ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Συνεχίζουν τα συλλαλητήρια σε μια σειρά πόλεις για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων

  • Τα αιτήματα για ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και για επίταξη του ιδιωτικού τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής κινητοποίησης στη Λάρισα
  • Αύριο το μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα

Από το συλλαλητήριο στη Λάρισα
Από το συλλαλητήριο στη Λάρισα
Συνεχίζονται αυτές τις μέρες τα πανεργατικά συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις όλης της χώρας, που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κ.λπ. Κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν σε μαζικές συσκέψεις σωματείων και στόχος είναι να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, με πανεργατική πανελλαδική απεργία οργανωμένη από τα εκατοντάδες σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους και αυτήν τη στιγμή ξεπερνούν τα 400.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το απόγευμα εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Λάρισας με ένα μαχητικό συλλαλητήριο έστειλαν το μήνυμα ότι μέσα από τα σωματεία τους θα δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Την ώρα που τα νοσοκομεία όλης της Θεσσαλίας καταρρέουν, με ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους περιμένοντας για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, εκατοντάδες εργαζόμενοι απαίτησαν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της πόλης.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας του Σωματείου Εργαζομένων «Praktiker», Ανδρέας Πανταζής, ο οποίος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και τα σωματεία για την αλληλεγγύη που έδειξαν στις 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στα «Praktiker» για υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και ανάκληση της απόλυσης του γραμματέα του παραρτήματος.

«Αβρεχτος» ο ιδιωτικός τομέας Υγείας από την πανδημία

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Τσούγκρας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, συνεχίζει και χαρτζιλικώνει τους κλινικάρχες. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ανάπτυξης στην περιοχή μας μεγάλου όγκου επενδύσεων στην ιδιωτική Υγεία. 17 κλινικές δραστηριοποιούνται, ενώ θα ολοκληρωθούν άλλες 4 δομές, με τον συνολικό αριθμό κλινών να φτάνουν τις 1.986. Από αυτές μόνο οι 80 χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κι αυτές έναντι αδρής αποζημίωσης, όταν οι δημόσιες δομές έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους και οι συνάδελφοι υγειονομικοί δουλεύουν κάτω από εξαντλητικές συνθήκες. Οι συνθήκες δουλειάς και των συναδέλφων στον ιδιωτικό τομέα, παρά την τεράστια ανάπτυξη, δεν διαφοροποιούνται, αφού καλούνται να δουλέψουν χωρίς σύμβαση εργασίας, χωρίς καθηκοντολόγια και τις περισσότερες φορές κάτω από πλήρη εντατικοποίηση».

Σε άλλο σημείο, μιλώντας για τους αγώνες των λιμενεργατών της COSCO και των εργαζομένων στην «e-food», τόνισε ότι ανέδειξαν πώς τσακίζονται στην πράξη οι αντεργατικοί νόμοι, όπως το έκτρωμα του Χατζηδάκη. Κλείνοντας κάλεσε τα σωματεία να στηρίξουν τις κλαδικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, όπως η σημερινή απεργία στον Επισιτισμό, και να υπάρχει προετοιμασία για απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

  • Στην Καρδίτσα πραγματοποιείται συλλαλητήριο από σωματεία σήμερα στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Στην Κομοτηνή

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο και στην Κομοτηνή, από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ) και τον Σύλλογο Γυναικών ν. Ροδόπης, στη κεντρική πλατεία της πόλης. Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό η Κλειώ Χρυσοχοΐδου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από την Αμαλία Κασαπαντωνίου, γραμματέα της ΕΝΙΔΥΚ.

Αύριο το μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες των Εργατικών Κέντρων και των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Ηπειρο για την επιτυχία του μεγάλου πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και δουλειά με δικαιώματα, παλεύοντας ενάντια σε παλιούς και νέους αντεργατικούς νόμους, για το ξήλωμά τους.

Στις αποφάσεις 62 πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και των Εργατικών Κέντρων Ιωαννίνων, Αρτας, Θεσπρωτίας και Λευκάδας, έχουν ήδη προστεθεί νέες. Την Κυριακή σε Γενική Συνέλευση του Σωματείου Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων Αρτας - Πρέβεζας αποφασίστηκε η συμμετοχή στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, ενώ είχαν προηγηθεί αποφάσεις των ΕΛΜΕ Λευκάδας και Πρέβεζας και του Σωματείου Μισθωτών Οδηγών Λευκάδας.

Παράλληλα, δεκάδες είναι οι περιοδείες που οργανώνονται μέχρι και την τελευταία ώρα σε χώρους δουλειάς, μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και νοσοκομεία της περιοχής με το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.

Απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχουν λάβει και μαζικοί φορείς αγροτοκτηνοτρόφων και νεολαίας από όλη την Ηπειρο, ενώ χτες προστέθηκαν και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων και Πρέβεζας, που σε κοινή τους ανακοίνωση καλούν τα μέλη τους σε κινητοποίηση ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης στο λιανεμπόριο.

Για τις ανάγκες μεταφοράς των διαδηλωτών στα Γιάννενα έχουν ανακοινωθεί από τις κατά τόπους συνδικαλιστικές οργανώσεις πούλμαν σε: Λευκάδα, 3.30 μ.μ. από το πάρκο παραλίας. Πρέβεζα, 4 μ.μ. από τα παλιά ΚΤΕΛ. Αρτα, 4.30 μ.μ. από το «Voi Noi» (πρώην ράδιο Κορασίδη). Ηγουμενίτσα, 4.15 μ.μ. από το «Πάνθεον».

Στην Κεφαλονιά

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες και στην Κεφαλονιά για το αυριανό παγκεφαλληνιακό συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου (Βαλλιάνου), από το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, εργατικά σωματεία και άλλους φορείς.

Συσκέψεις σε Καβάλα και Κοζάνη

Στον προγραμματισμό αγωνιστικών δράσεων κατέληξε η σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 4 Νοέμβρη μετά από κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Καβάλας. Αποφασίστηκαν: Κινητοποίηση την Τετάρτη 10 Νοέμβρη στις 5 μ.μ. στο ΓΝ Καβάλας, επίσκεψη ταξικής αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στα Πετρέλαια Καβάλας, καθώς και συλλαλητήριο στις 17 Νοέμβρη για τα δικαιώματα των εργαζομένων και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συλλαλητήριο τιμής και αγώνα στο μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στην Κοζάνη μετά από κάλεσμα των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Οδηγών, Γουνεργατών Σιάτιστας, Συνταξιούχων ΙΚΑ και του ΣΕΕΕΝ. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν οι εξής κινητοποιήσεις: Την Πέμπτη 11 Νοέμβρη στις 9 π.μ. έξω από το Νοσοκομείο Κοζάνης. Την Τετάρτη 24 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στη ΔΕΥΑΚ, για τις εξελίξεις με την τηλεθέρμανση. Και την Τρίτη 30 Νοέμβρη στις 11 π.μ. έξω από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενάντια στις αυξήσεις στο ρεύμα και με αίτημα να μη γίνει καμία διακοπή σε κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «PRAKTIKER»
Απαιτούν την υπογραφή ΣΣΕ και την ανάκληση της απόλυσης συνδικαλιστή

Με επιτυχία η 24ωρη απεργία το περασμένο Σάββατο

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι στα «Praktiker», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, απαίτησαν την ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή, γραμματέα του Παραρτήματος Λάρισας του Σωματείου Εργαζομένων «Praktiker Hellas», ο οποίος απολύθηκε επειδή δεν αποδέχτηκε μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασής του.

Την κινητοποίηση των εργαζομένων και του Σωματείου τους στην «Praktiker Hellas» στήριξε το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις τους «πρέπει να αποτελέσουν αγώνα όλων των εργαζομένων, διεκδικήσεις όλων των σωματείων που αντιστέκονται στο μέλλον που μας ετοιμάζουν».

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της εταιρείας στον Ταύρο. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ τη στήριξή τους εξέφρασαν μια σειρά από σωματεία.

«Οχι στις απολύσεις και την τρομοκρατία», έγραφε το πανό του επιχειρησιακού Σωματείου. «Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά, μ' αγώνες απαντάμε στη σύγχρονη σκλαβιά», «Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές», «Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι απεργοί.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 χρόνια χωρίς Σύμβαση υπενθύμισε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, Γεράσιμος Τσεκούρας, ενώ κατήγγειλε τις απολύσεις συνδικαλιστών και δραστήριων εργαζομένων. «Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να οργανωθούμε στο Σωματείο, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας», τόνισε.

Την απεργιακή κινητοποίηση χαιρέτισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων μετέφερε ο Νίκος Τζώρτζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα, όπου έγινε και η εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή εργαζόμενου από την εταιρεία, η αγωνιστική παρέμβαση στο πλαίσιο της απεργίας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, με τους εργαζόμενους να κρατούν πανό και να φωνάζουν συνθήματα έξω από το κατάστημα, περιφρουρώντας την απεργία τους και ζητώντας από πελάτες τη συμπαράσταστή τους. Οι πελάτες με τη σειρά τους έδιναν συγχαρητήρια στους εργαζόμενους και οι περισσότεροι έφευγαν χωρίς να κάνουν τα ψώνια τους. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και συνδικαλιστές από εργατικά σωματεία της πόλης.

Στη συγκέντρωση που έγινε, εκ μέρους των εργαζομένων της «Praktiker» μίλησε ο πρόεδρος του παραρτήματος του Σωματείου, Ανδρέας Πανταζής, που ευχαρίστησε τους συνδικαλιστές από τα άλλα σωματεία για την αλληλεγγύη τους, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας, στη μεγάλη εντατικοποίηση, στον «ψυχολογικό πόλεμο» που, όπως είπε, βιώνουν συνάδελφοι οι οποίοι ωθούνται ακόμα και σε παραιτήσεις. «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιπλήξεις, ακόμη και γραπτές με εξώδικο, για "ψύλλου πήδημα", είναι καθημερινό φαινόμενο. Για τον ίδιο σκοπό αξιοποιούνται και οι ετήσιες αξιολογήσεις των εργαζομένων, για να στοιχειοθετηθούν προαποφασισμένες απολύσεις. Αντίστοιχα χωρίς σοβαρή αιτιολογία κόπηκαν οι ετήσιες προγραμματισμένες άδειες πολλών συναδέλφων του μήνα Νοέμβρη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οπως εξήγησε, η εργοδοσία, για να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, απέλυσε τον Γιώργο Δημολάκο, γραμματέα της διοίκησης του παραρτήματος Λάρισας του Σωματείου, «επειδή αρνήθηκε την αλλαγή των όρων της ατομικής του σύμβασης σε βάρος του (αλλαγή ειδικότητας και ενσήμου από βαρέα κι ανθυγιεινά σε απλό). Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν μάλιστα χειριστής κλαρκ, που η διεύθυνση ισχυρίζεται πως δεν χρειάζεται πλέον».

Συγκεντρώσεις έξω από καταστήματα της «Praktiker» πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ