ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
Εντείνονται λαϊκές κινητοποιήσεις, διεθνείς παρεμβάσεις και ανταγωνισμοί

Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα χθες οι κινητοποιήσεις στο Χαρτούμ ενάντια στο πραξικόπημα
Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα χθες οι κινητοποιήσεις στο Χαρτούμ ενάντια στο πραξικόπημα
Με ενίσχυση του απεργιακού μετώπου και άλλων αγωνιστικών πρωτοβουλιών συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σουδάν, ενάντια στο νέο στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ παράλληλα εντείνονται εντός και εκτός της χώρας η ενδοαστική διαπάλη και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και παρεμβάσεις.

Στο Χαρτούμ και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Σουδάν συνεχίστηκαν χτες, για τρίτη μέρα, απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και στήσιμο οδοφραγμάτων ενάντια στις επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής.

Ολο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς καλούν σε γενική απεργία, κλείσιμο καταστημάτων και άλλες κινητοποιήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία (Sudapet) δήλωσαν ότι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Σε γενική απεργία κατά του πραξικοπήματος καλούν, μεταξύ άλλων, η Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών, οι Ενώσεις γιατρών και δημοσίων υπαλλήλων κ.ά., με τους γιατρούς να αναλαμβάνουν μόνο επείγοντα περιστατικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ομάδα επιτροπών γειτονιών στο Χαρτούμ ανακοίνωσε πρόγραμμα νέων αποκλεισμών δρόμων και διαδηλώσεων, ενώ για το Σάββατο προγραμματίζουν «πορεία εκατομμυρίων».

Φανερή η ιμπεριαλιστική κόντρα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, εντείνονται και οι διεθνείς διεργασίες και παρεμβάσεις.

Η Αφρικανική Ενωση ανέστειλε χτες τη συμμετοχή του Σουδάν σε όλες τις δραστηριότητές της «μέχρι την αποτελεσματική αποκατάσταση της, υπό την ηγεσία των πολιτικών, μεταβατικής αρχής». Σε ανακοίνωσή της «καταδικάζει σθεναρά την κατάληψη της εξουσίας από τον σουδανικό στρατό (...) και τη διάλυση της μεταβατικής κυβέρνησης και απορρίπτει πλήρως την αντισυνταγματική αλλαγή της κυβέρνησης», χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και «αντίθετη με τις αξίες και τους δημοκρατικούς κανόνες της Αφρικανικής Ενωσης». Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση του πρωθυπουργού, Αμπντάλα Χάμντοκ, ο οποίος αφού συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας από τους πραξικοπηματίες αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Τρίτης. Η Αφρικανική Ενωση ζητά την «πλήρη και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, περιλαμβανομένων των υπουργών και άλλων πολιτικών αξιωματούχων».

Ο Α. Χάμντοκ, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι αφέθηκε ελεύθερος, καλώντας και αυτός τον σουδανικό στρατό «να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς ηγέτες που κρατά και να εγγυηθεί την ασφάλειά τους». Ο Μπλίνκεν έκανε επίσης λόγο για αύξηση των «διεθνών φωνών» που καταδικάζουν το πραξικόπημα και «υποστηρίζουν τις εκκλήσεις του σουδανικού λαού για πολιτική ηγεσία, δημοκρατία και ειρήνη».

Αποτυπώνοντας, βέβαια, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς γύρω και από τις εξελίξεις στο Σουδάν, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Τρίτη, υπήρξε συμφωνία μόνο για την «ανησυχία» για τις εξελίξεις και όχι γύρω από μια καταδίκη του πραξικοπήματος. «Εναπόκειται στον σουδανικό λαό να αποφασίσει αν υπάρχει ή όχι πραξικόπημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμ. Πολιάνσκι, επιβεβαιώνοντας τα συγκρουόμενα συμφέροντα ΗΠΑ - Ρωσίας στην περιοχή... Σύμφωνα με διπλωμάτες, τα παζάρια για μια κοινή ανακοίνωση θα συνεχίζονταν και χτες.

Την ίδια ώρα, στο Χαρτούμ, οι πρεσβείες της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και μεμονωμένων χωρών της ΕΕ, όπως η Γαλλία, ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση πολιτικών που τέθηκαν υπό κράτηση και την έναρξη άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στον στρατό και εκπροσώπους των πολιτικών.

Ο δε Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, σε δήλωσή του ανέφερε πως το πραξικόπημα είναι «καταστροφική εξέλιξη για τις προσπάθειες επανένταξης του Σουδάν στη διεθνή κοινότητα μετά από 30 χρόνια απομόνωσης».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες αναφέρεται πως συμπεριλαμβάνονται ο Ισμαήλ αλ Ταζ, ηγετικό στέλεχος της Ενωσης Σουδανών Επαγγελματιών (που είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις που οδήγησαν τον Απρίλη του 2019 στην ανατροπή του ισλαμιστή Προέδρου Μπασίρ), ο Σεντίκ αλ Σαντίκ αλ Μαχντί (ηγετικό στέλεχος του κόμματος ΟΥΜΑ και αδελφός της υπουργού Εξωτερικών, Μαριάμ αλ Μαχντί) και ο Χάλιντ αλ Σιλάικ (πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Μέσων Ενημέρωσης).

Σημειώνεται, τέλος, σε μια ακόμα ένδειξη των ενδοαστικών ανταγωνισμών στο Σουδάν, ότι ορισμένοι πρέσβεις της χώρας, όπως αυτοί σε Ελβετία και Γαλλία, διαχώρισαν τη θέση τους από το πραξικόπημα.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αλληλεγγύη στον λαό και στους κομμουνιστές του Σουδάν

Δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο, μετά από σχετική πρωτοβουλία του ΚΚΕ, υπογράφουν Κοινή Ανακοίνωση αλληλεγγύης στον λαό και στους κομμουνιστές του Σουδάν.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση καταδικάζουμε το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες στο Σουδάν.

Χαιρετίζουμε τον επίμονο αγώνα του σουδανικού λαού για την ελευθερία, την κοινωνική πρόοδο, ενάντια στους εκμεταλλευτές του και στην παρέμβαση των ιμπεριαλιστών που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους και να χρησιμοποιήσουν το Σουδάν στη στρατηγική τους για την κυριαρχία στην περιοχή.

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και στον λαό του Σουδάν, που από τον Δεκέμβρη του 2018 έχουν ξεκινήσει έναν ηρωικό αγώνα για να απελευθερώσουν τη χώρα τους από τη δικτατορία και την τυραννία. Σήμερα οργανώνουν μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην προσπάθεια να αναιρεθούν τα αποτελέσματα του λαϊκού ξεσηκωμού του 2019, και παλεύουν για την αποκατάσταση των πολιτικών - συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να ανοίξει ο δρόμος για ένα μέλλον χωρίς αδικία και εκμετάλλευση.

Ο λαός του Σουδάν θα νικήσει! Το πραξικόπημα δεν θα περάσει!».

Την Κοινή Ανακοίνωση υπογράφουν τα εξής Κόμματα:

1. ΚΚ Αλβανίας

2. ΚΚ Αργεντινής

3. ΚΚ Αυστραλίας

4. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

5. ΚΚ Βελγίου

6. Βραζιλιάνικο ΚΚ

7. ΚΚ στη Δανία

8. ΚΚ Ελλάδας

9. ΚΚ Ινδίας

10. Ιορδανικό ΚΚ

11. Ιρακινό ΚΚ

12. Κόμμα Τουντέχ του Ιράν

13. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

14. ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας

15. Κομμουνιστές της Καταλονίας

16. ΚΚ Ισραήλ

17. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

18. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

19. ΑΚΕΛ (Κύπρος)

20. ΚΚ Λουξεμβούργου

21. ΚΚ Μεξικού

22. Προοδευτικό Μέτωπο Μπαχρέιν

23. Νοτιοαφρικανικό ΚΚ

24. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

25. ΚΚ Πακιστάν

26. Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

27. Πορτογαλικό ΚΚ

28. Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

29. ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

30. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

31. ΚΚ Σουαζιλάνδης

32. ΚΚ Σουηδίας

33. ΚΚ Σρι Λάνκα

34. Συριακό ΚΚ

35. ΚΚ Τουρκίας

36. ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)

37. Φιλιππινέζικο ΚΚ (PKP-1930)

ΙΡΑΝ
Κυβερνοεπίθεση στα πρατήρια καυσίμων

Ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση κυβερνοεπίθεσης την Τρίτη στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών σε βενζινάδικα της χώρας, με αποτέλεσμα να προκληθούν χάος και σύγχυση για πολλές ώρες.

Αναφερόμενος στην κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τα πρατήρια καυσίμων, είπε ότι είχε σκοπό την πρόκληση «οργής, αταξίας και ανατάραξης». Απέφυγε να κατονομάσει ποια οργάνωση ή χώρα μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς την απέδωσε σε δυνάμεις που δρουν στο εξωτερικό. Ανέφερε δε ότι «θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή ετοιμότητα στον τομέα του κυβερνοπολέμου».

Μέχρι χτες καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της κυβερνοεπίθεσης. Ωστόσο ο Αμπολχασάν Φιρουζαμπάντι, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Κυβερνοδιαστήματος, συνέδεσε την προχτεσινή επίθεση με μία άλλη που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλη στο σύστημα σιδηροδρόμων του Ιράν και η οποία επίσης είχε αποδοθεί «στο εξωτερικό».

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα με τις μεγάλες ουρές πελατών στα βενζινάδικα δεν επιλύθηκε ούτε χτες, καθώς υπήρχε αυξημένη ζήτηση λόγω των προχτεσινών προβλημάτων τροφοδοσίας.

Τέλη Νοέμβρη οι συνομιλίες στη Βιέννη

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα ο Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Μπαγκερί, σε ανάρτηση στο Twitter μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε την έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ στη Βιέννη, για τη διατήρηση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στα τέλη Νοέμβρη.

ΙΣΡΑΗΛ
Εγκρίθηκε η απόφαση για 3.000 νέες κατοικίες εποίκων στα κατεχόμενα

Σχέδιο ανέγερσης περίπου 3.000 νέων κατοικιών Εβραίων εποίκων σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης ενέκρινε χτες το Ισραήλ, κλιμακώνοντας την επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, που στηρίζουν με κάθε τρόπο τη διαιώνιση του εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης, εμφανίστηκαν να εκφράζουν «βαθιά ανησυχία» για την εξέλιξη... Επιχειρώντας να διασώσει τα προσχήματα για τη διατήρηση του δήθεν «ουδέτερου» ρόλου των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό και σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση για «επίλυσή» του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε προχτές πως τα σχέδια ανέγερσης νέων κατοικιών για Εβραίους έποικους «είναι πλήρως ασύμβατα με τις προσπάθειες για διατήρηση της ειρήνης» και προκαλούν τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ.

Το ίδιο διάστημα έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού στο μουσουλμανικό νεκροταφείο Al-Yusufiyah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προκειμένου να γίνει... «βιβλικό πάρκο». Οι εικόνες Παλαιστίνιας μάνας που αρνείται να φύγει από τον τάφο στον οποίο έθαψε τον γιο της προ τετραετίας, κάνουν το γύρο του διαδικτύου, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των κατοχικών αρχών πως τάχα δεν θα θιγούν «εγκεκριμένοι χώροι ταφής» στο νεκροταφείο. Ο εντοπισμός ανθρώπινων οστών όταν άρχισαν οι εργασίες για το πάρκο προκάλεσε οργή σε οικογένειες που έχουν θάψει αγαπημένα πρόσωπα τους στο νεκροταφείο, με τον δήμαρχο της πόλης να ισχυρίζεται πως τα οστά δεν βρίσκονταν σε εγκεκριμένο τάφο και είχαν ταφεί παράνομα πριν από πολλά χρόνια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ