ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και κατεβαίνουν μαζικά στην Αθήνα

Αύριο η απεργία και το μεγάλο συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος

Από τις χτεσινές εξορμήσεις - συζητήσεις στην πύλη της ΛΑΡΚΟ
Από τις χτεσινές εξορμήσεις - συζητήσεις στην πύλη της ΛΑΡΚΟ
Εναν ακόμα μεγάλο σταθμό στον πολύμηνο αγώνα που δίνουν ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης προσθέτουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με την απεργία και το συλλαλητήριο στην Αθήνα αύριο Σάββατο, έχοντας στο πλευρό τους για μία ακόμα φορά ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας.

Η προετοιμασία για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η επιτυχία της έχει γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων

Μέχρι και την τελευταία στιγμή εργαζόμενοι της επιχείρησης δίνουν τη μάχη της συμμετοχής στο συλλαλητήριο, με εξορμήσεις τόσο στο εργοστάσιο όσο και στον οικισμό της Λάρυμνας και στα χωριά της περιοχής, επιδιώκοντας να εκφραστεί όσο το δυνατόν πιο μαζικά και μαχητικά η αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Μάλιστα εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, που πρωτοστάτησαν στον πολύμηνο δίκαιο αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, πήραν την πρωτοβουλία να απευθυνθούν στους συναδέλφους τους με γραπτό κάλεσμα, η διακίνηση του οποίου έχει συγκεντρώσει δεκάδες υπογραφές. Μια πρωτοβουλία που όπως λένε είναι ανοιχτή σε όλους τους εργαζόμενους, για να γίνει πράξη ό,τι χρειάζεται ώστε να έχουν επιτυχία η απεργία και το συλλαλητήριο.

Μέσα από το κάλεσμα οι υπογράφοντες καλούν όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα, να γυρίσουν την πλάτη σε οποιαδήποτε υπονόμευση γίνεται, από όπου κι αν προέρχεται.

Μέχρι και αύριο που αναχωρούν τα λεωφορεία για την Αθήνα, «καθημερινά θα βρισκόμαστε στην πύλη, θα καταγράφουμε παρουσίες, θα μοιράζουμε υλικά, θα ενημερώνουμε εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής μας. Θα φέρουμε τα πάνω κάτω», τονίζουν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές.

Το κάλεσμα της πρωτοβουλίας θυμίζει την κρισιμότητα της περιόδου, αφού «με βάση τα λεγόμενα της κυβέρνησης μέχρι τέλος του έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί οι διαγωνισμοί εκποίησης. Η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα σε έναν βαθμό έχει υποχωρήσει στα προφορικά, αλλά γραπτώς και επισήμως τίποτα. Δεν έχει διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα.

Οσο η ΛΑΡΚΟ είναι στο καθεστώς εκκαθάρισης, με κατεύθυνση της κυβέρνησης έχει απαξιωθεί μέχρι τελικής πτώσεως. Οι εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί, λειτουργεί το 30% και αυτές οριακά, αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή των εργαζομένων».

Η πρωτοβουλία τονίζει ότι σταθμός της τελικής αυτής μάχης που δίνουν είναι η απεργία και το συλλαλητήριο στην Αθήνα. «Κυβέρνηση και επενδυτές έχουν τα μάτια στραμμένα πάνω μας, μας "ζυγίζουν" πόσο αποφασισμένοι είμαστε και μέχρι πού έχουμε διάθεση να το φτάσουμε. Αμέσως μετά το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τα σωματεία και αυτά που θα πουν θα είναι ανάλογα της συμμετοχής μας», σημειώνουν.

Προσθέτουν ότι «η υποχώρηση που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση - όπως ότι δεν έχει σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, δεν περπάτησε τις σχεδιασμένες απολύσεις και διαθεσιμότητες, πήρε πίσω κομμάτι των περικοπών και πλέον λέει ότι θα καταβάλει τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, σε αντίθεση με τον νόμο που ψήφισε - είναι αποτέλεσμα του αγώνα. Μόνο μέσα από τη συνέχιση του αγώνα μπορούν να κατοχυρωθούν γραπτώς, να διευρυνθούν και να περιφρουρηθούν, μέχρι να υλοποιηθούν, όλα τα αιτήματα».

Γυρνάμε την πλάτη στην υπονόμευση

Οι υπογράφοντες το κείμενο καλούν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να γυρίσουν την πλάτη «σε οποιαδήποτε υπονόμευση γίνεται, από όπου κι αν προέρχεται. Τώρα δεν είναι ώρα για λόγια, η κωλυσιεργία και η αδράνεια εξυπηρετούν την κυβέρνηση και τους μελλοντικούς επενδυτές. Ποντάρουν σε αυτή. Ποντάρουν στο να διασπαστούμε και να υποχωρήσουμε, έτσι ώστε να μπορούν να διαλέξουν όσους εργαζόμενους θέλουν, όποτε θέλουν και με τους όρους που θέλουν».

Τους καλούν να μην επηρεάζονται «από αυτούς που έχουν πάρε - δώσε με την κυβέρνηση. Μόνιμο μέλημά τους είναι πώς θα απομακρύνουν τους εργαζόμενους από το Σωματείο, από τις μαζικές διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις.

Εχοντας εμπιστοσύνη στη στάση που θα κρατήσουν συνολικά οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως της πολιτικής και της συνδικαλιστικής τους τοποθέτησης, διαμηνύουμε ότι δεν θα τους περάσει (...)

Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας. Υπερασπιζόμαστε τα ιερά, όπως την εργασία μας, το μεροκάματό μας, τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας, τον τόπο μας».

Ωρες αναχώρησης λεωφορείων για την Αθήνα: Από τον οικισμό ΛΑΡΚΟ, παραλία Λάρυμνας, Νέο Κόκκινο και Λούτσι στις 7.30 π.μ. Από Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Κόκκινο και Παύλο στις 7.45 π.μ. Από Κάστρο και Ακραίφνιο στις 8 π.μ. (τηλ. επικοινωνίας 6937.887.924 - 6973.004.234).

Το κείμενο της πρωτοβουλίας υπογράφουν:

Κάζας Γιώργος, Πολίτης Παναγιώτης, Ζυγογιάννης Παρασκευάς, Παπαϊωάννου Δημήτρης, Ζιάκας Χρήστος, Τούντας Κώστας, Τσώκος Γιώργος, Ανδριώτης Σταύρος, Γιαννίκας Δημήτρης, Παναγιώτου Δημήτρης, Μαγγαφάς Γιώργος, Πάνος Σταμάτης, Δάρρας Δημήτρης, Δημητρόπουλος Γιάννης, Βέργος Λουκάς, Ποταμιάς Τάσος, Σταματάκης Κώστας, Μαγγαφάς Τάσος, Κάζας Παναγιώτης, Βαξεβάνος Χρήστος, Ρήννας Νίκος, Πετράκης Τάσος, Κακκαβάς Αγγελής, Λουκάς Περικλής, Νικολόπουλος Αλέξανδρος, Καραμάνης Αλέξανδρος, Καζάς Δημήτρης, Μίχας Παναγιώτης, Παττάς Κωνσταντίνος, Κούρος Βαγγέλης, Ματσιανίκας Κώστας, Πυρολάκης Χρήστος, Μπέτσας Στάθης, Ψωρομήτας Γιάννης, Μπλόντζος Λάμπρος, Βολής Γιώργος, Αστερίου Ιωάννα, Τριάντης Κωνσταντίνος, Τράκος Σωτήρης, Σταματάκης Δημήτρης, Κουτσλιωτάκης Κυριάκος, Δάρρας Κωνσταντίνος, Δαλάκας Ανδρέας, Σταθουλόπουλος Κωνσταντίνος, Πουλάκης Κωνσταντίνος, Μπιτσάκος Βαγγέλης, Τριαντάφυλλος Κισσάς, Κηρολίβανος Στάθης, Κηρολίβανος Δημήτρης, Μπέσιος Λευτέρης, Νίκος Λουκάς, Κακαβάς Νίκος, Λουκάς Βασίλης, Λιβέρης Σταμάτης, Μπακοστέριος Παναγιώτης, Βουδούρης Χρήστος, Γιάννης Ζαχείλας, Μόντι Κούκα, Ξηρός Βασίλης, Λουκάς Αγγελος, Κωτσαλάς Γιώργος, Καβάλας Χρήστος, Κυριακούσης Βαλάντης, Παλατσός Αλέξανδρος, Ζαφειράτος Γ., Πουλάκης Ηλίας, Στέφος Νίκος, Πέππας Αγγελος, Μάρας Θοδωρής, Τζουτζουράκος Ανέστης, Καβάλας Θανάσης, Καβάλας Κώστας, Παραμπάτης Σπύρος, Καραγιάννης Βασίλης, Στάμου Παναγιώτης, Ποταμιάς Αθανάσιος, Μαυροδήμος Γιώργος, Γιώργας Τάσος, Τσίγκος Α., Ψωρομήτας Γ.

Συνεχίζεται η πλατιά αλληλεγγύη

Την πλατιά αλληλεγγύη ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ εξέφρασαν για μία ακόμα φορά εκπρόσωποι συνδικάτων που βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι της Αττικής ετοιμάζουν αγωνιστική υποδοχή για το αυριανό συλλαλητήριο.

Συγκεκριμένα, στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων στην COSCO, πού τις προηγούμενες μέρες έδωσαν έναν ηρωικό και νικηφόρο αγώνα, της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιοργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας, χαιρετίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τονίζοντας τη σημασία του για ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας.

Την πείρα από τον νικηφόρο αγώνα των εργαζομένων στην COSCO μετέφερε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). Στην πάλη συνολικά της εργατικής τάξης ενάντια στην επίθεση των καπιταλιστών και του κράτους αναφέρθηκε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου. Ενώ ο Δημήτρης Ρούσσης, εκ μέρους των εργαζομένων στον κλάδο της Χημικής Βιομηχανίας, τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί πολύτιμη πείρα και παρακαταθήκη για ολόκληρη την εργατική τάξη.

ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ
Εργοδότης ξυλοκόπησε άγρια μετανάστη εργάτη που ζήτησε τα δεδουλευμένα του

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τον εργοδότη του έπεσε την Τετάρτη 10 Νοέμβρη μετανάστης εργάτης στο Σχηματάρι, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Σύμφωνα με καταγγελία των Συνδικάτων Τροφίμων - Ποτών Βοιωτίας, Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», Μετάλλου Βοιωτίας και Φαρμάκου Βοιωτίας - Εύβοιας - Αυλώνα, ο μετανάστης δουλεύει ως εργολαβικός εργάτης σε εταιρεία στρωμάτων. Οπως σημειώνουν τα Συνδικάτα «πήγε στο γραφείο του εργολάβου που τον είχε προσλάβει για να ζητήσει τα δεδουλευμένα του. Εκεί δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση από τον ίδιο τον εργολάβο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και να βρεθεί ματωμένος και ημιλιπόθυμος στο δρόμο».

Ο μετανάστης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας με τη βοήθεια άλλων συμπατριωτών του.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων γεγονότων. Κυβέρνηση και εργοδοσίες έχουν τεράστιες ευθύνες που έθρεψαν και θρέφουν τόσα χρόνια τους "εργολάβους"- δουλέμπορους, που δίνουν "αέρα στα πανιά τους", για να ξεσαλώνουν ενάντια στα δικαιώματα και τη σωματική ακεραιότητα των εργατών», τονίζουν τα Συνδικάτα.

Δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι «το οργανωμένο εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να ανεχτεί τέτοιες καταστάσεις. Εχουμε την πείρα και θα τσακίσουμε κάθε επίθεση σε βάρος συναδέλφου μας. Ελληνες και μετανάστες εργάτες παλεύουμε από κοινού για μόνιμες θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Καλούμε κάθε αρμόδια αρχή να παρέμβει».

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αγωνιστική υποδοχή από τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην Αθήνα

Προσυγκεντρώσεις σε όλο το κέντρο από σωματεία της Αττικής

Δεκάδες είναι τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που καλούν στο συλλαλητήριο υποδοχής των απεργών της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 13 Νοέμβρη.

Μάλιστα, έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις υποδοχής, τόσο στην Ομόνοια, από όπου θα ξεκινήσει η πορεία των εργαζομένων, όσο και σε όλη τη διαδρομή από όπου θα περάσει η πορεία μέχρι το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, οι προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στα εξής σημεία, στις 10.30 π.μ.:

Ομόνοια: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Βιομηχανίας, Σωματεία Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, μαζικοί φορείς από τον δήμο της Αθήνας.

Πλατεία Κλαυθμώνος: Κλαδικό Συνδικάτο και Σωματεία στον Τουρισμό - Επισιτισμό, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Αττικής, Σωματεία στο Χρηματοπιστωτικό, Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων και Καθαριστριών, Σωματεία από τον χώρο του Θεάματος - Ακροάματος, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, μαζικοί φορείς Νότιου, Βορειοδυτικού και Βόρειου Τομέα της Αθήνας, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Παλιά Βουλή: Σωματεία των ΟΤΑ, της Δημόσιας Διοίκησης, Σωματεία εργαζομένων σε δημόσια και ιδιωτική Υγεία, σε δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, μαζικοί φορείς του Ανατολικού Τομέα Αθήνας, της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής και της περιοχής των Μεσογείων.

Σύνταγμα: Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων, Σωματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυμεταφορών, Σωματεία των Μεταφορών, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και οι μαζικοί φορείς του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ