ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΥΛΑΙΑ
Κατέρρευσε οροφή σε σχολική τάξη!
  • Αναδεικνύονται οι συνέπειες της λειτουργίας των σχολείων με όρους κόστους - οφέλους
  • Πλήρη έλεγχο του κτιρίου, για να αποδοθεί ασφαλές, ζητά με Ερώτησή του το ΚΚΕ

INTIME NEWS

Το πρόβλημα σχολικής στέγης, που παραμένει οξυμένο σε όλες τις πτυχές του, από την υποσυντήρηση και τις κακοτεχνίες μέχρι και τις ελλείψεις σχολικών κτιρίων, αλλά και οι επικίνδυνες συνθήκες μέσα στις οποίες κάνουν μάθημα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, αναδεικνύονται με τραγικό τρόπο με αφορμή την κατάρρευση της ψευδοροφής στην αίθουσα που στέγαζε τους 20 μαθητές της ΣΤ2 Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη.

Κυριολεκτικά από τύχη και χάρη στην παρατηρητικότητα της δασκάλας δεν έπεσε στα κεφάλια τους η ψευδοροφή! Οπως έγινε γνωστό, υπήρχε προγραμματισμένη εκδρομή και στη διαδικασία της προετοιμασίας για την αποχώρηση, η δασκάλα είδε μια ρωγμή στην οροφή και επέσπευσε την έξοδο των παιδιών. Σε ελάχιστο χρόνο, όλη η ψευδοροφή έπεσε πάνω στα θρανία...

Σύμφωνα με πληροφορίες το κτίριο είναι μισθωμένο και το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης από τους ιδιοκτήτες του, με μελέτη, δαπάνες και τεχνική επίβλεψη από τους ίδιους.

Αμεσα οι υπηρεσίες του δήμου προχώρησαν στην απομάκρυνση των υλικών της ψευδοροφής, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των γονέων, οι οποίοι ζητούσαν να παραμείνουν τα υλικά μέχρι να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες αρχές το μέγεθος της κακοτεχνίας, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο συγκάλυψης ευθυνών.

Από καθαρή τύχη δεν βρίσκονταν στην τάξη οι μαθητές και η δασκάλα
Από καθαρή τύχη δεν βρίσκονταν στην τάξη οι μαθητές και η δασκάλα
Με απόφαση του δήμου το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στους υπόλοιπους χώρους. Η εισαγγελέας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθεί αν τελέστηκε το αδίκημα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, και επίσης ζητά να εντοπιστούν οι κατασκευαστές. Στο πλαίσιο της έρευνας θα οριστεί πραγματογνώμονας για να κάνει αυτοψία, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου.

Στο σχολείο έσπευσαν σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πυλαίας - Χορτιάτη προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «αυτές είναι οι συνέπειες των εργολαβιών και της λειτουργίας του δήμου με βάση την λογική του κόστους - οφέλους, με βάση τη λογική του κέρδους», ζητούν να αποδοθούν άμεσα όλες οι ευθύνες για την πτώση της οροφής και καλούν τους Συλλόγους Γονέων να διεκδικήσουν: Τώρα να γίνουν έλεγχος στατικότητας και προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων. Τώρα να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα σχολικά κτίρια. Τώρα να χτιστούν νέα σχολεία.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, στην οποία ζητούν πλήρη έλεγχο του κτιρίου ώστε να αποδοθεί ασφαλές στους μαθητές.

Σημειώνουν ότι δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο οι εργασίες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης που πραγματοποιήθηκαν από τους ιδιοκτήτες του μισθωμένου κτιρίου είχαν ελεγχθεί, μετά την αποπεράτωσή τους, από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του κτιρίου.

Παράλληλα, αναδεικνύουν τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων για την πολιτική υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας, αλλά και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, που δεν διεκδικεί τους αναγκαίους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών σε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια.

Πρωτοβουλία διεκδίκησης από την Ενωση Γονέων

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, και ενώ τα προβλήματα σχολικής στέγης «σκάνε» το ένα μετά το άλλο, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πυλαίας - Χορτιάτη αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση άμεσης επίλυσης όλων των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων του δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλους τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων του δήμου σε σύσκεψη σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο ανοιχτό θέατρο έξω από το δημαρχείο Πυλαίας.

  • Σε σχόλιό του για την κατάρρευση της ψευδοροφής το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης τονίζει την άμεση ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα συντήρησης των σχολικών μονάδων, σημειώνοντας ότι «είναι εξωφρενικό η κυβέρνηση να δίνει δωράκια εκατομμυρίων στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες την περίοδο της πανδημίας και οι όποιες ανακαινίσεις στα σχολεία να γίνονται με τη φθηνότερη λύση και προχειροδουλειές», ενώ προσθέτει ότι «γίνεται φανερή η απαίτηση για μόνιμο προσωπικό, με ευθύνη του κράτους, που θα έχει στην ευθύνη του τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων - συνολικά των δημόσιων δομών - και θα προχωρά στους απαιτούμενους τακτικούς ελέγχους».
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Κόβουν» τη δωρεάν σίτιση σε φοιτητές που τη δικαιούνται

Τις συνέπειες της διαχρονικής υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις και της παράδοσης της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες βιώνουν εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που πριν από λίγες μέρες διαπίστωσαν ότι δεν δικαιούνται πλέον δωρεάν σίτιση στη φοιτητική λέσχη.

Οι φοιτητές αυτοί σιτίζονταν κανονικά μέχρι τις 27 Οκτώβρη, ωστόσο τις προηγούμενες μέρες τούς ζητήθηκε να πληρώσουν. Η απάντηση της Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου στις διαμαρτυρίες των φοιτητών ήταν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός φοιτητών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο των 13.000 ευρώ - που είναι το όριο που θέτει το πανεπιστήμιο για τη δωρεάν σίτιση - με αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα κονδύλια για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες.

Πρόκειται για ένα απαράδεκτο γεγονός, που φορτώνει και άλλα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, βάζοντας ένα ακόμα εμπόδιο στη φοίτηση των παιδιών τους.

«Εδώ και τώρα η συνέχιση του αγώνα στις Γενικές Συνελεύσεις»

Δήλωση των εκλεγμένων με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Την ανάγκη συνέχισης του αγώνα στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, να πάρει θέση ο κλάδος ώστε να άρει το αδιέξοδο στο οποίο τον έχει οδηγήσει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) με δήλωση των εκλεγμένων της στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Σε αυτό το πλαίσιο η ΑΣΕ δηλώνει πως στηρίζει με όλες τις δυνάμεις την πρωτοβουλία άνω των 32 ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα (σε σύνολο 86) που καλούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ με βάση το άρθρο 34 του καταστατικού της Ομοσπονδίας και με θέμα «τον καθορισμό της στάσης του κλάδου και τα αγωνιστικά βήματα απέναντι στην "αξιολόγηση"».

Οπως σημειώνουν οι εκλεγμένοι της ΑΣΕ, «είναι απαράδεκτο αυτός ο μεγαλειώδης αγώνας που δίνουμε εδώ και 2 χρόνια ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που κατηγοριοποιεί τα σχολεία, υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματά μας, να αναστέλλεται με ευθύνη των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Αναφέρονται στη στάση των ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ στο ΔΣ, που «αφού πρώτα συμμάχησαν προκειμένου να σταματήσουν την απεργία - αποχή (...) δεν σεβάστηκαν ούτε καν το 54% των ΕΛΜΕ που ψήφισαν τη συνέχειά της στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων της (...) "Σφυρίζουν" αδιάφορα για το πώς θα συνεχίσει ο κλάδος», σημειώνει, προσθέτοντας πως η στάση τους είναι προϊόν «πολιτικής στόχευσης να εφαρμοστεί η "αξιολόγηση" διά της "διολισθήσεως"».

«Τώρα είναι η ώρα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι συνάδελφοι και οι ΕΛΜΕ», τονίζουν οι εκλεγμένοι της ΑΣΕ, καλώντας και τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχη απόφαση.

  • Η ΕΛΜΕ Πειραιά, μία από τις ΕΛΜΕ που συνυπογράφει την πρωτοβουλία, μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση, καλεί σε δράσεις ενημέρωσης και διεκδίκησης και σε πρωτοβουλία συντονισμού των ΕΛΜΕ την Κυριακή 7 Νοέμβρη.
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φάνηκε η γύμνια κυβέρνησης και δημοτικής αρχής για τη λειτουργία των σχολείων

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Το τραγικό γεγονός που συνέβη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπου κατέρρευσε η στέγη σε αίθουσα διδασκαλίας, δείχνει πραγματικά τη γύμνια πρώτα από όλα της κυβέρνησης και φυσικά και της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία των σχολείων. Εχουν εγκληματικές ευθύνες, αφού ήταν θέμα τύχης που δεν είχαμε τραυματισμούς ή χειρότερες εξελίξεις.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα έρχεται μετά από μια σειρά άλλων αντίστοιχων γεγονότων στην περιοχή. Πέρσι έπεσε ο ανεμιστήρας σε σχολική τάξη σχολείου της Θεσσαλονίκης, πρόπερσι είχαμε τα ποντίκια στις αίθουσες του Ειδικού Σχολείου στην Πυλαία, πριν από λίγο καιρό πλημμύρισαν σχολεία, αλλού είναι διπλάσιοι μαθητές από αυτούς που αντέχει το κτίριο, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στο 2ο Λύκειο της Πυλαίας, όπου γονείς και μαθητές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις.

Αυτή λοιπόν είναι η ιεράρχηση της κυβέρνησης για τα σχολεία. Αυτό είναι το "σύγχρονο και αυτόνομο" σχολείο που θέλει να φτιάξει.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη και στον διπλανό δήμο Θέρμης λείπουν πάνω από 20 σχολικά κτίρια, ενώ τα χρήματα που δίνονται για τις συντηρήσεις δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη. Αυτήν την ευθύνη, μαζί με άλλες, θέλει να διώξει η κυβέρνηση από πάνω της, φορτώνοντάς την στους γονείς που θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη ή να αναζητούν χορηγούς.

Αλήθεια, πώς θα αξιολογήσει τώρα αυτό το σχολείο η κυρία Κεραμέως;

Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, συνολικά τον λαό της περιοχής μας να διεκδικήσει σύγχρονα δημόσια σχολεία που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 2021.

Αμεσα να γίνει η μελέτη στατικότητας των κτιρίων και ο προσεισμικός έλεγχος. Ειδικά στην περιοχή της Πυλαίας με μεγάλη αύξηση του πληθυσμού είναι επείγον να χτιστούν νέα σχολεία.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτόν τον αγώνα με όλες του τις δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ