ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Προδιαγράφουν την ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και λαϊκών κινημάτων

Eurokinissi

Στα απανωτά πακέτα αντιδραστικών συμβάσεων που περνά η κυβέρνηση από τη Βουλή, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και προδιαγράφουν την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών αλλά και συνολικά των λαών, χτες ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα.

Πρόκειται για 4 συμβάσεις που κατέθεσε ως νομοσχέδια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αφορούν οι δύο πρώτες τη συμφωνία (Κύρωση Πρωτοκόλλου) της Ελληνικής με αυτές της Σερβίας και του Μαυροβουνίου «για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια, η οποία υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 18 Σεπτεμβρίου 2007», η τρίτη την κύρωση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για «την ίδρυση και λειτουργία κέντρου με σκοπό την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία» και η τέταρτη τη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) «για τη φιλοξενία αξιωματικού Συνδέσμου του Frontex στην Ελληνική Δημοκρατία». Οι τέσσερις αυτές συμβάσεις ψηφίστηκαν - όπως γίνεται με κάθε σύμβαση που έρχεται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - από κοινού από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Ποιο όμως είναι το διακύβευμα των συμβάσεων αυτών αναδείχθηκε από τους ειδικούς αγορητές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και Νίκο Παπαναστάση, οι οποίοι και τις καταψήφισαν.

Οσον αφορά τις πρώτες δύο, η Μ. Κομνηνάκα ανέφερε πως είναι συμφωνίες που υπογράφηκαν από την ΕΕ με τις χώρες αυτές μετά το αιματοκύλισμα και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στον οποίο πρωταγωνίστησε μαζί με το ΝΑΤΟ. «Παρουσιάζεται, σημείωσε, η υπογραφή τους ως μια εκκρεμότητα, αλλά έρχεται στην πραγματικότητα σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή είναι ραγδαίες, σε μια περίοδο που το Προσφυγικό, Μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στην ΕΕ μετά από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και τα όσα τραγικά διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στα σύνορα της Λευκορωσίας». Τέτοιου είδους συμφωνίες, ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα, αποτελούν «κομμάτι του παζαριού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών που αφού ξεριζώνουν με τις επεμβάσεις εκατομμύρια κόσμο από τις χώρες τους, παζαρεύουν στη συνέχεια πόσους και ποιους θα πάρουν ανάλογα με τις ανάγκες τους για φθηνό εργατικό δυναμικό».

Γι' αυτό και τέτοιου είδους μέτρα δεν αποτρέπουν, δεν σταματούν το φαινόμενο των δουλεμπορικών κυκλωμάτων διακινητών. Και «όσο συνεχίζονται η καταστολή, ο εγκλωβισμός, η ανεξέλεγκτη δράση του Frontex στα σύνορα και οι επαναπροωθήσεις, τόσο οι απελπισμένοι άνθρωποι θα πέφτουν στα νύχια των κυκλωμάτων διακινητών και τόσο θα μετράμε ναυάγια στο Αιγαίο και τροχαία κοντά στα χερσαία σύνορα, όπως το πρόσφατο τραγικό πολύνεκρο τροχαίο στην Εγνατία με θύμα επτά ακόμα μετανάστες», τόνισε.

Οσον αφορά την τρίτη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας, ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι «αυτή είναι ενταγμένη στο γενικότερο ευρωενωσιακό κατασταλτικό κλίμα που διαχέεται παντού με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ». Σημείωσε ότι «εμείς δεν παραβλέπουμε τα όντως υπαρκτά διασυνοριακά προβλήματα, όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα». Ομως, «οι επιμέρους τομείς συνεργασίας, όπως είναι η μετανάστευση, ο εξτρεμισμός και η ριζοσπαστικοποίηση, πάντα με το περιεχόμενο που δίνουν σε αυτές τις έννοιες οι αστικές τάξεις, αλλά και η παραδοχή που προκύπτει στο προοίμιο της συμφωνίας, σχετικά με τον καθορισμό του κοινού πλαισίου και των προτύπων συνεργασίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαιώνει ξεκάθαρα τη θέση μας, δηλαδή την πρόθεση ενσωμάτωσης της Αλβανίας στο κατασταλτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», το οποίο έχει στόχο τα λαϊκά κινήματα.

Ενώ για τη «φιλοξενία αξιωματικού συνδέσμου» της Frontex στην Ελλάδα, που έρχεται ως κερασάκι στις παραπάνω συμβάσεις, ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε πως «γίνεται φανερό ότι ενισχύεται ακόμη περισσότερο η παρουσία και η δράση του κατασταλτικού αντιδραστικού ευρωενωσιακού οργανισμού στη χώρα μας».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Εκλογές στις 28 - 30 Νοέμβρη

Η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών καλεί τους μισθωτούς μηχανικούς και τεχνικούς να δυναμώσουν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στη μάχη για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και κατάργηση συνολικά του αντεργατικού πλαισίου. Να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της στις προσεχείς εκλογές του σωματείου που θα γίνουν στην Αθήνα και στα παραρτήματα του Σωματείου στην περιφέρεια:

Οι εκλογές στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο) τις ακόλουθες μέρες και ώρες: Κυριακή 28/11: Από 10.00 έως 20.00. Δευτέρα 29/11: Από 15.00 έως 21.00. Τρίτη 30/11: Από 15.00 έως 21.00.

Στην περιφέρεια η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 28/11 στις πόλεις:

Λάρισα: Εργατικό Κέντρο (Πρωτομαγιάς 6) από 11.00 έως 18.00.

Ηράκλειο: Γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων (Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη) από 12.00 έως 19.00.

Πάτρα: Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20) από 11.00 έως 18.00.

Χανιά: Εργατικό Κέντρο (Μάρκου Μπότσαρη 68) από 11.00 έως 18.00.

Εκδηλώσεις - περιοδείες της ΚΟ Αττικής

Την Παρασκευή 26 Νοέμβρη, στις 6.30 π.μ., ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., η Κομματική Οργάνωση Ταύρου καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά», στην αίθουσα του δημαρχείου Ταύρου. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 28 Νοέμβρη:

-- Στις 11 π.μ., η Τομεακή Οργάνωση Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής», στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand» (ΜΕΤΡΟ «Μεταξουργείο»). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., η Τομεακή Οργάνωση Βορείου Τομέα καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal; Αγώνας για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος», στο Κλειστό Γυμναστήριο «Νίκος Πέρκιζας» στη Λεωφόρο Πεντέλης 146. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Εκδήλωση για την Υγεία

Σε εκδήλωση της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο «Εντευκτήριον» στην προβλήτα Α' του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ
  • Στο πλαίσιο του πολιτικού ανοίγματος της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου με το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη στις 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στον ΑΗΣ Μελίτης από κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.
  • Το Σάββατο 27 Νοέμβρη:

-- Η ΚΟ Λασιθίου οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για την πολιτική προστασία», στις 6 μ.μ. στο Πολύκεντρο Σητείας, με ομιλητές τους Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης, πολιτικό μηχανικό, και Σίμο Συμεωνίδη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και δημοτικό σύμβουλο Σητείας. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

-- Την ετήσια συνεστίασή της θα πραγματοποιήσει η ΤΕ Πιερίας στις 8 μ.μ., στην ψησταριά «Παρασκευάς» στην Κατερίνη. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και την πρόταση του ΚΚΕ διοργανώνει η ΚΟ Ιτέας στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Κυριακοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Ιτέας. Θα μιλήσει η Βάνα Λυγερού, μέλος της ΤΕ Φωκίδας.

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

Η «Σύγχρονη Εποχή» ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό ότι από τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη 2021 τα καταστήματά της λειτουργούν με το εξής ωράριο:

Αθήνα: Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο από τις 10.00 έως τις 16.00.

Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 21.00.

Θεσσαλονίκη: Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο από τις 10.00 έως τις 16.00.

Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 15.00 και από τις 17.00 έως τις 21.00.

Πάτρα: Δευτέρα - Τετάρτη από τις 10.00 έως τις 15.00.

Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 14.30 και από τις 17.30 έως τις 21.00.

Σάββατο από τις 10.00 έως τις 16.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ