ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στον αγώνα για τη στήριξη των ανέργων και για μέτρα προστασίας

Απεργούν την Τρίτη ξενοδοχοϋπάλληλοι, μάγειρες, σερβιτόροι, διανομείς

Από τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στη «Wolt»
Από τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στη «Wolt»
Απεργούν την Τρίτη 9 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού με προμετωπίδα αιτήματα για τη στήριξη των χιλιάδων ανέργων, την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, τα μέτρα προστασίας των διανομέων, για να μη θρηνήσουν άλλον νεκρό συνάδελφό τους σε εργατικό «ατύχημα».

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μ. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα του ΣΕΤΕΠΕ, θα γίνει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Σήμερα, με το τέλος της τουριστικής σεζόν, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά, χωρίς επίδομα, χωρίς κανένα εισόδημα μπροστά στον φετινό χειμώνα. Κυβέρνηση και εργοδοσία πετούν ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, κυρίως όσους δούλεψαν χωρίς ανάσα ως εποχικοί σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές, στην ανεργία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται να τους αποκλείουν ακόμα και από το πετσοκομμένο επίδομα.

Το σκηνικό συμπληρώνουν τα συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» που κοστίζουν ακόμα και ζωές διανομέων. Μάλιστα, πρόσφατα έχει καταγραφεί μια σειρά από θανατηφόρα «ατυχήματα», με τελευταίο αυτό που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σε αγωνιστικό βηματισμό οι διανομείς της «Wolt»

Στο μεταξύ, σε συνέλευση - συζήτηση προχώρησαν χτες, στο Πεδίον του Αρεως, διανομείς που εργάζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt», κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης του αγώνα τους, της διαμόρφωσης αιτημάτων και διεκδικήσεων με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στο πλευρό των διανομέων βρέθηκε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού N. Αττικής και συνάδελφοί τους από την «e-food» μέλη του Συνδικάτου, που μετέφεραν την πείρα από τον αγώνα που έδωσαν.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να δώσουν το «παρών» στην κλαδική απεργία την Τρίτη 9 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση στις 12 μ. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ξεκινώντας με προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας, στη λεωφόρο Συγγρού.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η εργασιακή σχέση του freelancing, την οποία αξιοποιεί εκτεταμένα η συγκεκριμένη εταιρεία. Η δουλειά στη διανομή, κάτω από το περιτύλιγμα του «συνεργάτη», είναι στην πραγματικότητα εξαρτημένη εργασία, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Οι εταιρείες καθορίζουν τους όρους εργασίας και την αμοιβή. «Εμείς πουλάμε τη δουλειά μας και δυστυχώς πουλάμε και τις ζωές μας», σχολίασε, υπενθυμίζοντας το πρόσφατο θανατηφόρο «ατύχημα» με θύμα έναν εργαζόμενο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Στην πράξη, οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πόσες παραγγελίες θα λάβουν, επομένως δεν μπορούν να υπολογίσουν το εισόδημα που θα έχουν. Ετσι, αναγκάζονται να διαμορφώνουν αναλόγως τον χρόνο εργασίας και τις παραγγελίες που αναλαμβάνουν. «Μόλις δεν αποδέχεσαι την παραγγελία, σου κλείνουν την κάνουλα», κατήγγειλαν εργαζόμενοι, ενώ άλλοι σημείωσαν πως «οι παραγγελίες που παίρνεις εξαρτώνται από την αξιολόγησή σου». «Την τελευταία φορά που έπεσε η εφαρμογή μείναμε χωρίς δουλειά και η εταιρεία δεν μας αποζημίωσε», τόνισαν.

Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων τους βρίσκεται η αύξηση στην αμοιβή τους και η απόδοση του συνόλου των φιλοδωρημάτων χωρίς περικοπές. Οπως σχολίασαν, η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει, τα έξοδά τους αυξάνονται συνεχίζουν, ωστόσο δουλεύουν με τα ίδια λεφτά. Ακόμα και τα φιλοδωρήματα, που δίνονται μέσω της εφαρμογής, καταβάλλονται ψαλιδισμένα με το επιχείρημα ότι «φορολογούνται».

Τα χιλιόμετρα που διανύουν αθροίζονται σε τριψήφια νούμερα καθημερινά, ενώ οι χιλιομετρικές αποστάσεις αυξάνονται. Ετσι, διεκδικούν οριοθέτηση ζωνών μέσα στις οποίες θα κινούνται στο πλαίσιο της δουλειάς και ανώτατο όριο στις αποστάσεις που θα καλούνται να καλύπτουν για κάθε παραγγελία.

Τέλος, η ανάγκη για μέτρα προστασίας με δεδομένα τα συχνά «ατυχήματα» που έχουν κοστίσει ακόμα και ζωές συναδέλφων τους έχει μια θέση στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Πάλη ενάντια σε απληρωσιά και εκδικητικές απολύσεις, για αυξήσεις και ΣΣΕ

Καθολική η συμμετοχή στην απεργία στην «Μαραγκός ΕΠΕ». Στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς

Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία που οι ίδιοι αποφάσισαν, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μαραγκός ΕΠΕ» διεκδίκησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών δουλειάς και μέτρα για την προστασία της υγείας και την ασφάλειά τους. Την απεργία είχε προκηρύξει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου μετά από σχετική απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, ενώ τη στήριξή της εξέφρασε και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση παρά τις πιέσεις της εργοδοσίας και τις νουθεσίες της να μην ...μπλέκουν το Συνδικάτο αλλά να προτιμήσουν να «τα βρούνε» μεταξύ τους. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους για αποπληρωμή των οφειλόμενων, η εργοδοσία έχει μοιράσει μόνο θολές υποσχέσεις για καταβολή μέρους των δεδουλευμένων από το τέλος του μήνα. Ετσι, η απάντηση των εργαζομένων δόθηκε χτες με την απεργία και την απόφασή τους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους μαζί με το Συνδικάτο.

Διεκδικούν: Αμεση καταβολή του 30% των οφειλών σε κάθε εργαζόμενο και αποπληρωμή του συνόλου των χρωστούμενων σε 4 μηνιαίες δόσεις. Διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας, σωστή και συνεχή λειτουργία του κλιματισμού, συντήρηση των μηχανημάτων, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού για να σταματήσει η εντατικοποίηση. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ανάλυση μισθοδοσίας με την πληρωμή του μισθού κάθε μήνα.

Στάσεις εργασίας σε εργοστάσιο του ομίλου «Σαράντης»

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο εργοστάσιο του ομίλου «Σαράντης», στα Οινόφυτα, στις δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, που προκήρυξε χτες το Συνδικάτο Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Βοιωτίας - Ευβοίας και Αυλώνα.

Με τη χτεσινή κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι απαίτησαν την ικανοποίηση αιτημάτων όπως η δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση με μισθωμένα λεωφορεία, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των εργολάβων και επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς και μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Το Συνδικάτο ενημερώνει ότι σε συνάντηση που έγινε με την εργοδοσία στις 22 Σεπτέμβρη, οι εκπρόσωποί της είχαν συμφωνήσει με την τήρηση των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, αρνήθηκαν ωστόσο να καλύψουν τα έξοδα των rapid tests των εργαζομένων. Επίσης, αρνήθηκαν τις καθολικές αυξήσεις στους μισθούς, ενώ όσον αφορά τη δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων με μισθωμένο πούλμαν της εταιρείας, τη παρέπεμψαν για το μέλλον, συνεχίζοντας την ίδια τακτική που ακολουθούν εδώ και αρκετό καιρό.

Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πήραν απόφαση να προχωρήσουν σε κινητοποίηση και με τη στήριξη του κλαδικού Συνδικάτου πραγματοποίησαν τις δίωρες στάσεις εργασίας, στις οποίες τόσο στην πρωινή όσο και στη μεσημεριανή βάρδια υπήρξε μαζική συμμετοχή και παύση της παραγωγής.

Αύριο η απεργία στα «Praktiker»

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Praktiker» αύριο, Σάββατο 6 Νοέμβρη, με απόφαση του Σωματείου τους. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11 π.μ., στο κατάστημα του Ταύρου (Πειραιώς 176). Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης στα καταστήματα της εταιρείας στην Πάτρα (11 π.μ.) και σε άλλες πόλεις.

Οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει ήδη μια σειρά από κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή του παραρτήματος του Σωματείου στη Λάρισα. Με την απεργία τους δίνουν συνέχεια στη δραστηριότητα αυτή, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης αλλά και την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα ενιαία και για όλους τους εργαζόμενους.

Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Παρέμβαση στο κατάστημα «ΛΗΤΩ» στην Αγία Παρασκευή πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης συνδικαλίστριας. Οπως καταγγέλλει, η χρονική στιγμή που η εργοδοσία επέλεξε για να προχωρήσει στη συγκεκριμένη απόλυση δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η εργαζόμενη είναι υποψήφια στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. «Αυτό είναι που πραγματικά ανησύχησε την εργοδοσία και όχι αυτό που ισχυρίστηκε σε παρέμβαση του Σωματείου, ότι δηλαδή η συναδέλφισσα δεν είναι "αποδοτική" στη δουλειά της, ξαφνικά μετά από 13 μήνες που εργάζεται στη συγκεκριμένη επιχείρηση!», υπογραμμίζει. «Δεν θα τους περάσει! Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να μετράμε απολύσεις συναδέλφων γιατί δεν δέχονται να εργάζονται σαν σύγχρονοι σκλάβοι!», τονίζει ο Σύλλογος.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Σύλλογος πραγματοποίησε παρεμβάσεις στην επιχείρηση «Combo Books», θυγατρική εταιρεία του ομίλου «MM Publications» («MM Educational Group»), απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου και συνδικαλιστή, μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου.

ΟΒΣΑ
Στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων φορτώνει η κυβέρνηση την «ευθύνη» της πανδημίας

«Τα "νέα" μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας μόνο νέα δεν είναι», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), σχολιάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις τους στους αυτοαπασχολούμενους.

Οπως σημειώνει η ΟΒΣΑ, αυτήν τη φορά η κυβέρνηση μεταφέρει την «ατομική ευθύνη» «στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων της Εστίασης και του Εμπορίου. Είναι η άλλη όψη των αλλεπάλληλων αναποτελεσματικών περιοριστικών μέτρων των προηγούμενου διαστήματος».

Αυτό που ουσιαστικά λέει η κυβέρνηση στους επαγγελματίες, αναδεικνύει η ΟΒΣΑ, είναι ότι «όποιος θέλει να δουλέψει πρέπει να κλείσει την πανδημία έξω από το μαγαζί του». «Δηλαδή αυτό που δεν κατάφερε η ίδια με το σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, που αφήνει ακόμα και σήμερα στη μοίρα του, αυτό που αποδείχθηκε ανίκανη η ίδια να υλοποιήσει με την αποτυχία της στον πλήρη εμβολιασμό του πληθυσμού, το αναθέτει στο κάθε ξεχωριστό μαγαζί με χωροφύλακα τον επαγγελματία. Και για τους "απείθαρχους" υπάρχει και ένα τσουχτερό πρόστιμο, για να υπογραμμίσει την παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών, στον λάθος χώρο, με αποπροσανατολιστικό ρόλο και στόχο τις εντυπώσεις. Τα επαπειλούμενα πρόστιμα δεν μπορούν και δεν πρόκειται να περιορίσουν την πανδημία.

Δεν φτάνει η ανησυχία των αυτοαπασχολούμενων για τα κρούσματα που σημειώνουν απανωτά ρεκόρ και η αναδουλειά μηνών από τα περιοριστικά μέτρα, δεν αρκεί η ακρίβεια που δείχνει τα δόντια της εδώ και μήνες και η αντιλαϊκή φορολογία που "ζει και βασιλεύει", η κυβέρνηση φορτώνει στους αυτοαπασχολούμενους τις ευθύνες διαιώνισης της πανδημίας».

«Ως εδώ! Γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στη δημόσια Υγεία και την οικονομία. Οι ευθύνες δεν κρύβονται, η αντιλαϊκή πολιτική δεν εξωραΐζεται», συνεχίζει η Ομοσπονδία.

«Οι αυτοαπασχολούμενοι για να επιβιώσουμε σε αυτές τις συνθήκες χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα στήριξης. Να τα διεκδικήσουμε και να τα επιβάλουμε με τη συλλογική δράση», τονίζεται στην ανακοίνωση, καλώντας σε πάλη για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Επίσης η ΟΒΣΑ απαιτεί μεταξύ άλλων: Φθηνότερα τιμολόγια και ρύθμιση χρεών Ενέργειας. Κατάργηση όλων των χαρατσιών στους λογαριασμούς. Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος στο ύψος των αυξήσεων για εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, όπως και των χρεών που αφορούν την εισφορά Υγείας. Αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών, από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Αναστολή κατασχέσεων, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και καθιέρωση ακατάσχετου. Επιστροφή στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση ΦΠΑ. Κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Επιβολή προοδευτικής φορολόγησης, ανάλογα με το εισόδημα, έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ