ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΓΕ
Η κοινωνία της εκμετάλλευσης γεννά τη βία στις διαπροσωπικές σχέσεις

Ανακοίνωση με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Από την εκδήλωση στο Περιστέρι
Από την εκδήλωση στο Περιστέρι
«Η κοινωνία της εκμετάλλευσης γεννά τη βία στις διαπροσωπικές σχέσεις», τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε ανακοίνωσή της με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα, η ΟΓΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της «σε κάθε γυναίκα της βιοπάλης που είναι θύμα βίας με όποια μορφή και αν εκφράζεται αυτή», στον χώρο που εργάζεται, που ζει, που σπουδάζει, που αθλείται, που περνά τον ελεύθερο χρόνο της.

«Βία είναι το συνολικό τσάκισμα της εργασιακής, της οικογενειακής, της προσωπικής μας ζωής, είναι η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της μητρότητας. Βία είναι η ανεργία, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που κάνουν τη ζωή μας λάστιχο, τα βάρη των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ που πέφτουν στις πλάτες μας. Βία είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η προσφυγιά. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ανθίζει η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση, οι βιασμοί, ακόμα και οι δολοφονίες γυναικών. Ταυτόχρονα αυτά είναι τα "δεσμά" που περιορίζουν τις δυνατότητες μιας γυναίκας να ξεφύγει από μία βίαιη διαπροσωπική σχέση», αναφέρει η Ομοσπονδία.

«Οσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν την εργοδοτική βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, να στέκονται στα πόδια τους, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά», υπογραμμίζει.

Εστιάζοντας στις απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι τον βιασμό και τις δολοφονίες, η ΟΓΕ επισημαίνει ότι αυτές είναι «το αποτέλεσμα - και όχι η αιτία - της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην ταξική κοινωνία, των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους».

«Η κοινωνία της εκμετάλλευσης γεννά τη βία στις διαπροσωπικές σχέσεις», ξεκαθαρίζει η ΟΓΕ και τονίζει ότι τα παραπάνω φαινόμενα «πηγάζουν από τις αξίες που "γεννά" η ίδια η φύση της σημερινής κοινωνίας: Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης, που διαπερνούν και τις διαπροσωπικές, τις οικογενειακές σχέσεις. Σε αυτό το έδαφος αναπτύσσονται εχθρικές συμπεριφορές μεταξύ ανθρώπων που έχουν τα ίδια προβλήματα και τα ίδια συμφέροντα, ακόμα και μέσα στην οικογένεια. Ετσι ξεπροβάλλει η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής, η επιβολή της πειθαρχίας, της υποταγής, οι στρεβλές αντιλήψεις περί "αφοσίωσης" της συζύγου ή της συντρόφου που συνδέονται με την τάση "ιδιοκτησίας" της», σχολιάζει.

Η ΟΓΕ τάσσεται αναντίρρητα υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου που διέπει τα εγκλήματα βίας κατά των γυναικών και καταδικάζει κάθε φαινόμενο ατιμωρησίας ή προσπάθειας να πέσουν «στα μαλακά» οι δράστες. Παράλληλα, όμως, ξεκαθαρίζει ότι «οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν εξασφαλίζουν από μόνες τους την ολόπλευρη προστασία των γυναικών». Ετσι, «είτε οι δολοφονίες γυναικών χαρακτηριστούν γυναικοκτονίες είτε όχι,η ουσία του προβλήματος δεν αλλάζει, αν δεν υπάρξει ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών, που εκτός των άλλων θα αποτρέπει τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι».

«Το θάρρος, η τόλμη απέναντι στη βία μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης. Η δράση στον γυναικείο σύλλογο, στο σωματείο είναι η καλύτερη "ασπίδα προστασίας" της γυναίκας για να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη», καταλήγει η ΟΓΕ.

Διεκδικεί:

  • Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών (επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις), των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς
Εκδηλώσεις από τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών

Εκδηλώσεις διοργανώνουν Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μέλη της ΟΓΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες, στις 25 Νοέμβρη.

Συζήτηση με θέμα την πολύμορφη βία κατά των γυναικών οργάνωσε την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Περιστερίου, την οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον δεκάδες γυναίκες.

Τις επόμενες μέρες σε εκδηλώσεις καλούν:

-- Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο (Θόλος).

-- Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σερρών το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα ΚΕΔΗΣ (1ος όροφος).

-- Η Ομάδα Γυναικών Ωρωπού την Κυριακή 28 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού στο χώρο Παλαιών Φυλακών Ωρωπού.

-- Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης την Κυριακή 28 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (25ης Μαρτίου 80).

-- Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση το Σάββατο 4 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Κεραμιστών (Λεωφ. Κηφισίας 207).

Η Ομάδα Γυναικών Νάουσας (ΟΓΕ) προγραμματίζει περιοδείες στο 1ο και 2ο Λύκειο Νάουσας, στα εργοστάσια διαλογής φρούτων ΑΣΝ, ΑΣΕΠΟΠ, ΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ και τέλος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η εκδήλωση στο Πάντειο για τη βία κατά των γυναικών
  • Στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Πολύμορφη δραστηριότητα και στη Θεσσαλονίκη

Ενα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και περιοδειών με κεντρικό σύνθημα «Σπάμε τον φαύλο κύκλο της βίας! Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας!» ξεδιπλώνουν τις μέρες αυτές οι Οργανώσεις της ΚΝΕ με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Στην Αθήνα, εκδήλωση με το θέμα αυτό οργανώνει η ΚΝΕ σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθ. «Σάκη Καράγιωργα» ΙΙ).

Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Βαγγέλης Κατσιάβας, νομικός, μέλος της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, ψυχολόγος, ειδικευμένος στη θεραπεία τραύματος. Χρύσα Λεμπέση, φοιτήτρια, μέλος της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.

Στη Θεσσαλονίκη, η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ οργανώνει σειρά περιοδειών σε σχολές, σχολεία και γειτονιές, ενώ προγραμματίζει αύριο Παρασκευή 26 Νοέμβρη προβολή του podcast της ΚΝΕ με τίτλο «Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», στις 8 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα οι περιοδείες και παρεμβάσεις σε αμφιθέατρα και σχολές του ΑΠΘ, με βάση το παρακάτω πρόγραμμα:

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Θοδωρή Σταϊκόπουλο, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ:

- Στις 10 π.μ. στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

- Στις 11 π.μ. στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

- Στις 12 μ. στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

- Στη 1 μ.μ. στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής

- Στις 2 μ.μ. στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Και στο ΙΕΚ Δημόκριτου, με επικεφαλής την Βασιλεία Γιαννούση, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Φτιάχνουμε τη δική μας ασπίδα προστασίας ενάντια στις διακρίσεις και στη βία κατά των γυναικών

Ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την πολύμορφη βία που δέχονται γυναίκες κάθε ηλικίας και επισημαίνει:

«Δυστυχώς πολλές φορές αντίστοιχα φαινόμενα περνούν και τις πόρτες των σχολείων μας, τους χώρους όπου αθλούμαστε, όπου ψυχαγωγούμαστε. Δεν είναι φυσιολογικό να νιώθουμε ανασφάλεια στην καθημερινότητά μας. Οργιζόμαστε όταν συμμαθήτριες και συμμαθητές μας αντιμετωπίζουν συμπεριφορές που μειώνουν την προσωπικότητά τους. Δέχονται έως και σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση και δεν έχουν κάπου να απευθυνθούν».

Και προσθέτει: «Οσο τα όνειρά μας για μόρφωση, αθλητισμό, πολιτισμό βρίσκουν διαρκώς εμπόδια της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, του πολιτισμού, όσο ο ανταγωνισμός, η εκμετάλλευση και ο ατομισμός κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας, τόσο θα υπάρχουν και τέτοιες συμπεριφορές, τέτοια φαινόμενα.

Από το σχολείο ακόμα μαθαίνουμε τον κανόνα "ο θάνατός σου η ζωή μου", "κοίτα εσύ να τη βολέψεις", "μη σε νοιάζει ο διπλανός σου". Εμείς αυτόν τον κανόνα... τον κάνουμε εξαίρεση! (...) Και φτιάχνουμε έτσι τη δική μας ασπίδα προστασίας ενάντια στις διακρίσεις και στη βία κατά των γυναικών! Μέσα από τα 5μελή και 15μελή μας, μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη που δείχνουμε, κάθε μαθητής και μαθήτρια ξέρει πως δεν είναι μόνος και μόνη. Εκεί είναι η δύναμη και η αυτοπεποίθησή μας! Ετσι σπάμε τον τσαμπουκά σε όποιον τολμά να ασκήσει ακόμα και βία σε κάποια συμμαθήτρια ή συμμαθητή μας».

Οι μαθητές διεκδικούν ενημερωτικά προγράμματα στα σχολεία για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, μαθήματα σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή, πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία, λειτουργία σχετικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών παντού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σε κινητοποίηση προχωρούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικού, Κτηνιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο ΣΟΦΕΘ, ενώ συμμετέχει και η Ομάδα Γυναικών - Φοιτητριών «Ειρήνη Γκίνη», σήμερα Πέμπτη 25/11, στις 11 π.μ. στην πρυτανεία, διεκδικώντας μέτρα πρόληψης και προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ