ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων το μήνυμα από δεκάδες σωματεία

Μεγαθήρια θησαυρίζουν από υπηρεσίες Υγείας και οι ασθενείς στενάζουν στα «νοσοκομεία μιας νόσου»

Αμπελόκηποι - «Ευρωκλινική»
Αμπελόκηποι - «Ευρωκλινική»
Την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με γενικευμένα δωρεάν τεστ για όλους, για εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους προκειμένου να προστατευτεί ο λαός, απαίτησαν χτες δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς, διαδηλώνοντας ταυτόχρονα έξω από μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.

Επιχειρηματικοί όμιλοι που θησαυρίζουν πουλώντας πανάκριβες υπηρεσίες Υγείας, «πατώντας» στην τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, βγαίνουν «άβρεχτοι» από την πανδημία, αφού αντί να επιταχθούν για να μειωθεί η θνησιμότητα, εξακολουθούν να παζαρεύουν με την κυβέρνηση τη διάθεση μερικών κλινών, πάντα με το αζημίωτο. Κι ενώ το αίτημα αυτό για την επίταξη άνευ όρων γίνεται όλο και πιο επίκαιρο με τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την περιστολή χειρουργείων μέχρι και κατά 80%, ενώ οι δεκάδες κλίνες στα μεγαθήρια των ομίλων μοσχοπουλιούνται από την εκμετάλλευση του πόνου ασθενών που δεν βρίσκουν πού αλλού να πάνε.

Στους Αμπελόκηπους

«Επίταξη ιδιωτών σε όλη την Υγεία, να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι έξω από την «Ευρωκλινική», στους Αμπελόκηπους, καταγγέλλοντας την πολιτική που μέσα στην πανδημία έχει αφήσει «ρημάδια» τα νοσοκομεία.

Πειραιάς - «Μετροπόλιταν»
Πειραιάς - «Μετροπόλιταν»
Παράλληλα, μια σειρά σωματεία, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών, που έδωσαν το «παρών», έθεσαν στο προσκήνιο την ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, προληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν στην κινητοποίηση ο Σύλλογος Γυναικών Εξαρχείων - Νεάπολης και η Ομάδα Γυναικών 7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας (μέλη της ΟΓΕ).

Οι συγκεντρωμένοι ανέδειξαν το γεγονός ότι στις συνθήκες αναζωπύρωσης της πανδημίας η κυβέρνηση «παζαρεύει» με τους επιχειρηματικούς ομίλους τη διάθεση ορισμένων κλινών με αντάλλαγμα παχυλές αποζημιώσεις.

«Θέλουμε πραγματική επίταξη και όχι "μαϊμού", για να καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλεία και για να μειωθεί η θνησιμότητα», ανέφερε ο Ηλίας Σιώρας, συνδικαλιστής και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», σχολιάζοντας έτσι την κοροϊδία της «συνεργασίας» με τον ιδιωτικό τομέα για non Covid περιστατικά, πάντα με το αζημίωτο και αντλώντας γιατρούς από το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

«Μητέρα»
«Μητέρα»
«Ολα αυτά τα χρόνια οι κλινικάρχες μπουκώσανε στο χρήμα πατώντας πάνω στην ανάγκη των εργαζομένων», τόνισε ο Γιάννης Σκλάβος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής. Και κατήγγειλε πως και σήμερα στις συνθήκες της πανδημίας τα μεγαθήρια της ιδιωτικής Υγείας συνεχίζουν να θησαυρίζουν, απαιτώντας την άμεση και πραγματική επίταξή τους.

«Δυο σχεδόν χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα πράγματα είναι ίδια και χειρότερα», σχολίασε ο Δημήτρης Τόλος, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Κατήγγειλε το γεγονός ότι η επίκληση της «ατομικής ευθύνης» έχει γίνει η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης, η όποια δεν αναλαμβάνει τη δική της ευθύνη ώστε «η υγεία των εργαζομένων και των παιδιών μας να έχει την αξία που της πρέπει».

Στην πανδημία της λοιπής νοσηρότητας, που επίσης καλπάζει, αναφέρθηκε η Ηλέκτρα Κολοβού, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, επισημαίνοντας την ανάγκη να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές, που είναι πλήρως εξοπλισμένες και διαθέτουν έμπειρο προσωπικό.

Την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την πλήρη θωράκιση των νοσοκομείων, περιέγραψε ο Σταμάτης Τσιπιλής.

Στον Πειραιά

Στο μεγαθήριο του «Μετροπόλιταν» στον Πειραιά, που δεσπόζει σε μια περιοχή «γυμνή» από στελεχωμένες και πλήρως εξοπλισμένες δημόσιες μονάδες Υγείας, που οι ασθενείς πετιούνται έξω από τα «νοσοκομεία μιας νόσου», διαδήλωσαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Συνδικάτο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά και Σύλλογοι Γυναικών της περιοχής.

Το ξεσάλωμα της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, που έχει αποτέλεσμα την υπερμετάδοση της πανδημίας, ανέδειξε ο Γιώργος Δρέττας, γραμματέας του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας. Και υπογράμμισε ότι την πανδημία δεν την αντιμετωπίζεις με αντισηπτικό στην πόρτα και με επίκληση ατομικής ευθύνης, αλλά με κεντρικά μέτρα. Στην ανάγκη να είναι τα σχολεία καθαρά, είτε με πανδημία είτε χωρίς, αναφέρθηκε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών, δείχνοντας τις ευθύνες του κράτους για τα εκατοντάδες κενά.

Τις χρυσές μπίζνες των επιχειρηματιών της Υγείας ανέδειξε η Στέλλα Μπαρδούνια, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, σημειώνοντας ότι αρνούνται ακόμα και τώρα να διαθέσουν κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε επίσης στο «Μητέρα» και στο «Metropolitan General» από τα Σωματεία Εργαζομένων νοσοκομείου ΚΑΤ, τον Σύλλογο Εργαζομένων νοσοκομείου «Αγία Ολγα», Συνδικάτα Βιομηχανίας, Συλλόγους Γυναικών, σωματεία συνταξιούχων και άλλους μαζικούς φορείς από το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, τη Νέα Ιωνία, το Νέο Ηράκλειο και άλλους φορείς των περιοχών.


Να επαναλειτουργήσει πλήρως το «Λοιμωδών» στην Αγία Βαρβάρα!

Κινητοποίηση και στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ πραγματοποιήθηκε χτες

Κινητοποίηση στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) πραγματοποίησαν χτες, στο πλαίσιο της παναττικής μέρας δράσης για την Υγεία, τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Αττικόν», μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς από όλη τη Δυτική Αθήνα, διεκδικώντας τη στελέχωση - επαναλειτουργία του ΓΝΔΑ «Αγ. Βαρβάρα» (πρώην «Λοιμωδών») και την ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΚΥ της περιοχής.

«Οχι στις συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας. Στελέχωση και πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής "Αγία Βαρβάρα"» έγραφε το πανό των σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία. «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», «Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Υπενθυμίζεται πως το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα» είναι ανάμεσα στα 8 νοσοκομεία που συγχωνεύθηκαν - καταργήθηκαν το 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και παρέμειναν «κλειστά» παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δεκάδες εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και κατόπιν μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, ενώ οι λαϊκές οικογένειες στερήθηκαν δύο Παθολογικές Κλινικές, Καρδιολογική, Χειρουργική, Νευρολογική, χειρουργικών ειδικοτήτων (Οφθαλμολογική, Ουρολογική, ΩΡΛ), Αναισθησιολογικό Τμήμα και συνολικά 135 κρεβάτια, με τη δυνατότητα να επεκταθούν στα 214. Κάθε χρόνο στο νοσοκομείο γίνονταν περίπου 25.000 εισαγωγές ασθενών και 1.500 χειρουργικές επεμβάσεις. Μια από τις άμεσες συνέπειες ήταν βέβαια και η επιβάρυνση των υπόλοιπων νοσοκομείων της περιοχής με εκτίναξη των ράντζων και της αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Αντιπροσωπεία των σωματείων και των φορέων έθεσε αναλυτικά τα αιτήματα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την υποδιοικήτρια της ΥΠΕ. Ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΕ «Θριάσιο», σημείωσε ότι σχεδιάζεται μοναχά η λειτουργία κλινικής Covid με 52 κλίνες, πάντα στο πλαίσιο του «συστήματος μιας νόσου», που θα στελεχωθεί κυρίως από μετακινήσεις προσωπικού από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Νίκαιας και της Δυτικής Αττικής.

Ενημέρωσε επίσης ότι η αντιπροσωπεία έθεσε και το θέμα της ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη Δυτική Αθήνα, όπως για παράδειγμα την επαναλειτουργία των δύο ιατρείων ΙΚΑ στο Περιστέρι, με την υποδιοικήτρια να αναφέρει ότι θα μεταφέρει το σχετικό αίτημα στον αρμόδιο για θέματα ΠΦΥ.

Τέλος η αντιπροσωπεία ζήτησε να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη απόφαση για τον περαιτέρω περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη μείωση κατά 50% στα χειρουργεία των νοσοκομείων της Δυτικής Αθήνας, με χιλιάδες ασθενείς να βρίσκονται ήδη σε πολύμηνη αναμονή. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που ανεφέρε ο Μ. Βαρδαβάκης για το νοσοκομείο στο Θριάσιο, όπου συγκεκριμένα περίπου 1.500 ασθενείς περιμένουν για την επέμβαση που χρειάζονται, με το χρόνο αναμονής να φτάνει έως και δύο χρόνια.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Αττικόν», μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, θα διεκδικήσουν εκ νέου τη στελέχωση - επαναλειτουργία του «Αγία Βαρβάρα» και την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής, απαιτώντας συγκεκριμένες απαντήσεις επί των σχετικών αιτημάτων τους με νέα παράσταση διαμαρτυρίας μέσα στον Δεκέμβρη, στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ.

Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων για την Υγεία, μετά από κάλεσμα των Συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ Περιστερίου θα γίνει κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου την Τρίτη 7 Δεκέμβρη στις 9.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ