ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
Καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια των ΗΠΑ για στήσιμο σκηνικού αποσταθεροποίησης

Ο ΥΠΕΞ της Κούβας καταγγέλλει στους διπλωμάτες τη νέα επιχείρηση αποσταθεροποίησης από τις ΗΠΑ
Ο ΥΠΕΞ της Κούβας καταγγέλλει στους διπλωμάτες τη νέα επιχείρηση αποσταθεροποίησης από τις ΗΠΑ
Σε ενημέρωση των διπλωμάτων προχτές στην Αβάνα, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, κατήγγειλε τη νέα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Κούβας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, με νέες δήθεν «διαδηλώσεις» που διοργανώνονται στις 15 Νοέμβρη στο νησί, από την έδρα της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι και τους μισθοφόρους τους στο εσωτερικό της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλη, χάρη στην άμεση κινητοποίηση και τις λαϊκές διαδηλώσεις υπεράσπισης της Κουβανικής Επανάστασης σε όλο το νησί, είχε δοθεί απάντηση σε αντίστοιχο προβοκατόρικο ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της, που εκδηλώθηκε με δήθεν «αυθόρμητες διαμαρτυρίες» με αντικομμουνιστικά και αντεπαναστατικά συνθήματα, βανδαλισμούς κ.ά., ενορχηστρωμένες από τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο έδαφός τους, καθώς και δυνάμεις μέσα στην Κούβα που στηρίζουν ανοιχτά τα σχέδιά τους.

Η τωρινή νέα απόπειρα να στηθεί ένα προβοκατόρικο σκηνικό με πρόσχημα την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Μπ. Ρ. Παρίγια, «γίνεται σε μια περίοδο που η Κούβα ετοιμάζεται να ξανανοίξει μια σειρά από τομείς της οικονομίας της που είχαν περιοριστεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού, όπως η επαναλειτουργία των σχολείων με διά ζώσης μαθήματα, η επαναλειτουργία κάποιων αεροπορικών πτήσεων και του διεθνούς τουρισμού, ενώ επίσης ετοιμάζονται εκδηλώσεις τιμής προς τους υγειονομικούς και όλους τους επιστήμονες που έδωσαν με επιτυχία τη μάχη κατά της πανδημίας».

Ο Κουβανός ΥΠΕΞ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο η διαρκής επίθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με επιστράτευση εξωτερικών και εσωτερικών μισθοφόρων, που χρηματοδοτούνται και μερικές φορές μεταφέρονται και με τα υπηρεσιακά οχήματα της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Αβάνα, οι συνεχείς προσπάθειες που κλιμακώθηκαν το τελευταίο 8μηνο, να δημιουργήσουν συνθήκες εσωτερικής αποσταθεροποίησης, να διαταράξουν την ηρεμία και την ασφάλεια των πολιτών και τη χαρά του λαού μας».

Αναδεικνύοντας πλευρές αυτού του προβοκατόρικου σχεδίου, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία παραγόντων του αμερικανικού Κογκρέσου και λεγόμενων «ακτιβιστών», που έχουν εξαπολύσει μια συστηματική επικοινωνιακή επίθεση, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ιδιωτικές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στην πλατφόρμα του Facebook, όχι μόνο ασκούν παράνομες δραστηριότητες από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, του εθνικού δικαίου στις ίδιες τις ΗΠΑ και σε άλλα έθνη, από όπου λειτουργούν κατά παράβαση των νόμων της Κούβας, ακόμη και κατά παράβαση των λεγόμενων "όρων της κοινότητας", τους ίδιους τους κανόνες της πλατφόρμας Facebook, αλλάζοντας αλγόριθμους, αλλάζοντας τον μηχανισμό γεωγραφικής τοποθεσίας, με προσομοίωση δήθεν μαζικής παρουσίας στην Κούβα ανθρώπων και λογαριασμών που γνωρίζουμε ότι κατοικούν εκτός της χώρας μας, κυρίως στη Φλόριντα και στις ΗΠΑ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Facebook μπορεί να «μηνυθεί από την Κούβα για αυτή του τη δραστηριότητα».

Και κατέληξε: «Παρουσιάζουν φερόμενους "διαδηλωτές" ως ειρηνιστές, όταν είναι γνωστό ότι είναι ξένοι πράκτορες, που ενθαρρύνουν βίαιες πράξεις βανδαλισμού και που αναπόφευκτα θα δημιουργούσαν καταστάσεις που θα άλλαζαν την εσωτερική ειρήνη».

Αναφέρθηκε επίσης στη σκλήρυνση του πολύμορφου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, με τις 243 νέες κυρώσεις την περίοδο της κυβέρνησης Τραμπ που διατήρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Τόνισε ότι πάνω από 60 από αυτές προστέθηκαν στα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση της Κούβας μαζί με τον λαό της, αυτή η μεγάλη πλειοψηφία που υπάρχει στη χώρα, δεν θα επιτρέψουν καμία εκδήλωση ενάντια στο Σύνταγμα, ή την αξιοποίησή του όπως αναφέρουν διάφορες σχολές που αποσκοπούν στην αλλαγή καθεστώτος στη χώρα μας».

Καταλήγοντας ο Μπρούνο Ροντρίγκες ζήτησε την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας, των εθνών της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, των φίλων της Κούβας σε όλο τον κόσμο.

Η Κούβα δεν είναι μόνη της!

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την επιχείρηση επέμβασης στα εσωτερικά της Κούβας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που στήνουν νέες προβοκάτσιες αυτό το διάστημα.

Αναφέρει αναλυτικά:

«Τα γεράκια του πολέμου και οι πρωταθλητές της υποκρισίας ξαναχτυπούν. ΗΠΑ, ΕΕ και οι διάφορες γνωστές καλοπληρωμένες αντεπαναστατικές ομάδες στην Κούβα συνεχίζουν την προβοκάτσια και την επιχείρηση επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της. Νέες "αυθόρμητες αντικυβερνητικές" δράσεις και διαδηλώσεις προετοιμάζονται μέσα στο έδαφος της Κούβας και αλλού, στο διάστημα 12 - 15 Νοέμβρη.

Σκοπός τους είναι να διαμορφώσουν εικόνα αποσταθεροποίησης στο νησί, σε μια περίοδο που η Κούβα προσπαθεί να ανοίξει ξανά τον τουρισμό, έχοντας εξασφαλίσει επιτυχίες στην εμβολιαστική και φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού για την προστασία από τον κορονοϊό. Επιδίωξή τους είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και των κατακτήσεων της Κουβανικής Επανάστασης. Εκμεταλλεύονται τις δυσκολίες και ελλείψεις του τελευταίου διαστήματος στην Κούβα, που όμως οφείλονται στον απάνθρωπο και εγκληματικό αμερικάνικο αποκλεισμό και τα νέα πρόσθετα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Τραμπ και εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το περασμένο καλοκαίρι έσπασαν τα μούτρα τους. Δεν τα κατάφεραν, παρά τον τεράστιο καλοπληρωμένο προπαγανδιστικό μηχανισμό τους σε ΜΜΕ και ΜΚΔ, τα "τρολ" από αυτοματοποιημένα ρομπότ, τις ψεύτικες ειδήσεις, τα στημένα hashtags, τις παραποιημένες εικόνες στα ΜΜΕ, που παρουσίαζαν τις μαζικές διαδηλώσεις στήριξης της Επανάστασης με τις σημαίες της Κούβας και του Κινήματος της 26ης Ιούλη ως αντικυβερνητικές και έφτασαν στο σημείο να δημοσιεύουν εικόνες από παλιές συγκεντρώσεις στην Αίγυπτο, στην Αργεντινή, στην Ισπανία, ως διαμαρτυρίες απελπισμένων πολιτών στην Κούβα!

Ο ίδιος ο κουβανικός λαός, ένα τεράστιο κύμα διεθνούς αλληλεγγύης από σωματεία, οργανώσεις και μια σειρά φορείς σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, έβαλαν φρένο στα σχέδιά τους! Οσες κορόνες κι αν βγάζουν οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους για "ανθρώπινα δικαιώματα", όσα αντικουβανικά ψηφίσματα κι αν υιοθετήσει η ΕΕ, όση τέχνη κι αν επιστρατεύσουν στην προβοκάτσια τους, ματαιοπονούν.

Οι λαοί έχουν πείρα και μνήμη! Γνωρίζουν ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός! Είναι ο ιμπεριαλισμός και οι δυνάμεις του, που σκορπούν τον πόλεμο και την καταστροφή, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Διεκδικούμε:

-- Τον τερματισμό του απάνθρωπου αμερικανικού αποκλεισμού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με ανυπολόγιστες συνέπειες, κοστίζοντας πάνω από 145 δισ. δολάρια σε βάρος του κουβανικού λαού.

-- Την επιστροφή του εδάφους της βάσης του Γκουαντάναμο που παράνομα κατέχουν οι ΗΠΑ.

-- Την άρση κάθε είδους κυρώσεων και προκλητικών δράσεων, να σταματήσουν κάθε είδους επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας».

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση αλληλεγγύης με την Κούβα, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με το πρόσχημα της εξασφάλισης της "δημοκρατίας" και των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων", οι ιμπεριαλιστές μόνο αφελείς μπορούν να πείσουν για τις προθέσεις τους. Για άλλη μια φορά οι προσπάθειές τους θα αποτύχουν. Τα σχέδιά τους για ανατροπή της επανάστασης δεν θα πετύχουν τον στόχο τους. Ο κουβανικός λαός έχει πείρα και ξέρει να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις του.

Στο πλάι του βρίσκονται όλοι οι λαοί που έχουν ζήσει στο πετσί τους και ξέρουν τι εννοούν οι ιμπεριαλιστές όταν μιλάνε για "δημοκρατία". Ο ελληνικός λαός έχει εκφράσει επανειλημμένα, με κάθε τρόπο, τη στήριξή του στον λαό της Κούβας μέσα από τις οργανώσεις του. Θα σταθεί και πάλι στο πλάι του, απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως όλες οι ανατρεπτικές ενέργειες κατά της Κούβας, να αρθεί χωρίς όρους ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ, που τόσα προβλήματα δημιουργεί και να επιστραφεί στον κουβανικό λαό το έδαφος που παρακρατούν παράνομα οι ΗΠΑ με τη βάση τους στο Γκουαντάναμο».

ΕΔΥΕΘ - ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο προξενείο των ΗΠΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στη νέα προβοκάτσια που στήνεται σε βάρος του λαού της Κούβας, οργανώνουν αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Εκφράζουν την αλληλεγγύη στον λαό και την Επανάσταση της Κούβας και απαιτούν «Κάτω τα χέρια από την Κούβα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ