ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας σε κάθε μετερίζι για να πάρουμε πίσω ελπίδες, χαρές και το μέλλον της νέας γενιάς

Κώστας Ε. Δραγώτης, διευθυντής ΜΕΘ στο ΓΝ Πατρών «Αγιος Ανδρέας»

Σύντροφοι, φίλοι και φίλες

Σύντροφε Γραμματέα,

Στην τελευταία επίσκεψή σου στην πόλη μας το καλοκαίρι είχαμε επισημάνει τις δραματικές ελλείψεις του ΕΣΥ, με κυρίαρχη την προβληματική αντιμετώπιση της πανδημίας, και τις προτάσεις που έκανε το υγειονομικό κίνημα.

Γιατί γνωρίζαμε ότι δεν τελειώσαμε με την πανδημία, και ιδιαίτερα βλέποντας το άνοιγμα της οικονομίας κατ' επιταγή μεγάλων συμφερόντων. Το επόμενο κύμα ήταν προ των πυλών. Και τώρα βρισκόμαστε στην καρδιά του επονομαζόμενου 4ου κύματος, με αποκαρδιωτικά στοιχεία κρουσμάτων και κυρίως ρεκόρ θανάτων.

Αυτές οι εξελίξεις δεν ήρθαν νομοτελειακά αλλά είναι απόρροια της πολιτικής αντιμετώπισης και του γενικότερου σχεδιασμού της Υγείας, με τις μειωμένες δαπάνες του προϋπολογισμού.

-- Μέτρα χωρίς συνέχεια και στόχευση.

-- Ενημέρωση με αντιφάσεις που μπέρδευαν αντί να βοηθήσουν.

-- Ανεπαρκής σχεδιασμός εμβολιασμών.

-- Καμία οργάνωση για αποφυγή του συνωστισμού σε χώρους υπερμετάδοσης.

Και, τέλος, το ΕΣΥ με: Υποστελέχωση σε προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό), κυρίως στα τμήματα πρώτης γραμμής, που είναι οι κλινικές COVID και οι ΜΕΘ. Προσλήψεις με το σταγονόμετρο, κυρίως επικουρικών, ενώ οι ανάγκες έχουν υπερδιπλασιαστεί. Μετατροπή των νοσοκομείων σε καθ' υπεροχή μίας νόσου, με επιπτώσεις σε χρόνια νοσούντες και προγραμματισμένα χειρουργεία.

Στο ΓΝ Πατρών λειτουργούν 2 ΜΕΘ με 16 κλίνες, με την πρωτοτυπία ότι δεν βρίσκονται σε ενιαίο χώρο αλλά σε διαφορετικούς ορόφους και σε 5 μη επικοινωνούντες θαλάμους. Σε αυτήν την παράλογη δομή εργάζονται 7 γιατροί ενώ έπρεπε τουλάχιστον 13. Νοσηλευτές 35 ενώ έπρεπε 55, και απ' αυτούς μόνο 10 μόνιμοι. Η εξάντληση του συνόλου των εργαζομένων είναι προφανής από τη διετή, συνεχόμενη σ' αυτές τις συνθήκες εργασία, ενώ οι διοικούντες σφυρίζουν αδιάφορα. Αν αυτό δεν είναι μεσαίωνας, τι είναι; Ας μην ψάχνουμε μακριά τα αρνητικά ποσοστά νοσηρότητας.

Η ιατρική μετανάστευση συνεχίζεται, βλέποντας την απαξίωση της προσφοράς τους, αυξάνοντας τις ελλείψεις. Η «λύση» από τους διοικούντες; Οι μετακινήσεις σε κλινικές και νοσοκομεία, ενώ τα «εντέλλεσθε» έγιναν πάγια τακτική, εκθέτοντας συναδέλφους στους κινδύνους μετακίνησης και στην ανάθεση υπηρεσιών που δεν γνωρίζουν.

Εχουν ξεχάσει την ένταξη στα ΒΑΕ, την υπερφορολόγηση, τη μισθολογική απαξίωση.

Θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα και να ζούμε καταστάσεις όπου η προσφορά θα είναι αδύνατη πλέον. Αμεσα πρέπει να αναπτυχθεί το ΕΣΥ με αυξημένους πόρους, προσλήψεις και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Να εκσυγχρονιστούν οι ΜΕΘ με χώρους, υποδομές και επάρκεια προσωπικού.

Να επαναλειτουργήσουν οι αδρανοποιημένες μονάδες - στην Πάτρα το Νοσημάτων Θώρακα και το 409.

Συνολική επαναλειτουργία των νοσοκομείων.

Εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με επίταξη μονάδων και προσωπικού.

Στοχευμένη εμβολιαστική πολιτική, με ενημέρωση από ειδικούς σε όλους τους χώρους.

Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, για να μην είναι τροχονόμος προς νοσοκομεία.

Ακόμα κι αυτές οι διεκδικήσεις δεν χαρίζονται, χρειάζεται αγώνας για την κατάκτησή τους. Σε μια περίοδο που μαστίζουν η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ακρίβεια, η αβεβαιότητα, έρχεται και η πανδημία να συμπληρώσει το θλιβερό περίγραμμα που επέλεξαν για τις ζωές μας.

Αγώνας σε κάθε μετερίζι για να πάρουμε πίσω ελπίδες, χαρές και το μέλλον της νέας γενιάς.

Για ΕΣΥ όχι μονοδιάστατο, προσβάσιμο σε όλους, με άξονες την Αγωγή Υγείας, την Πρόληψη, τις Θεραπείες, την Αποκατάσταση, που είναι προπληρωμένα δικαιώματα του λαού μας.

Η απάντηση στο αδιέξοδο που ζούμε είναι το ΚΚΕ

Αναστασία Τογιοπούλου, δικηγόρος, αντιδήμαρχος Πατρέων

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πριν μια βδομάδα συμπληρώσαμε 48 χρόνια από τη λαϊκή εξέγερση της νεολαίας, της εργατιάς και όλων εκείνων που τους έπνιγε η χούντα.

Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία ήταν το σύνθημά τους.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν κανένα από τα τρία αιτήματα δεν επιτεύχθηκε ουσιαστικά.

Είναι γεγονός, γιατί η δική μου γενιά τα έζησε, ότι όλα αυτά τα χρόνια μετά από κάθε κυβερνητική θητεία η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία βγαίνει με λιγότερα δικαιώματα, χειροτερεύει η θέση της, βρίσκεται με περισσότερα βάρη στις πλάτες της.

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Παντού στον κόσμο, όπου δοκιμάζονται οι εκδοχές της αστικής διακυβέρνησης των κεντροδεξιών, κεντροαριστερών, δεξιών και εντός εισαγωγικών «αριστερών» κυβερνήσεων, έχουμε την ίδια κατάσταση. Η μία κυβέρνηση παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από την άλλη και συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί οι κυβερνήσεις αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως το ποιος έχει στα χέρια του την εξουσία και ποιος τελικά καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται.

Και μπρος στη συγκέντρωση του πλούτου οι λαοί στενάζουν.

Για να ανατραπεί αυτό, ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση. Γιατί ο σοσιαλισμός είναι η πραγματική πρόοδος, η κοινωνία στην οποία οι εργαζόμενοι βγαίνουν από το περιθώριο της πολιτικής ζωής και συμμετέχουν ισότιμα, άνδρες και γυναίκες, ενεργά στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων, γιατί έχουν πλέον την εξουσία στα δικά τους χέρια.

Ποιος μπορεί σήμερα να δώσει απάντηση στο ζητούμενο του ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορεί να εφαρμόσει τον σοσιαλισμό στην πράξη;

Εμείς που τα προηγούμενα χρόνια στηρίξαμε τις ελπίδες μας σε άλλα κόμματα όπου ο σοσιαλισμός ήταν προμετωπίδα, στην πράξη όμως σοσιαλισμός δεν υπήρξε, βγάλαμε τα συμπεράσματά μας.

Σήμερα η απάντηση στο αδιέξοδο που ζούμε είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που με το Πρόγραμμά του ορίζει ότι υπάρχει η διέξοδος μιας νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού, της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας και των υπηρεσιών με επιστημονικότητα και κριτήριο το κοινωνικό όφελος.

Σ' αυτήν τη μεγάλη πρωτοβουλία για να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρο διέξοδο του σοσιαλισμού, προσωπικά συμπορεύομαι αγωνιστικά με το ΚΚΕ γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβεβαιώνει ότι μπορεί απέναντι στο εχθρικό για το λαό κράτος να υπερασπιστεί αξιοπρεπές εργατικό - λαϊκό εισόδημα, να διασφαλίσει μόνιμη δουλειά για όλους με σταθερό ωράριο, κατάργηση των έμμεσων φόρων, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, προστασία της υγείας, εξασφάλιση της λαϊκής κατοικίας.

Και είμαι βέβαιη ότι το ΚΚΕ λέει και μπορεί να λέει την αλήθεια, γιατί δεν εξαρτάται ούτε από την άρχουσα τάξη ούτε από ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Καλούς αγώνες!

Στις πυρκαγιές έγινε πράξη ότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό

Βαγγέλης Λάζος, Επιτροπή Αγώνα πυρόπληκτων κοινότητας Σουλίου Πάτρας

Φίλες και φίλοι,

Τον περασμένο Ιούλη, στην κοινότητα του Σουλίου στην Πάτρα είχαμε πυρκαγιές. Από την πρώτη στιγμή, πέσαμε με τα «μούτρα» να σβηστεί η φωτιά και να μην περάσει στον αστικό ιστό της Πάτρας.

Αγαπητοί, φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας τονίσω το κάλεσμα που υπήρχε για επαγρύπνηση και ετοιμότητα μπροστά στον κίνδυνο των πυρκαγιών. Ετσι είχαμε τα μάτια μας ανοιχτά και σώσαμε την κατάσταση.

Από εκείνη τη μέρα εμείς οι κάτοικοι της περιοχής συγκροτήσαμε Επιτροπή Πυρόπληκτων.

Διεκδικήσαμε μέτρα στήριξης και αποζημιώσεις στο 100% για όλους τους πυρόπληκτους.

Καταστράφηκαν σπίτια, ελαιόδεντρα, ζώα.

Η μόνη στήριξη που υπήρχε, ήταν μόνο η οικονομική στήριξη του δήμου Πατρέων με τα 600 ευρώ αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αλλά και του Κόμματος που έθεσε το ζήτημα στη Βουλή.

Ομως, θέλω να πω και ένα ακόμα σημαντικό.

Μέσα στις πυρκαγιές έγινε πράξη ότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό.

Απευθύνομαι σε εσάς.

Μόνο το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.

Με αυτά τα συνθήματα διαδηλώσαμε και στο Σύνταγμα στις 6 Νοέμβρη με τους πυρόπληκτους όλης της Ελλάδας.

Σήμερα χρειάζεται συντονισμένος αγώνας. Πάλη με προοπτική για καλύτερη κοινωνία.

Το Κάλεσμα του ΚΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση βρίσκει εμάς τους εργάτες απόλυτα σύμφωνους.

Πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να μεταδώσουμε το αγωνιστικό μήνυμα του ΚΚΕ στους συναδέλφους μας και σε περισσότερο κόσμο, γιατί εκεί βρίσκεται η πραγματική προοπτική.

Γεια σας, καλούς αγώνες!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ