ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 25,96% η πανελλαδική κάλυψη του πλάνου στο πρώτο «κλείσιμο»

Στο 25,96% βρίσκεται η πανελλαδική κάλυψη του πλάνου για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη, μετά το πρώτο «κλείσιμο» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Με «όπλο» το καλό σχέδιο, τη δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο, αλλά και την άμιλλα που έχει αρχίσει ήδη να μπαίνει ανάμεσα στις Οργανώσεις δίνοντας ώθηση στη μάχη, αξιοποιώντας τις μεγάλες «εφεδρείες» των φίλων και οπαδών, οι Οργανώσεις του Κόμματος έκαναν μια καλή αρχή, ώστε το επόμενο διάστημα ακόμα πιο αποφασιστικά να φτάσει παντού το μήνυμα της ενίσχυσης του Κόμματος, μαζί με το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Κατά το πρώτο «κλείσιμο» στις δυο πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι... συνήθεις ύποπτοι τα τελευταία χρόνια, η Οργάνωση του Εξωτερικού, που φτάνει το 39,73% του πλάνου της, και η Οργάνωση του Αιγαίου με 36,48%, ενώ την τριάδα των πρώτων Οργανώσεων συμπληρώνει η Θεσσαλία που έφτασε το 33,75%. Ακολουθούν κατά σειρά η Δυτική Ελλάδα με 27,14%, σε απόσταση αναπνοής η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 26,85%, η Πελοπόννησος με 25,54%. Η Αττική βρίσκεται στο 25,29% και οριακά πίσω της η Κεντρική Μακεδονία με 24,99%, και ακολουθούν η Ηπειρος με 22,79%, η Ανατ. Στερεά - Εύβοια με 21,07%, η Κρήτη με 18,71% και η Δυτική Μακεδονία με 17,77%.

Η ΚΝΕ βρίσκεται στο 25% του πλάνου της, ενώ η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» στο 33,75% και η ΚΟΒ του «902» στο 19,7%.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ
Στο επίκεντρο μπίζνες και ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί

Με τον Σέρβο ομόλογό του Ν. Σελάκοβιτς συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με τη συζήτηση να εστιάζει στη διμερή «συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», στην ευρωενωσιακή «προοπτική» της Σερβίας και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, στα ευρωατλαντικής κοπής περιφερειακά σχήματα συνεργασίας και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, που «βράζουν» από την όξυνση των ανταγωνισμών.

Στις δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ν. Δένδιας διαβεβαίωσε τον Σέρβο ομόλογό του ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια «να καταστείτε αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας». Επανέλαβε άλλωστε τη «σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων» και δήλωσε «την ετοιμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσφέρει τεχνική βοήθεια εφόσον η σερβική πλευρά το επιθυμεί», ώστε να προσεγγίσει τα ευρωενωσιακά πρότυπα.

Θύμισε ταυτόχρονα ότι οι διμερείς μπίζνες «βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο», καθώς «Ελληνες επιχειρηματίες έχουν επενδύσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στη Σερβία», σημειώνοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να προσεγγίσουμε τις νέες ευκαιρίες» σε τομείς όπως η Ενέργεια και οι Μεταφορές, «και, βεβαίως, να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες έχουν παρουσιαστεί», όπως είπε, ανακοινώνοντας πως ο Κ. Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, θα βρεθεί στο Βελιγράδι σε δυο βδομάδες για το σκοπό αυτό.

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης για τη στρατιωτική συνεργασία, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει την ελπίδα ότι «τα δύο υπουργεία Αμυνας, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και της Σερβίας θα συνεργαστούν πολύ στενά στο εγγύς μέλλον», σε άλλη μια υπηρεσία της ντόπιας αστικής τάξης προς το ΝΑΤΟ, να στοιχίσει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα. Δεν περνάει μάλιστα απαρατήρητο πως ο Ν. Δένδιας έψεξε τον Σέρβο ομόλογό του για το ότι «παρά τα κατά καιρούς βήματα που έχουν γίνει, η συνεργασία μας στον αμυντικό τομέα υπολείπεται σε σχέση με τη συνεργασία μας σε άλλους τομείς. Μπορούμε να πάμε καλύτερα σε αυτόν τον τομέα».

Συζήτησαν ακόμα το ζήτημα του Κοσόβου, σε σχέση με το οποίο όλες οι κινήσεις δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς, απεργάζεται διάφορα σχέδια παραπέρα αναβάθμισης των σχέσεων με το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτου μέχρι και του σημείου αναγνώρισης. «Στηρίζουμε το έργο του ειδικού απεσταλμένου για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας», είπε για την ώρα ο Ν. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση καλεί «όλες τις πλευρές να προσέλθουν με εποικοδομητική διάθεση στην επόμενη συνάντηση», που θα γίνει σε λίγες βδομάδες.

Περαιτέρω, ο Ελληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης το συντομότερο δυνατόν. «Προσέθεσα βέβαια, όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, αυτό που έχει τονίσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Pacta sunt servanda - οι Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Και εμείς προσβλέπουμε στην πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», συνέχισε, παίρνοντας και σ' αυτό το θέμα τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και πασχίζοντας για την εφαρμογή της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας.

Εξέφρασε δε τη «βαθιά ανησυχία» της Αθήνας για τις εξελίξεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τονίζοντας ότι «η στασιμότητα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Βοσνία - Ερζεγοβίνη απειλούν όχι μόνο την εύθραυστη ισορροπία της ίδιας της χώρας, αλλά και ολόκληρη τη σταθερότητα της περιοχής μας». Και επανέλαβε την αντίθεση της Αθήνας «σε φυγόκεντρες δυνάμεις οι οποίες ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να επαναχαράξουν τον χάρτη της περιοχής μας».

Κατέληξε λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα επεκτείνουν τη διμερή συνεργασία και σε επίπεδο τριμερών συναντήσεων, με πρώτη αυτή με τη συμμετοχή Σερβίας, Κύπρου και Ελλάδας που οργανώνεται σε λίγες βδομάδες.

Από την πλευρά του ο Σελάκοβιτς διατύπωσε την πεποίθηση ότι στην επόμενη περίοδο η Σερβία θα μπορέσει να διοργανώσει στο Βελιγράδι την 4η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εστίασε και αυτός στις μπίζνες, λέγοντας πως «η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη σερβική αγορά μέσα από τις επενδύσεις της και να έχει μεγαλύτερη παρουσία». Επίσης ευχαρίστησε «για τη στήριξη σχετικά με τη διατήρηση της εδαφικής μας ακεραιότητας στο Κόσοβο, όπως και για τη στήριξη ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό μέσα από διάλογο, υπό την αιγίδα της ΕΕ, για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας».

Προηγουμένως ο Σέρβος ΥΠΕΞ είχε γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί, σήμερα, Τετάρτη 3 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ