ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΚΡΩΣΑΝ ΓΙΑΠΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
Εδώ και τώρα Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις απαιτούν οι οικοδόμοι

Μεγάλη πανοικοδομική απεργία χτες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην εργοδοσία και στους αντεργατικούς νόμους και συμβολής στη δημιουργία πανελλαδικού απεργιακού μετώπου για τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής τάξης, κόντρα στην αντεργατική πολιτική, έστειλε η χτεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία των οικοδόμων.

Με την καθολική συμμετοχή τους στα μεγάλα εργοτάξια, στα γιαπιά και με αίτημα αιχμής την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο τον κλάδο, οι οικοδόμοι έκαναν καθαρό ότι δεν κάνουν βήμα πίσω στον αγώνα τους για το μεροκάματο, το ένσημο, τις ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς. Τα γιαπιά και τα τεχνικά έργα που χτες «νέκρωσαν» σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα και σε όλη τη χώρα, στο απεργιακό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, προμηνύουν ότι ο αγώνας τους θα γίνει ακόμα πιο δυνατός, ακόμα πιο αποφασιστικός και δίπλα - δίπλα με τους άλλους κλάδους, σε κοινό βηματισμό, απαιτούν να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν τα «σπασμένα» της κρίσης και της ανάπτυξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Το στίγμα της κινητοποίησης στην Αθήνα έδωσε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κάνιγγος σημείωσε:


«Απεργούμε και διεκδικούμε με τον αγώνα μας να πετύχουμε τα δίκαια αιτήματα που έχουμε θέσει απέναντι στην εργοδοσία του κλάδου και την κυβέρνηση. Διεκδικούμε να υπογράψουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους του κλάδου».

Και εξηγώντας τη σημασία αυτών των διεκδικήσεων τόνισε:

«Οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες γιατί ταυτίζονται με τις ανάγκες μας. Γιατί πατάνε πάνω στα χρόνια δουλειάς που έχουμε στην πλάτη μας. Εχουμε όλο το δίκιο να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε όσα θέτουμε σήμερα και ακόμα περισσότερα. Χωρίς εμάς ούτε ένα τούβλο πάνω στο άλλο δεν μπορεί να μπει, ούτε ένα έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί.

Εμείς είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου. Οπου κι αν γυρίσει το μάτι του κανείς, θα δει τη δική μας δουλειά, των εργατών. Με τη δουλειά μας, τον πλούτο που παράγουν τα χέρια μας και το μυαλό μας, θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Και είμαστε αποφασισμένοι ό,τι εμποδίζει αυτήν την προοπτική να το αντιμετωπίσουμε, να το βάλουμε στην άκρη οριστικά με τον αγώνα μας».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέδειξε την επίθεση που γίνεται στον κλάδο σε σχέση με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των οικοδόμων, κάνοντας λόγο για «πλιάτσικο που γίνεται με τα ένσημά μας», και ξεκαθάρισε πως «δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα για την αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων. Δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα να ενταχθούν στα ΒΑΕ συναφή επαγγέλματα του κλάδου (ξύλο, γυψοσανίδες)».

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Κατήγγειλε μάλιστα την προσπάθεια της κατασκευαστικής εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Καστελίου, στην Κρήτη, να αλλάξει την ασφάλιση των οικοδόμων που εργάζονται εκεί και να τους ασφαλίζει ως υπαλλήλους γραφείου! Προσπάθεια που μπλοκαρίστηκε από την αγωνιστική παρέμβαση και απεργία στο εργοτάξιο από την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου και επιβεβαίωσε τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα.

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης ο Παύλος Αλεξανδράκης, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος αναφερόμενος στον νόμο Χατζηδάκη ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να βάλουν στο χέρι το σωματείο μας. Η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου αποφάσισε: Δεν παραδίδουμε το μητρώο των μελών μας στην κυβέρνηση. Απόδειξη γι' αυτό αποτελούν οι ζωντανές συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς και οι επιπλέον 400 νέες εγγραφές στο Συνδικάτο το τελευταίο διάστημα».

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε ο Δημήτρης Τσαμουράνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, το οποίο συμμετείχε στην απεργία στα εργοτάξια και με τρίωρη στάση εργασίας στις τεχνικές εταιρείες, ενώ στην απεργία στην Αττική συμμετείχαν τα Συνδικάτα Ηλεκτρολόγων και Κατεργασίας Ξύλου.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο.


Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Αθήνας, με το σύνθημα «Σύμβαση, Ασφάλιση, σταθερή δουλειά - Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά» να ακούγεται ανάμεσα σε άλλα. Η απεργιακή συγκέντρωση κατέληξε στην οδό Φειδίου, όπου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Αθήνας είχε συνάντηση με εκπροσώπους των εργοδοτικών ενώσεων του κλάδου. Στη συνάντηση η εργατική αντιπροσωπεία πρόβαλε το αίτημα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τις διεκδικήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, την επόμενη βδομάδα θα οριστεί νέα συνάντηση με αντικείμενο την υπογραφή νέας ΣΣΕ στον κλάδο.

Στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία από τους εργαζόμενους στις Κατασκευές και στη Θεσσαλονίκη. Από νωρίς το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων έδωσε με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης σε μεγάλα εργοτάξια, όπως στο Μετρό κ.α., και στη συνέχεια πραγματοποίησε μαχητική κινητοποίηση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον νεκρό εργάτη στην COSCO.

Ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός ότι στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν και νέοι οικοδόμοι που μπαίνουν στον αγώνα. Οπως είπε ο Παύλος Μάρλης, «για να μη γίνουμε η γενιά που θα ρίξει ακόμα περισσότερο τα μεροκάματα, αλλά που θα παλέψουμε για αυξήσεις και δουλειά με δικαιώματα. Γνωρίζουμε ότι είμαστε τα εύκολα θύματα και οι εργοδότες προσπαθούν μέσα από εμάς να ρίξουν τα μεροκάματα. Ολοι μαζί με τον αγώνα μας να επιβάλουμε μεροκάματα και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Αγγελος Γεράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας την απόφαση των εργαζομένων του κλάδου να δυναμώσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και καλώντας σε ένταση της πάλης, μέσα και από τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο.

Οι απεργοί ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους με την έγκριση του ψηφίσματος, που στη συνέχεια επέδωσαν σε εκπρόσωπο του υπουργείου.

Συμβολικός αποκλεισμός του ΕΦΚΑ στην Πάτρα

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΕΦΚΑ πραγματοποίησε στην Πάτρα το Συνδικάτο Οικοδόμων, ενώ δεν υπήρξε γιαπί στην πόλη που να δούλεψε.

Οι απεργοί προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), κλείνοντας τη μία πόρτα, γράφοντας συνθήματα και απαιτώντας την επικόλληση όλων των ενσήμων στους οικοδόμους, να αποδίδονται άμεσα οι συντάξεις στους δικαιούχους. Με το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών» απαίτησαν επιπλέον να ενταθούν οι έλεγχοι για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, με αφορμή και το τελευταίο εργατικό «ατύχημα» στην εταιρεία «Unisol». Επίσης, ανάρτησαν στην πρόσοψη του κτιρίου γιγαντοπανό όπου αναγραφόταν «Νόμος είναι το δικό μας δίκιο», απαιτώντας 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και επισημαίνοντας πως ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Μαρμούτα, συνδικαλιστές από άλλους κλάδους και η δημοτική αρχή Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Δημήτρης Αγγελόπουλος, κατήγγειλε τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το εργατικό «ατύχημα» στη «Unisol» και εξέφρασε την αλληλεγγύη του Συνδικάτου στον τραυματία εργαζόμενο. Τόνισε δε ότι το επόμενο διάστημα, μαζί με εκατοντάδες άλλα συνδικάτα σε όλη τη χώρα, και οι οικοδόμοι θα κλιμακώσουν τον αγώνα ώστε να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος Χατζηδάκη, για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε άλλες πόλεις

Στα Γιάννενα καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στο εργοτάξιο οδοποιίας στη λεωφόρο Νιάρχου και στο εργοτάξιο ανακατασκευής τις «Lidl», όπου από το πρωί βρέθηκαν απεργιακές φρουρές του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Λάρισας η οποία κατάληξε στο Γενικό Νοσοκομείο, πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού, απαιτώντας μαζί με τα αιτήματά του και μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Καρδίτσα που κατέληξε στο Κέντρο Υγείας.

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, όπου δεν δούλεψε κανένα εργοτάξιο. Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε νωρίς το πρωί, με περιφρούρηση σε μεγάλα εργοτάξια της πόλης και στο έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ