ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μέρα Δράσης για ασφαλή, ανοιχτά πανεπιστήμια, πτυχία με αξία

Πολύμορφες δραστηριότητες σήμερα από Φοιτητικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα

Με πολύμορφη δραστηριότητα μέσα και έξω από τις σχολές, Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα διεκδικούν: «Πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή - Δωρεάν σπουδές - Πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!».

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής Μέρας Δράσης με τα παραπάνω αιτήματα οργανώνονται κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και άλλες δράσεις ενημέρωσης και διεκδίκησης. Το κάλεσμα για τη Μέρα Δράσης απηύθυνε η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που απευθύνεται στους φοιτητές, με συλλογική οργάνωση να διεκδικήσουν:

-- «Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, βιβλία, αναλώσιμα. Μειωμένο εισιτήριο για τους πρωτοετείς μέχρι να πάρουν πάσο.

-- Μέτρα προστασίας της υγείας στις σχολές και στα ΜΜΜ. Δωρεάν test για όλους. Κανένας αποκλεισμός φοιτητή από την εκπαιδευτική διαδικασία.

-- Να καλυφθούν τα γνωστικά κενά της τηλεκπαίδευσης.

-- Να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη στο σύνολό του.

-- Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων.

-- Καμία εξίσωση των πτυχίων μας με τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων. Το πτυχίο μας να εξασφαλίζει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

-- Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και οι αντεργατικοί νόμοι. Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.

-- Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία μετεγγραφής για όλους για να μην χάσουν οι φοιτητές το εξάμηνο».

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, Φοιτητικοί Σύλλογοι διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 7 μ.μ., στην Αγίας Σοφίας, και ρεμπέτικο γλέντι στο αίθριο του Πολυτεχνείου.

Το υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα για σήμερα έχει ως εξής:

Στην Αττική

Ο Σύλλογος ΣΕΤΠ και η Συνέλευση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΠΑΔΑ καλούν σε κινητοποίηση στη Σύγκλητο.

Στην Αρχιτεκτονική ξενάγηση των πρωτοετών από τον Φοιτητικό Σύλλογο στους χώρους της Σχολής.

Σε πικετοφορία - εικαστική διαμαρτυρία στο κτίριο της Πειραιώς καλεί ο Φοιτητικός Σύλλογος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Στο Φυσικό, κατάληψη στην κοσμητεία και κινητοποίηση στον πρόεδρο του Τμήματος το μεσημέρι.

Ο Σύλλογος Νέων Εστιών του ΕΜΠ καλεί σε συμβολικό αποκλεισμό του ΕΠΙΣΕΥ και του ΕΛΚΕ τις πρωινές ώρες, κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Ιδρύματος στις 12 το μεσημέρι για τα προβλήματα των σχολών και στο εστιατόριο στις 3 μ.μ. για την ταλαιπωρία και τις ουρές που δημιουργούνται.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Τουρκικών Σπουδών διοργανώνει την πρώτη συνάντηση των Πολιτιστικών Ομάδων.

Ο Σύλλογος Νοσηλευτικής και οι Επιτροπές Αγώνα Ιατρικής και Οδοντιατρικής καλούν σε συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία, στη συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και στην πορεία που θα ακολουθήσει.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» έχουν καταθέσει προτάσεις στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων για κινητοποιήσεις και σε άλλες σχολές:

Στη Φιλοσοφική, συνέλευση των φοιτητών των ξενόγλωσσων τμημάτων, για να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στη συγχώνευσή τους.

Στη ΦΕΠΑ, κινητοποίηση στην Εφορία της Εστίας, με θέμα τις παρατάσεις των αιτήσεων, και Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κινητοποίηση για τη σίτιση και δράσεις για το οξυμένο ζήτημα της στέγασης.

Στη Νομική, κινητοποίηση στη Γραμματεία του Τμήματος για το ζήτημα των ΑμεΑ, δημιουργία πανό και spot - βίντεο για την κατάσταση που επικρατεί στα αμφιθέατρα, συνάντηση θεατρικής ομάδας και γνωριμία μετεγγραφέντων φοιτητών.

Στο Οικονομικό της ΝΟΠΕ, περιοδεία της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και συζήτηση με θέμα «Μετά το πτυχίο τι;».

Στο Πολιτικό της ΝΟΠΕ, κινητοποίηση στην Κοσμητεία για το πρόβλημα της στέγασης.

Στο Τμήμα ΕΜΜΕ, κινητοποίηση για να επαναλειτουργήσει το σεμινάριο του Ραδιοφώνου.

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, κινητοποίηση στην Πρυτανεία.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στον Βόλο προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία στη 1 μ.μ.

Στη Λάρισα προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία στις 12 το μεσημέρι.

Στην Ξάνθη ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών και ο Σύλλογος Οικοτρόφων πραγματοποιούν συλλαλητήριο στη 1 μ.μ. στα προκάτ.

Στα Γιάννενα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Πάτρα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διοργανώνουν πορεία μέσα στο Πανεπιστήμιο, που θα καταλήξει σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία.


«Παλεύουμε για αμφιθέατρα ασφαλή και ζωντανά»

Εκδήλωση Συλλόγων Φοιτητών και ΕΣΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ για την ασφαλή λειτουργία των σχολών

Από τη χτεσινή εκδήλωση στο ΑΠΘ
Από τη χτεσινή εκδήλωση στο ΑΠΘ
Εκδήλωση με θέμα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, μετά από πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων του Ιδρύματος, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύλλογο ΔΕΠ.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Βασιλική Κατσαντώνη, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος, η Παρασκευή Τσεκούρα, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας, και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, Γιώργος Μητσιάκος.

Η Β. Κατσαντώνη, πρωτοετής φοιτήτρια, άνοιξε την εκδήλωση περιγράφοντας εικόνες από την πρώτη βδομάδα επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων οι οποίες αποτυπώνουν την πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας των φοιτητών. Αναφέρθηκε στις ατελείωτες ουρές για μια μερίδα φαγητού στη λέσχη, στην αναμονή στη στάση του λεωφορείου, στη σαρδελοποίηση των φοιτητών εντός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν μειωμένα δρομολόγια, στην αναμονή για τον έλεγχο στις πύλες, για τον οποίο σημείωσε ότι είναι «ξεκάθαρα προσχηματικός, μιας και όταν μπούμε στα αμφιθέατρα και στις σχολές δεν τηρείται το παραμικρό μέτρο προστασίας της υγείας, δεν φτάνουν οι καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματά μας, τόσο για την προστασία των μέτρων υγείας όσο και για πιο παραγωγικό και συγκροτημένο μάθημα. Τμήματα 200 φοιτητών και φοιτητριών, ή και παραπάνω, μπαίνουν σε αίθουσες που χωράνε εκατό άτομα. Καταλαβαίνετε ότι η τάξη φαντάζει με νηπιαγωγείο, αφού πολλά παιδιά κάθονται κάτω στο πάτωμα για να κρατήσουν σημειώσεις».


Από την πλευρά της η Π. Τσεκούρα στάθηκε μεταξύ άλλων στο ότι ενώ δεν πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, διοίκηση και κυβέρνηση διατήρησαν ορθάνοιχτα τα πανεπιστήμια για επιχειρηματικά συνέδρια, χορηγούς και προς ενοικίαση από ιδιώτες. «Για παράδειγμα», είπε, «θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα κτίρια της ΔΕΘ, τα οποία χρειάζονται ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, να μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας - όσο χρόνο ακριβώς ήταν τα πανεπιστήμιά μας κλειστά. Αντίστοιχα, η "Intracom" στην Πληροφορική, η "Purina" στην Κτηνιατρική, η "Pfizer" στη Φαρμακευτική, η "Agris" στη Γεωπονία, συνεχίζουν ανενόχλητες τις έρευνες, δίνουν κατευθύνσεις για τα προγράμματα σπουδών, τις διπλωματικές εργασίες, χρηματοδοτούν χωρίς αυτά τα χρήματα να φτάνουν ποτέ στα εργαστήριά μας, για την καλυτέρευση της ποιότητας των σπουδών μας».

Πρόσθεσε πως κυβέρνηση και διοίκηση του πανεπιστημίου, αντί να λάβουν μέτρα όπως εγκατάσταση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για να πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για όλους, ενημέρωση και επιτάχυνση του εμβολιασμού, επέβαλαν αποκλεισμούς, χαράτσια και ατελείωτες ουρές ταλαιπωρίας στα ΜΜΜ, στις πύλες, στα εστιατόρια.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, κατέληξε, οι φοιτητές έχουν έναν δρόμο, αυτόν που οδηγεί σήμερα στις 18.30 στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στο συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων: «Ολοι οι φοιτητές που θέλουμε να κρατήσουμε τα πανεπιστήμιά μας ανοιχτά, όλοι οι φοιτητές που θέλουμε να μορφωθούμε ολοκληρωμένα, να μάθουμε πολύπλευρα το επιστημονικό μας αντικείμενο, να παλέψουμε για αμφιθέατρα ασφαλή, ζωντανά κέντρα μόρφωσης και ελεύθερης πολιτικής δραστηριότητας. Ολοι εμείς πλάι στο εργατικό κίνημα, σε συμπόρευση με τα εργατικά σωματεία, τους άνεργους γονείς μας, τα αδέρφια μας τους μαθητές, με τη δύναμη της οργανωμένης πάλης θα μετρήσουμε ακόμα πολλές διεκδικήσεις μέσα στους συλλόγους και τις σχολές μας. Είναι επιθυμία όλων των φοιτητών, των αυριανών εργαζομένων!».

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον αναπληρωτή καθηγητή Γ. Μητσιάκο, ο οποίος απάντησε σε απορίες και προβληματισμούς των φοιτητών γύρω από τις κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, τις συνέπειες της πολιτικής υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και την πρόταση που επεξεργάστηκε ο ΕΣΔΕΠ για τα μέτρα με τα οποία θα μπορούσε να είχε γίνει το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ