ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Ολοι στους δρόμους από αύριο στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα

Μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Σε πανεργατικά συλλαλητήρια, που ξεκινούν από αύριο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, ενώνουν τη φωνή τους περισσότερες από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις, διαδηλώνοντας ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, σε συσκέψεις που οργανώθηκαν σε μια σειρά περιοχές από τις αρχές Οκτώβρη και στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, συντονίζοντας τον αγωνιστικό τους βηματισμό και θέτοντας στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, προστασία της συνδικαλιστικής δράσης. Μέτωπα πάλης που συγκρούονται με τον πυρήνα των αντεργατικών μέτρων όλων των κυβερνήσεων, και ειδικά με τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, συνδικάτα σε όλη τη χώρα μέσα από τη δράση τους «σφυροκοπούν» τα βάρβαρα μέτρα, οργανώνοντας απεργιακές κινητοποιήσεις σε μια σειρά κλάδους, με στόχο όλες αυτές οι κρίσιμες μάχες να συγκλίνουν σε πανεργατικό αγωνιστικό μέτωπο τις επόμενες βδομάδες.

Στα συλλαλητήρια έχουν καλέσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Σε φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα μαζί με τα εργατικά σωματεία προχωρούν αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φυσικού, Βιολογικού, Πληροφορικής, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων, Μηχανολόγων - Μηχανικών, ΣΕΜΦΕ Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και ΝΦΕΕΜΠ. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά Γενικές Συνελεύσεις για τις επόμενες μέρες, αυτή και την επόμενη βδομάδα, όπου οι φοιτητές συζητούν μια σειρά δράσεις, προετοιμάζουν τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου και μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 11 Νοέμβρη. Προβάλλοντας τα αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με προσωπικό, αναβάθμιση των υποδομών, παλεύοντας για αναβάθμιση των σπουδών, πτυχία με αξία, κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Στη μάχη για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας οι ναυτεργάτες

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι ναυτεργάτες, οι οποίοι από τις 6 τα ξημερώματα στις 10 Νοέμβρη ξεκινούν 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης, για να υπερασπιστούν τις ΣΣΕ τους, συνολικά τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Στη πρώτη γραμμή του αγώνα για την προετοιμασία της απεργίας βρίσκονται τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Με καθημερινές συσκέψεις και περιοδείες στα καράβια, συνολικά με πλούσια πολύμορφη δράση, οργανώνουν, ενημερώνουν και θέτουν σε θέση μάχης τα πληρώματα.

Για σήμερα Τετάρτη έχουν προγραμματίσει, παράλληλα με τις καθημερινές συσκέψεις και εξορμήσεις, παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης στους μετεκπαιδευόμενους μηχανικούς του ΚΕΣΕΝ.

Για αύριο Πέμπτη τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία έχουν απευθύνει κάλεσμα στους ναυτεργάτες για μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Την Παρασκευή θα γίνουν περιοδείες σε πλοία στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί περιοδεία στα πλοία στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, ενώ Σάββατο και Κυριακή θα γίνουν περιοδείες στα λιμάνια της Πάτρας, του Ρίου και της Κυλλήνης.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι ναυτεργάτες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Αμεση επίλυση του οξυμένου προβλήματος με την ανανέωση των διπλωμάτων - πιστοποιητικών. Για το σοβαρό αυτό θέμα τα σωματεία έχουν προγραμματίσει για αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας, απαιτώντας την επαρκή στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με μόνιμο εκπαιδευτικό και υπαλληλικό προσωπικό, ώστε να σταματήσει αυτό το βάσανο για τους ναυτεργάτες, που εξωθούνται σε ιδιωτικές σχολές που εκδίδουν πιστοποιητικά άλλων κρατών έναντι αμοιβής. Σχετική επιστολή διαμαρτυρίας έχει αποστείλει στον υπουργό και ο διευθυντής της Σχολής Σωστικών του Ασπροπύργου.

Διεκδικούν ακόμα άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών στα ποντοπόρα καράβια. Είναι χαρακτηριστική η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε ο ανθυποπλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου «Στροφάδες» της ναυτιλιακής εταιρείας «Eletson» για τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν οι ναυτεργάτες του πλοίου λόγω της κατάσχεσής του, με τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στη Σιγκαπούρη. Παρότι είναι γνωστό το γεγονός στο υπουργείο Ναυτιλίας και στις υπηρεσίες του, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα του επαναπατρισμού τους.

Απεργία στη Ζώνη του Περάματος την Παρασκευή

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ προχωρούν την Παρασκευή 5 Νοέμβρη και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Απαιτούν την πλήρη εφαρμογή της νέας ΣΣΕ, την κήρυξή της ως υποχρεωτικής σε όλες τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, την άμεση ενίσχυση των μεικτών επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) και των υπηρεσιών ελέγχου. Ακόμα, ζητούν να μην προχωρήσει το master plan της COSCO, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή του μώλου της ΔΕΗ σε car terminal, με μεγάλο κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας των μεταλλεργατών.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα στην απεργία το Συνδικάτο ενημερώνει ότι τη Δευτέρα που πέρασε συζητήθηκε στο υπουργείο Εργασίας το αίτημά του για κήρυξη της νέας ΣΣΕ ως υποχρεωτικής. Το υπουργείο απέρριψε το αίτημα με διάφορα προσχήματα, «ένα εκ των οποίων ήταν ότι η εργοδοτική ένωση δεν προσκόμισε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία!».

Το Συνδικάτο τονίζει πως κυβέρνηση και εργοδότες «κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην εφαρμοστεί καθολικά η Σύμβαση που με τον αγώνα μας καταφέραμε να υπογράψουμε, κόντρα στο ρεύμα των καιρών. Δεν θα τους περάσει... Θα την εφαρμόσουμε ο κόσμος να χαλάσει, ακόμα κι αν χρειαστεί να το κάνουμε μαγαζί το μαγαζί ή καράβι το καράβι... Ολοι μαζί ενωμένοι μια γροθιά, όπως καταφέραμε να επιβάλουμε την υπογραφή της».

Επιπλέον, καταγγέλλει εντατικοποίηση της εργασίας και ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης, και ότι «ενώ θα έπρεπε να αυξηθούν οι έλεγχοι, γινόμαστε μάρτυρες της υπονόμευσης και παρεμπόδισης των ελεγκτικών μηχανισμών από πλευράς κυβέρνησης. Δεν θα περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα, όπως λίγα μέτρα πιο δίπλα στα κάτεργα των εργολαβιών της COSCO».

Διεκδικούν τα δεδουλευμένα κόντρα στην απληρωσιά

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μαραγκός ΕΠΕ» αύριο Πέμπτη, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Την απεργία έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου μετά από σχετική απόφαση που έλαβε η συνέλευση των εργαζομένων, ενώ τη στήριξή της εκφράζει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Αμεση καταβολή του 30% των οφειλών σε κάθε εργαζόμενο και αποπληρωμή του συνόλου των χρωστούμενων σε 4 μηνιαίες δόσεις. Διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας, σωστή και συνεχή λειτουργία του κλιματισμού, συντήρηση των μηχανημάτων, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού για να σταματήσει η εντατικοποίηση. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ανάλυση μισθοδοσίας με την πληρωμή του μισθού κάθε μήνα.

Κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς στο Εμπόριο

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Praktiker» το Σάββατο 6 Νοέμβρη, με απόφαση του Σωματείου τους. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στο κατάστημα του Ταύρου (Πειραιώς 176), ενώ θα γίνουν επίσης συγκεντρώσεις στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις.

Οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει ήδη μια σειρά κινητοποιήσεις πανελλαδικά, και στη Λάρισα, ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή του τοπικού παραρτήματος του Σωματείου. Με την απεργία τους δίνουν συνέχεια στη δραστηριότητα αυτή, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης αλλά και την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων ενιαία και για όλους τους εργαζόμενους.

Σε νέα κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη, στις 8 π.μ., στην επιχείρηση «Combo Books», θυγατρική εταιρείας του ομίλου «MM Publications» (Πλαπούτα 16Α, Αλιμος), προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου και συνδικαλιστή, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Τα συλλαλητήρια

Σήμερα, Τετάρτη 3 Νοέμβρη, στις Σέρρες, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Αύριο, Πέμπτη 4 Νοέμβρη:

-- Αθήνα: 7 μ.μ. στο Σύνταγμα

-- Πειραιάς: 6.30 μ.μ. στο Πασαλιμάνι

-- Θεσσαλονίκη: 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

-- Αρτα: 7 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς

-- Βόλος: 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

-- Ζάκυνθος: 7.30 μ.μ. στην πρώην νομαρχία

-- Ηγουμενίτσα: 6 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου

-- Ηράκλειο: 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

-- Θήβα: 6 μ.μ. στην πλατεία

-- Ικαρία: 7 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου

-- Κατερίνη: 6.30 μ.μ. στο σιντριβάνι - πλατάνι

-- Κορωπί: 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

-- Λαμία: 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

-- Λήμνος, 6.30 μ.μ. λιμάνι Μύρινας

-- Μυτιλήνη: 6 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς

-- Νάουσα: 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

-- Πύργος: 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

-- Ρέθυμνο: 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο

-- Σάμος: 6 μ.μ. στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

-- Σέρρες: 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

-- Τρίκαλα: 6 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

-- Χανιά: 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Την Παρασκευή 5 Νοέμβρη:

-- Καλαμάτα, 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη

-- Ναύπλιο, 6 μ.μ., στην πλατεία Καποδίστρια

-- Χίος, 6.30 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς

Το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στην Εδεσσα, στις 11 π.μ., στους Μικρούς Καταρράκτες

Τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη:

-- Λάρισα: 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

-- Τρίπολη: 7 μ.μ. στην πλατεία Πετρινού

Την Τετάρτη 10 Νοέμβρη:

-- Γιάννενα: 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

-- Καρδίτσα: 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

-- Κεφαλονιά: 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων για το συλλαλητήριο της Αθήνας, αύριο Πέμπτη 4 Νοέμβρη, έχουν οριστεί για τις 6.15 μ.μ. στα εξής σημεία:

Παλιά Βουλή: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Ομόνοια: Μαζικοί φορείς των συνοικιών, ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων, η ΟΓΕ και οι Σύλλογοι Συνταξιούχων

Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα φοιτητών, Σύλλογοι της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα.

Πούλμαν για το Σύνταγμα

Για το συλλαλητήριο των συνδικάτων αύριο στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, δρομολογούνται πούλμαν από: Ανω Λιόσια, 17.00 από τριγωνική πλατεία όπισθεν δημαρχείου. Ελευσίνα, 17.30 από δημοτικό πάρκινγκ. Ασπρόπυργο, 17.40 από παραλία. Κόκκινο Μύλο, 17.15 από τριγωνική πλατεία. Ολυμπιακό Χωριό, 17.00 από Στέκι Σωματείων και Φορέων (Κακλαμανάκη 21). Μενίδι, 17.15 από πλατεία Καράβου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ