτες κ.ά.).

«Στον αέρα» παραμένουν και οι κτηνοτρόφοι, που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για να στεγάσουν και να ταΐσουν τα ζώα τους. Μέχρι και σήμερα, παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την παράδοση ζωοτροφών, αφού κανένας φορέας δεν αναλαμβάνει τέτοια ευθύνη, κάτι που αναγνωρίστηκε ακόμα και από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας.

Ο τελευταίος κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων κατέβηκε από το γραφείο του και παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις, λέγοντας όμως υποκριτικά ότι «δεν περνούν όλα απ' το χέρι του» και ταυτόχρονα δηλώνοντας «αναρμόδιος» για την κατάσταση με τη σταφίδα, αλλά και για τα μέτρα που προτείνουν οι αγρότες, όπως κατώτατες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής.

Στο πλευρό των πυρόπληκτων και των αγροτών βρέθηκαν ακόμα εκπρόσωποι των Συνδικάτων Εργαζομένων ΕΔΟΠ ΔΕΗ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας, των Σωματείων Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ Πύργου, της Ομάδας Γυναικών Πύργου (μέλους της ΟΓΕ) και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πύργου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη συγκέντρωση η Αγγελική Ανδρικοπούλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πύργου, μετέφερε το αίτημα των μαθητών να στηριχθούν οι πληγείσες αγροτικές - λαϊκές οικογένειες, πολλές από τις οποίες, όπως επεσήμανε, στις πυρκαγιές του καλοκαιριού έχασαν το μοναδικό εισόδημα που είχαν. Επιπροσθέτως κατήγγειλε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες άνοιξαν τα σχολεία, με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και τις συγχωνεύσεις τμημάτων ακόμα και στις πυρόπληκτες περιοχές.

Συναυλία με την Ρ. Αντωνοπούλου στις 30 Οκτώβρη

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το Σάββατο 30 Οκτώβρη και τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στο Κλειστό Γυμναστήριο Πύργου με την Ρίτα Αντωνοπούλου. Παράλληλα προετοιμάζονται πυρετωδώς, με καθημερινές εξορμήσεις και συσκέψεις στα χωριά και κλείσιμο συμμετοχών, για το συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα από κοινού με τις Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

ΑΣ ΑΙΓΙΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κινητοποίηση για τα προβλήματα της περιοχής

Μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτερες εγγυημένες τιμές, καθώς και μια σειρά άλλα μέτρα, όπως την αποκατάσταση των ζημιών που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, με 100% αποζημίωση των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και άμεσα αντιπλημμυρικά έργα για τις περιοχές που έχουν ανάγκη, απαίτησαν για ακόμη μία φορά με κινητοποίησή τους χτες ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και τα Σωματεία Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Προχώρησαν σε αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής οδού Πατρών - Αθηνών στο ύψος της γέφυρας Μεγανίτη, διεκδικώντας επιπλέον να μην πραγματοποιηθεί καμιά απόλυση εργαζόμενου στο εργοστάσιο της ΕΒΟ, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της λειτουργίας του τελευταίου, καθώς και να μην κλείσει ή συρρικνωθεί το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα το Αίγιο, αλλά να λειτουργήσει ουσιαστικά.

«Η οξυμένη κατάσταση με τη μαύρη σταφίδα αναδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι οι εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές στα στενά πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ ενισχύουν τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και θησαυρίζουν κυριολεκτικά από τον ιδρώτα των αγροτών, συγκεντρώνοντας την παραγωγή από ολόκληρη την Πελοπόννησο, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για μια σειρά άλλα προϊόντα όπως τα λεμόνια», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Μποδιώτης, πρόεδρος του ΑΣ Αιγίου.

Σε περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά γίνεται κάλεσμα και για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 6ης Νοέμβρη στην Αθήνα.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Πρωτοβουλίες για το συλλαλητήριο της 6ης Νοέμβρη

Με μια σειρά από πρωτοβουλίες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας προετοιμάζει την κάθοδο των αγροτών που επλήγησαν από τον «Ιανό» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο όλων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 μ., στο Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΔΣ της Ομοσπονδίας με τις επιτροπές πληγέντων της Καρδίτσας στις 6 μ.μ. στο Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, ενώ το Σάββατο 23 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, καλεί τους αγροτικούς συλλόγους σε σύσκεψη στην αίθουσα της ΟΕΒΕ, ώστε να συζητηθεί το πλαίσιο αιτημάτων και το πώς θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα οι συσκέψεις στα χωριά του νομού, για την καλύτερη ενημέρωση και τη μαζική συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο.

Στο κάλεσμά της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στέκεται στο γεγονός ότι «13 μήνες μετά τις μεγάλες καταστροφές και παρ' όλες τις μεγάλες υποσχέσεις, τα όποια έργα έγιναν είναι μόνο μπαλώματα και αποκαταστάσεις. Αποκαλύφθηκε η ηθελημένη διαχρονική ανικανότητα όλων των κρατικών φορέων (κυβερνήσεων, Περιφέρειας, δήμων, Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) αφού δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά - εγγειοβελτιωτικά - αποστραγγιστικά και αρδευτικά έργα».

Τονίζει ακόμα πως «παρά τις υποσχέσεις για 100% δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή, υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις αγροτών που ακόμα περιμένουν να εξεταστούν οι ενστάσεις τους καθώς οι αποζημιώσεις που πήραν από τον ΕΛΓΑ είναι ψίχουλα».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ
Απαίτησαν το κλείσιμό της και όχι «πράσινες» μπίζνες

Eurokinissi

Με συνθήματα όπως «πίσω από τα πανηγύρια και τις υπογραφές κρύβεται το έγκλημα με νέες χωματερές», «πράσινες μπίζνες για το κεφάλαιο και η χωματερή σας σκοτώνει τον λαό», «Πατούλη, Δούρου και Παππού είσαστε οι άρχοντες του σκουπιδαριού» και «ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή, να φύγει τώρα η χωματερή», πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο Φυλής. Η παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής ενάντια στη χωματερή, καταγγέλλοντας τη φιέστα που διοργάνωσαν δημοτική αρχή, ο περιφερειάρχης και στελέχη της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Αδωνη Γεωργιάδη, για τη μετατροπή τμήματος του ΧΥΤΑ Φυλής σε «πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα σωματεία, οι φορείς και κάτοικοι του δήμου Φυλής κατήγγειλαν την υποκρισία της δημοτικής αρχής και του περιφερειάρχη Αττικής, «οι οποίοι για άλλη μια φορά παίζουν επιχειρηματικά παιχνίδια πάνω στα σκουπίδια, αδιαφορώντας για τη ζωή των κατοίκων του δήμου μας». Υπενθύμισαν ακόμα πως «στις 24 Φλεβάρη, εν μέσω lockdown και πανδημίας, η διοίκηση Πατούλη πέρασε σαν τον κλέφτη τη δημιουργία τρίτου ΧΥΤΑ στη Φυλή, που δεν πρόκειται να κλείσει». Τέλος, κάλεσαν σε δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα, τη μέρα που θα φέρει η διοίκηση της Περιφέρειας για ψήφιση τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ).

Στην ουσία, κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής και δημοτική αρχή Φυλής έστησαν τη φιέστα, για να ξεγελάσουν τον λαό. Επιχειρούν να κρύψουν ότι προωθείται ήδη η υλοποίηση της απαράδεκτης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (με τις ψήφους των παρατάξεων του Πατούλη, της Δούρου και του Τζήμερου) για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Επιχειρούν να κρύψουν τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα στην Αττική, που στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φέρουν για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κινείται στην κατεύθυνση του αντιλαϊκού σχεδιασμού που η κυβέρνηση ψήφισε το καλοκαίρι του 2020, πάνω στις ίδιες αντιλαϊκές κατευθύνσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επικαιροποιήθηκαν προς το χειρότερο σε συμμόρφωση με τρεις πρόσφατες Οδηγίες της ΕΕ.

Στη χτεσινή φιέστα υπογράφτηκε σύμβαση έργου που αφορά τη μετατροπή μέρους της χωματερής (1.500 στρέμματα) σε «Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», με φωτοβολταϊκό πάρκο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι «πράσινες» μπίζνες και φυσικά να μην κλείσει η υπερκορεσμένη χωματερή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ - ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Διαμαρτυρία αύριο στο δημαρχείο Αχαρνών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Αχαρνών διοργανώνει η Επιτροπή Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, αύριο Πέμπτη.

Καλεί σε μαζική συμμετοχή δηλώνοντας πως οι πληγέντες δεν κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματά τους, για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων, αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ