ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
«Οι εργοδότες μετράνε κέρδη και εμείς νεκρούς»

Μετανάστης διανομέας σκοτώθηκε με μηχανάκι στην Καλλιθέα. Κινητοποίηση το Σάββατο στο σημείο του «δυστυχήματος»

Αλλος ένας διανομέας πέφτει νεκρός στη δουλειά
Αλλος ένας διανομέας πέφτει νεκρός στη δουλειά
Σε κινητοποίηση το Σάββατο 23 Οκτώβρη, στη 1 μ.μ., στη διασταύρωση των οδών Θησέως και Χαροκόπου στην Καλλιθέα, καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής με αφορμή τα πρόσφατα θανατηφόρα ατυχήματα διανομέων την ώρα της δουλειάς.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και η μοτοπορεία που θα ακολουθήσει οργανώνονται στην Καλλιθέα, καθώς στην περιοχή έχασε πρόσφατα τη ζωή του ένας 18χρονος διανομέας με καταγωγή από το Πακιστάν.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 10 Οκτώβρη ο εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούστηκε με ταξί.

Οι τραγικές συνθήκες εργασίας οδήγησαν μάλιστα για πολλές μέρες να παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του θύματος, ενώ η σορός του δεν αναζητήθηκε, μέχρι που ειδοποιήθηκε η πρεσβεία του Πακιστάν, η οποία εντόπισε την οικογένειά του. Οπως έγινε γνωστό, ο 18χρονος Ανέες Μίρ εργαζόταν ως διανομέας σε εστιατόριο στην πλατεία Θεάτρου στην Αθήνα. Είχε έρθει στην Ελλάδα σε ηλικία 15 χρόνων, είχε κάρτα ασύλου και το τελευταίο διάστημα διέμενε σε διαμέρισμα του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», ενώ οι γονείς και τα αδέλφια του ζουν στο Πακιστάν.

«Οι εργοδότες μετράνε κέρδη και εμείς νεκρούς», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, μέσα σε λίγες μέρες «στη μακρά λίστα των θυμάτων της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και της κυβερνητικής αναλγησίας προστέθηκαν δύο ακόμα άνθρωποι», ο 18χρονος που σκοτώθηκε στην Καλλιθέα και ένας 52χρονος που έχασε τη ζωή του στο Φάληρο, και οι δύο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Το Συνδικάτο καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία «παρά την πληθώρα θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων αλλά και εκατοντάδων σοβαρών τραυματισμών διανομέων, εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τα πάγια αιτήματα των σωματείων που αφορούν την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των διανομέων αλλά και την ένταξή τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις λαϊκές αγορές

Καλεί τη Συνομοσπονδία και τα σωματεία να προχωρήσουν σε αγωνιστικές δράσεις μπροστά στην ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που ανατρέπει τον χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών απαιτεί με ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, αναδεικνύοντας τις αντιλαϊκές στοχεύσεις της κυβέρνησης και καλώντας τους μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς σε αγωνιστική εγρήγορση.

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί τη Συνομοσπονδία και τα σωματεία να προχωρήσουν σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, που θα περιλαμβάνουν και την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας τη μέρα ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής. Το θέμα αυτό έθεσαν χτες οι εκπρόσωποί της και στην ημερίδα που οργάνωσε το προσωρινό συμβούλιο της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών, Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών.

Αρνητικές συνέπειες για αυτοαπασχολούμενους και λαϊκή κατανάλωση

Οπως είναι γνωστό, οι λαϊκές αγορές αποτελούν σημαντικό παράγοντα στον εφοδιασμό των λαϊκών στρωμάτων με τα απαραίτητα μέσα της καθημερινής διατροφής, ενώ δραστηριοποιούνται σε αυτές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και παραγωγοί.

Οι όποιες τροποποιήσεις έκανε η κυβέρνηση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δημοσιοποιήσει δεν συνιστούν παρά έναν ελιγμό για να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες, καθώς το αντιδραστικό πλαίσιο του νομοσχεδίου και η βασική του στόχευση, για την ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών μέσω ΣΔΙΤ, δεν αλλάζουν. Απλώς τώρα αυτή η στόχευση δεν αναφέρεται ευθέως, όπως πριν, αλλά περιέχονται όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που διαμορφώνουν το έδαφος για την προώθησή της.

Οι αλλαγές που προτείνονται, σε συνδυασμό με την όξυνση του ανταγωνισμού, θα οδηγήσουν χιλιάδες επαγγελματίες εκτός λαϊκής αγοράς, ενώ θα υπάρχει αντανάκλαση και στις τιμές των προϊόντων, στη λαϊκή κατανάλωση. Στο στόχαστρο δηλαδή μπαίνει και η λαϊκή οικογένεια, η δυνατότητά της να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Με βάση τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου:

-- Εξουσιοδοτείται ο υπουργός Ανάπτυξης να τροποποιεί με μια απλή Υπουργική Απόφαση σχεδόν το σύνολο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, από το τι είδη θα πωλούνται, με ποιους όρους, μέχρι και τον τρόπο που θα δραστηριοποιούνται, και ποιοι, στη λαϊκή αγορά.

-- Οι άδειες διατηρούνται για 5 χρόνια για τους επαγγελματίες και μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας ανανέωσης (όχι παραπάνω από 6 μήνες) για τους παραγωγούς. Σε όλο αυτό, όμως, το διάστημα ο πωλητής πρέπει να διατηρεί επικαιροποιημένα όλα τα δικαιολογητικά του (φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση του φορέα διαχείρισης και άλλα). Σε περίπτωση πιθανού ελέγχου, η ποινή δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η ανάκληση της ίδιας της άδειας.

-- Δίνεται η δυνατότητα στους φορείς διαχείρισης (δήμους και Περιφέρειες) να τροποποιούν τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών, κάνοντας τη ζωή των πωλητών λάστιχο.

-- Γίνεται ακόμα πιο αυστηρό και αντιδραστικό το πλαίσιο λειτουργίας, αυξάνονται οι περιπτώσεις όπου ένας πωλητής θα χάνει τη θέση του στη λαϊκή, όπως π.χ. η μη καταβολή από τον επαγγελματία του ημερήσιου τέλους για πάνω από 2 μήνες, η μη πώληση ποσότητας προϊόντων άνω του 50% επί της δηλωθείσας ποσότητας στον ΟΣΔΕ/ΕΛΓΑ, η βεβαίωση παράβασης κατά τη διάρκεια ελέγχου με έκδοση ταμειακής απόδειξης για 2 φορές, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σε ισχύ τα δικαιολογητικά.

-- Καταργείται η διάταξη που υπήρχε στους προηγούμενους νόμους, όπου η άδεια του επαγγελματία ανακαλούνταν όταν αυτός αποκτούσε εισοδήματα που ξεπερνούσαν το 40% του ορίου της φτώχειας. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνταν ο κοινωνικός χαρακτήρας των λαϊκών αγορών. Με τις αλλαγές που προτείνει το νομοσχέδιο, ανοίγει ο δρόμος σε μεγαλοεισοδηματίες να κατέχουν άδειες λαϊκών αγορών και αύριο να τις κατέχουν εταιρείες.

Στον αγώνα με δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, που έχει πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, διεκδικεί:

Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα και να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι' αυτό και επιβάλλεται να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών που πρέπει να μειωθεί.

Επίσης, διατυπώνει τις διεκδικήσεις για την ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών, όπως μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατώτερες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις στο 100%, διαγραφή τμήματος χρεών, αφορολόγητο 12.000 ευρώ κ.ά.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Πολύμορφες δράσεις για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Με μια σειρά από πολύμορφες δράσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Αίγιο, Πύργο και συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι βιοπαλαιστές αγρότες δίνουν αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.

Στην αιχμή των κινητοποιήσεων βρίσκονται τα αιτήματα για:

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές. Επιδότηση ζωοτροφών.

Να μη γίνει καμία αύξηση στο ρεύμα. Μείωση στην υπάρχουσα τιμή κατά 50%. Καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πανδημία και τις καταστροφές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα.

Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής. Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις εργαζομένων στον ΕΛΓΑ.

Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, 60 για τους αγρότες, 55 για τις αγρότισσες.

Αμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των αγροτών.

Ταυτόχρονα, ανά περιοχή, προβάλλουν και μια σειρά από διεκδικήσεις για τοπικά προβλήματα, όπως η ακαρπία στις ελιές, οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, οι δασικοί χάρτες κ.λπ.

Οι αυριανές κινητοποιήσεις

Κινητοποιήσεις αύριο, Παρασκευή, προγραμματίζουν μεταξύ άλλων:

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελασγίας και Στυλίδας - Εχιναίων καλούν τους αγρότες σε κινητοποίηση στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Στυλίδας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. στο Γύθειο στην πλατεία Δημαρχείου.

Ξεκινάει αύριο το Συνέδριο της ΟΓΕ

«Με πυξίδα τις ανάγκες μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας»: Με το σύνθημα αυτό ξεκινά αύριο Παρασκευή το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν στις 22, 23 και 24 Οκτώβρη στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (γήπεδο Tae Kwon Do).

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την εισηγητική ομιλία, τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων καθώς και πολιτιστικό πρόγραμμα. Το Σάββατο θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνέδρων, ενώ οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Στον χώρο που θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του Συνεδρίου, η ΟΓΕ έχει προβλέψει για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς σημαντικό μέρος των αντιπροσώπων είναι μητέρες. Ετσι, τα παιδιά θα έχουν στον παιδότοπο τη δική τους «γωνιά» και ένα παράλληλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, προσαρμοσμένο στις διαφορετικές ηλικίες τους, σε μια προσπάθεια της Ομοσπονδίας να στηρίξει και να διευκολύνει με πρακτικά μέτρα τη συμμετοχή νέων μητέρων στις εργασίες του Συνεδρίου.

Επίσης, στον χώρο θα εκτεθούν έργα που πρόσφεραν σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες στην Ομοσπονδία για τη διοργάνωση λαχειοφόρου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συνεδρίου της, ενώ την Κυριακή θα γίνει και η σχετική κλήρωση.

Σήμερα το συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ

Πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, με όλα τα μέτρα προστασίας, το 23ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Τις εργασίες του θα απασχολήσουν όλα τα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων καθώς και η οργάνωση της πάλης του μαχόμενου συνταξιουχικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ