ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας

Αποφασίστηκε η διεξαγωγή έκτακτης τηλεδιάσκεψης στις 10 - 11 - 12 Δεκέμβρη

Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας
Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας
Στις 5 και 6 Νοέμβρη συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου για τη συνεδρίαση επισημαίνονται τα εξής:

«Η Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) συνεδρίασε στις 5 και 6 Νοέμβρη 2021, παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας του Covid-19, αποφάσισε τη μετάθεση της 22ης ΔΣΚΕΚ για το 2022.

Την ίδια στιγμή λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να δυναμώσουν η ανταλλαγή πείρας, η συζήτηση και η κοινή δράση μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, αποφάσισε τη διεξαγωγή Εκτακτης ΔΣΚΕΚ μέσω τηλεδιάσκεψης τις μέρες 10 - 11 - 12 Δεκεμβρίου 2021, με θέμα: "Οι διεθνείς οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Η εμπειρία από την πάλη των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και των λαών. Αλληλεγγύη στην Κούβα, στον λαό της Παλαιστίνης, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις κυρώσεις, στις μηχανορραφίες και στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα".

Αποφασίστηκε έως την άνοιξη του 2022 να πραγματοποιηθεί διά ζώσης συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα κόμματα που συμμετείχαν στη σύνοδο της Ομάδας Εργασίας με αφορμή την 104η επέτειο από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση σημειώνουν την ιστορική της σημασία, ως ένα γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο και έθεσε τα θεμέλια για τις επαναστατικές και προοδευτικές κατακτήσεις που πέτυχαν οι εργάτες και οι λαοί τον 20ό αιώνα κάτω από το κόκκινο λάβαρο, για την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας.

Η Σοβιετική Ενωση - το πρώτο εργατικό, σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο - μέσα σε ένα ιστορικά σύντομο διάστημα πέτυχε πρωτόγνωρες κατακτήσεις, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, είχε καθοριστική συμβολή στην ήττα του φασισμού και μαζί με τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες ήταν εγγυητής της ειρήνης και συνέβαλε στις κατακτήσεις που κέρδισαν οι εργάτες των καπιταλιστικών χωρών και στις επιτυχίες των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και την κατάρρευση της αποικιοκρατίας.

Παίρνοντας υπόψη τις αναλύσεις που έχουν κάνει ήδη πολλά κόμματα, έχουμε την ευθύνη να ερευνήσουμε και να αντλήσουμε τα σωστά συμπεράσματα για τις αιτίες και τα λάθη που οδήγησαν στη διάλυση της ΕΣΣΔ, αλλά και το καθήκον να αντιμετωπίσουμε την παραχάραξη της Ιστορίας και τα ψέματα του αντικομμουνισμού.

Οι αντεπαναστατικές αλλαγές που συντελέστηκαν στο τέλος του 20ού αιώνα δεν αναιρούν την ιστορική σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης και της συμβολής της ΕΣΣΔ. Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση στα δεινά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, αποτελεί απαίτηση του σήμερα και του αύριο».

Ανακοίνωση αλληλεγγύης με την Κούβα

Η Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων έβγαλε επίσης την ακόλουθη ανακοίνωση αλληλεγγύης με την Κούβα:

«No pasaran!

Η Κουβανική Επανάσταση, της οποίας η 62η επέτειος πλησιάζει, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ταξικής πάλης. Ο κουβανικός λαός έχει κατακτήσει την ανεξαρτησία, την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, αγωνιζόμενος κάτω από τις σημαίες του σοσιαλισμού και της επανάστασης.

Παρά τις βαριές συνέπειες του πολύχρονου ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού, η επανάσταση έχει δώσει τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές των Κουβανών να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα στη μόρφωση, στην υγεία, στις επιστήμες, στον πολιτισμό, στις τέχνες και τον αθλητισμό, συνολικά μια αξιοπρεπή και έντιμη ζωή σε όλες τις πλευρές της. Χιλιάδες Κουβανοί, καθοδηγούμενοι από τις αρχές του διεθνισμού, προστρέχουν σε βοήθεια των φτωχών, θεραπεύουν ασθενείς, αποτελούν καμάρι της ανθρωπότητας.

Αυτός είναι ο λόγος που η καπιταλιστική βαρβαρότητα και το σημερινό της προπύργιο, οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να ανεχτούν την ύπαρξη μιας τέτοιας χώρας μόλις λίγα μίλια μακριά από τις ακτές τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν σταματήσει να επιτίθενται ενάντια στην Κούβα εδώ και δεκαετίες. Με τη βοήθεια αντιδραστικών δυνάμεων στις ΗΠΑ, εξαπολύονται κάθε είδους επιθέσεις, φανερές και κρυφές, για να γονατίσουν την επανάσταση. Παρόλο που αποτυχαίνουν και οι συνωμοσίες τους αποκαλύπτονται σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν τις επιθέσεις χωρίς καμία ντροπή. Μια χώρα σαν τις ΗΠΑ, που δεν μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές του ίδιου της του λαού, όπου χιλιάδες είναι οι άστεγοι, χιλιάδες μένουν χωρίς ρεύμα, και όπου οι έγχρωμοι ακόμα δέχονται απειλές για τη ζωή τους, δεν θα έπρεπε να προσπαθεί να διδάξει τον κόσμο "μαθήματα δημοκρατίας".

Οι υπονομευτικές και αντεπαναστατικές ενέργειες των μισθοφόρων, εσωτερικών εχθρών της επανάστασης και υποστηρικτών των ξένων δυνάμεων, αξιοποιούν σήμερα διάφορους τρόπους. Σε συνέχεια των υποτιθέμενων διαμαρτυριών της 11ης Ιουλίου, που αποδείχθηκε πως ήταν δολοπλοκίες ενάντια στο κράτος και την ηγεσία του, τώρα ανακοινώνουν πως προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις.

Γνωρίζουμε καλά τις πραγματικές προθέσεις των αυτοαποκαλούμενων "διαδηλώσεων" που σχεδιάζονται για τις 15 Νοέμβρη. Με αυτές, τις πλήρως στηριζόμενες από τις ΗΠΑ ενέργειες, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, με σκοπό να στρώσουν το δρόμο για μια επέμβαση ενάντια στο κράτος. Ούτε ο κουβανικός λαός ούτε οι επαναστάτες διεθνώς θα δεχτούν ένα τέτοιο σενάριο.

Ως Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συγκροτούν την Ομάδα Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του αμερικάνικου αποκλεισμού κατά της Κούβας, εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στο ΚΚ της Κούβας και στον κουβανικό λαό.

Δηλώνουμε πως εναντιωνόμαστε σε κάθε είδους επέμβαση, πραξικόπημα και σαμποτάζ ή "ήπιο πραξικόπημα" ενάντια στην Κούβα. Οσοι έχουν τέτοιους στόχους, πρέπει να ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα αποτύχουν. Ο κουβανικός λαός δεν θα παραδοθεί ποτέ, δεν θα αφήσει ποτέ την Επανάσταση και τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία που δημιούργησε με το αίμα και τον ιδρώτα του, στα χέρια των αντιδραστικών δυνάμεων. Οι κομμουνιστές και οι φίλοι της Κούβας από όλο τον κόσμο θα σταθούν στο πλάι του τιμημένου λαού του Νησιού της Επανάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όλα τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΚΚ της Κούβας, για δράσεις αλληλεγγύης στο διάστημα 12-15 Νοέμβρη.

Δεν θα περάσουν!

Πατρίδα ή Θάνατος!

Θα νικήσουμε!».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση ενάντια στην αστυνομική καταστολή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του νεαρού Ρομά

Την άγρια αστυνομική καταστολή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του νεαρού Ρομά Νίκου Σαμπάνη, αλλά και τα αιτήματα των Ρομά για ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής ένταξής τους, ενάντια στις κατευθύνσεις ΕΕ και κυβερνήσεων, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της στη συζήτηση «σχετικά με την αστυνομική βία εναντίον των Ρομά» στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης σημείωσε τα εξής:

«Θα θέλαμε να καταδείξουμε τα γεγονότα στην Ελλάδα που είχαν ως αποτέλεσμα έναν νεαρό Ρομά νεκρό, τον Νίκο Σαμπάνη, αλλά και τραυματίες μετά από καταδίωξη και καταιγισμό 38 πυροβολισμών της αστυνομίας μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλώντας δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία και αγανάκτηση.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας μιας πολιτικής και της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα ουσιαστικής κοινωνικής ένταξης αλλά αντίθετα γκετοποιεί και στοχοποιεί μια κοινωνική ομάδα, που γίνεται θύμα διακρίσεων και ρατσισμού.

Πίσω από την εγκληματικότητα που αποδίδεται σκόπιμα μόνο στους Ρομά κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα που κινούν αυτά τα κυκλώματα. Απαιτούμε να υπάρξει απόδοση δικαιοσύνης για τον Νίκο Σαμπάνη, μεταφέροντας και εδώ την απαίτηση της οικογένειάς του, την οποία επισκεφθήκαμε.

Η συνολική υποβάθμιση που με κρατική ευθύνη υπάρχει, με τους Ρομά να ζουν μέσα στα σκουπίδια, σε παραπήγματα, χωρίς ρεύμα, χωρίς υγεία, χωρίς τα στοιχειώδη, είναι που στρώνει το έδαφος για τη δράση των κυκλωμάτων.

Η πολιτική της ΕΕ, τα γνωστά προγράμματα που θρέφουν διάφορες ΜΚΟ, διαπιστωμένα αποτελούν πυροτεχνήματα που όχι μόνο δεν βγάζουν από την εξαθλίωση τους Ρομά, αλλά τη διαιωνίζουν.

Σε σύγκρουση με το εκμεταλλευτικό σύστημα και τις κυβερνήσεις του, που οξύνουν τα προβλήματα επιβίωσής τους, στηρίζουμε τα αιτήματα των Ρομά για ουσιαστική κοινωνική ένταξή τους, που προϋποθέτει:

Μόνιμη - σταθερή δουλειά με δικαιώματα, στέγαση με δρόμους, αποχέτευση, ρεύμα, νερό, προστασία των ανέργων, δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, εμβολιασμό και μαζικά τεστ για την COVID-19. Απλοποίηση των διαδικασιών νομιμοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων τους. Παιδικούς σταθμούς, τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας, ξερίζωμα του αναλφαβητισμού. Ουσιαστική καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού. Σεβασμό στην κουλτούρα και στον τρόπο ζωής τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ