ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Με τη δύναμη του δίκιου και της αλληλεγγύης όλοι στην Αθήνα!

Αύριο στις 12 το μεσημέρι το αγωνιστικό ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος

Διευρύνονται οι συμμετοχές για το μεγάλο αυριανό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα συναντηθούν και θα ενώσουν τις φωνές και τα αιτήματά τους οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές από μια σειρά περιοχών της χώρας (Εύβοια, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κρήτη), απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Στην Εύβοια

Με συνεχείς εξορμήσεις στα πυρόπληκτα χωριά, αντιπροσωπείες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων, των Επιτροπών Αγώνα, του Σωματείου των ρετσινάδων και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας δίνουν τον τόνο της συνέχισης του αγώνα και της μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Ηδη εκατοντάδες κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας έχουν δηλώσει συμμετοχή για μετάβαση στην Αθήνα με τα λεωφορεία που έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από τα χωριά αύριο νωρίς το πρωί, ενώ εκατοντάδες ακόμη θα μεταβούν με επιβατικά αυτοκίνητα. Ετοιμάζονται επίσης οι πλημμυροπαθείς από την Καστέλα Ψαχνών και το Ληλάντιο Πεδίο, που χρόνια τώρα βιώνουν την κοροϊδία τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στο πλευρό των πληγέντων θα βρεθούν και εργαζόμενοι από τη Χαλκίδα και άλλες περιοχές της Εύβοιας, καθώς μια σειρά από σωματεία έχουν δρομολογήσει λεωφορεία για τη μετάβαση στην Αθήνα, τα οποία θα αναχωρήσουν στις 8.30 π.μ. από το πάρκο Βούρκου στη Χαλκίδα.

Συμμετέχουν: Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Σωματείο Εργαζομένων AVRAMAR, Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΙΜΙΚΟΣ, Σωματείο Εργαζομένων στην ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ, Σωματείο Εργαζομένων στην ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Στη Θεσσαλία

Το δικό τους «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο θα δώσουν οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία.

Εχοντας πραγματοποιήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων με συσκέψεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις Τύπου, οι μαζικοί φορείς και Επιτροπές Αγώνα στέλνουν το μήνυμα ότι έναν δρόμο έχουν για να ορθοποδήσουν: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, την οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς.

Στο κάλεσμα για το συλλαλητήριο έχουν ανταποκριθεί, μεταξύ άλλων, οι 4 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καμινάδων Καρδίτσας, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Αλιάκ - Μαχαλά Καρδίτσας, η Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Μεσοχωρίου Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δαμασίου - Τυρνάβου και δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας.

Τον τόνο της συμμετοχής αναμένεται να δώσουν οι πληγέντες της Καρδίτσας, που 13 μήνες μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» βλέπουν να γίνονται μπαλώματα αντί για ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα, ενώ ακούνε πως οι αποζημιώσεις, που καλύπτουν το 55% των ζημιών, θα δοθούν σε βάθος 4ετίας.

Στην Αθήνα θα βρεθούν και οι σεισμόπληκτοι του νομού Λάρισας, που 8 μήνες μετά, μένουν ακόμα σε οικίσκους, δεν έχουν πάρει ούτε προκαταβολή για την ανακατασκευή των σπιτιών τους, ενώ εκατοντάδες από αυτούς δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση.

Σε Αχαΐα - Αιτωλοακαρνανία

Στην Αχαΐα, από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης του συλλαλητηρίου, τη συμμετοχή της δήλωσε η Συντονιστική Επιτροπή προστασίας του δασικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας. Από κοντά και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ωλενίας και Ερυμάνθου.

Το «παρών» θα δώσει η δημοτική αρχή Πάτρας, δρομολογώντας λεωφορεία για τους συμμετέχοντες, με αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Επίσης, στο Σύνταγμα θα βρεθούν η Επιτροπή Πυρόπληκτων Σουλίου και η Τοπική Κοινότητα του χωριού που δοκιμάστηκε το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Σπυρόπουλο, να τονίζει την αναγκαιότητα μαζικής συμμετοχής.

Στο πλευρό των πληγέντων είναι το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που σημειώνει: «Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει να ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, για το ότι ακόμη και σήμερα, τρεις μήνες μετά, δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις ενώ οι περιοχές που κάηκαν παραμένουν ανοχύρωτες απέναντι στον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων».

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στην εργατική τάξη της πόλης και τα σωματεία της να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων επισημαίνοντας: «Το δίκιο μας η δύναμή μας! Η αλληλεγγύη το όπλο μας!».

Μέτωπο στους διασπαστές

Την ίδια ώρα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» «ξεσκεπάζει» την Παναιγιάλεια Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για τη διασπαστική της κίνηση να «οργανώνει» σήμερα, μαζί με το υποτιθέμενο «συντονιστικό», συνάντηση στο υπουργείο για τη σταφίδα.

Ο Σύλλογος, που από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Αιγιάλεια και που δίνει καθημερινά τη μάχη για τη σταφίδα, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις παραπάνω ενέργειες επισημαίνοντας:

«Δεν έχουν σκοπό να επιλύσουν το πρόβλημα, εμπαίζουν για ακόμη μια φορά τους σταφιδοπαραγωγούς, προβάλλοντας, από τη μια, κακούς υπουργούς και, από την άλλη, τάχα, ότι οι κυβερνώντες δεν γνωρίζουν καλά για το πρόβλημα. Είναι διασπαστές του κινήματος και η ενέργεια αυτή της Παναιγιάλειας Ενωσης είναι απαράδεκτη. Μας προκαλεί μόνο οργή και αγανάκτηση ότι για ακόμη μια φορά ετοιμάζεται μια φιέστα παραγόντων που δεν νοιάζονται στο παραμικρό για τα βάσανα, τον κόπο και το βιος μας!».

Υπογραμμίζοντας πως το οξυμένο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα αποθέματα κορινθιακής σταφίδας δεν είναι αποκομμένο από τη γενικότερη πολιτική που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, για τη συγκέντρωση γης, παραγωγής και εμπορίας σε μονοπώλια και μεγαλεμπόρους, επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ και των αντιαγροτικών πολιτικών έχουν την κύρια ευθύνη. Η κυβέρνηση μαζί με τοπικούς άρχοντες, περιφερειάρχες και δημάρχους, την Παναιγιάλεια Ενωση και τους εμπόρους προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για το ποιος ευθύνεται γι' αυτήν την κατάσταση. Τα παιχνίδια όλων αυτών στην πλάτη των σταφιδοπαραγωγών δεν θα περάσουν».

Καλεί, παράλληλα, σε πάλη για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών και με την αυριανή συμμετοχή τους προκειμένου να διεκδικηθούν, μεταξύ άλλων:

«Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα και για τη σταφίδα. Να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021) σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς. Το κράτος να αναλάβει μέτρα να διατεθεί το αδιάθετο προϊόν, να το αξιοποιήσει και σε μια σειρά από δομές. Να καλύψει το κόστος το κράτος σε περίπτωση διαφοράς τιμής πώλησης / τιμής αγοράς, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι σταφιδοπαραγωγοί. Μείωση του κόστους παραγωγής».

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Επιτροπή Αγώνα πλημμυροπαθών και κατοίκων Καινούργιου, που θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα καλώντας σε μαζική συμμετοχή, καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απέφυγε να τοποθετηθεί στα καυτά προβλήματά τους.

Στην Αθήνα θα βρεθούν, επίσης, η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, προβάλλοντας και τα ζητήματα των αγροτών, το ΕΚ Αγρινίου και ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου, δρομολογώντας λεωφορεία από περιοχές του νομού.

Αλλες συμμετοχές στο συλλαλητήριο

Από την Αττική: Επιτροπή Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών, Συνδικάτο Οικοδόμων Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, Ενωση ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας.

Από την Πελοπόννησο: Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Γορτυνίας, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αθήνας για τη Μάνη, Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Κινέτας.

Από την Κρήτη: Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Αγίων Παρασκιών, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σεισμόπληκτων Αρκαλοχωρίου, σωματεία και μαζικοί φορείς

Καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

ΟΑΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
Καταγγέλλουν αστυνομική προσπάθεια τρομοκράτησης

Την προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την Αστυνομία, ενόψει του συλλαλητηρίου των πληγέντων από φυσικές καταστροφές αύριο στο Σύνταγμα, καταγγέλλουν η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων της Ηλείας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Οπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος της ΟΑΣ και μέλος της Συντονιστικής Θανάσης Βομπίρης, δέχτηκε επανειλημμένα τηλεφωνήματα, προκειμένου να «διευκρινίσει», πόσα λεωφορεία θα μεταβούν στην Αθήνα, ποια μέτρα θα τηρηθούν!

«Από πού και ως πού πρέπει να δώσουμε λογαριασμό πόσοι θα πάμε στην Αθήνα, από πού θα φύγουμε και άλλα τέτοια. Μήπως τους έπιασε ο καημός να μας ανοίξουν τον δρόμο να έχουμε εύκολη πρόσβαση στην Αθήνα;», καυτηριάζουν η ΟΑΣ και η Συντονιστική Επιτροπή, υπογραμμίζοντας:

«Θυμόνται πολύ καλά οι αγρότες του νομού μας τι εμπόδια τους έβαζε η αστυνομία σε παλιότερες πανελλαδικές συγκεντρώσεις για να φτάσουν στη συγκέντρωση».

Αναφερόμενοι ταυτόχρονα στη σημερινή φιέστα, Ενώσεων και εμπόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δήθεν για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της σταφίδας, επισημαίνουν: «Προσπάθησαν να στήσουν διασπαστικό συλλαλητήριο μια μέρα πριν, βλέπουν ότι δεν τους βγαίνει και ακολουθούν τη μέθοδο της τρομοκρατίας τώρα; Είναι μακριά νυχτωμένοι. Περισσότερο μας πεισμώνουν».

Τονίζοντας την αποφασιστικότητα πληγέντων και αγροτών, να δικαιωθούν στα αιτήματά τους, ΟΑΣ και Επιτροπή, σημειώνουν:

«Τους το κάνουμε ξεκάθαρο ότι οι φόβοι τους θα επιβεβαιωθούν. Το συλλαλητήριο του Σαββάτο θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση πως αν δεν πάρει άμεσα μέτρα ΤΩΡΑ, αν δεν ικανοποιήσει μέχρι και το τελευταίο μας αίτημα εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μαζικά και οργανωμένα».

Παράλληλα, προειδοποιούν πως «αν η κυβέρνηση δεν δώσει απαντήσεις το Σάββατο (σ.σ. αύριο) θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση και στον νομό μας τις επόμενες μέρες», καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία με ώρα αναχώρησης στις 6.30 π.μ. από Πύργο και Αμαλιάδα, με τις συμμετοχές να συγκεντρώνονται καθημερινά όχι μόνο από τα πυρόπληκτα χωριά, αλλά και από άλλες περιοχές της Ηλείας.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του Σαββάτου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, το Σάββατο 6 Νοέμβρη και ώρα 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν Επιτροπές και Φορείς των πληγέντων από διάφορες φυσικές καταστροφές, από όλη την Ελλάδα.

Οι προσυγκεντρώσεις
  • 11 π.μ. στην Ομόνοια: Φορείς - Επιτροπές από πληγείσες περιοχές και φορείς από συνοικίες της Αθήνας.
  • 11 π.μ. στην πλ. Κλαυθμώνος: Εργατικά σωματεία και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.
Λεωφορεία στην Αττική

-- Μενίδι, στις 10 π.μ. από την πλατεία Καράβου.

-- Ελευσίνα, στις 10 π.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ.

-- Ασπρόπυργος, στις 10.10 π.μ. από την παραλία.

-- Κόκκινος Μύλος, στις 10.15 π.μ. από την τριγωνική πλατεία.

-- Ανω Λιόσια, στις 10 π.μ. από την τριγωνική πλατεία (όπισθεν δημαρχείου).

-- Βαρυμπόμπη, στις 10 π.μ. από την πλατεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ