ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ»
Σχεδιασμοί για τα κέρδη των μονοπωλίων και όχι τις ανάγκες του πυρόπληκτου λαού

Ανακοίνωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

«Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει διέξοδο στη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο πυρόπληκτος λαός της Βόρειας Εύβοιας», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την παρουσίαση του «Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας» από την επιτροπή «ανασυγκρότησης» που συστάθηκε από την κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Στ. Μπένο.

Ανάμεσα σε άλλα τονίζει: «Είναι προκλητικό ότι κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, δήμαρχοι, Περιφέρεια συναντήθηκαν στην καμένη Βόρεια Εύβοια τρεις ολόκληρους μήνες μετά τις πυρκαγιές, χωρίς σχέδιο και δέσμευση για το πώς θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, για το πώς θα προστατευτεί η ζωή τους!

Τι ήρθαν να μας πουν; Το σχέδιο των μονοπωλιακών ομίλων πάνω στα αποκαΐδια. Σχέδιο που δεν γίνεται προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Το παράδειγμα του τουρισμού, που τόσο απασχόλησε τις συναντήσεις που έγιναν, είναι χαρακτηριστικό. Η ανάπτυξη του τουρισμού που παρουσίασαν δεν αφορά τους πολυάριθμους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων της περιοχής, που δεν ξέρουν πώς θα ξεχειμωνιάσουν, ούτε τους εργαζόμενους της περιοχής, αλλά μεγάλους ομίλους του κλάδου. Ο λαός της περιοχής ξέρει ότι από τέτοιους ομίλους, που χρόνια δραστηριοποιούνται στην περιοχή, "κερδίζει" εποχική απασχόληση με 12ωρη εργασία για μισθούς 8ωρου. Στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης εξετάζουν αν και πώς θα αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, δηλαδή για τους τουρίστες και όχι για τις ανάγκες του λαού της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης και για να φουσκώσουν κέρδη οι μεγάλες κατασκευαστικές, σχεδιάζουν την κατασκευή οδικού δικτύου. Στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης εξετάζουν και αν θα μπουν ανεμογεννήτριες. Σε αυτό το "τουριστικό μοντέλο" εντάσσεται και ό,τι αφορά τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

"Χορηγοί" των διαφόρων μελετών είναι μονοπωλιακοί όμιλοι που τους περισσότερους έφερε ο κ. Μπένος "προίκα" από το Διάζωμα, όπως "Costa Navarino", "ΤΕΡΝΑ", "Στασινόπουλος" κ.λπ. Η εμπειρία με τα αντιδιαβρωτικά έργα δείχνει ότι όλοι αυτοί οι "χορηγοί" και "ανάδοχοι" δεν θέλουν να δώσουν μεροκάματο ούτε καλό ούτε για όλους.

Το συμπέρασμα είναι ότι η επιτροπή "ανασυγκρότησης" δεν έχει σκοπό να διασφαλίσει την ανάγκη του λαού της Βόρειας Εύβοιας να μείνει στον τόπο του. Γι' αυτό και σ' αυτές τις συναντήσεις οι αποζημιώσεις των κατοίκων στο 100%, η αντιπλημμυρική θωράκιση και τα υπόλοιπα δίκαια αιτήματα των κατοίκων δεν είναι στην ατζέντα της συζήτησης. Τόσο "ανθρωποκεντρικό" το πρόγραμμα της επιτροπής.

Ταυτόχρονα, σκοπός της επιτροπής είναι να αποπροσανατολίσει και να εξαπατήσει τον λαό της περιοχής, να ανακόψει τη δυναμική που έχει ο αγώνας του. Γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή οι προσπάθειες για να συζητήσουμε όλοι μαζί. Θέλουν ο λαός να γίνει "συνεργάτης" στο σχέδιο που ή θα τον διώξει από τον τόπο του ή θα τον κρατήσει στην ανέχεια και στην ανασφάλεια για τη ζωή και το μέλλον του.

Για όλα αυτά έχουν ευθύνη η κυβέρνηση και ο κ. Μπένος. Εχουν ευθύνη όλοι όσοι στηρίζουν την επιτροπή και το πρόγραμμά της, όπως οι δημοτικές αρχές και η Περιφέρεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που από την πρώτη συνάντηση ξεκαθάρισε ότι "πρόθεσή μας είναι να συνδράμουμε συμπληρωματικά στο έργο της επιτροπής Μπένου".

Ο εργαζόμενος λαός της περιοχής έχει αποκτήσει πείρα και πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Να συνεχίσει τον δρόμο του αγώνα που χάραξε και είναι ο μόνος που μπορεί να του δώσει διέξοδο στη σκληρή πραγματικότητα που ζει. Είναι ο μόνος που έφερε αποτελέσματα. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι μαζικοί φορείς των πυρόπληκτων στο Σύνταγμα, στις 6 Νοέμβρη στις 12 μ.».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ
Σε ετοιμότητα ενάντια στο έγκλημα επέκτασης του σκουπιδαριού

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή της Φυλής, που συναποτελούν φορείς του λαϊκού κινήματος της Δυτικής Αττικής, καλεί τον λαό της περιοχής μαζί με όλο τον λαό του Λεκανοπεδίου να είναι σε επαγρύπνηση για νέα κινητοποίηση όταν το νέο έγκλημα για επέκταση του ΧΥΤΑ έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε αυτή σημειώνει:

«19/10/2021: Η δημοτική αρχή Φυλής διοργανώνει φιέστα με κυβερνητικά στελέχη και τον εκλεκτό της κυβέρνησης περιφερειάρχη Αττικής για την υπογραφή σύμβασης έργου σχετικά με την αποκατάσταση 1.500 στρεμμάτων της χωματερής και τη μετατροπή τους σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σκόπιμα επιχειρούν να αποκρύψουν πως η σύμβαση για πράσινες μπίζνες που υπογράφηκε αφορά τον ήδη υπερκορεσμένο και ανενεργό ΧΥΤΑ 1. Οτι το έγκλημα στην περιοχή συνεχίζεται με τη δημιουργία νέου 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή, υλοποιώντας την απαράδεκτη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής που πάρθηκε με τις ψήφους των παρατάξεων Πατούλη (ΝΔ), Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και Τζήμερου. Δηλαδή πίσω από τις φιέστες και τις υπογραφές βρίσκεται το έγκλημα με τις νέες χωματερές που ετοιμάζουν και πάλι στη Δυτική Αττική.

21/10/2021: Δύο μέρες μετά τις φιέστες, η "μπόχα" της εγκληματικής πολιτικής τους έρχεται στην επιφάνεια με την παράνομη χωματερή στη θέση Μαγούλα στον Ασπρόπυργο. Το καλοκαίρι πήρε φωτιά και από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει να εκπέμπει τοξικούς ρύπους. Κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής και δημοτική αρχή Ασπροπύργου "σφυρίζουν" αδιάφορα και δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο, ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα! Είναι προφανές ότι επιδιώκουν να εξοικειωθούμε με την μπόχα, τον καρκίνο και την υποβάθμιση, για να δεχτούμε τα νέα εγκλήματα.

ΑΥΤΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

ΕΜΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Τις επόμενες μέρες η διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το νέο ΠΕΣΔΑ που περιλαμβάνει παλιά και νέα εγκλήματα:

Συνεχίζεται και επεκτείνεται το αίσχος της χωματερής της Φυλής, αφού δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ, προχωράνε στην κατασκευή νέου 3ου ΧΥΤΑ, πάλι στη Φυλή και στη Δυτική Αττική.

Στήνουν νέα εγκλήματα τύπου "Φυλής", όπως στο Γραμματικό, στον Πειραιά και τη Νοτιοανατολική Αττική, πίσω από το φαινομενικά "αθώο" επιχείρημα του ίσου καταμερισμού βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Προωθούν την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων ως "απάντηση" στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Φυλή.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας!

Τέρμα πια στην μπόχα και τον καρκίνο για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Διεκδικούμε:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
  • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Δίνουμε δυναμικό αγωνιστικό "παρών" τη μέρα ψήφισης του νέου ΠΕΣΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρουσιάστηκε μελέτη για τους κινδύνους πλημμύρας

Στα χαρτιά βρίσκονται ακόμα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα

Χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων παρουσιάστηκε προχτές σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών της καθώς και την αντιπλημμυρική τους θωράκιση από τη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά τις πληγείσες περιοχές Αλεποχωρίου, Βαρυμπόμπης και των Βιλίων (Γεράνεια Ορη, Πάρνηθα και Ορος Πατέρα) που κάηκαν φέτος το καλοκαίρι. Ηδη, είμαστε στον Νοέμβρη και για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρών δεν αρκούν μόνο οι μελέτες που να προσδιορίζουν τα επικίνδυνα για πλημμύρες σημεία, αλλά χρειάζονται και έργα που η κυβέρνηση με τη λογική «κόστους - οφέλους» δεν είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει. Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ που καθορίζει την προστασία της ζωής του λαού, θεωρώντας προτιμότερο να δοθούν αποζημιώσεις σε λαϊκές συνοικίες, ακόμα και εάν χαθούν ανθρώπινες ζωές, από το να γίνουν υποδομές για να αποφευχθούν καταστροφές.

Το σχέδιο χωρίζεται σε δύο φάσεις την άμεση και την έμμεση. «Η πρώτη φάση έχει συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και η δεύτερη 283 εκατ. ευρώ καθώς είναι μακροπρόθεσμη. Ειδικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει: Την καταγραφή και εκτίμηση του εύρους της καταστροφής. Την εκτίμηση των κινδύνων πλημμυρών ανά λεκάνη απορροής και κοίτη ρέματος. Ιεραρχημένες προτάσεις των απαραίτητων μελετών και έργων. Τις χρονικές διαδικασίες υλοποίησης και τις προτάσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδιασμού. Παρεμβάσεις ελαχιστοποίησης πλημμυρικής διακινδύνευσης με την έκδοση μελετών και έργα που χρειάζεται να υλοποιηθούν σε άμεσο χρονικό ορίζοντα καθώς και σε έργα, που βάσει διαδικασιών και σταδίων θα πρέπει να υλοποιηθούν σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα».

Το σχέδιο παρουσίασαν ο επικεφαλής του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Αστεροσκοπείου καθηγητής Χ. Κοντοές και η ομάδα του. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προέκυψε μετά από τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν στις πληγείσες περιοχές. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχιστεί την προσεχή Τετάρτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΕΥΒΟΙΑ
Εκλογές στο Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου προχωρά το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, με την απερχόμενη διοίκηση να καλεί: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών χωρίς αποκλεισμούς, τουλάχιστον 15ετή απασχόληση στην ανασύσταση του δάσους για όλους τους ρετσινάδες - δασεργάτες, καλύτερες τιμές, αύξηση επιδοτήσεων και αναβάθμιση της συνταξιοδοτικής κλάσης για τους ρητινοκαλλιεργητές, συνταξιοδότηση σε όσους έχουν προϋποθέσεις στα 55 έτη για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες, πλήρη Ασφάλιση για το 2021 σε όλους τους συναδέλφους».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών η κάλπη θα βρεθεί:

- Κυριακή 7/11 στο δημαρχείο Ιστιαίας, 10 π.μ. έως 6 μ.μ.

- Τετάρτη 10/11 στο Γραφείο Συνεταιρισμού Μακρυκάπας, 5.50 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

- Κυριακή 14/11 στο κοινοτικό κατάστημα Προκοπίου, 10 π.μ. έως 6 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ